SkyscraperCity Forum banner

[A1] Toruń - Stryków

5042975 Views 13100 Replies 1089 Participants Last post by  pmaciej7
Zestawienie odcinków:

-A1 Grudziądz - Toruń .............................. 62,4 km.....08/2008 - 12/2011 .............................................. Skanska www.autostradaa1.pl
-A1 Czerniewice - Odolion ......................... 11,4 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Odolion - Brzezie ............................... 23,1 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Brzezie - Kowal ................................. 29,5 km.....06/2010 - 06/2012 ................................................ PBG SA
-A1 Kowal - Sójki .................................... 30,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SRB CIVIL ENGINEERING, John Sisk & son, Roadbridge, Budbaum
-A1 Sójki - Kotliska .................................. 15,2 km.....06/2010 - 06/2012 ......................................... POLDIM S.A.
-A1 Kotliska - Piątek ................................. 9,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SANDO BUDOWNICTWO POLSKA, Construcciones Sanchez Dominguez - Sando
-A1 Piątek - Stryków ............................... 21,0 km.....06/2010 - 06/2012 ....................................... Johann Bunte
-A1 w. Łódź - Północ, 291+000 - 295+850 ............ 4,8 km.....05/2010 - 11/2011 ........................................ Budimex S.A.

Węzeł Łódź - Północ:

....
  • Like
Reactions: jarfi
Status
Not open for further replies.
2421 - 2440 of 13101 Posts
Kilka fotek z budowy A1 pomiędzy Toruniem a Włocławkiem na kilometrze 219-220 DK1 i 205-206 DK1.

Zdjęcia z 26.08.2010 z kilometra 219-220 DK1.

1.

2.

Zdjęcia z 28.08.2010 z kilometra 205-206 DK1.

1.

2.

Pozdrawiam
Od siebie dodam, że zakres prac taki jak na zdjęciach wyżej widać z DK1 na całej długości pomiędzy Czerniewicami a Michalinem - przynajmniej lud będzie wiedział co się buduje :)
Witam

Przemieszczalem sie dzis obwodnica Strykowa - zerknalem na postep prac na wezle Strykow...

Ogolnie - dzieje sie duzo - i od poprzednich zdjec Rusonaldo - przybylo teog mnostwo...
- palownic pracuje juz kilka (zdaje sie ze miedzy 8-10)
- sporo zwiru zwieziono - widac zarys A2 w strone Warszawy
- sa widoczne pierwsze wykopu pod fundamenty wiaduktow
- masa ciezarowek krecocych sie po terenie
- tu i owdzie leja beton
- pelno konstrukcji metalowych - pasuja na zbrojenie kolumn - przez ostatnie tygodnie o poranku widzialem transporty idace ul. Rydza-Smiglego w Lodzi
- rozstawione reflektory oswietlajace

Ogolnie sprawia wrazenie sporego ruchu :)

Tyle z okna samochodu - niestety na zdjecia nie bylo szans - deszcz...

BTW - Czy wezel strykow nie powinien miec oddzielnego watku?
wszak spora inwestycja ... trkatowana oddzielnie..

:)

pozdro
Od siebie dodam, że zakres prac taki jak na zdjęciach wyżej widać z DK1 na całej długości pomiędzy Czerniewicami a Michalinem - przynajmniej lud będzie wiedział co się buduje :)
Potwierdzam,
jeździłem ostatnio sporo lokalnymi drogami między Ciechocinkiem a Kowalem i faktycznie w dużej części prace wrą. Na razie równanie terenu i pozbywanie się humusu.
Witam po dłuższej nieobecności na forum i od razu informuję, że budowa zdaje sie ze juz naprawde ruszyła na poważnie. W ostatnich kilku dniach na ulicy Skłodowskiej w Kutnie zauważyłem wzmożony ruch cięzarówek typu MAN na polskich blachach z wypełnionymi przyczepami po samą górę jasnym piachem. Podejrzewam, że to na budowe Poldim wozi, no chyba ze SRB juz ostro zaczeło budowe. W ciągu ostatnich 30 minut naliczyłem 10 takich cięzarówek a jezdzą od rana. Przed wczoraj o godz 1:00 w nocy 4 jedna za drugą jechały hałas taki jakby stado krów po drodze przebiegło.
:cheers1:
Rekordowe dofinansowanie dla autostrady A1

Centrum Unijnych Projektów Transportowych oraz Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad zawarły dziś umowę o dofinansowanie projektu Budowa autostrady A1, odcinek Toruń-Stryków. Umowę podpisali dyrektor CUPT Anna Siejda oraz p.o. Generalnego Dyrektora Dróg Krajowych i Autostrad Lech Witecki.

Całkowita wartość projektu wynosi 5 833 259 686 zł, w tym unijne wsparcie 3 261 883 689 zł. Jest to najdroższa jak dotąd inwestycja infrastrukturalna, która uzyskała dofinansowanie z Unii Europejskiej, z najwyższym kwotowo poziomem wsparcia.

Projekt jest współfinansowany z Funduszu Spójności w ramach działania 6.1 - Rozwój sieci drogowej TEN-T.

Inwestycja obejmuje budowę autostrady A1 pomiędzy Toruniem i Strykowem o łącznej długości niemal 144 km. Projekt przewiduje także:

• budowę 9 węzłów drogowych,
• budowę stacji poboru opłat,
• budowę 144 obiektów inżynieryjnych,
• budowę 191 przejść dla zwierząt dużych i małych,
• budowę 2 obwodów utrzymania autostrady (OUA),
• budowę 8 par miejsc obsługi podróżnych (MOP),
• budowę urządzeń ochrony środowiska.

Projekt jest częścią większego przedsięwzięcia, jakim jest budowy autostrady A1 (północ-południe), w ciągu Gdańsk - Toruń - Łódź - Częstochowa - Katowice - granica państwa. Budowa autostrady A1 jest inwestycją o znaczeniu europejskim (VI korytarz sieci TEN-T).
http://www.cupt.gov.pl/?id=807
:banana:
chyba ze SRB juz ostro zaczeło budowe.
Najwyrażniej tak, bo na DK1 naliczyłem trzy Fordy Rangery na irlandzkich tablicach.
Dofinansowanie odcinka Pyrzowice - Sośnica wynosi 6 mld...
Oj, nie byłbym taki pewien. Wg pobieżnych obliczeń wychodzi tam dofinansowanie w wysokości... ponad 98 procent! :lol:
Dzisiaj kolejny dzień licznych dostaw piachu na budowe A1. Wiele ciężarówek kursuje na budowe i z powrotem po ul. Skłodowskiej w Kutnie. Dowiedziałem się dzisiaj przypadkiem od kolegi, że te dostawy lecą na odcinek SRB do Woli Raciborowskiej i w tamte okolice.
Fajnie by było gdyby ktoś mógł jakieś zdjęcia zrobić z tamtych okolic bo zdaje się ze ruszają także z budową wiaduktu koleowego Kutno - Gostynin. Niestety ode mnie relacji raczej przez dłuższy cza snie będzie raz, że aparat mam popsuty a dwa że od dłuższego czasu poważnie niestety choruje :(
Gdyby nie ta pogoda... Mnie też już się tęskni za wypaplaniem roweru w błocie (i siebie przy okazji też) ;) Tylko, żeby przestało chociaż padać...
Dofinansowanie odcinka Pyrzowice - Sośnica wynosi 6 mld...
rzeczywiście, ale tylko zacytowałem ich newsa ze strony internetowej ... która o dziwo już dziś ma zmieniony komunikat: http://www.cupt.gov.pl/?id=807

(...) Jest to jedna z najdroższych inwestycji infrastrukturalnych, która uzyskała dofinansowanie z Unii Europejskiej (...).
sorki, ale wina spoczywa na autorach komunikatu

a tutaj znajdziecie spis wszystkich umów z PO IiŚ dla sektora transportu:
http://www.cupt.gov.pl/files/CUPT/infrastrukturairodowisko/Rejestr UoD stan na 02.09.2010.pdf (aktualna na 02.09.2010)
Oj, nie byłbym taki pewien. Wg pobieżnych obliczeń wychodzi tam dofinansowanie w wysokości... ponad 98 procent! :lol:
raczej niemożlliwe? Chyba, że chodzi generalnie o dofinansowanie, które dla GDDKiA wynosi 100%, gdyż wkład własny też jest dofinansowaniem z budżetu państwa, bo państwowe jednostki budżetowe jako takie nie mają własnych środków, a jedynie te pochodzące z budżetu centralnego
Zdjęcia z wczoraj z okolic miejscowości Kruszyn - coś już widać :cheers:
W prawym dolnym rogu lotnisko Aeroklubu Włocławskiego w Nowej Wsi dokąd się udawałem z dość dużą prędkością pionową ;)
Toruń w prawo, Struków w lewo. Podlinkowana większa wersja.

A tu drugie z innego kąta
Krótka sobotnia relacja z odcinka Stryków-Piątek
( w poprzednim odcinku)

Węzeł Stryków, conieco widać

(WD-234) przebudowa drogi powiatowej nr 5115 E Piątek-Popów na odc. ok.0,9 km
Wycięto drzewka i krzaczory

(WD-233) przebudowa drogi gminnej nr 104235 E Witów-Stare Piaski na odc. ok.0,6 km

(WD-232) przebudowa drogi gminnej nr 104216 E Oszkowice-Bielice na odc. ok.0,6 km

(WD-230) przebudowa drogi wojewódzkiej nr 703 Łęczyca-Łowicz

po lewej droga na Piątek

po prawej droga na Łowicz

maszyny
^^Po której stronie Piątku będzie węzeł?
^^Szybko im idzie, od odhumusowania, do pierwszych wystających zbrojeń:) Poszło im to bardzo sprawnie, oby tak dalej:)
Wracaliśmy dziś z Sopotu i postanowiłem strzelić kilak zdjęć( żona robiła ja zwalniałem , ale była to praca zespołowa :)) z okolicy 206km zaraz za wyjazdem z Torunia :
zdjęcia robione niestety z auta ale jednak...

na razie tyle

Na przyszłość wstawiaj je bezpośrednio na forum / PLH
Węzeł Sójki

Czy ktoś wie co się aktualnie dzieje w okolicach przyszłego węzła Sójki?
2421 - 2440 of 13101 Posts
Status
Not open for further replies.