SkyscraperCity Forum banner

[A1] Toruń - Stryków

5042975 Views 13100 Replies 1089 Participants Last post by  pmaciej7
Zestawienie odcinków:

-A1 Grudziądz - Toruń .............................. 62,4 km.....08/2008 - 12/2011 .............................................. Skanska www.autostradaa1.pl
-A1 Czerniewice - Odolion ......................... 11,4 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Odolion - Brzezie ............................... 23,1 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Brzezie - Kowal ................................. 29,5 km.....06/2010 - 06/2012 ................................................ PBG SA
-A1 Kowal - Sójki .................................... 30,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SRB CIVIL ENGINEERING, John Sisk & son, Roadbridge, Budbaum
-A1 Sójki - Kotliska .................................. 15,2 km.....06/2010 - 06/2012 ......................................... POLDIM S.A.
-A1 Kotliska - Piątek ................................. 9,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SANDO BUDOWNICTWO POLSKA, Construcciones Sanchez Dominguez - Sando
-A1 Piątek - Stryków ............................... 21,0 km.....06/2010 - 06/2012 ....................................... Johann Bunte
-A1 w. Łódź - Północ, 291+000 - 295+850 ............ 4,8 km.....05/2010 - 11/2011 ........................................ Budimex S.A.

Węzeł Łódź - Północ:

....
  • Like
Reactions: jarfi
Status
Not open for further replies.
2441 - 2460 of 13101 Posts
Mam wrażenie, że budowa A1 na północ od Łodzi wystartowała ze znacznie większą werwą niż na większości odcinków A4 Szarów-Rzeszów.
Widziałem dzisiaj geodetę robiącego paliki na odcinku Kotliska-Piątek.

Naszła mnie ochota i na tle mapki naszkicowałem ręcznie trasę i obiekty na odcinku Piątek-Stryków

Przebieg nie jest może dokładny, troche się domyślałem. Brakuje jeszcze:
(WD-231) wiadukt ciągu łącznicy węzła „Piątek”
(MOP) budowa miejsc obsługi podróżnych „Głowno Wschodnie” (MOP I), „Głowno Zachodnie” (MOP I)
(WD-236) przebudowa drogi gminnej Mąkolice-Feliksów na odc. ok. 0,6 km
(WD-237) przebudowa drogi gminnej nr 120092 E Mąkolice-Feliksów na odc. ok. 0,7 km
(PZ-239a) dla zwierząt średnich
(PZ-239b) dla zwierząt dużych; przejście zespolone z ciekiem
Byłem wczoraj z ojcem na budowie tej autostrady w Komadzynie, przejeżdzaliśmy samochodem i na chwile się zatrzymaliśmy. To co mogę powiedzieć :
- odchumusowany ładnie szeroki pas ziemi na południe od drogi KUtno - Oporów ok 300 metrów odchumusowania,
- na północ od tej trogi wybydowana droga technologiczna i nic wiecej,
- przy drodze stoi z 7 moze 8 maszyn małej wielkości,
- byli jacys geodeci coś mierzyli przy lesie,
a teraz to co mnie zaciekawiło najbardziej to to, że na odchumusowanym terenie tych 300 metrów mniej wiecej były nieśćięte drzewka mało tego nawet były one ogrodzone. Śmiesznie to wyglądało. Krótko mówiąc nie zawiele się tam dzieje:)
^^Może te drzewka to jakieś specjalne okazy, do przeniesienia w inne miejsce?
^^ Albo siedlisko jakichś żyjątek, do przeniesienia albo czekają, aż się wyklują i odlecą...
Byłem wczoraj z ojcem na budowie tej autostrady w Komadzynie, przejeżdzaliśmy samochodem i na chwile się zatrzymaliśmy. To co mogę powiedzieć :
- odchumusowany ładnie szeroki pas ziemi na południe od drogi KUtno - Oporów ok 300 metrów odchumusowania,
- na północ od tej trogi wybydowana droga technologiczna i nic wiecej,
- przy drodze stoi z 7 moze 8 maszyn małej wielkości,
- byli jacys geodeci coś mierzyli przy lesie,
a teraz to co mnie zaciekawiło najbardziej to to, że na odchumusowanym terenie tych 300 metrów mniej wiecej były nieśćięte drzewka mało tego nawet były one ogrodzone. Śmiesznie to wyglądało. Krótko mówiąc nie zawiele się tam dzieje:)
Co to znaczy maszyny małej wielkości?
Z mojej wiedzy wynika, iż na budowie autostrady duzi panowie bawią się dużymi zabawkami w dużej piaskownicy.

P.S. A tak według reguł rządzących językiem polskim "HUMUS" pisze się przez samo H
Dziękuję radoslawr i Januszols za info dotyczące potencjalnej kolizji ze schronami. Chyba w Otłoczynie i wokół Włocławka są niezagrożone.
Widzę na sąsiednim wątku iż za to planowany łącznik autostrady z Łysomicami przejdzie być może po schronach (na załączonej mapce były by to obiekty 6 i 7.
Wczoraj jechałem DK1 Toruń-Kowal. Fotek brak.

Na odcinku Toruń-Odolion cały pas ładnie odhumusowany. Od Odolinu do mniej więcej Michalina, część odhumusowana, część dopiero drzewa ma wykarczowane, reszta odcinka to wyburzenia i las palików.
Wczoraj dość dokładnie zwiedziłem rowerem węzeł Stryków. Pojechałem serwisówką od Targowej w Stykowie (na końcu asfaltu sporo błota), a potem już pasem autostrady w kier Warszawy. Na węźle stoją 4 palownice, leży sporo zbrojeń i widać już pierwsze kawałki betonu:

Widok w kier Gdańska

Szerszy plan

Studzienki w kierunku Wa-wy

Widok w kierunku Konina

Przepust prawdopodobnie pod skrętem z Wa-wy na Gdańsk, w tle wytwórnia masy bitumicznej

Skręt w Katowic na Wa-we, widziany od strony Wa-wy

Widok z DK712 w kier Wa-wy

Droga Nowostawy Grn - Niesułków (cmentarz)

Z drogi w kierunku Konina

Z drogi w kier Wa-wy

Zrobiłem mapkę poglądową odcinka Kotliska-Piątek (buduje Sando)

Lista obiektów (uproszczone i posortowane)
* (WD-219) przebudowa drogi gminnej nr 102168E Łęki Kościelne - Polesie DG-102168E na długości ok.0,50 km
* (WD-220) przebudowa drogi powiatowej nr 2112E Bedlno - Młogoszyn DP- 2112E na długości ok. 1,10 km
* (E-221) budowa estakady nad doliną rzeki Bzury i Pęcławki
* (WD-224) przebudowa drogi gminnej nr 104211E Janki - Pęcławice DG-104211E - na długości ok.0,70 km
* (PG-225) przebudowa drogi gminnej nr 104209E okolice Górek Pęcławskich na długości ok.0,65 km
* (MA-226) rz. Moszczenica
* (PG-226A) przebudowa drogi gminnej Janków - Orądki - na długości ok.0,20 km
* (MD-226A) rz. Moszczenica
* (WD-227) przebudowa drogi gminnej nr 104213E Janówek - Rogoszyn DG-104213E na długości ok.0,80 km
* (MA-228) rz. Malinka

Słabo znam te okolice, więc jak by się coś nie zgadzało - proszę interweniować a postaram się poprawić.

Poniżej fotki z wizyty:

(WD-224) przebudowa drogi gminnej nr 104211E Janki - Pęcławice DG-104211E - na długości ok.0,70 km

Zabytkowy kościółek w Pęcławicach, od zachodu blisko ma DW702, od wschodu przybędzie jeszcze bliżej A1.

W sąsiedztwie kościółka (nie w pasie autostrady) jakieś dziury o nieznanym przeznaczeniu

Zabudowania zrównane z ziemią.

(PG-225) przebudowa drogi gminnej nr 104209E okolice Górek Pęcławskich na długości ok.0,65 km

na lewo Łódź, na prawo Gdańsk

na południe (Łódź). Wygląda jak by były 3 jezdnie ;)

zapewne archeolodzy

rzut oka w kierunku Gdańska, pas drzewek to wieś Pęcławice

(WD-227) przebudowa drogi gminnej nr 104213E Janówek - Rogoszyn DG-104213E na długości ok.0,80 km
Kilka lat wstecz odhumusowano kawał terenu, byli archeolodzy (znaleźli tysiącletnią studnię dębową), do tej pory wyrosły tam brzózki.

Czy jest ktoś w posiadaniu dokładnej mapki odcinków Odolion - Brzezie i Brzezie Kowal? Jeśli tak to mógłby podać mi namiary albo wkleić na forum?
Czy jest ktoś w posiadaniu dokładnej mapki odcinków Odolion - Brzezie i Brzezie Kowal? Jeśli tak to mógłby podać mi namiary albo wkleić na forum?
Nie za ma co ;)

http://img715.imageshack.us/img715/7610/orientacjaodc1212500008.jpg
http://img832.imageshack.us/img832/124/orientacjaodc3412500008.jpg
cshem posiadasz może takie mapy przedstawiające dalszy bieg autostrady? Chodzi mi szczególnie o okolice Kutna - węzeł Sójki oraz Kotliska
Witam,
Mieszkam w Raciborowie niedaleko węzła Sójki. Wczoraj 19.09 przejeżdżałem drogą Kutno-Gostynin i nie widziałem budowy autostrady. W Woli Raciborowskiej gdzie będą musieli wybudować wiadukt na autostradą także nie ma nikogo. Domy co prawda już wyburzone ale las stoi. Myślę, że w ciągu miesiąca sytuacja ta się zmieni. Przy drodze Gostynin-Krośniewice widać po obu stronach humusowanie. Bardzo ładnie im to wychodzi :). Składują tam również kruszywo oraz jest tam baza ciężkiego sprzętu. Nawet widziałem kilka kontenerów biurowych.
To mój pierwszy post na tym forum :)
Mam nadzieję że będę mógł się pochwalić zdjęciami tego odcinka w przyszłości.
A1 245+800 do 273+400

Myślę że to się bardzo przyda dla zobrazowania podziału budowy A1 w woj. łódzkim:
ZIELONE A1 (Sójki-Kotliska) 15,2km- POLDIM SA, Bogl a Krysl k.s. Praha i Bogl & Krysl Polska Sp. z o.o. Cieszyn

CZERWONE A1 Kotliska – Piątek (9 km)- SANDO Budownictwo Polska Sp. z o.o. (lider) oraz Construcciones Sanchez Dominguez - Sando (Hiszpania)

NIEBIESKIE A1 (Piątek - Stryków) o długości 21,0 km (na mapie tylko część)- Johann Bunte Bauunternehmung GmbH&Co.KG, Bunte Polska Sp. z o.o., Przedsiębiorstwo Robót Mostowych "Mosty-Łódź" SA, Przedsiębiorstwo Budowy Dróg i Mostów Erbedim Sp. z o.o., Przedsiębiorstwo Usług Technicznych Intercor Sp. z o.o.

Dla wszystkich zainteresowanych...
Dla wszystkich ciekawskich...
Dla wszystkich pstrykających...

[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]
Ooo widzę, że tędy przebiegał szlak bojowy wodza Aleksandra Kujawskiego :nuts: To pomyłka maszyny czy jest człowiek, który jest w stanie tak napisać :bash:?
barthal, extra mapka! Masz może cały odcinek do Strykowa?
barthal, extra mapka! Masz może cały odcinek do Strykowa?
Niestety nie mam...to co miałem to wstawiłem.:smug:
2441 - 2460 of 13101 Posts
Status
Not open for further replies.