SkyscraperCity Forum banner

[A1] Toruń - Stryków

5042975 Views 13100 Replies 1089 Participants Last post by  pmaciej7
Zestawienie odcinków:

-A1 Grudziądz - Toruń .............................. 62,4 km.....08/2008 - 12/2011 .............................................. Skanska www.autostradaa1.pl
-A1 Czerniewice - Odolion ......................... 11,4 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Odolion - Brzezie ............................... 23,1 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Brzezie - Kowal ................................. 29,5 km.....06/2010 - 06/2012 ................................................ PBG SA
-A1 Kowal - Sójki .................................... 30,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SRB CIVIL ENGINEERING, John Sisk & son, Roadbridge, Budbaum
-A1 Sójki - Kotliska .................................. 15,2 km.....06/2010 - 06/2012 ......................................... POLDIM S.A.
-A1 Kotliska - Piątek ................................. 9,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SANDO BUDOWNICTWO POLSKA, Construcciones Sanchez Dominguez - Sando
-A1 Piątek - Stryków ............................... 21,0 km.....06/2010 - 06/2012 ....................................... Johann Bunte
-A1 w. Łódź - Północ, 291+000 - 295+850 ............ 4,8 km.....05/2010 - 11/2011 ........................................ Budimex S.A.

Węzeł Łódź - Północ:

....
  • Like
Reactions: jarfi
Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 13101 Posts
Chodzą słuchy że Irlandczycy podobnie do NDI na A4 rzucą ręcznik. Barany policzyli ile dołożą do interesu i doszli do przekonania że taniej czmychnąć i zapłacić karę.

Może na forum jest jakiś pracownik tej "mega firmy " i da znać co w trawie piszczy
Jako pracownik tej "mega firmy" to powiem, że mylisz się chłopie zasadniczo.
nb na etapie gdy sa podpisane umowy z podwykonawcami z karami umowynmi nie bedzie chcial rezygnować bo obciąża się dodatkowymi karami z tego tytułu
poza tym irlandczycy to tylko partnerzy i 2 z 5 firm w konsorcjach

a poza tym to te "barany" to tak troche nie na miejscu

no i tyle debiutu
pozdrowienia dla O. kiedy bedzie to czytal
Nie jadę po SRB bo większość z nich to spoko ludzie. Tylko nie bardzo mogą się odnaleźć w naszych warunkach, wykonują teraz ruchy które powinny być już pozałatwiane przed przyjechaniem do Polski całej ekipy. Starają się jak mogą, a z wspomnianą wcześniej zimą to przeszkadza ona ponieważ to co można było zrobić przed zimą nie zostało zrobione. A skoro nie zostało zrobione przed zimą to będzie mogło być zrobione dopiero po. I tu poprzez opieszałość Irlandzkiej ekipy mamy opóźnienia.
eee tam, bedzie skończone na czas
Spirala w koszach zbrojeniowych na 6 zdjęciu od dołu jakoś tak luźno nawinięta... zawsze na spodzie i w górze pala było deczko gęściej
Na razie krajobraz księżycowy. Tak na oko jeśli do końca 2012 r otworzą to będzie dobrze.
No i widać, że z odwodnieniem podłoża będzie zabawa, znając życie, a nieznając projektu podejrzewam, że już piszą roszczenie z 4.12 odnośnie zastoisk wodnych
Wczorajszy filmik z przejazdu koło estakady E-221 (odcinek Sando Kotliska-Piątek)

Słaby zoom i trzęsie, ale chyba widać że inwestycja nabrała rozmachu
Śmiało można powiedzieć, że największa ilośc palownic na metr kwadratowy w Polsce. Ostro się wzieli.
Widać po zdjęciach Boba, że słynna estakada nad Zgłowiączką w końcu wyszła z ziemi.
Wraz z ustąpieniem śniegów prace ruszyły z kopyta chociaż i tak nie jest to oszałamiające tempo. Natomiast dosyć mocno zabrali się za przebudowę dróg, na obu brzegach Zgłowiączki, które nowej "wersji" będą przebiegały pod WA178.
Noo - tam słyszałem mają robić wymianę dynamiczną pod tą drogę. Będzie troche hałasu.
Pare fotek z Odolion - Brzezie

WD-167

WD-167 widok na Kowal

WD-167 widok na Toruń

km 166 widok na Odolion

km 167 widok na Kowal

km 167 widok na Toruń

km 166+800 na Kowal

km 166+800 na Toruń

Górka piachu

Inna górka piachu

WA-164 widok na Toruń

WA-164 widok na Kowakl

WA-164

WD-166 na Toruń

WD-166 na Kowal

WD-166
Przejechałem cały odcinek a1 toruń stryków. Żadnych szans na oddanie tego w maju 2012. Najwcześniej koniec 2012 lub pierwsza połowa 2013. Ciekawe jakie tłumaczenie tego blamażu wymyśli GDDKiA?
To jak przejechałeś to w sumie przejezdność jest, więc sukces :)
A czemu miałaby nie zostać?
Zostanie zapewne przemianowana na DK 91, czeka ją mam nadzieję remont.
Miał być teraz ale pewnie odpuścili ze względu na ciężarówki z budowy autostrady.
remont miał być ale obcieli go w rządowym planie
dokladnie o to samo chcialem zapytac, wydaje mi sie ze nie i to bedzie ostra głupota, przejscia dla zwierzat pod autostradą po to żeby je wyprowadzic wprost na stara dk1
W przebudowie przyszłej jedynki będą przejścia pod nią (tej co jest wstrzymana) na razie będą pewnie wygrodzone, pozatym zwierzątka będą miały bardzo ładny most ekologiczny, nota bene szerszy od mostów autostradowych
Rozmawiałem dzisiaj z inżynierem ze Strabaga i zwracał mi uwagę na jeden wielki problem w komunikacji wykonawca - GDDKiA: Generalna Dyrekcja bardzo często zleca wykonanie po najmniejszych kosztach projektu budowy, w ramach którego są przede wszystkim prowadzone badania geologiczne.
Nie dość, że często geolodzy robią zbyt małą liczbę odwiertów i jeszcze uśredniają wyniki, to urządzenie którym się posługują jest częstokroć przestarzałe (gość tłumaczył mi, że jest to taki duży stożek wbijany w grunt na ponad 25 metrów, który po ok 3 miesiącach powinno się wymienić, bo zaburza wskazania dotyczące m.in. twardości i chłonności podłoża). Sytuacji takiej doświadczył na A2 kilka lat temu - bazując na projekcie od Generalnej, zaczęli próbnie obciążać pale a te... zaczynały zapadać się pod ziemię. Strabag wytoczył proces GDDKiA i wygrał go ostatecznie.

Podsumowując - często do opóźnień dochodzi właśnie dlatego, że wykonawcza dostaje g... warty projekt - być może tutaj było podobnie, dlatego Irlandczycy zaczęli się burzyć.

A jeszcze inną kwestią jest wpuszczanie na rynek polski firm, które w ogóle się nie orientują w procedurach i polskich realiach. Gdybym to ja za tę drogę płacił, dałbym kilkanaście % więcej kasy, ale miałbym pewność, że droga rzeczywiście powstanie. No ale tutaj się kłania ustawa... :(
PBG, HYDROBUDOWA i APRIVIA raczej orientują się w polskich realiach, a są przecież partnerami konsorcjum
Znalazłem:
http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/387083,Gorne-warstwy-nasypu-problemem-na-A1
GW chce robić stabilkę na miejscu z materiału który posiada i zapewne wykorzystuje do nasypów, a Gdaka każe doziarniać.
Cóż, nie wiem gdzie im ta woda będzie stała.....
No też nie wiem, tym poniżej jakoś nie przeszkadzało - fot. 27

http://s8-wroclaw-sycow.pl/post/etap1/1105.html

i tu

http://www.transwar.com/nadzory/jablonna/zdjecia4.htm
To proces zagęszczania gruntu.
Wymiana dynamiczna to się chyba nazywa fachowo, kondensator pewnie jako fachowiec potwierdzi ;)
Żadne jet-grouting panowie, to jest albo wymiana dynamiczna albo konsolidacja dynamiczna. System ten sam - ubijaki o masie kilku do kiludziesięciu ton opadają na grunt. W pierwszym przypadku wbijają w podłoże grunt nośny, przeważnie kruszywo, w drugim tylko ubijaja grunt słabonośny. Biorąc pod uwagę, że przy dźwigu nie ma innych maszyn, skłaniałbym się do wersji z konsolidacja.
wymiana, wymiana na nastepnym zdjeciu widac jak fadromka cos sypie
W ramach kontynuacji mojego pytania ;)
Mam też pomysł/pytanie - czy ktoś byłby chętny, żeby skontaktować się z wykonawcą i za jego zgodą pokręcić się po budowie podwłocławskiego odcinka (z aparatami) oraz może zadać jakieś pytania wprost do wykonawcy? Moglibyśmy spróbować, jeśli byłaby chętna jakaś grupa osób :) Chyba, że może udałoby się załatwić wstęp na bardziej zaawansowany odcinek - chociażby w okolicach Torunia?
radoslawr - skomentujesz? ;)
Tak sobie oglądam te wasze fotorelacje, które są BARDZO fajne i nieodparcie brakuje mi jednej kwestii - trudno uchwycić postęp prac. Jakby tak ktoś pozbierał zdjęcia jednego obiektu/fragmentu, albo pogrupować fotki kilku obiektów/fragmentów i powklejać fotki chronologicznie z datami. Można by to nawet zrobić na jakiejś stronce zdjęciowej a tutaj tylko linki wklejać. Dzięki temu świetnie by było widać jak to miejsce wyglądało jeszcze kilka tygodni/miesięcy temu. Ja się nawet nie podejmuję bo za słabo orientuje się w tych wszystkich WD/PZ itp., żeby to móc ogarnąć.
To ja powrzucam troche. Pierwsze zdjecie luty, drugie lipiec, tradycyjnie juz Czernierwice - Brzezie

Sorki za brak zmniejszania duzych ale juz mi sie nie chcialo

WA-160

PZ-160b

WD-161

WA-162

PZ-162b

WD-163

WA-164

WD-165

WD-166

WD-167

PZ-168

WA-169

WA-170

WD-171

WD-172

MA-173

Wizualnie można odnieść wrażenie że coś im nasyp nie zgrywa z wiaduktem :p
złudzenie, droga i wiadukt w łuku, z lewej jeszcze chodniczek idzie
Chodniczek na autostradzie ?

Patryjota dobrze zauważył. Ewidentnie brakuje 5 - 10 m nasypu po lewej stornie zdjęcia.
może i racja, w sumie z tym chodniczkiem to troche pojechałem ;)
1 - 20 of 13101 Posts
Status
Not open for further replies.