SkyscraperCity Forum banner

[A1] Toruń - Stryków

5044255 Views 13100 Replies 1089 Participants Last post by  pmaciej7
Zestawienie odcinków:

-A1 Grudziądz - Toruń .............................. 62,4 km.....08/2008 - 12/2011 .............................................. Skanska www.autostradaa1.pl
-A1 Czerniewice - Odolion ......................... 11,4 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Odolion - Brzezie ............................... 23,1 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Brzezie - Kowal ................................. 29,5 km.....06/2010 - 06/2012 ................................................ PBG SA
-A1 Kowal - Sójki .................................... 30,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SRB CIVIL ENGINEERING, John Sisk & son, Roadbridge, Budbaum
-A1 Sójki - Kotliska .................................. 15,2 km.....06/2010 - 06/2012 ......................................... POLDIM S.A.
-A1 Kotliska - Piątek ................................. 9,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SANDO BUDOWNICTWO POLSKA, Construcciones Sanchez Dominguez - Sando
-A1 Piątek - Stryków ............................... 21,0 km.....06/2010 - 06/2012 ....................................... Johann Bunte
-A1 w. Łódź - Północ, 291+000 - 295+850 ............ 4,8 km.....05/2010 - 11/2011 ........................................ Budimex S.A.

Węzeł Łódź - Północ:

....
See less See more
5
  • Like
Reactions: 1
Status
Not open for further replies.
1 - 16 of 13101 Posts
Zgodnie z pikietażem tytuł wątku powinien brzmieć [A1] Toruń -Stryków
Dokładnie!!! Podobnie jak Kuba.Wro kilka wpisów wcześniej, proszę o zmianę nazwy wątku na [A1] Toruń-Stryków.
Ten pikietaż to taki co pikietuje???:) sorki, po prostu nie znam tego słowa.
Dziwne, bo nie kojarzę, a interesuje mnie to mniej więcej od momentu zbudowania "poligonówki". Gdyby za tymi dwoma kolejowymi wiaduktami (patrząc od północy) miało być od A1 rozwidlenie S10 to byłoby to kuriozalne: dwa węzły w odległości 500 metrów.
Raczej musiałby tam powstać węzeł zintegrowany (wspólny dla DK91 i S10).
Sprawa tego zintegrowanego węzła nie jest chyba ustalona, i to nie we wlocie S10 w A1 ale w przecięciu A1 z DK1 - chodziło o brakującą ćwiartkę koniczyny - tam gdzie jest motel/zajazd.
Dodatkowych łącznic S10-A1 nie ma jeszcze, bo nie ma jeszcze A1. Także aktualny stan rzeczy ulegnie znaczącej zmianie.
Chętnie zobaczę jednak plan docelowy tego węzła.
See less See more
Dziś jechałem pociągiem z Torunia do Włocławka i miałem okazję zobaczyć wycinkę lasu pod A1. Od przyszłego węzła w Czerniewicach widać wyraźnie wycięty odcinek lasu, który biegnie wzdłuż torów kolejowych, po ich prawej stronie. Jakieś 5 km dalej "wycinka" krzyżuje się z torami i tym samym przyszła A1 wchodzi pomiędzy tory a DK1.
Potwierdzam, przejeżdżałem tam samochodem w zeszłym tygodniu. Od węzła w Czerniewicach las jest wycięty szerokim pasem, idącym na południe wzdłuż torów kolejowych. Faktycznie trasa A1 idzie najpierw za torami (patrząc z DK1) a potem tory odbijają na zachód (w kierunku Aleksandrowa Kujawskiego) i przecinają A1. Przez pewien czas A1 idzie pomiędzy DK1 a torami a potem znowu zamiana.
See less See more
O to właśnie pytam. Czy z doświadczenia innych polskich (kilku) autostrad zwierzęta radzą sobie z taką siatką czy to za trudna dla nich przeszkoda?

I ile jest tych przejść zaplanowanych na Nowe Marzy - Toruń, chyba że to tajne ;-)
Zasadniczo siatka spełnia swoje zadania, czyli gwarantuje, że duże zwierzęta jej nie sforsują. Niestety, nie uwzględnia to czynnika ludzkiego. W ubiegłym roku pojawiła się nieciągłość ogrodzenia na A-2 na odcinku łódzkim, pojawiły się sarny i zrobiło się bardzo nieprzyjemnie.
See less See more
Dzisiaj przekonałem się na własnej skórze jak potrzebna jest autostrada do Łodzi. Jechałem z Kutna do Łodzi dzisiaj przed 17:00. Zaraz przed węzłem Piątek A2/DW 702 korek roboty drogowe 25 min w korku. Na węźle z A2 odbiłem na Stryków tak żeby nie jechać przez Łódź a ją ominąć, ale niestety złudne szanse. Czegoś takiego jak w Strykowie jeszcze w życiu nie widziałem 2 km przed końcem autostrady potężny korek. NAwet na samej A2. 35 min stałem w korku na autostradzie czekając na zjazd. MASAKRA!!!!!!
pocieszę cię, że codziennie po południu A2 kończy się korkiem w Strykowie, mój rekord to ponad 1 godzinę. Nie jest to nic szczególnego, gdy pojedziemy do tak cywilizowanych krajów, jak Niemcy - gdzie informacje o korkach podają lokalne radiostacje: 5 km stau, 3 km stau, 10 km stau itd itd, - rozmiary korka podają w jego długości a nie w czasie oczekiwania - dokładne i miarodajne - ja się śmieję że gdyby podawali w godzinach (minutach) oczekiwania, to dochodziłoby do samobójstw :lol:
Wracając do Strykowa: z rana przed południem jeżdżę do końca, popołudniami zjeżdżam w Emilii lub Piątku.
See less See more
Jakiś mierny ten artykuł. Z Torunia do Kowala nijak nie jest 80km. Budowę podzielono na 3 a nie 4 etapy, mowa jest o przetargu na budowę A1 w kuj-pom, a autor pisze o wycince w woj. łódzkim. Poziom artykułu- żenada.
Artykuł mówi chyba jednak o odcinku łódzkim. Od Strykowa do granic województwa jest 65 km, dalej do węzła Kowal może 15 km, razem byłoby rzeczone 80 km.
See less See more
Rzeczywiście. Mój błąd. Szkoda, że "kierunek pisania artykułu" (;))nie jest zgodny z kilometrażem.
kierunek pisania artykułu jest jedyny słuszny: z Łodzi w górę i z Łodzi w dół ;)
z mojego wczorajszego wypadu do Bydzi: odcinek kujawsko-pomorski DK1 jest już naprawdę tragiczny, ale co do meritum - jadąc tamtym odcinkiem (Włocławek-Toruń) widać już wiele opuszczonych domów, postępuje wycinka drzew (na południe od Aleksandrowa Kuj).
Zastanawia mnie, czy w trakcie budowy nie zamkną czasem istniejącego fragmentu A2 pomiędzy Strykowem I i II. Sytuacja byłaby przez pewien czas taka, jak za dawnych lat, że cały ruch szedł przez rondo na DK14 i DK71. Huh, bywało, że w korku stałem tam całą godzinę.
re: Węzeł Stryków I
Jak pisze PLH, aktualny ruch na obwodnicy Strykowa nie odbywa się na drogach zbiorczych ale na fragmentach głównych jezdni A1, A2 i łącznic.
Więc jednak spodziewam się, że w pewnym momencie ruch zostanie tam zatrzymany i puszczony rondem i przez Stryków.
A to się czasów doczekałem: patrząc ze Strykowa spodziewałem się, że A1 na północ to będzie ostatni kierunek, który zrobią. A tu dzisiaj wygląda, że będzie pierwszy. Chociaż A2 na wschód też ruszy lada chwila. Zostaje ten nieszczęsny A1 na południe, dla wielu najważniejszy celem ominięcia Łodzi w drodze na plażę :)
Tak czy inaczej serce rośnie na widok tych wszystkich wozideł i innych diabłów.
See less See more
@@@ bajcik, Gajeś i Marhalec - widać, że Panowie forumowicze ze stażem, nauczeni Jacykiem, Kronosem i innymi mistrzami fotorelacji. Dzęki za ciekawe zdjęcia, czekamy na więcej. Na "moim" odcinku A1 niestety nadal cisza....
Kilka zdjęć "komórkowych" z poziomu kierowcy na odcinku między Włocławkiem a Toruniem. Bliskość budowy i urozmaicony teren świetnie prezentuje tę inwestycję tysiącom podróżujących codziennie DK1.

c.d.n.
See less See more
10

Przesypywanie tych gór żółtego polodowcowego piachu przed Czerniewicami to będzie dość widowiskowa robota.

the end
See less See more
9
1 - 16 of 13101 Posts
Status
Not open for further replies.