SkyscraperCity Forum banner

[A1] Toruń - Stryków

5044664 Views 13100 Replies 1089 Participants Last post by  pmaciej7
Zestawienie odcinków:

-A1 Grudziądz - Toruń .............................. 62,4 km.....08/2008 - 12/2011 .............................................. Skanska www.autostradaa1.pl
-A1 Czerniewice - Odolion ......................... 11,4 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Odolion - Brzezie ............................... 23,1 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Brzezie - Kowal ................................. 29,5 km.....06/2010 - 06/2012 ................................................ PBG SA
-A1 Kowal - Sójki .................................... 30,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SRB CIVIL ENGINEERING, John Sisk & son, Roadbridge, Budbaum
-A1 Sójki - Kotliska .................................. 15,2 km.....06/2010 - 06/2012 ......................................... POLDIM S.A.
-A1 Kotliska - Piątek ................................. 9,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SANDO BUDOWNICTWO POLSKA, Construcciones Sanchez Dominguez - Sando
-A1 Piątek - Stryków ............................... 21,0 km.....06/2010 - 06/2012 ....................................... Johann Bunte
-A1 w. Łódź - Północ, 291+000 - 295+850 ............ 4,8 km.....05/2010 - 11/2011 ........................................ Budimex S.A.

Węzeł Łódź - Północ:

....
See less See more
5
  • Like
Reactions: 1
Status
Not open for further replies.
1 - 17 of 13101 Posts
Kto mi wyjaśni, dlaczego GTC uważa, że może sobie negocjować cenę?
Przecież sąd ogłosił, że nie wygasła stara koncesja więc obowiązuje chyba stara cena. Nie wyobrażam sobie teraz, że GTC bez przetargu ustali sobie nową cenę. Jeśli tak - to całe działania Polaczka sprowadziły się do tego, że GTC robi to samo, co planowało, ale za wyższą cenę. Pachnie mi to karupcją.
See less See more
Otóż nie tak to widzę. Twój przykład nie jest do końca prawdziwy, bo: próbujesz wykopać wykonawcę romontu twojego mieszkania, ale on idzie do sądu i sąd mówi - wykonawca ma rację i ma prawo wykonać remont, który mu zleciłeś, w całości. Gdzie tu miejsce na renegocjację ceny? Ja go nie widzę. Co najwyżej jakieś odszkodowanie za opóźnienie, ale ono nie jest duże - może kilka miesięcy.
See less See more
Skoro koncesja nie zawiera ceny, to skąd ta dyskusja, że GTC ma wybudować drugi idcinek A1 za 7.2 mln Euro (lub podobnie)? Założyłem, że cena jest już ustalona, tymczasem widzę, że pół tego forum żyło w błędnym przekonaniu.
Czyli pzostaje Polaczka postawić pod sąd za niegospodarność. Przydałoby się ukarać paru urzędasów pod takim zarzutem - zaraz by sobie inni przypomnieli, kto tu jest dla kogo.
Pozostaje więc pytanie: czy winni tego stanu rzeczy (Polaczek z kolegami) mogą zostać ukarani i jakie ew kary mogą na nich spaść.

Marzę o tym, aby w naszym kraju urzędnicy zaczęli odpowiadać (karnie i finansowo) za swoje poczynania.
Kolego A2. Ile razy trzeba pisać, że to nie GTC ustala cenę za przejazd A1?
Przeciez minister POL chciał winiety :| to wtedy w całym kraju podniosło sie larum ze to " zbrodnia" " zamach na obywatela " i inne pierdoły...
Widzę, że już niektórzy zapominają, czym dokładnie był pomysł Pola.
Otóż chciał on, żeby wprowadzić winiety PRZED budową autostrad. Z winiet tych miały zostać uzbierane pieniądze i - być może - zbudowane autostrady (o ile nie okazałoby się, że są "ważniejsze" wydatki).

Tak więc Pol wcale nie proponował opłaty za przejazdy autostradami, tylko składkę na ich budowę - czyli podatek dla kierowców. Faktycznie taki "podatek" byłby niezgodny z konstytucją.

A co do winiet - są one jenym z rozwiązań, bardzo korzystnym dla tych, którzy intensywnie używają dróg płatnych. Niestety w Polsce tych dróg po prostu nie ma za wiele, stąd (jak mniemam) opór decydentów przed ich wprowadzeniem - obniżyłyby na obecnym etapie wpływy z przejazdów. Musimy poczekać na większą ilość autostrad. Przypuszczam, że wtedy temat winiet powróci.
See less See more
Mam nadzieję, że to tylko forma negocjacji z GTC w celu uzyskania niższej ceny.
Nie jestem za bardzo w temacie, ale jeśli główną przeszkodą w budowie rozbudowanego węzła jest brak możliwości ściągania opłat (brak miejsca na kasy), to przecież problem ten zniknie w roku 2012, gdy cała UE przejdzie na rozliczenia bezgotówkowe pobierane automatycznie. Mylę się?
A więc można śmiało założyć, że Polaczek był w zmowie z GTC - zrywając z nimi umowę zrobił ruch na którym skorzystało tylko GTC. Może by tak komisję śledczą w tej sprawie?
Nie mam dowodów, ale poszlaki wskazują, że działania Polaczka miały na celu tylko jedno - poprawić umowę z punktu widzenia GTC. Nie wierzę, że Polaczek nie wiedział, że próba odebrania koncesji jest niemożliwa i spowoduje jedynie renegocjację korzystnej dla państwa ceny na cenę korzystną dla wykonawcy. Przekręt na 1.5 mld zł - ot co!
See less See more
A na co nam "porządny most"? Koniecznie musimy zapłacić 50 czy 100 mln zł więcej za jakiś "cud świata"? Toż to tylko autostrada w biednym kraju. Nie stać nas na ekstrawagancję.
^^ Bez znaczenia jest, gdzie będą PPO i SPO. Za kilka lat i tak wprowadzone zostanie rozliczanie elektroniczne, które nie będzie wymagało zatrzymania się pojazdu.
Zapewne będzie tak, jak na obecnym odcinku: wszystko na raz. Toż to ledwo 60 km.
Poważnie mamy jakieś przepisy nakazujące stosowanie bzdurnych nazw?
A mnie zastanawia jedno: podobno od roku 2012 opłaty na autostradach mają być pobierane automatycznie elektronicznie. Tymczasem u nas buduje się te PPO, jakby miały w tym kształcie przetrwać do końca świata. Dlaczego?
Gdy uruchomimy system automatyczny - nie wymagający zatrzymania się - te całe te rozbudowane puntky poboru opłat staną się niepotrzebne. Mylę się?
See less See more
O PPO bym się szczególnie nie martwił. Cały czas się trąbi, że UE chce wprowadzić elektroniczny pobór opłat, który nie będzie nawet wymagał zatrzymania się.
1 - 17 of 13101 Posts
Status
Not open for further replies.