SkyscraperCity Forum banner

[A1] Toruń - Stryków

5044003 Views 13100 Replies 1089 Participants Last post by  pmaciej7
Zestawienie odcinków:

-A1 Grudziądz - Toruń .............................. 62,4 km.....08/2008 - 12/2011 .............................................. Skanska www.autostradaa1.pl
-A1 Czerniewice - Odolion ......................... 11,4 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Odolion - Brzezie ............................... 23,1 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Brzezie - Kowal ................................. 29,5 km.....06/2010 - 06/2012 ................................................ PBG SA
-A1 Kowal - Sójki .................................... 30,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SRB CIVIL ENGINEERING, John Sisk & son, Roadbridge, Budbaum
-A1 Sójki - Kotliska .................................. 15,2 km.....06/2010 - 06/2012 ......................................... POLDIM S.A.
-A1 Kotliska - Piątek ................................. 9,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SANDO BUDOWNICTWO POLSKA, Construcciones Sanchez Dominguez - Sando
-A1 Piątek - Stryków ............................... 21,0 km.....06/2010 - 06/2012 ....................................... Johann Bunte
-A1 w. Łódź - Północ, 291+000 - 295+850 ............ 4,8 km.....05/2010 - 11/2011 ........................................ Budimex S.A.

Węzeł Łódź - Północ:

....
See less See more
5
  • Like
Reactions: 1
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 13101 Posts
W ubiegłym tygodniu byłem w gminie Krzyzanów (Kotliska - Piatek) i uzyskałem informacją aż niewiarygodną że w trasie A 1 znajduje się siedlisko orła i z tej przyczyny będzie wytyczana nowa trasa wraz z wykupem nowych gruntów(Natura 2000).Potrwać ma to około 2 lat. Czy ktoś wie coś bardziej wiarygodnego?
See less See more
Prawdopodobnie Pani która ze mną rozmawiała nie była dobrze poinformowana mimo że zajmuje się drogami (tylko gminnymi) w okolicach Krzyzanowa.Także nie chciało mi się wierzyć w te jej rewelacje.Będę miał swieży dostęp do informacji dotyczacych węzła Kotliska (jestem uczestnikiem procesu inwestycyjnego z ramienia PLK) oraz wiaduktu nad torami linii nr 3 więc gdy zacznie sie budowa będę częstszym gosciem na forum.
See less See more
Kilka fotek z okolic węzła Kotliska .Obiekty 207;208;209

See less See more
16
Kolejne kilka fotek z dnia dzisiejszego z okolic węzła Kutno Wschód potocznie zwany "Węzeł Kotliska" (wiadukty 208;209)

See less See more
10
Kilka fotek z dziś z okolic obiektów 209 ,210.Naprawdę widać że zależy im na czasie.Na budowie słychać wszystkie języki europejskie.Prawdopodobnie w tym tygodniu w godzinach nocnych będą budować przejście nad torami linii 3.

See less See more
16
Mam wolny wstęp na obiekty od 208 do 212 więc w przyszłym tygodniu w miarę postępu robót postaram się coś uchwycić w lepszej rozdzielczości (mniejszej)
Widok z kamerki na WD 209 na odcinku Sójki- Kotliska w miejscu skrzyżowania z linią kolejową nr 3 W-wa-Poznań , szlak Żychlin-Stara Wieś
http://www.boegl-krysl.netstar.pl/
Kilka fotek z dnia dzisiejszego z okolic WD 206 WD 209. Praca wre.Na budowie słychać kilka języków (czeski,niemiecki,słowacki,ukraiński i oczywiście polski).
Czuje się presję czasu i nie dotyczy to końca budowy ale zbliżającej się zimy.
Jeśli pogoda pozwoli to ok połowy listopada będzie zalewny wiadukt nad linią kolejową nr 3 (WD 209). Przypominam że można na bieżąco śledzić prace na obiekcie WD 209 .Dziś zmieniono zakres kamer(na życzenie dyrekcji)
http://www.boegl-krysl.netstar.pl/

See less See more
24
Pamiętacie medialne napinki, że na Euro dojedziemy z Gdańska autostradą tylko do Kowala, a odcinek do Strykowa nie będzie zrobiony? Okazuje się, że jeśli chodzi o zakres wątku, to autostrada będzie gotowa na Euro (jak coś) nie na północ od Kowala, lecz... na południe od niego:
http://ssc-mapa.googlecode.com/svn/trunk/Odliczanie-hetman.png

Prolongata na listopad - myślę, że to odziera ze wszelkich złudzeń co do przejazdu z Warszawy do Gdańska wyłącznie autostradami w trakcie Euro. Włocławek wita! :cheers:
Mam codzienny kontakt z budującymi odcinek A1 w rejonie skrzyżowania z linią kolejowa nr 3 i wrażenia są mieszane z tą przejezdnością.Zastrzegam że rozmawiam nie z robotnikami lecz z kierownikami budów i majstrami.Jeśli zima przyjdzie późno i będzie łagodna to dadzą radę.Jeśli będzie odwrotnie to na dwoje babka wróżyła.Zaangażowanie nadzoru i robotników bardzo duże , pracują w dzień a jeśli trzeba także w nocy.Dodatkowo są na bieżąco obserwowani przez jak to oni mówią Wielkiego Brata.
See less See more
Ładna pogoda sprawiła że prace nabrały tempa a że w ostatnim czasie nie było zbyt dużo relacji z budowy zamieszczam kilka fotek z okolic węzła Kutno Wschód (Kotliska)
WD 210 - widok ogólny

WD 210 zomm -zbrojenie płyty głównej i przygotowanie do betonowania (jeszcze przed świętami)

WD 210 od strony Torunia

WD 210 zoom

WA 209 nad torami linii kolejowej E 20

WA 209 - początek rozszalowania konstrukcji na nitce wschodniej (w kierunku Torunia)

WA 209- dylatacje w pogotowiu

WA 209-zabetonowana i sprężona konstrukcja płyty w kierunku Torunia

WA 209- końcowy etap zbrojenia nitki w kierunku Strykowa (betonowanie w poniedziałek)

cdn
See less See more
9
Dalszy ciąg węzła Kutno Wschód
Widok z WA 209 w kierunku WD 210

Widok z WA 209 w kierunku WD 210-Zoom

WD 211A budowa najazdu na WD 211 od strony Kutna

WD 211A budowa najazdu na WD 211 od strony Kutna-zoom

Jeśli będę miał czas zawitam na budowę w trakcie betonowania WA 209 w poniedziałek i zrobię następną relację.
See less See more
4
Świąteczny zastój opanował forumowiczów i ekipy na budowie.Piekna pogoda skłoniła mnie do wyprawy w okolice Węzła Kotliska i oto moja relacja.
WA 209 od strony torów linii 3 (E-20)

Likwidacja szalunków WA 209 -przyczółek od strony Torunia

WA 209- obie nitki zabetonowane

Zjazd z autostrady z kierunku Torunia i wjazd na autostradę w kierunku Strykowa

Widok spod WD 210 w kierunku WA 209

Zjazd z WD 210 w kierunku Torunia i wjazd na WD 210 od strony Strykowa

WD 210- zabetonowany jeszcze przed świętami

WD 210 Zjazd z WD 210 w kierunku Torunia

Jak pisałem wcześniej wiadukt WD 210 zabetonowany

Widok z WD 210 w kierunku Torunia -w oddali WA 209
See less See more
10
Ciąg dalszy relacji z węzła Kotliska
Widok z WD 201 w kierunku WD 211

Gotowe dylatacje na WD 210

Wjazd na WD 211 w ciagu drogi DK 92 od strony Kutna.Na pierwszym planie WD 211 A

Wjazd na WD 211-zoom

WD 211 -obie nitki zabetonowane

Wjazd na WD 211 od strony WD 211A

WD 211A od strony Warszawy

WD 211-jedna nitka z asfaltem twardolanym

Widok z WD 211 w stronę Strykowa-w oddali WD 212

Widok z WD 211 w stronę Torunia

Wjazd na WD 211, w prawo zjazd na WD 211A
See less See more
11
Życzę im powodzenia ale mimo to nie wierzę.Poczytajcie sprawozdania nadzoru na stronach http://www.a1kowal-strykow.pl/ za miesiąc listopad a napewno zwątpicie.
W poniedziałek kończą przerwę świąteczną (przynajmniej ci od Bögl a Krýsl k.s) więc w tygodniu zasięgnę informacji od kierownictwa budowy jakie jest nastawienie podczas cyklicznych koordynacji.Czy jest nastawienie aby do czerwca wyrobić się z przejezdnością.
Spadł śnieg, więc teraz już nic nie nadrobią :)
W okolicach Kutna , Strykowa leży 2 cm śniegu i to nie wszędzie.
Chyba zima spowodowała małą posuchę w fotorelacjach i nie dziwię się.Dziś będąc w okolicach węzła Kotliska zrobiłem kilka fotek.Z uwagi na kiepską pogodę i wszędzie panujące błoto na drogach serwisowych jest ich niewiele.Po przejechaniu kilku kilometrów serwisówką trudno było rozpoznać markę samochodu.
Demontaż rusztowań na WA 209 -ogólnie zastój

W oddali WD 210-akurat wykonywano sprężenie konstrukcji.Za WD 210 majaczy WD 211

Jeszcze raz WD 210

Wjazd na WD 210 od strony SPO Kotliska

WD 206

WD 207

WD 208 ,pod nim nowo zbudowana droga objazdowa

Prace końcowe na WD 208

Widok z WD 208 w kierunku Torunia.Budowa nasypu w miejsce zlikwidowanej drogi.

Jeszcze raz WD 208

Najazd na WD 211 w ciągu drogi DK 92 od strony Kutna.Od ostatniej wizyty niewiele się zmieniło

Najazd na WD 211 od strony Łowicza
See less See more
14
Widzę, że wiadukt nad E-20 pozostawia miejsce na dwa dodatkowe tory, gdyby kiedyś w dalekiej przyszłości miały być dobudowywane.
W uzgodnieniach nie stawialiśmy takiego warunku.Pod wiaduktem od strony toru nr 2(od strony Strykowa) będzie przebiegała droga serwisowa prowadząca od DK 92. Częściowo droga ta jest już wykonana , biegnie wzdłuż autostrady ,obok WD 210 i pod wiaduktem WD 209 skręci równolegle do torów.Od strony toru nr 1 pozostanie wolne okienko.
See less See more
Ja jechałem z tydzień temu z Brzezia do Wieńca i widziałem jakieś prace.
W okolicach węzła Kotliska prace przebiegały do piątku normalnie.
1 - 20 of 13101 Posts
Status
Not open for further replies.