SkyscraperCity Forum banner

[A1] Toruń - Stryków

5042980 Views 13100 Replies 1089 Participants Last post by  pmaciej7
Zestawienie odcinków:

-A1 Grudziądz - Toruń .............................. 62,4 km.....08/2008 - 12/2011 .............................................. Skanska www.autostradaa1.pl
-A1 Czerniewice - Odolion ......................... 11,4 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Odolion - Brzezie ............................... 23,1 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Brzezie - Kowal ................................. 29,5 km.....06/2010 - 06/2012 ................................................ PBG SA
-A1 Kowal - Sójki .................................... 30,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SRB CIVIL ENGINEERING, John Sisk & son, Roadbridge, Budbaum
-A1 Sójki - Kotliska .................................. 15,2 km.....06/2010 - 06/2012 ......................................... POLDIM S.A.
-A1 Kotliska - Piątek ................................. 9,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SANDO BUDOWNICTWO POLSKA, Construcciones Sanchez Dominguez - Sando
-A1 Piątek - Stryków ............................... 21,0 km.....06/2010 - 06/2012 ....................................... Johann Bunte
-A1 w. Łódź - Północ, 291+000 - 295+850 ............ 4,8 km.....05/2010 - 11/2011 ........................................ Budimex S.A.

Węzeł Łódź - Północ:

....
  • Like
Reactions: jarfi
Status
Not open for further replies.
1 - 19 of 13101 Posts
Myślę, że te informacje są kroplą, która "przepełniła czarę". Pamiętajmy, że w ostatnim okresie rozliczeniowym na odcinku kowal-toruń wykonano zawrotną ilość prac - 2% (http://www.a1torun-kowal.pl/zadanie-i/zaawansowanie-finansowe). Co więcej na stronie jest również informacja, iż "od 15 grudnia 2011r. do 15 marca 2012r. trwa tzw. "okres zimowy". Oznacza to, że ilość prowadzonych prac jest zmniejszona i zależna od warunków pogodowych." Co jak co, ale dla mnie temperatury od +2°C do +6°C nie są warunkami usprawiedliwiającymi "zmniejszenie ilości prowadzonych prac". Myślę, że należy ten odcinek "spisać na straty" i przyspieszyć prace na odcinku stryków-kowal, gdyż jest to teraz jedyna szansa na ułatwienie ruchu na euro 2012. Można by nawet rozważyć przeniesienie części ekip z jednego odcinka na drugi.
Obserwuję tę stronę od dłuższego czasu. Ten okres rozliczeniowy, to 15 listopada-15 grudnia. Co do daty zakończenia strykow-kowal, to już wiadomo, że 30 kwietnia to nierealna data. Na tym fragmencie też są opóźnienia, ale znacznie mniejsze i dlatego trzeba za wszelką cenę przyspieszyć prace, by zdążyć na euro.
Przecież min. Nowak 2 tygodnie temu jasno powiedział, że NIE MA SZANS. Więc po co ten post co ?
Widzę, że na forum są nieaktualne informacje :D Minister, nie tylko powiedział, ale wręcz OBIECAŁ, że na euro nie będzie fragmentu A1 Stryków-Toruń. Mógłby również obiecać, że nie będzie Fragmentu Stryków-Gdańsk, bo nie ma szans, by taki fragment był :) To czego nie będzie to odcinek Kowal-Toruń, który jest składowym wyżej wymienionych odcinków. I nie ma co się dziwić, bo jak ten odcinek ma powstać, skoro chłopaki mają zawrotne tempo 2% na miesiąc i do tego jeszcze robią sobie ferie zimowe z powodu "śneżnej" zimy :) Poza tym czemu miałby nie powstać Stryków-Kowal, skoro średnio mają 15 do 20% większe zaawansowanie niż A2 ? :) Ale wracając do tematu do Kowala robi łódzka gdaka, od kowala toruńsko-bydgoska, a od mojego "informatora" z ŁÓDZKIEJ gdaki wiem, że oni nie zamierzają się poddawać i stryków-kowal na euro będzie, więc bez paniki :D Jako ciekawostkę można podać, że odcinkowi toruń-kowal 19 GRUDNIA brakowało średnio 12% do średniego zaawansowania odcinka stryków-kowal na koniec PAŹDZIERNIKA :) (http://www.zbm.home.pl/a1stryk/?zaawansowanie-finansowe,187)
Jako "ciekawostke" można przytoczyć, że odcinek Toruń-Kowal miał od samego początku termin na koniec sierpnia/początek września, a po rewizji ma termin na listopad, więc nie rozumiem czemu w ogóle ktoś o nim mówi w kontekście euro, bądź porównuje do odcinka Kowal-Stryków.
Tym bardziej należy ten odcinek (przynajmniej na ten moment) zignorować, zresztą i tak tam teraz na trzy miesiące prace stanęły, a przenieść ekipy na odcinek Kowal-Stryków, by był na euro :)
Moim zdaniem jedynym sensownym rozwiązaniem jest rzucenie wszystkich sił, aby dokończyć jeden pas na odcinku Toruń-Kowal i go otworzyć prowizorycznie, a potem przerzucić się na drugi pas. Przejezdność jest, nie ma tragedii,
Przy obecnym stanie zaawansowania prac nad wiaduktami itp jest to awykonalne, chyba, że asfalt będzie "fruwać" ;) Dodatkowo już jest zaklepana decyzja, że do 15 marca "nic" nie robią, więc o tym fragmencie (w jakiejkolwiek formie) na euro należy zapomnieć.
Pewnie chodzi o to, że okresy między 15 grudnia a 15 marca są "wyłączone" z czasu trwania kontraktu, czyli teoretycznie w tym czasie nie są prowadzone żadne prace z wiadomych względów. Praktycznie byłoby naprawdę głupie nie wykorzystywać warunków jakie są do nadrabiania zaległości.
Przecież już pisałem na stronie inwestycji w dziale aktualności jest wyraźnie napisane (http://www.a1torun-kowal.pl/zadanie-i/aktualnosci), że "ilość prowadzonych prac jest zmniejszona...". Jak ktoś buduje 2% na miesiąc i do tego (choćby "trochę") ogranicza prace, to jak ma zdążyć na euro? Jedyna szansa to przyspieszenie prac na odcinku Stryków-Kowal.
1. Od początku było wiadomo, że termin oddania jest na poeuro.
2. W umowie miesiące zimowe są wyłączone z okresu budowy i choćby prosili i grozili wykonawcy, to jeżeli nie chce, nie musi nic robić w tym okresie.
3. Kilkumiesięczny spór o metodę zagęszczenia nasypów rozwiał chyba wszelkie złudzenia co do tzw. "przejezdności" na euro.
4. Pierwotny termin oddania odcinka został przesunięty na listopad.

Skończymy więc już ten OT dotyczący euro, przejezdności i innych takich. Nic on nowego nie wnosi do wątku.
Na euro na pewno nie będzie odcinka Toruń-Kowal. Co więcej gdaka wczoraj obiecała(http://wyborcza.biz/biznes/1,100969...iA_chce_w_2012_r__otworzyc_m_in__odcinek.html), że tego odcinka nie będzie nawet do końca 2012, ale ta sama gdaka w tym samym artykule obiecała,że Stryków-Kowal będzie skończony. A skoro będzie skończony, to na euro można zapewnić przejezdność... Nie sądzę, że z powodu klęski na jednym odcinku wykonawcy na drugim powinni rzucić łopaty i zignorować euro, a my na forum mamy przestać mieć nadzieję, że Stryków-Kowal będzie przejezdny na euro.
Pytanie niezorientowanego.
Da się korzystać z odcinków Stryków-Kowal i Toruń - Gdańsk bez odcinka
Kowal-Toruń?
Czyli czy da się uruchomić odcinek Łódzki i jechać inną drogą na tym "gotowym inaczej"?
Co więcej taka trasa znacząco przyspieszy komunikacje pomiędzy miastami na euro. Odcinek Stryków-Kowal o wiele bardziej skraca czas podróży do Gdańska, niż Kowal-Toruń. Dzięki temu drugiemu omijamy właściwie tylko Włocławek, a dzięki pierwszemu omijamy zjeżdżając z A2 Ozorków, Łęczycę, Daszynę, Krośniewice, Lubień Kujawski lub w w przypadku innej trasy Piątek, Kutno Krośniewice, Lubień Kujawski. Nie wspominając już o małych wioskach i wioseczkach, gdzie wszędzie ograniczenie do 50 i radary :)
@ sectroyer
Krośniewice też mają obwodnicę :baeh3:
Tak. Jak i również wiochę "przed" z ograniczeniem i fotoradarem, jak i wiochę "za" z ograniczeniem i częstymi kontrolami policji. A już o atrakcjach takich jak 10 minutowy postój (jak się ma pecha i trafi na pociąg :/) przy torach, to nie wspomnę. Podana przeze mnie lista jest jedynie kierunkowa, by uświadomić ilość "utrudnień" w ruchu, jaka jest na odcinku "do Kowala".
przejchanie przez ten przejazd z prędkościa 120 km/h skonczy sie raczej uszkodzeniem podwozia lub conajmniej zerwaniem kontaktu z jezdnią. Czy cos tamtędy przejeżdża? Tak wtedy kiedy zapory sa opuszczone - troche ciezko tego nie zauwazyć;)
Rany, mam wrażenie, jakby nikt tą trasą nie jeździł :p Nie żadna wąskotorówka, tylko przejazd KOLEJOWY, by być szczegółowym 15km za Krośniewicami. Albo jak ktoś woli inną analogię, to ten przejazd KOLEJOWY, co jest przed Lubieniem :) Trochę wyobraźni...
oczywiście wypowiadałem się nt przejazdu kolejowego(wąskotorowego?) znajdującego się na początku obw Krośniewic
Możemy się spierać, gdzie co jest bliżej, gdzie jest dalej, itp. Ale nic nam to nie da. Ogólnie rzecz biorąc na odcinku Stryków-Kowal jest (co najmniej) 2-3 razy więcej (szerokorozumianych) "utrudnień", niż na odcinku Kowal-Toruń. Nie chodzi tutaj o to, że przejazd przez Włocławek jest błyskawiczny, a potem od razu się jest w Toruniu, ale względnie (nawet jak jechałem nocą), to zawsze do Kowala jest mordęga, a dopiero potem się "przyspiesza" :)
Pytanie kieruję głównie do osób, które są wstanie realnie ocenić zaawansowanie na poszczególnych odcinkach od Strykowa do Kowala. Ręce mi opadają otwierając strony nadzoru tego odcinka gdzie zaawansowanie robót jak i finansowe zatrzymało się na miesiącu październiku. Jakby nie patrzeć mamy już styczeń a na stronie ostatnia w ogóle czegokolwiek aktualizacja jest z 12 grudnia 2011. Jak byście ocenili zaawansowanie robót? Bo niestety strona nadzoru nam w tym nie pomaga.
Spokojnie na razie nie "ciągnąłem za moje sznurki", gdyż były święta i nie chcę nikomu głowy zawracać ;) Czekam do drugiego tygodnia stycznia. W grudniu też musiałem "interweniować", gdyż jeszcze 10 mieli zaawansowanie finansowe z września :D
Widzę, że nadzór budowlany odcinków A1 Stryków - Kowal jednak zagląda na nasze forum. Wczoraj napsioczyłem, że nie uaktualniają strony a dziś niespodzianka i mamy aktualizację postępu prac, zaawansowania finansowego, a nawet kilka nowych fotek. SUPER!!!;)
Jak widać trochę powoli idzie praca na odcinku Stryków-Piątek, ale ogólnie chłopaki mają całkiem niezłą średnią (58%) na koniec Listopada :D Gdyby jeszcze w ciągu najbliższych miesięcy temperatura się utrzymała, to myślę, że można liczyć na "zbliżenie się" do harmonogramu :)
Życzę im powodzenia ale mimo to nie wierzę.Poczytajcie sprawozdania nadzoru na stronach http://www.a1kowal-strykow.pl/ za miesiąc listopad a napewno zwątpicie.
W te raporty należy wczytać się dokładnie :) Najlepiej pokazuje to wykres z odcinka Sójki-Kowal. Można zauważyć, iż rzeczywiście prace wykonane są mniejsze niż w harmonogramie, ale trzeba również zauważyć, iż obie "linie" są do siebie mniej więcej równoległe. Dlaczego ma to znaczenie? Otóż wg. harmonogramu na miesiące grudzień, styczeń, luty, marzec nie zaplanowano prawie żadnych prac :) Wynika to z tego, iż "linia" w tych miesiącach jest prawie "pozioma" :) Co oznacza (jak poprzedniej zimy) brak wypłat za wykonane prace. W związku z tym jeśli w tych 4 miesiąc (w dwóch już mamy pewność ;)) prace będą prowadzone, to obie "linie" się najpóźniej w lutym "przetną" i będzie wtedy wszystko wg harmonogramu :)
Spadł śnieg, więc teraz już nic nie nadrobią :)
W okolicach Kutna , Strykowa leży 2 cm śniegu i to nie wszędzie.
Może koło na tym fragmencie popracują troszkę, ale jak znam drogowców z odcinka Kowal-Toruń, to nawet jakby leżał 1 cm śniegu, to by prace przerwali ;)
Jest nowa informacja o zaawansowaniu na odcinku toruń-kowal (http://www.a1torun-kowal.pl/zadanie-ii/zaawansowanie-finansowe). Niestety znowu 2 % na miesiąc, ale jakby nie patrzeć 37,2 % to już bliżej 40% niż dalej :D
ale oni mają termin do listopada i z założenia w zimie mieli zdaje się nie robić
na odcinku łódzkim tez sa opóźnienia i o planowym kwietniu to można zapomnieć
Tjaaa. no o kwietniu można zapomnieć i pewnie otworzą w maju ;) A co do Toruń-Kowal, to o listopadzie też można zapomnieć, ale czy należy wierzyć, że ta "ekipa" będzie pracować w grudniu i odda drogę przed świętami ;) Chyba najwięksi optymiści nie wierzą już w to, że ten odcinek będzie oddany w tym roku :)
Z "prognozy pogody" wynika, że najgorsze będą najbliższe 2-3 tygodnie :) Potem ma już być tylko lepiej.
1 - 19 of 13101 Posts
Status
Not open for further replies.