Pamiętaj o 20 miesiącach z przerwami zimowymi, a nie licząc tych przerw to do końca maja 2012 roku są praktycznie 24 miesiące.
Pamiętaj o 20 miesiącach z przerwami zimowymi, a nie licząc tych przerw to do końca maja 2012 roku są praktycznie 24 miesiące.^^Czyli de facto mieli 8 m-cy spóźnienia.
Obaj wiemy co firmy budujące powinny. Problem w tym co robią. Też bym sobie życzył, aby ta droga była jak najwcześniej, tylko po prostu trudno mi w to uwierzyć, tym bardziej jeżeli jest to uzależnione "od dobrej woli wykonawcy". Powiem więcej, jeżeli się wyrobią w tych 20 m-cach, to już będzie sukces.
źródło: http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100616/REGION/632811235Latem ruszy dalsza budowa autostrady A1 z Torunia do Kowala pod Włocławkiem. Jutro (czwartek)umowę w z wykonawcami tych odcinków podpisze GDDKiA w Bydgoszczy.
We Włocławku nastąpi uroczyste podpisanie umowy na budowę dwóch odcinków autostrady A1 Czerniewice Brzezie i Brzezie - Kowal. W tej uroczystości ma uczestniczyć m.in. minister infrastruktury Cezary Grabarczyk.
Odcinek Brzezie - Kowal zbuduje polsko irlandzkiego konsorcjum, którego liderem jest PBG S.A.
Natomiast za wykonanie odcinka Czerniewice - Brzezie odpowiadać ma irlandzko- polskie konsorcjum, którego liderem jest SRB Civil Engineering Ltd. Oba odcinki mają być gotowe do czerwca 2012 roku.
A czy czasami to nie jest to samo konsorcjum ? Tylko inne firmy liderujące im są w tych 2 odcinkach ?
Jest dokładnie tak jak piszeszA czy czasami to nie jest to samo konsorcjum ? Tylko inne firmy liderujące im są w tych 2 odcinkach ?
Nie, zjazdy będą w Kowalu i w Pikutkowie.. miedzy tymi wioskami, nie byłoby gdzie zjechać, nie ma jakiś istotnych miejscowości czy dróg krajowych..Mam za to inne pytanie-czyli miedzy pikutkowem a węzłem kowal nie bezie zadnego wjazdu?
Węzłów na odcinku Czerniewice - Stryków będzie bardzo mało, bo tylko 7 (Odolin, Brzezie, Pikutkowo, Kowal, Sójki, Kotliska, Piątek) czyli średnio blisko 20 km między węzłami. Większość powstających obecnie autostrad w Polsce niestety również ma ich niewiele. W zasadzie taka autostrada ni jak nie służy lokalnej społeczności, choć często taki argument jest podnoszony przy wyborze lokalizacji, żeby przekonać mieszkańców. Pomimo, że teren przez który poprowadzono A1 na tym odcinku jest stosunkowo słabo zurbanizowany to i tak uważam, że węzły powinny być poza skrzyżowaniami z drogami krajowymi na większości dróg wojewódzkich. Dzięki temu okoliczne gminy zyskują ciekawe tereny inwestycyjne. Patrząc na mapę aż prosi się o węzeł z DW 581 na odcinku Kowal - Sójki, czy dodatkowy węzeł na odcinku Odolin - Brzezie np. z DW 301. A tak jak odległość pomiędzy węzłami wynosi tak jak tutaj ok. 30 km to w środku tego odcinka mieszkańcy nic nie zyskują. Oczywiście przesadą jest budowa tylu węzłów jak na autostradzie A4 Krzyżowa - Wrocław (budowanej jeszcze przez Niemców), gdzie węzły są niemal z każdą drogą lokalną i na odcinku ok. 105 km jest ich ok. 15. Jak dla mnie w obszarach słabo zurbanizowanych węzły powinny być co ok. 10 - 15 km, w obszarach silnie zurbanizowanych co ok. 5 km.Mam za to inne pytanie-czyli miedzy pikutkowem a węzłem kowal nie bezie zadnego wjazdu?
całość: http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/429321,pbg_buduje_stadion_i_autostrade.htmlMimo wysypu kontraktów na budowę autostrady A1 z Torunia do Łodzi drogowcom nie uda się zrealizować wyśrubowanych planów na ten rok.
Dziś bydgoski oddział Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych podpisze dwa kontrakty na budowę 63,9 km autostrady A1 z Torunia do Kowala na granicy województwa kujawsko-pomorskiego. Drogę wytyczą dwa polsko-irlandzkie konsorcja. Na czele jednego stoi SRB Civil Engineering, liderem drugiego jest giełdowe PBG, który buduje Stadion Narodowy. Za realizację kontraktów firmy zainkasują odpowiednio 934,1 mln zł i 857,4 mln zł.
– Budowa rozpocznie się w ciągu miesiąca – mówi „DGP” Tomasz Rudnicki, wiceszef GDDKiA.
Jeszcze w wakacje na place budów wejdą także wykonawcy kolejnych fragmentów A1. Generalna Dyrekcja zapowiada, że do końca tego miesiąca podpisze kolejne umowy na budowę 75 km trasy z Kowala do Łodzi. Drogowcy podzielili kontrakty pomiędzy cztery konsorcja. Na ich czele stoją: irlandzkie SRB Civil Engineering, polski Poldim, hiszpańskie Sando oraz niemieckie Johann Bunte Bauunternehmung. W sumie budowa trasy będzie kosztować 2,4 mld zł, czyli 32 mln zł za 1 km.
Dyrekcja obiecuje, że całym odcinkiem A1 z Torunia do Łodzi kierowcy pojadą jeszcze przed Euro 2012. Wtedy gotowy ma być już realizowany przez GTC koncesyjny fragment A1 na północ z Torunia do Grudziądza. Z autostrady do Gdańska kierowcy korzystają już od jesieni 2008 roku.
24 czerwca w podłódzkim Strykowie Budimex rozpocznie budowę potężnego węzła drogowego, z którego samochody będą mogły zjechać z A1 na autostradę A2 w kierunku Poznania i Warszawy oraz na południe do Piotrkowa Trybunalskiego. Na wprowadzenie ciężkiego sprzętu czekają już także firmy, które do maja 2012 roku mają wybudować 91 km autostrady A2 z Łodzi do Warszawy.
Jechałem tam w sobotę po południu i wydawało mi się, że przy wiadukcie na DK14 powstało składowisko płyt drogowych. Może nie mieć związku z budową, ale po co by tam leżały.z innej beczki, byłem dzisiaj na miejscu gdzie ma powstac węzeł stryków, umowe podpisano 28 maja i mieli 2 tyg na rozpoczęcie budowy i.... nie ma żadnych śladów świadczących o zbliżajacych się pracach(no chyba ze liczymy jednego toi toia stojącego na srodku pola)
To OUA Stryków omawiany w wątku [A2] Remonty i infrastrukturaNa DK14 pomiędzy samym Strykowem a rondkiem budują jakiś duży komples, prawdopodobnie związany z autostradą bo postawiono tam też magazyn soli.
"W toku przetargu uzyskaliśmy ceny niższe niż w kosztorysie inwestorskim, a oszczędności
, które powstały, liczymy w milionach złotych. To szansa, że zrealizujemy projekty drogowe w innych rejonach Polski" - podkreślił Cezary Grabarczyk, minister infrastruktury, który obserwował podpisywanie umów.
Minister zaznaczył, że w tym roku oszczędności będą szczególnie przydatne z powodu konieczności naprawy dróg zniszczonych przez powódź. Niezbędne wydatki w tym zakresie oszacował na ponad 4 mld zł.
żródło: http://pb.pl/a/2010/06/17/Podpisano_umowy_na_budowe_3_odcinkow_A1_w_woj__kujawsko