SkyscraperCity Forum banner

[A1] Toruń - Stryków

5053876 Views 13100 Replies 1089 Participants Last post by  pmaciej7
Zestawienie odcinków:

-A1 Grudziądz - Toruń .............................. 62,4 km.....08/2008 - 12/2011 .............................................. Skanska www.autostradaa1.pl
-A1 Czerniewice - Odolion ......................... 11,4 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Odolion - Brzezie ............................... 23,1 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Brzezie - Kowal ................................. 29,5 km.....06/2010 - 06/2012 ................................................ PBG SA
-A1 Kowal - Sójki .................................... 30,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SRB CIVIL ENGINEERING, John Sisk & son, Roadbridge, Budbaum
-A1 Sójki - Kotliska .................................. 15,2 km.....06/2010 - 06/2012 ......................................... POLDIM S.A.
-A1 Kotliska - Piątek ................................. 9,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SANDO BUDOWNICTWO POLSKA, Construcciones Sanchez Dominguez - Sando
-A1 Piątek - Stryków ............................... 21,0 km.....06/2010 - 06/2012 ....................................... Johann Bunte
-A1 w. Łódź - Północ, 291+000 - 295+850 ............ 4,8 km.....05/2010 - 11/2011 ........................................ Budimex S.A.

Węzeł Łódź - Północ:

....
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Status
Not open for further replies.
21 - 40 of 13101 Posts
Witam :) Byłem dzisiaj na budowie a precyzyjniej rzecz ujmując to w okolicach węzła Sójki gdyż pojechałem razem z ojcem specjalnie zobaczyć jak idzie budowa tej autostrady. Oto moja relacja słowna gdyż zdjęć niestety nie mam. Na budowie generalnie nic ciekawego troche rozkopanej ziemi, wszystko przykryte śniegiem. Pracowała 1 palownica na północ od DK60 kierunek Toruń, Gdańsk. W pasie autostrady 1 dom do wyburzenia przy DK60 kierunek Łódź, Katowice. Poza tym duża liczba powycinanych drzew przy DK60. Ogólnie rzecz ujmując nic ciekawego:(
a czego sie spodziewałeś w zimie? :) sezon budowlany rusza w marcu
tez sie zdziwilem ta info, bo niedawno przejezdzalem kolo ich odcinkow i praca trwala na calego, widzialem kilkadziesiat tirów) wzdluz dk1, wydaje mi sie ze na odcinkach Irlandzkich (oprocz wezła stryków) prace sa najbardziej zaawansowane(porownujac do reszty na a1 torun-strykow)
ja bym powiedzial ze odcinek irlandzki jest najbardziej zaawansowany nie licząc węzła stryków, 5%?jak ma sie 90km do budowy to moze w paru miejscach jest 5 % ale jest wiele fragmentów znacznie bardziej zaawansowanych, poza tym nie zapminajmy ze oni nie mają terminu na euro tylko jeśli dobrze pamietam na wrzesien 2012 za co podziękowania należą się bydgowskiej gdace nie umiejącej roztrzygnac przetargu na czas
na pocieszenie link do postu z poprzedniej strony pracownika Irlandczyków http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=72603613&postcount=2705 i tego się trzymajmy
a co ma wymyśleć, to urzędnicy GDDKiA budują?
to ja zapytam jako że dziś jechałem dk1 w miejscu gdzie a1 biegnie blisko dk1 planowane przejścia dla zwierząt i inne obiekty obejmują również przerzucanie ich nad dk1?
dokladnie o to samo chcialem zapytac, wydaje mi sie ze nie i to bedzie ostra głupota, przejscia dla zwierzat pod autostradą po to żeby je wyprowadzic wprost na stara dk1
taka mini ciekawostka z odcinka Bunte, kolega kolegi pracuje u nich, podobno niedobre niemce czepiają się jak jakas srubka jest o 2mm źle wkręcona, ale nie wiem o co chdozi tylko powtarzam :), no i pracują codziennie do 20
a ja slyszalem ze Bunte nie placi i ze bylo spotkanie trojstronne podwykonawcow z gdaka
nie wiem byc może, akurat ten gośc nie narzekał na to
to teraz wazne nieroztrzygnięte w innym wątku pytanie co z tym 3 letnim zakazem jesli gddkia by ich wyrzuciła.
jesli można go zastosować to o ile irlandczycy mogą mieć to w poważaniu to polskie firmy a zwłaszcza hydrobudowa już zdecydowanie nie

http://www.rmf24.pl/fakty/polska/ne...i-gddkia-nie-zgadza-sie-na-warunki,nId,345668
rozmawiałem przed chwilą z ojcem który jedzie na północ dk1, ostatnio był na tej trasie w kwietniu, twierdzi ze od tego czasu nic dalej z budową a1 sie nie posuneło, ani wiadukty ani roboty gruntowe, te przejscia dla zwierząt które nie były zasypane dalej nie są, dodam ze nie jest swiadomy ostanich doniesień prasowych o 3 miesięcznym przestoju wiec się nie sugerował. Na budowie żywego ducha(ale to można tłumaczyć długim weekendem)
może ktoś kto tam czesciej bywa potwierdzić to bądź zdementować?
jeśli chodzi o odcinek Bunte[od Strykowa do Piątku ]to tak jak przedstawiłem parę postów wcześniej prace idą pełną parą jeśli chodzi o roboty mostowe ,inżynieryjne ,kanalizacyjne ,ziemne itd.Jest pewien zgrzyt z firmą Budar którzy są na placu budowy od września ubiegłego roku[wykonują odcinek ok.3 kilometrowy]a nie dostali do tej pory żadnych pieniędzy za wykonane roboty i chyba się wyniosą w okolice Warszawy,podobnie jest z jeszcze inną firmą [ok.1200m autostrady]
:) chodziło mi o odcinek Czerniewice -Odolion widoczny z dk1

czy naprawde nie ma nokogo choćby z torunia kto mógłby to skomentować?
super dzieki, nareszcie jakies konrety z tego odcinka :)
Wszystko ładnie, pięknie, ale niech mi ktoś powie, jak to będzie biegło za Strykowem w stronę Piotrkowa.
Czy, aby dostać się na autostradę za Łodzia, będę musiał wjechać do niej, i przebijać się przez Łódź, Tuszyn, czy też od Strykowa starać ominąć Łódź dróżkami powiatowymi przez wioseczki, czy też będzie jakaś sensowna obwodnica?
do czasu przedłużenia A1 na południe do Tuszyna(co ma nastąpić według podpisanej w grudniu zeszłego roku umowy do końca 2013) będziesz albo musiał wjechać do Łodzi (współczucia) albo możesz próbować jechać DW708 do Brzezin a potem DW716 do Piotrkowa ale czy zyskasz coś na czasie to wątpliwe ale trzeba by przetestować
Czyli jest szansa, że od końca 2013r będzie można Łódź ominąć?
Umowa jest już podpisana z kimś, czy dopiero mają zamiar podpisać?
21 kwietnia 2010 był ogłoszony nowy przetarg na projekt i budowe dla odcinka Stryków-Tuszyn już w formie tradycyjnej nie partnerstwa publiczno prywatnego jak było wczesniej na odc stryków-pyrzowice , a więc płaci państwo ze swoich środków i nie musimy liczyć na to ze prywatny inwestor dostnie kredyty z banków. Przetarg ten wygrała porządna firmą Polimex-Mostostal za ceną 1mld 158mln , umowe z nią podpisano 22 grudnia 2010. Tyle że jak pisałem najpierw muszą zrobić sami projekt budowlany i uzyskać zezwolenie na realizację inwestycji drogowej. Mniej wiecej planowo powinni ten etap ukończyć do konca tego roku,wtedy będą mogli zacząć budować,ale z racji zimy roboty pełną parą ruszą na wiosne 2012, kontraktowy termin ukończenia to koniec 2013. Czasu na samą budowe niewiele, ale najważniejsze że jest nowy wykonawca i jest zapewnione finansowanie więc nawet jak się spóźnią 2-3 miesiące tragedii nie bedzie, grunt że jazda ze Strykowa przez Łódź będzie tylko tymczasowa przez około 1,5 roku
See less See more
kur...skąd te info?czy jest możliwe żeby PBG S.A. / APRIVIA S.A. / Hydrobudowa Polska S.A. / sami dokończyli?
ale na odc Kotliska-Sójki są prawie same irlandzkie firmy :/
świetny pozytyw, nowe przetargi, wyzsze ceny, wielomiesieczne opóźnienia, ja mam jednak nadzieje ze tam gdzie są w konsorcjach z polskimi firmami to one przejmą główne robote a sami swoje moce przerobowe skoncentrują na tym jednym odcinku gdzie konsorcjum składa sie prawie z samych firm z zielonej wyspy
mess dobrze ze to przypomniałeś, troche mnie uspokoiłeś :)
Wtedy to były tylko plotki, że rozważają coś takiego. Ot, różnica. Czytanie ze zrozumieniem się kłania.
.
a teraz to co to niby jest?
przypomne ze wtedy, w zasadzie przez całe pierwsze półrocze ciagle pojawiały sie info w mediach i na forum że Irlandczycy się wycofują, nic takiego nie miało miejsca wręcz przyspieszyli prace, teraz pojawiła sie tylko info od jednego użytkownika który donosi o kapitulacji SRB od 8 miesięcy, w mediach cisza. Nie twierdze że na 100% tak nie bedzie ,ale jeśli chodzi o wskaźnik "plotkowatości" to wtedy było tego dużo wiecej niż teraz
a poza tym większość i tak jeździ dalej przez Stryków bo szybciej :)
21 - 40 of 13101 Posts
Status
Not open for further replies.