SkyscraperCity Forum banner

[A1] Toruń - Stryków

5044014 Views 13100 Replies 1089 Participants Last post by  pmaciej7
Zestawienie odcinków:

-A1 Grudziądz - Toruń .............................. 62,4 km.....08/2008 - 12/2011 .............................................. Skanska www.autostradaa1.pl
-A1 Czerniewice - Odolion ......................... 11,4 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Odolion - Brzezie ............................... 23,1 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Brzezie - Kowal ................................. 29,5 km.....06/2010 - 06/2012 ................................................ PBG SA
-A1 Kowal - Sójki .................................... 30,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SRB CIVIL ENGINEERING, John Sisk & son, Roadbridge, Budbaum
-A1 Sójki - Kotliska .................................. 15,2 km.....06/2010 - 06/2012 ......................................... POLDIM S.A.
-A1 Kotliska - Piątek ................................. 9,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SANDO BUDOWNICTWO POLSKA, Construcciones Sanchez Dominguez - Sando
-A1 Piątek - Stryków ............................... 21,0 km.....06/2010 - 06/2012 ....................................... Johann Bunte
-A1 w. Łódź - Północ, 291+000 - 295+850 ............ 4,8 km.....05/2010 - 11/2011 ........................................ Budimex S.A.

Węzeł Łódź - Północ:

....
See less See more
5
  • Like
Reactions: 1
Status
Not open for further replies.
6861 - 6880 of 13101 Posts
Zamknijmy rynek budowy autostrad dla pięciu firm. Wtedy na pewno będzie lepiej.
żebyś wiedział, reszta niech sie realizuje jako podwykonawcy
Zamknijmy rynek budowy autostrad dla pięciu firm. Wtedy na pewno będzie lepiej.
A ja bym go zamknął nawet dla dwóch - byle najlepszych
I za wszystko przepłacał. Genialny pomysł. Co złego jest w 10 letniej gwarancji?
@igorsel węzeł Brzezie to skrzyżowanie A1 z dw 552 a nie A1 z dk 62
Poczekajmy na wybranie oferty. Samo otwarcie kopert to nie wszystko. Czuję, że na pewno będą odwołania i protesty.
Zaraz dojdziemy do wniosku, że budowa tej drogi to absurd i nie powinna mieć miejsca...

Uczymy się budować autostrady w Polsce. Nie tylko od strony inżynieryjnej (tu idzie nam nie tak źle), ale również od strony, finansowo zarządczej... Źle, ze uczymy się na własnych błędach prowadzić projekty za miliardy Euro, ale inaczej na Polskim podwórku się nie da.

Myślę, że dziś i GDDKiA, i wykonawcy lepiej potrafią taki projekt zrealizować i wycenić. Mamy jeszcze spory problem z biurokracją i nadzorem (albo raczej jego słabą jakością) no i z terminami. Ale kiedyś i tu uda się wypracować jakiś rozsądny model.
See less See more
Co jest złego? spytaj się strabaga lub skanski dlaczego nie składali.
Żaden bank nie da na to zabezpieczania inaczej niż pod lokatę, utopione pieniądze na lata.
Po drugie 10 lat to tak naprawdę 13 lat bo trzeba objąć gwarancją to co robił (pewnie dość nieudolnie)poprzednik. Wielu się dziwi, że 2 oferty ja nie
See less See more
Ten co 10:30 otwierali

edit: czerniewice - brzezie
Niedługo powinienem wiedzieć 2 odcinek
brawo i wielke dzięki, za przekaz informacji. Dzisiaj jesteś dla mnie jak wszystkie media wszelkiego rodzaju razem wzięte tyle, że o super jakości i szybkości przekazu.

co do wyników to niech ROBIĄ. A kto to mi to zwisa. :cheers:

Dodam tylko, że Mirbud dostał właśnie kontrakt na budowę dużego centrum handlowo-biurowo-hotelowego w Łodzi (Sukcesja). Właściwie już to tam budują, a z kopyta mają ruszyć w 2013 roku.
See less See more
@igorsel węzeł Brzezie to skrzyżowanie A1 z dw 552 a nie A1 z dk 62
poprawiłem, ale z DW252 a nie 552 :)
Jakby kontrakt Brzezie-Kowal wygrał ktos sensowny to w sumie moznaby ominąć Włocławek dojeżdzajac do DW252 i nią kawałek dobić do DK1, tylko to skrzyżowanie pewnie bedzie się zapychać, w tej chwili chyba nie ma tam świateł

Dodam tylko, że Mirbud dostał właśnie kontrakt na budowę dużego centrum handlowo-biurowo-hotelowego w Łodzi (Sukcesja). Właściwie już to tam budują, a z kopyta mają ruszyć w 2013 roku.
nie porównuj centrum handlowego do biurowca, to dwa różne światy. Poza tym postawienie toi toiów to jeszcze nie rozpoczęcie budowy...
See less See more
A co mnie interesuje strabag czy skansa? Czasy rocznych gwarancji już minęły i słusznie.
Kończąc offtopową dyskusję ..

Jacyś włosi (lider) kobylarnia mirbud 608
Budimex + Mota Engil 648
Zamawiajacy 800
Kończąc offtopową dyskusję ..

Jacyś włosi (lider) kobylarnia mirbud 608
Budimex + Mota Engil 648
Zamawiajacy 800
:fiddle::goodbye:
See less See more
dodam tylko że te same składy na 1 odc też lider włosi niestety nie znam nazwy
budimex też z mota na pierwszym
Dla Kobylarni ten kontrakt to... "albo rybka, albo pipka, jak powiedział Sofronow" :nuts:
Poczekajmy na wybranie oferty. Samo otwarcie kopert to nie wszystko. Czuję, że na pewno będą odwołania i protesty.
I tym bardziej sprawa się przedłuży. Potem ta cała kobylarnia coś odwali... Modlę się, by nie było bankructwa i rzeczywiście na jesieni 2014 skończyli:(
Nie przesadzajcie z tą Kobylanią może oni tam 5% będą robić
Wszystko zależy co to za włosi.
Ma ktoś pełny wykaz uczestników tego konsorcjum?
brawo i wielke dzięki, za przekaz informacji. Dzisiaj jesteś dla mnie jak wszystkie media wszelkiego rodzaju razem wzięte tyle, że o super jakości i szybkości przekazu.

co do wyników to niech ROBIĄ. A kto to mi to zwisa. :cheers:

Mam kolegę w Mirbudzie i wiem, że park maszynowy mają całkiem spory. Myślę, że niektóre firmy będące głównymi wykonawcami inwestycji nie mają takiego zaplecza. Poza tym ściągnęli dosyć dobrą kadrę kierowniczą z firm: ... ... (nieoficjalne źródło więc nie będę wymieniał) i sądząc po tym chcą intensywniej działać w sektorze budownictwa drogowego. Zobaczymy jaki będzie finalny wynik przetargu, a za parę miesięcy ocenimy czy faktycznie się sprawdzili.
See less See more
Kobylarnia to tu robi za słupa:
"30 stycznia 2012r. MIRBUD S.A. został wpisany do księgi akcyjnej Przedsiębiorstwa Budowy Dróg i Mostów KOBYLARNIA S.A., jako właściciel 100% akcji. Tym samym przejął pełną kontrolę nad spółką drogową. "
6861 - 6880 of 13101 Posts
Status
Not open for further replies.