SkyscraperCity Forum banner

[A1] Toruń - Stryków

5044294 Views 13100 Replies 1089 Participants Last post by  pmaciej7
Zestawienie odcinków:

-A1 Grudziądz - Toruń .............................. 62,4 km.....08/2008 - 12/2011 .............................................. Skanska www.autostradaa1.pl
-A1 Czerniewice - Odolion ......................... 11,4 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Odolion - Brzezie ............................... 23,1 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Brzezie - Kowal ................................. 29,5 km.....06/2010 - 06/2012 ................................................ PBG SA
-A1 Kowal - Sójki .................................... 30,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SRB CIVIL ENGINEERING, John Sisk & son, Roadbridge, Budbaum
-A1 Sójki - Kotliska .................................. 15,2 km.....06/2010 - 06/2012 ......................................... POLDIM S.A.
-A1 Kotliska - Piątek ................................. 9,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SANDO BUDOWNICTWO POLSKA, Construcciones Sanchez Dominguez - Sando
-A1 Piątek - Stryków ............................... 21,0 km.....06/2010 - 06/2012 ....................................... Johann Bunte
-A1 w. Łódź - Północ, 291+000 - 295+850 ............ 4,8 km.....05/2010 - 11/2011 ........................................ Budimex S.A.

Węzeł Łódź - Północ:

....
See less See more
5
  • Like
Reactions: 1
Status
Not open for further replies.
1 - 17 of 13101 Posts
No faktycznie :) 1 klasa. Projekt na miare skrzyzowania 2 najwiekszych szlakow komunikacyjnych Polski.
Powstaje pytanie ktory gigant bedzie lepszy i ladniejszy :) slaski A1/A4/DK44 czy tez ten A1/A2.
Tylko ten kierunek na poludnie CIESZYN :eek:hno:
^^
Szczerze mówiąc za podejście władz Włocławka do kierowców i utrzymywania jakości dróg (czy to "jedynka" z północy na północ czy też droga nr 62 ze wschodu na zachód) to najbliższy zjazd do Włocławka zlokalizowałbym w.... Toruniu. Szlag mnie trafia co 2 tygodnie kiedy tamtędy przjeżdżam. Taki stan rzeczy jest od bardzo długiego czasu i nic się z tym nie robi. A są miasta w Polsce, (patrz np Żory), które wzięły kredyt po to żeby drogę krajową utrzymywać we właściwym stanie technicznym - czytaj naprawić bo wg do niedawna obowiązującego prawa były do tego zoobowiązane. Nie mówiąc o innych miastach i wsiach gdzie postęp jest widoczny gołym okiem.
Sory za OT ale to przez Pana powyżej.
See less See more
^^ Oczywiscie - wszystkie postepowania od Kowala na poludnie prowadzi lodzka gdaka. :) Ma sie rozumiec nie do Czech :) tylko do Strykowa.
No jadą na całego :). Tak jak myślałem do niedawna - może na wiosnę-lato 2010 będzie w budowie od Czech aż po Nowe Marzy. Oczywiście z przerwami na to co już oddane. Sytuacja staje się bajeczna :). Termin wykonania 30/04/2012 ;)
Rzeczywiscie wysyp straszny. Nawet Litwini chca ugrysc kawalek tortu :) Ale to kolejny dowod, ze Polska to jeden wielki plac budowy obecnie i kryzys nam nie straszny.
Sądząc po stanie dróg w ich własnym kraju, lepiej żeby nie wygrali tego przetargu.
A pomyslales jak to kiedys bylo jak nasze firmy staraly sie o kontrakty na Zachodzie i Bliskim Wschodzie??? Tez nie mielismy wtedy najlepszych drog a mimo to kontrakty wygrywalismy i drogi niezlej jakosci sa do dzis. Nie, zeby po drodze bylo mi z Bialorusia ale trzeba byc obiektywnym. To projektanci decyduja jak ma wygladac droga a Nadzor dba o to zeby wszystko bylo zgodnie z zalozeniami.
See less See more
^^ No właśnie:) Chyba chodziło o Toruń, ale prezes się pomylił, cóż zdarza się.
Patryjota wstawil dzwiekowa wersje wywiadu tego samego co w watku Strykow - Pyrzowice. W tymze watku wczesniej jest wersja drukowana tego samego wywiadu - tam Prezes rowniez mowi ze wezel Sosnica jest w Katowicach -prezes się pomylił, cóż zdarza się :)
Ale dla mnie to nie kuku zeby Prezes w 1 wywiadzie takie 2 byki strzelil.
See less See more
^^ Nad czym sie tu zachwycać ?? Przecież to już nasz "kryzysowy" standard. :) Najważniejsze to, to jaknajszybciej definitywnie rozstrzygnąć przetarg i rozpoczynać prace. Kasa się nie liczy bo to tylko znak, (jak we wszystkich innych wątkach fachowcy mówią) mniej się zadłużamy. I tyle ...
To oczywiście do usera Torrr :) bo jak zwykle zanim napisałem już się coś pojawiło :)
See less See more
^^ No to teraz tylko czekać..... Ale myślę, że żadnych protestów nie będzie. Swoją drogą to się uwinęli szybciej niż miesiąc. :)
Dokładny link http://www.gddkia.gov.pl/article/od...pr25_przetargi_id=10895&futix=-33337000#trjmp
Przyłączam sie do tego co mówi kolega Bewu 1. ^^Powyższy user i ten nowy (ten co niby od paru lat tylko czyta) - niech obaj dalej tylko czytają. Informacje są dostępne - nic tylko czytać. My tutaj też często marudzimy, że jest coś nie tak - zdajemy sobie sprawę, że nie żyjemy w doskonałym Państwie ale tak jest. I faktycznie - jeśli mówić w ten sposób to na onet lub gazeta.pl - tam jest odpowiednie miejsce na wydawanie tych "odkrywczych" sądów albo zadawanie pytań.
See less See more
Ile kilometrow na A1 i A2 wpisac do statystyk?

Czy chodzi o odcinek:
A1 węzeł "Stryków I" od km 291+000 do km 295+850, 4,8 km ?

A ile na A2 bedzie?
W strone do Poznania zaczynamy od 362,700 a do Warszawy jest od 365,261.
Czyli A2 wychodzi 2.56km

Jeśli chodzi o A1 to potwierdzam, że tak jest :)
See less See more
^^ No faktycznie coś w końcu ruszyło wczoraj PnB a dziś UZP - jeszcze moment i pierwsze umowy zostaną podpisane :). Z budową większych problemów być nie powinno bo to płaskie tereny. No z wyjątkiem gór :) przed Toruniem - tam w lesie za Nowym Ciechocinkiem tereny są piękne i prawie górzyste :). Będzie możliwość ze starej jedynki obserwować budowę stojąc w korku do świateł w NC.
See less See more
Ja też się ucieszyłem, że zaczęło się dziać dobrze. Od czegoś trzeba zacząć się cieszyć :) .
Najkorzystniejsze oferty na inne odcinki zostały wybrane później, później więc trafiły do Prezesa i później będzie ogłoszony werdykt. To wcale nie oznacza, że nie było protestów jak moi przedmówcy podkreślają.
See less See more
Niezmiernie się cieszę z faktu podpisania umowy. Zwłaszcza, że wszystko zostanie podpisane prawie, że jednocześnie.
Tak jak wcześniej mówiłem fajnie będzie można obserwować budowę w czasie stania w korkach między Nowym Ciechocinkiem a Czerniawicami w czasie wyjazdów wakacyjnych.
Jedna tylko rzecz, o której mówił Minister w cytowanym artykule mocno mnie wkurza, że to nawet On wciska społeczeństwu ciemnoty o oszczędnościach - kiedy my tu na forum rozłożyliśmy temat na czynniki pierwsze.

"W toku przetargu uzyskaliśmy ceny niższe niż w kosztorysie inwestorskim, a oszczędności
, które powstały, liczymy w milionach złotych. To szansa, że zrealizujemy projekty drogowe w innych rejonach Polski" - podkreślił Cezary Grabarczyk, minister infrastruktury, który obserwował podpisywanie umów.

Minister zaznaczył, że w tym roku oszczędności będą szczególnie przydatne z powodu konieczności naprawy dróg zniszczonych przez powódź. Niezbędne wydatki w tym zakresie oszacował na ponad 4 mld zł.
żródło: http://pb.pl/a/2010/06/17/Podpisano_umowy_na_budowe_3_odcinkow_A1_w_woj__kujawsko
See less See more
^^ ale o co Ci chodzi ?? jest napisany pikietaż i jasno z niego wynika jaka jest długość odcinka. W mapach neszej statystyki owszem odcinki są prawie, że równe ale w istocie mają tyle ile mają czyli 9 i 30 km. Niech podpiszą w całości i wtedy dywagacje się skończą a nasz odcinek będzie cały czerwony. :)
See less See more
eh aż dreszcz przechodzi po ciele jak się pomyśli co by się działo gdyby autostrada południe dała rade
ale to i tak historyczny moment- nie moge uwierzyc ze juz za dwa lata śmigne sobie nad morze autostradą :)
Ja właśnie przez cały dzisiejszy dzień skakałem przez wszelkie możliwe strony, żeby w końcu przeczytac, że się STAŁO. Niestety dopiero teraz miałem okazję spojrzec na naszą mapkę i przy całej radości szpetnie na głos zakląłem (a nie robię tego w domu) :), bo właśnie pomyślałem tak jak Ty - to byłyby ostatnie podpisane umowy na A1 i byłaby wg pierwotnych ustaleń w budowie aż do k...... SOŚNICY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Potem padły Pyrzowice (2014) a w końcu wszystko na południe od Łodzi padło. I weź se chłopie nie wypij :):cheers:
See less See more
1 - 17 of 13101 Posts
Status
Not open for further replies.