SkyscraperCity Forum banner

[A1] Toruń - Stryków

5043718 Views 13100 Replies 1089 Participants Last post by  pmaciej7
Zestawienie odcinków:

-A1 Grudziądz - Toruń .............................. 62,4 km.....08/2008 - 12/2011 .............................................. Skanska www.autostradaa1.pl
-A1 Czerniewice - Odolion ......................... 11,4 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Odolion - Brzezie ............................... 23,1 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Brzezie - Kowal ................................. 29,5 km.....06/2010 - 06/2012 ................................................ PBG SA
-A1 Kowal - Sójki .................................... 30,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SRB CIVIL ENGINEERING, John Sisk & son, Roadbridge, Budbaum
-A1 Sójki - Kotliska .................................. 15,2 km.....06/2010 - 06/2012 ......................................... POLDIM S.A.
-A1 Kotliska - Piątek ................................. 9,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SANDO BUDOWNICTWO POLSKA, Construcciones Sanchez Dominguez - Sando
-A1 Piątek - Stryków ............................... 21,0 km.....06/2010 - 06/2012 ....................................... Johann Bunte
-A1 w. Łódź - Północ, 291+000 - 295+850 ............ 4,8 km.....05/2010 - 11/2011 ........................................ Budimex S.A.

Węzeł Łódź - Północ:

....
See less See more
5
  • Like
Reactions: 1
Status
Not open for further replies.
2141 - 2160 of 13101 Posts
^^ chyba przeceniasz znaczenie podpisywania umów przez GDDKiA (o czym usłyszy może kilka setek osób w całym kraju) dla strategii kampanijnych komitetów wyborczych.
dokładnie, mimo że to w gruncie rzeczy wielkie wydarzenie nigdzie w tv o tym nie usłyszysz. Natomiast gdyby się okazało że coś jest nie tak to media pierwsze zaczeły by o tym trąbic.
Nie ma to powiązania z wyborami ,bo nie wiele osób wie co się w drogownictwie dzieje, taka smutna prawda
Co sie dziwisz. W niedziele wybory przeciez.
Jak czytam czasami komenty na onecie, to każde podpisanie umowy to doskonały pretekst do popsioczenia na to, że tylko 20km, że to parodia, że Niemcy mają sto razy więcej.... Są ludzie, którym nawet młotkiem nie wbijesz rzeczy do głowy
Chyba przeszło bez echa:

W przyszłym tygodniu (23 czerwca br.) rozpocznie się budowa węzła Stryków.
http://www.mi.gov.pl/2-482be1a920074-1792756-p_1.htm
Rusza budowa gigantycznego skrzyżowania pod Strykowem

Piotr Wasiak

2010-06-20, ostatnia aktualizacja 2010-06-20 21:45

W Strykowie przetną się autostrady A1 i A2. Pojutrze zostanie wbita pierwsza łopata pod budowę węzła, który pochłonie ponad 300 mln zł.

Fot. Tomasz Stańczak / AG Budowa autostrady A2 pod Strykowem

Fot. Wizualizacja Tak ma wyglądać węzeł pod Strykowem

"Łódź" pod Strykowem. Tam połączą się A1 i A2. Przeczytaj więcej o budowie węzła pod Strykowem.

- Codziennie będzie tam pracować kilkaset osób. To gigantyczne przedsięwzięcie logistyczne - mówi Krzysztof Kozioł z firmy Budimex, która zrealizuje inwestycję. - Większość pracowników pochodzi z centralnej Polski i Wielkopolski. Wynajęliśmy dla nich mieszkania w Łodzi i Strykowie. Kierownik kontraktu jest z Łodzi.

Prace rozpoczną się 23 czerwca. Najpierw geodeci wytyczą trasę i obiekty inżynieryjne. Potem zostanie zdjęta żyzna warstwa ziemi, tzw. humusu. Następnie rozpocznie się budowa nasypów i wykopów. W ciągu miesiąca staną kontenery. Znajdą się w nich pomieszczenia biurowe i pokoje dla pracowników. - Ich liczba będzie się zmieniała w zależności od prac, jakie będziemy wykonywać - mówi Kozioł.

W otoczeniu powstaną drogi serwisowe, więc wykorzystanie dróg lokalnych będzie ograniczone. Robotnicy będą pracować na kilka zmian - w zależności od pogody i wykonywanych zadań. Posiłki dowiozą im firmy kateringowe. Co będzie największym wyzwaniem dla robotników? - Czas! - mówi Dariusz Blocher, prezes firmy Budimex. - Mamy tylko 17 miesięcy na zakończenie prac.

Przy budowie wykorzystanych zostanie 240 tys. ton mas bitumicznych, 6 tys. ton stali zbrojeniowej i 56 tys. metrów sześciennych betonu. Kontrakt obejmuje także realizację pięciokilometrowego odcinka A1 oraz dwukilometrowego fragmentu A2. Wykonawca ma też postawić oświetlenie, zbudować system łączności i garaże dla aut komisariatu policji autostradowej.

Skrzyżowanie A1 i A2 będzie jednym z najbardziej ruchliwych miejsc w Polsce. Przejeżdżać ma tam 130 tys. pojazdów na dobę. Na skrzyżowanie złoży się 10 wiaduktów (w tym jeden podwieszany), osiem łącznic, 23 przepusty (m.in. przejścia dla zwierząt, przejazdy dla rolników), a także drogi dojazdowe i zjazdy. Będzie niewiele mniejsze od oddanego niedawno węzła autostrad A1 i A4 w Sośnicy (17 mostów).

Węzeł na razie nosi roboczą nazwę "Stryków I". Po zakończeniu prac zostanie ona zmieniona na "Łódź". Ma to ułatwić podróżnym orientację w terenie. Po wybudowaniu skrzyżowania nie będzie można z niego korzystać, bo autostrada A2 z Łodzi do podwarszawskiej Konotopy powstanie w maju 2012 r., podobnie jak trasa ze Strykowa do Torunia. Znacznie dłużej trzeba będzie poczekać na połączenie z południem kraju. Odcinek ze Strykowa do Tuszyna będzie gotowy najwcześniej w 2013 r.

Źródło: Gazeta Wyborcza Łódź
See less See more
5
^^Jednak przeprojektowali węzeł w stosunku do projektu sprzed kilku lat. Plusem jest to, że obecny będzie o wiele lepszy, niż ten wcześniej zakładany.
To już było wiadome od dawna. Szkoda tylko że nie ma nigdzie jego planu.

Tak mniej więcej bedzie on wyglądał:
http://autobahnkreuze.hb80.de/junction.php?road=A42&exit=6
W najnowszej standii - z dzisiaj - odcinki Czerniewice (z węzłem) - Odolion, Odolion - Brzezie i Brzezie - Kowal - rozpoczęcie robót budowlanych - lipiec 2010r.
To samo na Kowal - Sójki i Piątek - Stryków 1 - lipiec 2010r.

Nic tylko czekać aż ten wątek zapcha się od ilości zdjęć z budów - sporo odcinków i łącznie 144 kilometry budowy autostrady A1. :banana:
See less See more
tak samo niby jak na A4 a efekt wiadomo jaki. Umowy podpisane, plac budowy oddany a malo sie nie dzieje, no ale nie pozostaje nam nic innego jak miec nadzieje i pozytywne nastawienie ze tym razem bedzie inaczej.
Zastanawia mnie, czy w trakcie budowy nie zamkną czasem istniejącego fragmentu A2 pomiędzy Strykowem I i II. Sytuacja byłaby przez pewien czas taka, jak za dawnych lat, że cały ruch szedł przez rondo na DK14 i DK71. Huh, bywało, że w korku stałem tam całą godzinę.
^^Nie powinni, większość tej drogi omijającej Stryków jest puszczona przyszłymi drogami zbiorczymi, łącznicami. Przynajmniej odcinek w ciągu A1.
^^Nie powinni, większość tej drogi omijającej Stryków jest puszczona przyszłymi drogami zbiorczymi, łącznicami. Przynajmniej odcinek w ciągu A1.
...które o ile pamiętam są wykonane w docelowym kształcie. Było o tym sporo przy okazji budowy "obwodnicy PStrykowa".

Inaczej mówiąc, układ drogowy jeśli dobrze pamiętam jest taki, że spokojnie można zrobić całe skrzyżowanie (jedziemy najbardziej skrajną łącznicą o ile pamiętam, a dopiero potem robić przekładki w relacji Poznań-Łowicz. Łowicz->Poznań jest docelowy.
See less See more
^^O to też mi chodziło, nie napisałem, że drogi zbiorcze są tymczasowe, lub coś w tym stylu :)
Raczej Poznań-Kutno. Poznań-Łowicz to jest na tym węźle A2 na wprost...

A ruch z Głomna (miejmy nadzieję, że będzie niewielki) wraca do centrum Strykowa.
^^O to też mi chodziło, nie napisałem, że drogi zbiorcze są tymczasowe, lub coś w tym stylu :)
A ja tez nie pisałem do Ciebie tylko rozwijałem myśl Twą światłą ;)

Raczej Poznań-Kutno. Poznań-Łowicz to jest na tym węźle A2 na wprost...

A ruch z Głomna (miejmy nadzieję, że będzie niewielki) wraca do centrum Strykowa.
Jakim cudem na wprost ? Mówimy tu o skręcie z obecnej A2 na dzisiejszą DK14. Czyli relacja, jak w pysk strzelił, Poznań-Łowicz, przez GłoWno zresztą.

A docelowo do Łowicza na DK14 to z tego, co pamiętam, zjazd będzie na węźle Stryków II ?

Ha, przy okazji ciekawa rzecz wyszła: przecież odcinek A1 ze Strykowa na północ też już idzie do budowy. Może się okazać że ruch wróci do Strykowa po tym, jak go otworzą... A nie zdążą z A2.
See less See more
tak samo niby jak na A4 a efekt wiadomo jaki. Umowy podpisane, plac budowy oddany a malo sie nie dzieje, no ale nie pozostaje nam nic innego jak miec nadzieje i pozytywne nastawienie ze tym razem bedzie inaczej.
Nawet nie tydzień od podpisania umów ,a już chcecie efekty ?
Wykonawca ma 30 dni na rozpoczęcie prac, do tego podpisanie umowy nie jest równoznaczne z przekazaniem mu placu budowy, dlatego cierpliwości.

Obwodnica Strykowa nie przebiega ani po drogach serwisowych, co widać na Google Earth, ani zbiorczych, bo takich projekt węzła nie przewiduje.
Witam,

popełniłem kilka zdjęć z węzła Czerniewice. Kilka lat temu wykonano część prac ziemnych na tym terenie i widać zarys przyszłej trasy.

Widok z krawędzi wykopu od strony Wisły, po prawej widać wiadukt wojskowej bocznicy kolejowej - kierunek Gdańsk

To samo miejsce, w dalekim planie widok na S10 - kierunek Bydgoszcz, na pierwszym planie wykop pod A1, prawo Gdańsk, lewo Łódź

Miejsce bez zmian, widok bardziej w lewo, wykop pod A1.

Miejsce bez zmian, jeszcze bardziej w lewo, zarośnięty wykop pod A1...

Dokładnie po drugiej stronie wykopu, widok w kierunku Gdańska, widać wiadukty kolejowe bocznicy i trasy Toruń-Włocławek.

Miejsce bez zmian, wykop pod A1.

Miejsce bez zmian, aparat bardziej w prawo, widok na Łódź. Dwa kolejne zdjęcia wykonałem z najwyższego punktu widocznego, zarośniętego choinkami wykopu.

Widok na Gdańsk.

Widok na Łódź, widać koniec jakichkolwiek prac ziemnych i "góry" do Odolionu :)

pozdrawiam
See less See more
9
Obwodnica Strykowa nie przebiega ani po drogach serwisowych, co widać na Google Earth, ani zbiorczych, bo takich projekt węzła nie przewiduje.
Aż sprowadziłem i porównałem z wizualizacją węzła. Skręt Gdańsk->Poznań wygląda jakby był w docelowym kształcie. Ma zostawione miejsce na przedłużenie go na skręt Gdańsk->Warszawa oraz miejsce włączenie skrętu Katowice->Poznań. Nawet nasypy są już napoczęte przy tych miejscach włączenia. Ale to tak tylko z obserwacji własnych., być może jest inaczej.
See less See more
2141 - 2160 of 13101 Posts
Status
Not open for further replies.