A-8 kolo Stuttgartu jest bezplatna. A ja moje mysli opieram na zalozeniu, ze A-1 bedzie platne i znajac polityke cenowa bedzie kosztowac sporo (niedawno slyszalem ze odcinek A4 Katowice - Wroclaw ma kosztowac 30zl.) Dodatkowo widac co sie dzieje na A-4 Katowice - Krakow. Ruch na odcinku Katowice-Olkusz-Krakow wcale tak drastycznie nie zmalal.
Dodatkowo widac co sie dzieje na A-4 Katowice - Krakow. Ruch na odcinku Katowice-Olkusz-Krakow wcale tak drastycznie nie zmalal.
Jest dobra informacja dla Torunia. GDDKiA chce by powstal wezel zespolony czyli A1+S10+DK1. Co prawda obudzili sie z reka w przyslowiowym nocniku ale dobrze ze wogole sie obudzili. Koncepcja wezla ma byc przedstawiona na radzie technicznej pod koniec sierpnia. Narazie nie wiem jak ma on wyladac bo za projekt odpowiada Sener.
Moge sie tez pochwalic chyba ze widzialem prognozy ruchu na A1 i na wezlach na 2030r. Wynika z nich ze na autostradzie bedzie jezdzic po 40,000aut w obu kierunkach, a na DK1 (przemianowanej pozniej na DK91) bedzie jezdzic nie wiecej jak 8,000aut :bash: Coz, jesli sie to sprawdzi to mieszkancy wiosek przy DK1 odpoczna, a inwestor na A1 bedzie miec zyle zlota... malo realne
40 tys. aut to już teraz jeździ DK1 na odcinku włocławskim, jak i nie więcej.
Dodatkowo powiem ze odcinek od Czerniewic do gory - po wiadukcie przez Wisle jest szacowany na poziomie 57,000aut![]()
Nie ma bata - będzie przez Bydgoszcz. hehe
Bydgoszcz :lol:.
Michał Ch.;14809718 said:Ciężko się pogodzić z tym, ze poraz kolejny Twoje "statystki" nie są zgodne z rzeczywistością? Boli, nie?![]()
Michał Ch.;14810366 said:
To, że wewnątrz Włocławka przejeżdża 30 tys. P/d wynika z faktu, że na ruch tranzytowy liczący 15 - 17 tys. P/d nakłada się ruch źródłowo - docelowy dążący do miasta i ruch wewnętrzny związany z relacjami międzydzielnicowymi. Przykłady z innych miast wyraźnie to pokazują:
- Warszawa, wlot DK8 - 55 tys. P/d, most Grota w ciągu DK8 - 150 tys. P/d,
- Mińsk Mazowiecki, wloty DK2 - 13/19 tys. P/d, przejście przez miasto - 22/26 tys. P/d,
- Augustów, wloty DK8 - 8/9 tys. P/d, przejście przez miasto - 13/15 tys. P/d,
- Bielsk Podlaski, wloty DK19 - 4/6 tys. P/d, przejście przez miasto - 9/13 tys. P/d,
- Ostrowiec Świętokrzyski, wloty DK9 - 7/8 tys. P/d, przejście przez miasto - 14/20 tys. P/d
Im większe miasto, tym większy ruch wewnętrzny i mniejszy udział procentowy ruchu tranzytowego. Można bardzo zgrubnie przyjąć, że wartość ruchu na wlocie do miasta przemnożona przez 1,5 - 3 da natężenie ruchu wewnątrz miasta.
Czy mamy przez to rozumieć, że w planach jest również postawienie w Czerniewicach mostu przez Wisłę 2x3 pasy ruchu?
Na istniejącej nitce mostu jest rezerwa na 2x3. Jest pełen awaryjny z prawej i mała opaska z lewej, docelowo wyjdzie 2x3 bez pobocza. Widać to na zumi.
^^Niekoniecznie, na A4 na moście nad Odrą nie ma pobocza z tym, że jest ograniczenie do 100. Jeśli na A1 byłby przekrój 2x3, to myślę, że brak pobocza na długości 1km i ograniczenie do 100km/h nikomu by nie zaszkodziło![]()