SkyscraperCity Forum banner

[A1] Toruń - Stryków

5052945 Views 13100 Replies 1089 Participants Last post by  pmaciej7
Zestawienie odcinków:

-A1 Grudziądz - Toruń .............................. 62,4 km.....08/2008 - 12/2011 .............................................. Skanska www.autostradaa1.pl
-A1 Czerniewice - Odolion ......................... 11,4 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Odolion - Brzezie ............................... 23,1 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Brzezie - Kowal ................................. 29,5 km.....06/2010 - 06/2012 ................................................ PBG SA
-A1 Kowal - Sójki .................................... 30,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SRB CIVIL ENGINEERING, John Sisk & son, Roadbridge, Budbaum
-A1 Sójki - Kotliska .................................. 15,2 km.....06/2010 - 06/2012 ......................................... POLDIM S.A.
-A1 Kotliska - Piątek ................................. 9,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SANDO BUDOWNICTWO POLSKA, Construcciones Sanchez Dominguez - Sando
-A1 Piątek - Stryków ............................... 21,0 km.....06/2010 - 06/2012 ....................................... Johann Bunte
-A1 w. Łódź - Północ, 291+000 - 295+850 ............ 4,8 km.....05/2010 - 11/2011 ........................................ Budimex S.A.

Węzeł Łódź - Północ:

....
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Status
Not open for further replies.
41 - 60 of 13101 Posts
Jak zapitalają przez miasto 70km/h i trafią na zielone w mieście i na końcu obwodnicy to może wyjdzie szybciej.
Ja jeżdżę zawsze obwodnicą i już wielokrotnie wyjeżdżałem na końcu obwodnicy przed miszczami z anteną CB, którzy mnie z narażeniem życia wyprzedzali w Sosnowcu i jechali przez Stryków.
różnie z tym bywa, nigdy nie porównywałem ze stoperem w ręce, ale prawda jest taka że jadac na północ zdecydowana wiekszosc samochodów skręca na rondzie w prawo, a w drugą strone na światłach w lewo.
ja też przeważnie jeżdze obwodnicą
Wie ktoś może, czy przejścia dla zwierząt na odcinku Toruń - Kowal są budowane od razu nad A1 i dk 1 (91) w całości, czy na początek zrobią nad autostardą (ślepe), a potem po jej oddaniu, będą robić nad krajówką ich kontynuację?
ma byc zdaje się tak jak piszesz, przebudowano Dk1 Toruń-Włocławek na odcinku południowym, do momentu gdy A1 dochodzi do obecnej krajówki, dalej na północ przebudowa ma ruszyc po oddaniu A1 i wtedy powstaną przejscia
ale w łódzkim raczej nie ma opóźnień-przynajmniej jakiś znaczacych. Nowak wymieniając odcinek Toruń-Stryków miał bardziej na myśli Kowal-Toruń ,wnioskuje z tego że mówił primo o Irlandczykach którzy zwłaszcza na poczatku nie osiągnęli odpowiedniej mobilizacji i sekundo mówił o kontraktowym terminie otwarcie na listopad 2012(który też jest już nierealny), a jak wiemy Kowal-Stryków jest na kwiecień
eee, dzisiaj słuchałem Nowaka i jestem wmiare zadowolony, gośc nie ma pojęcia jeszcze o bud dróg ale widze że ma chęci żeby się uczyć. Najważniejsze postawione zdanie przed nim spełni moim zdaniem doskonale-jest tak złotoustny że nawet jak na święta ludzie będa wchodzić do pociągów przez musze klozetowe to on bedzie im wstanie to tak ładnie opowiedzieć że nikt nie bedzie miał mu tego za złe :) . W porównaniu do absolutnie niemedialnego Grabarczyka jest to olbrzymia różnica.
Poza tym ma u mnie plusa ze bez ogródek powiedział wprost że nie da się uzyskać przejezdności na A1 i A4 a odc C na A2 jest krytyczny
Kolejny plus za to że gładko wszedł w ministerstwo , bez politycznych rewolucji które z pewnoscią by sobie urządził Schetyna, jest Stępień ,jest Witecki którzy teraz sa jego przewodnikami. Jest uznanie dla Grabarczyka, bardzo dobrze się zachoał zapraszajac Czarka na otwarcie A2 mówiac ze to jego sukces zaś sam się tam nie pojawi. U mnie ma kredyt zaufania, niech się teraz uczy, czekają go ciężkie czasy bo najbliższe lata to będzie bolesna posucha i powrót do tempa budowy sprzed ery Czarka
See less See more
przecież przez ozorków sie nie przejezdza, od dawna ma obwodnice
przejazd przez Lubień,Daszyne, Łęczyce ma sie nijak do przejazdu przez Włocławek(zwłaszcza rozkopany)
pociąg?a to nie jest wąskotorówka? cięzko powiedzieć jak się przejeżdza przez nie 120km/h , jeszcze nie widziałem żeby cos tam przejezdzało
oczywiście wypowiadałem się nt przejazdu kolejowego(wąskotorowego?) znajdującego się na początku obw Krośniewic
ale oni mają termin do listopada i z założenia w zimie mieli zdaje się nie robić
na odcinku łódzkim tez sa opóźnienia i o planowym kwietniu to można zapomnieć
a czemu mieliby go oddawać przed wrześniem, październikiem skoro termin maja na listopad?
było w w tym wątku że termin przesunięty na listopad i to już dośc dawno temu
skoro przedłużyli termin to nie jest tak oczywiste, inaczej w październiku zaczęliby naliczać kary
^^ Niby w kontrakcie mają zapisany listopad, ale ja również nie wierze, że uda się skończyć odcinek Toruń-Kowal w tym roku. Podobnie z prawie całą budowaną A4. Oby się nie okazało, że w tym rekordowym roku otwarta zostanie tylko A2 i ogryzki na A1.
wydaje mi się że z A4 do konca roku nie oddadzą pewnie tylko na wschód od Rzeszowa wiec nie tak źle
Ofensywa informacyjna zaczyna przynosić efekty :) Oto raport z przygotowań do Euro 2012. Jednak Kowal-Stryków ma być przejezdny z końcem maja :D
to teraz czas wytłumaczyć Nowakowi że Stryków-Kowal będzie na euro bo wciąz wszem i wobec opowiada o "odcinku" Toruń-Stryków , mógłby któryś ze współpracowników mu objasnic czym się róznią te kontrakty i przy okazji oświecic że ów odcinek w rzeczywistości składa się z 6 odcinków.
No ale moze nie wszystkie informacje na raz

PS-jaka ofensywa informacyjna?
nie wiem o co Ci chodzi, wejdź sobie na strony kontraktów i zobacz co jest nazywane odcinkiem
Minister od dłuższego czasu raczy na informować ze odcinek Toruń-Stryków będzie w najlepszym wypadku do konca roku
ja się nie czepiam słówek, w życiu nie śmiałbym podejrzewać ministra o znajomośc różnic między odcinkiem,kontraktem,projektem. Natomiast trafiłeś w samo sedno-minister mówi do dużej masy ludzi-niech wiec mówi z sensem, twierdząc że nie bedzie autostrady Stryków-Toruń mija się z prawdą bo najrpawdopodobniej nie bedzie Toruń-Kowal, czyli tylko połowa z tego. Więc jak ja komuś tłumacze że bedzie Kowal-Stryków to i tak ten ktoś nie wierzy bo w telewizji minister mówił ze niczego do Strykowa nie bedzie
nie, jesli powiedział że nie bedzie a uda się z Kowal-Stryków to żadne z mediów tego nie odnotują
Robotnicy schodzą z budowy autostrady A1
Kilkanaście firm pracujących przy autostradzie A1 z Torunia na południe województwa zeszło z placu budowy. Powód? Zaległości finansowe sięgające kilkunastu milionów zł
Chodzi o prawie 30-kilometrowy odcinek trasy z Brzezia do Kowala. Na zlecenie Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad układa go polsko-irlandzkie konsorcjum pięciu firm: PBG, Aprivia, Hydrobudowa Polska, SRB Civil Engineering Limited oraz John Sisk & Son. Na budowie do 15 marca trwa przerwa zimowa. Ponieważ wykonawca ma opóźnienia, robotnicy ruszyli przed czasem z pracami przy wiaduktach, przejazdach gospodarczych i przejściach dla zwierząt.

Kilkudziesięciu z nich nie popracowało zbyt długo i już opuściło plac budowy. - Pojawiły się zaległości między podwykonawcami a ich usługodawcami i dostawcami - mówi przedstawiciel generalnego wykonawcy trasy Marcin Rybczyński. - Czujemy się zobowiązani im pomóc i jak najszybciej załatwić sprawę. Z każdą z firm rozmawiamy indywidualnie. My regularnie płacimy faktury i nie mamy zaległości finansowych.
Rybczyński tłumaczy, że niektórzy podwykonawcy tracą płynność finansową bo część materiałów muszą kupować z dużym wyprzedzeniem. Jak udało nam się ustalić ich zaległości wobec usługodawców i dostawców mogą sięgać nawet kilkunastu milionów zł. Zamiast 200 robotników przy obiektach inżynierskich obecnie pracuje około 60 z nich.

Sygnały o zaległościach finansowych dotarły do bydgoskiego oddziału GDDKiA. We wtorek jego szefostwo spotkało się przedstawicielami generalnego wykonawcy. - Nie możemy ingerować w wewnętrzne sprawy firm, ale zależy nam na tym, by autostrada była dobrej jakości i powstała w wyznaczonym terminie - tłumaczy Tomasz Okoński, rzecznik prasowy bydgoskiej GDDKiA.- Generalny wykonawca zapewnił nas, że postara się, by do 15 marca większość zaległości została spłacona. Po przerwie zimowej roboty mają ruszyć pełną parą.
źródło
wiem że to nie są zbyt rzetelne informacje ale kilkanaście dni temu mój ojciec jechał nad morze, dodam że nie jest znawcą i bliżej mu do "zabiorom" niż do obiektywizmu w kwestii budowania dróg-mówił ze roboty szły pełną parą(mowa o odcninku widocznym z DK1)-jeszcze takiej mobilizacji na A1 nie widzial, a czesto twierdził ze nic się nie dzieje
tak
41 - 60 of 13101 Posts
Status
Not open for further replies.