SkyscraperCity Forum banner

[A1] Toruń - Stryków

5043615 Views 13100 Replies 1089 Participants Last post by  pmaciej7
Zestawienie odcinków:

-A1 Grudziądz - Toruń .............................. 62,4 km.....08/2008 - 12/2011 .............................................. Skanska www.autostradaa1.pl
-A1 Czerniewice - Odolion ......................... 11,4 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Odolion - Brzezie ............................... 23,1 km.....06/2010 - 06/2012 ......................... SRB Civil Engineering Ltd
-A1 Brzezie - Kowal ................................. 29,5 km.....06/2010 - 06/2012 ................................................ PBG SA
-A1 Kowal - Sójki .................................... 30,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SRB CIVIL ENGINEERING, John Sisk & son, Roadbridge, Budbaum
-A1 Sójki - Kotliska .................................. 15,2 km.....06/2010 - 06/2012 ......................................... POLDIM S.A.
-A1 Kotliska - Piątek ................................. 9,0 km.....07/2010 - 06/2012 ..... SANDO BUDOWNICTWO POLSKA, Construcciones Sanchez Dominguez - Sando
-A1 Piątek - Stryków ............................... 21,0 km.....06/2010 - 06/2012 ....................................... Johann Bunte
-A1 w. Łódź - Północ, 291+000 - 295+850 ............ 4,8 km.....05/2010 - 11/2011 ........................................ Budimex S.A.

Węzeł Łódź - Północ:

....
See less See more
5
  • Like
Reactions: 1
Status
Not open for further replies.
921 - 940 of 13101 Posts
Już chyba ktoś to wstawiał, ale co tam, DK1 za Toruniem, po prawej wycięty las pod A1:
To na odcinku Toruń - Stryków ale ten odcinek tak predko nie ruszy . 10 lat temu już wycinali ten korytarz ale bliżej Czerniewic i juz porosły go spore samosiejki (wtedy na wycince sie skończyło) , chyba go przy okazji tej wycinki odpielili i odchwaścili:)
See less See more
To na odcinku Toruń - Stryków
To przecież napisałem, że za Toruniem, a nie przed. :)
Zresztą wiem gdzie fotkę zrobiłem.

Wtedy wycięli tylko w Czerniewicach a teraz aż do drogi Ciechocinek - Aleksandrów. Nawet fajnie będzie wyglądało takie zestawienie DK1 i A1 obok siebie.
See less See more
Nie potrzeba żadnego projektu, most po prostu bedzie dokończony.
A jednak... Przez lata, które upłynęły od budowy pierwszej nitki mostu zmieniły się przepisy, np. dotyczące szerokości pasów ruchu.
Nowy most (tj. ustrój nośny) musi być szerszy. Z tego powodu konieczny jest nowy projekt. Widziałem Projekt Budowlany mostu.

Prawdopodobnie jego projekt w ramach oszczędności posłuzy do budowy mostu w Grudziądzu czyli bedzie tam taki sam jak ten w Toruniu
Z całym szacunkiem, projektowanie mostu to nie malowanie obrazków. To, że most jest podobny nie oznacza, że można użyć drugi raz ten sam projekt. Most w Grudziądzu będzie miał znacznie większą rozpiętość i wymaga zupełnie nowego projektu.

Most w Toruniu teoretycznie był żle zbudowany bo prjekt zakładał przymusową budowe od razu dwóch nitek aby była równowaga tak sie nie stało i była obawa że most bedzie nie stabilny - fundamenty łacza filary obu nitek w ksztalcie podkowy pod wodą a jedna nitka z filarami jest nieobciązona i most stoi na jednej nodze.Jednak żadnych nawet najmniejszych odchyleń nie zaobserwowano - most mimo jednostronnego obciazenia jest stabilny jak skała po dodbudowie 2 nitki w ogole nie bedzie o czym mowic
Zaobserwowano nierównomierne osiadanie podpory ze względu na niesymetryczne obciążenie podpory. Nie były krytyczne ale nie można też powiedzieć, że nie ma njamniejszych odchyleń.
See less See more

Wtedy wycięli tylko w Czerniewicach a teraz aż do drogi Ciechocinek - Aleksandrów. Nawet fajnie będzie wyglądało takie zestawienie DK1 i A1 obok siebie.
Tylko kiedy? Tożto najbardziej zapóźniony fragment sieci autostrad w PL.
Z najnowszych niusów z ostatnich 2 dni wynika, że powinniśmy mieć na te biedne E2012 A2 od granicy do Wawy, A4 od granicy do Tarnowa i A1 od 3M do Torunia i z Łodzi do Gorzyczek... a od Torunia do Łodzi? Dziura?
See less See more
Z najnowszych niusów z ostatnich 2 dni wynika, że powinniśmy mieć na te biedne E2012 A2 od granicy do Wawy, A4 od granicy do Tarnowa i A1 od 3M do Torunia i z Łodzi do Gorzyczek... a od Torunia do Łodzi? Dziura?
^^
Ten odcinek ma być przecież budowany z budżetu Państwa (chyba że się mylę?) w systemie niekoncesyjnym?
See less See more
^^ Tylko zupelnie niewiadomo kto, kiedy, za ile etc...
Czy korki przy węźle Nowe Marzy są duże? W czwartek wybieram się nad morze i zastanawiam się czy czasem nie ominąć Nowych Marz (przez Grudziądz), żeby uniknąć korków. Opłaca się? Przepraszam za OT
^^ Nie opłaca :) Ruch przebiega płynnie (przynajmniej kiedy jechałem tydzień temu)
Ja wiem że Ty wiesz , tym bardziej wiesz gdzie robiłeś fotke ale dla mniej rozgarniętych to "za" i "przed" jest wzgledne, dlatego prostuje ,bo rownie dobrze może to byc DK1 za Toruniem w strone Gdańska gdzie A1 też jest po prawej pod warunkiem że ktoś nie zna rzeczywistych miedzy nimi tam odległości a te tam są "znacznie" wieksze:) Poza tym wcześniej była dyskusja o toruńskim odcinku GTC, a tu nagle taki przeskok
See less See more
A jednak... Przez lata, które upłynęły od budowy pierwszej nitki mostu zmieniły się przepisy, np. dotyczące szerokości pasów ruchu.
Nowy most (tj. ustrój nośny) musi być szerszy. Z tego powodu konieczny jest nowy projekt. Widziałem Projekt Budowlany mostu.
Jesteś pewien?

"Na autostradzie zostaną wybudowane 64 obiekty mostowe, które zostały zaprojektowane na docelowe trzy pasy ruchu w każdą stronę. Wyjątek stanowi most w Toruniu, którego konstrukcja i użytkowana już dwupasmowa nitka, obliguje wykonawcę do budowy bliźniaczej nitki w standardzie autostrady. Również zasadnicze prace ziemne, w tym wymiana gruntów w pasie drogowym oraz prace odwodnieniowe będą wykonane już docelowo pod trzy pasy ruchu. Na całym budowanym odcinku autostrady zostaną ułożone asfalty modyfikowane polimerami."

Jeżeli nawet masz racje to czy obecne gotowe filary pod 2 nitke trzeba wyburzyć, czy po prostu bez problemu położa na nie szersze przesła?
See less See more
Jesteś pewien?
Jestem pewien. Poniżej rysunki istniejącego i nowego mostu.

Most istniejący

Nowy most

Jeżeli nawet masz racje to czy obecne gotowe filary pod 2 nitke trzeba wyburzyć, czy po prostu bez problemu położa na nie szersze przesła?
Filary pozostają bez zmian.

PS. na rysunkach chyba tego nie widać, ale pasy ruchu poszerzono z 3,50 m na 3,75 m; w rezultacie most jest szerszy o kilkadziesiąt centymetrów.
See less See more
2
^^ Wygląda, że został poszerzony z zewnątrz. W kierunku Gdańska prawy pas jest mniej więcej symetrzycznie względem ścianki skrzynki, a w kierunu Łodzi większość 'wisi' nad wodą.
Rozumiem, że wszystko jest wyliczone i jak przeładowane TIRy staną w korku na prawym pasie to całość nie zleci do Wisły. :)
See less See more
Dziś Ministerstwo Rozwoju Regionalnego ogłosiło zweryfikowaną listę projektów, które mają zaklepane dofinansowanie z UE. Widnieje tam odcinek Nowe Marzy - Toruń z kwota 941,68 mln dotacji. Czy tu ma być jakieś dofinansowanie? Przecież tu jest PPP i GTC buduje za "swoje"?
Dziś Ministerstwo Rozwoju Regionalnego ogłosiło zweryfikowaną listę projektów, które mają zaklepane dofinansowanie z UE. Widnieje tam odcinek Nowe Marzy - Toruń z kwota 941,68 mln dotacji. Czy tu ma być jakieś dofinansowanie? Przecież tu jest PPP i GTC buduje za "swoje"?

Umowa z GTC nie jest nawet podpisana, więc to jest po prostu rezerwa na wariant Polaczka, a raczej pół wariantu (patrząc na kwotę).

BTW. Budowanie w PPP nie wyklucza stosowania środków UE.
Projekty hybrydowe są realizowane m.in. w Grecji i w Hiszpanii.
See less See more
Jakby dało radę to mogliby "przycisnąć" i chociaż zbudować: albo Toruń - okolice Kowala do DK1 albo od DK1 okolice Kowala do Strykowa. To byu się omineło albo Włocałwek albo Łódź.
See less See more
Łódź się i tak ominie, bo A1 Pyrzowice - Stryków będzie pewnie gotowa do 2012. Dojeżdżasz A1 do Strykowa, potem A2 do węzła z DK1, i odbijasz na północ - Łódź ominięta. ;)
^^ racja :D

to niech by chociaż zrobili od Torunia do Kowala (DK1), bo tam jest chyba ze 150km dziury...

kiedy miała być ta decyzja (nie pamiętam jaka - środowiskowa?) odnośnie tego odcinka (Tor-Str) ? na jesień??
W Kruszynie koło Włocławka są chyba prowadzone badania archeologiczne na przyszłej trasie A1.
^^ To samo w Wieńcu przy drodze Włocławek-Osięciny.

Ekolodzy tworzą czarną listę dróg

Opublikowano: 5 sierpnia, 2008

Złe wieści dla tych, którzy trzymają kciuki za szybką budowę szybkich dróg. Organizacja ekologiczna Bankwatch Network, z której opiniami się liczy Komisja Europejska, przygotowała listę projektów inwestycyjnych, które kłócą się ze środowiskowymi przepisami. Co gorsza, wiele z drogowych inwestycji znalazło się także pod lupą samej Brukseli.

Bankwatch Network, w której działają przedstawiciele 12 krajów z naszego regionu, ma zastrzeżenia dotyczące inwestycji na A 1 Nowe Marzy-Toruń, którą za kilkanaście dni zacznie budować Gdańsk Transport Company - koncesjonariusz trasy.

- W tym obszarze przebiegają szlaki migracyjne wilków i innych dużych ssaków, więc konieczne są zmiany w projekcie i umieszczenie w nim dodatkowych przejść dla zwierząt - uważa Robert Cyglicki, który w Bankwatch Network odpowiadał za przygotowanie części drogowej raportu.

DI
See less See more
921 - 940 of 13101 Posts
Status
Not open for further replies.