SkyscraperCity Forum banner

[A1] Toruń - Stryków

5052782 Views 13100 Replies 1089 Participants Last post by  pmaciej7
Zestawienie odcinków:

-A1 Grudziądz - Toruń .............................. 62,4 km.....08/2008 - 12/2011 .............................................. Skanska www.autostradaa1.pl
-A1 Czerniewice - Odolion ......................... 11,4 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Odolion - Brzezie ............................... 23,1 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Brzezie - Kowal ................................. 29,5 km.....06/2010 - 06/2012 ................................................ PBG SA
-A1 Kowal - Sójki .................................... 30,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SRB CIVIL ENGINEERING, John Sisk & son, Roadbridge, Budbaum
-A1 Sójki - Kotliska .................................. 15,2 km.....06/2010 - 06/2012 ......................................... POLDIM S.A.
-A1 Kotliska - Piątek ................................. 9,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SANDO BUDOWNICTWO POLSKA, Construcciones Sanchez Dominguez - Sando
-A1 Piątek - Stryków ............................... 21,0 km.....06/2010 - 06/2012 ....................................... Johann Bunte
-A1 w. Łódź - Północ, 291+000 - 295+850 ............ 4,8 km.....05/2010 - 11/2011 ........................................ Budimex S.A.

Węzeł Łódź - Północ:

....
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Status
Not open for further replies.
21 - 36 of 13101 Posts
Czy były protesty na odcinek Brzezie-Kowal?
Czy ktoś z Was ma dokładną mapę przebiegu A1 na odcinku Brześć Kuj. - Kowal z zaznaczeniem numerów wiaduktów które będą na tej trasie?
Ciekawie jest od węzła Kowal do Kruszyna, zwłaszcza w okolicach Czerniewic, dokładnie we wsi Wola Nakonowska, gdzie A1 przecina linię kolejową Toruń-Kutno.
Przepraszam, że nie w temacie, ale mam jedno pytanie. Czy na odcinku A1 Kotliska (Kutno Wschód) do Strykowa (Łódź Północ) jest już pobierana opłata za przejazd samochodem osobowym?
2
Na na końcu odcinka Brzezie-Kowal, pomiędzy WD 195 a WD 196 na jednej nitce w stronę Łodzi jest już asfalt.

Zdjęcia z wczoraj, przepraszam za jakość bo z telefonu

Kierunek Łódź

Kierunek Toruń
See less See more
  • Like
Reactions: 5
Jest termin przejezdności A1 z Włocławka do Kowala
17:23, 12.03.2014

Autostrada między Włocławkiem a Kowalem zostanie udostępniona kierowcom 24 kwietnia - takie zapewnienie usłyszał od wykonawcy drogi starosta włocławski, Kazimierz Kaca.

- Deklaracja padła na spotkaniu w starostwie. Usłyszałem od wykonawcy, że 24 kwietnia droga będzie przejezdna - potwierdza w rozmowie z DDWloclawek starosta Kaca.

Generalna Dyrekcja Dróg Kraoowych i Autostrad informuje, że na nieoddanym do ruchu odcinku A1 trwają prace ziemne i nawierzchniowe. Na wiadukcie autostradowym nad rzeką Lubieńką betonowanie prowadzono całą dobę.

Według GDDKiA trasa od Włocławka do Kowala zostanie udostępniona kierowcom w II kwartale br.

Na otwartym odcinku autostrady A1 z Torunia do Włocławka prowadzone są dalsze prace wykończeniowe na drogach dojazdowych i serwisowych, znajdujących się poza pasem jezdnym autostrady. Układana jest warstwa wiążącą i ścieralna oraz nawierzchnie z kostki brukowej. Kontynuowane są prace na Miejscach Obsługi Podróżnych i Stacjach Poboru Opłat oraz prace porządkowe wzdłuż całego odcinka.

GDDKiA podaje, że na budowie pracuje ponad 700 osób i 300 maszyn budowlanych. Roboty prowadzone przez całą dobę i siedem dni w tygodniu.

Niedawno wykonawca i GDDKiA podpisali aneks, który uzgadnia, że termin zakończenia budowy autostrady A1 pomiędzy Brzeziem a Kowalem przedłuży się o 111 dni i potrwa do 23 lipca.
(G.S)

źródło: http://ddwloclawek.pl/pl/11_wiadomosci/11678_jest_termin_przejezdnosci_a1_z_wloclawka_do_kowala.html
See less See more
  • Like
3
3 fotki z dziś

Widok z WD 195 kierunek Kowal, świeży asfalt na nitce w kierunku Torunia.

Widok z WD 195 kierunek Toruń

Widok z WD 193 kierunek Kowal
See less See more
  • Like
45
Witam. Wieczór nastał więc zapraszam na moją fotorelację z dzisiejszego popołudnia :)
Zwiedziłem odcinek od WD 185 do WD 196 (węzeł Kowal).
No to zaczynamy!

Kruszyn, okolice WD 185 w oddali widać już znajomy obrazek :)

WD 185 kierunek Toruń

WD 185 Kierunek Kowal, SMArują nitkę w kierunku Kowala

Teraz będzie widać to lepiej, jadę tą serwisówką między WD 185 a WD 186

Mijam ekipę

Najazd na WD 186 od strony Kruszyna

WD 186

Najazd na WD 186 od strony Kowala, fotka niestety pod słońce

Tu (chyba) będzie droga dojazdowa do WD 188

Póki co wygląda tak :)

Ale na samym WD 188 widoczki już bardzo fajne, kierunek Toruń

WD 188 kierunek Kowal

Jadę w kierunku WA 189, tu już jego okolice, kierunek Toruń

I kierunek Kowal

A oto i sam WA 189 w budowie :)

Jedziemy dalej, WD 190, tu już pasy są od dawna, kierunek Toruń

WD 190 kierunek Kowal

WA 191

Cóż tam jest na górze ? :)

Dwa szybkie strzały na WA 191, kierunek Toruń

I kierunek Kowal

WA 192

WA 192 z drugiej strony, na górze widać maszyny

Tutaj te maszyny lepiej widać, to chyba drugi zestaw do SMArowania?

Jadę dalej, choć jest już prawie 18-ta i zaczyna się robić ciemno. Pustoszeje też budowa.
WD 193 kierunek Toruń

WD 193 kierunek Kowal

WA 194 z oddali

Grabkowo. WD 195 kierunek Toruń

WD 195 kierunek Kowal i tu niespodzianka, na nitce w stronę Kowala są już pomalowane pasy do samego węzła Kowal :)

Między WD 195 a WD 196 kierunek Toruń

I kierunek Kowal

WD 196 kierunek Toruń

WD 196 kierunek węzeł Kowal by night :)

Uff to moja pierwsza taka fotorelacja :)
Mam nadzieję że się choć trochę przyda :)
See less See more
  • Like
Ok fotki powiększyłem. Co do WA 191 to być może w niedzielę się wybiorę raz jeszcze w te okolice i wtedy sprawdzę jak wygląda nitka w kierunku Torunia.
  • Like
Reactions: 2
10
Witam, dziś z racji super pogody znów wybrałem się w okolice A1.
Najpierw obiecane fotki z WA 191, nitka w kierunku Torunia.
Wygląda jakby była przygotowana do SMArowania.

WA 191 kierunek Kowal

WA 191 kierunek Toruń (trochę pod słońce fotka)

Potem pojechałem w okolice WD 186, tu widok na ten obiekt od strony Kowala

Obrót w drugą stronę, nitka w kierunku Kowala i przy zjezdzie na MOP Ludwinowo Zachód trwa układanie asfaltu

Kilka fotek z boku, MOP Ludwinowo Zachód

Nie jestem pewien, ale chyba na sąsiedniej nitce również kładli asfalt na MOP-ie Ludwinowo Wschód.

Poza tym w okolicy WA 187 widziałem z daleka ciężarówki jakby czekające na wyładowanie asfaltu, jeżdziły też walce. Samej maszyny do układania nie było widać, ale to może przez to że zasłaniały ją ekrany od WA 187. Tu są dwie fotki

Moim zdaniem po minięciu WD 186 SMArują dalej brakujący odcinek do połączenia z tym gotowym już za WA 187. To tyle na dziś ode mnie.
See less See more
  • Like
5
Witam. Kilka fotek z dziś. Najważniejsza informacja jest taka, że pod WD 193 jest już czarno!

WD 193 kierunek Kowal

WD 193 kierunek Toruń

I jeszcze WD 195, tu bez zmian.
Kierunek Kowal

Kierunek Toruń

Zbliżenie na WA 194
See less See more
  • Like
2
Dwa zdjęcia z WD 193 robione dziś po godz 18

Kierunek Kowal

Kierunek Toruń
See less See more
  • Like
4
Dzisiejsze fotki na koniec dnia

WD 193 kierunek Kowal

kierunek Toruń

WD 195 kierunek Toruń

kierunek Kowal

Do pomalowania zostało już bardzo niewiele :)
See less See more
  • Like
8
Dreams come true :)

Moment puszczenia ruchu na węźle Kowal, widok z WD 196

Nadjeżdża kolumna od Torunia

No to szerokości dla wszystkich :)
See less See more
  • Like
Witam, chciałbym zapytać czy ktoś z Was wie dlaczego drogi dojazdowe do WD 188 w okolicy Kruszyna są nadal nie zrobione? Jeżdżę tam od czasu do czasu rowerem i właściwie od ubiegłego roku, od chwili otwarcia tego odcinka do Kowala nic się tam nie dzieje. Jest tylko asfalt na samym WD 188, natomiast z jednej strony w kierunku drogi 265 Kruszyn - Kowal, oraz z drugiej w kierunku wsi Poddębice są rozkopane drogi gruntowe. Czas się tam zatrzymał i nie ma żadnych oznak aby trwały tam jakieś prace. To chyba jedyny taki niedokończony obiekt na A1 w okolicach Kowala. Może macie jakieś wiadomości na ten temat...?
21 - 36 of 13101 Posts
Status
Not open for further replies.