SkyscraperCity banner

1 - 20 of 11224 Posts

·
Moderator
Joined
·
19,016 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)


The Trakiya motorway (Bulgarian: Aвтомагистрала „Тракия“, Avtomagistrala "Trakiya") or Thrace motorway, designated A1, is a motorway currently in construction in Bulgaria. It is planned to connect the capital of Sofia with Burgas on the Black Sea through Plovdiv and with Kalotina on the Serbian border. The motorway is named after the historical region of Thrace, the northern (Bulgarian) part of which it runs through. The Trakiya motorway's projected length is 368 km (or 443 km depending on whether certain segments are included), of which 325 km are currently in operation as of May 2013 — linking Sofia to Stara Zagora, as well as Karnobat to Burgas.

Progress
 

·
Moderator
Joined
·
6,443 Posts
Приключват спасителните разкопки по трасето на магистрала „Тракия”
Спасителните разкопки по трасето на магистрала «Тракия“, минаващо през Ямболска област приключват тази седмица. Последните археологически обекти се намират край село Хаджи Димитрово. Те са датирани за периода на 6-тото хилядолетие преди Христа. Там са открити ями, свързани с религиозни обреди на местното население - молитви за дъжд, за добра реколта и благоденствие. В така наречените ями - обектите на археологическите разкрития - са открити различни предмети, основно керамични съдове, фигурки, каменни хромели /използвани за мелене на зърно/.
След приключване на разкопките предстои подготовка за подреждане на нова експозиция в музея с откритите находки. Категорично е уверението на ръководството на експедицията, че всичко намерено при проучванията, ще остане в Историческия музей в Ямбол.
 

·
Registered
Joined
·
10,999 Posts
Три снимки от края на ЛОТ 3 при Ямбол (качеството не е особено високо но все пак се вижда нещо):

 

·
Registered
Joined
·
190 Posts
Мерси за снимките от ЛОТ3, но можеш ли да дадеш няква информация... има ли движение на камиони и техника, работи ли се активно или са копнали малко с 1 багер (който се вижда на снимките) и се мотат. За този лот нищо не се говори.
 

·
Registered
Joined
·
10,999 Posts
^^ Нямам идея защото снимките съм ги намерил в един ямболски форум.
 

·
Moderator
Joined
·
6,443 Posts
Румен Йовчев: Потъването на АМ Тракия продължаваИма реална опасност участъка от магистрала "Тракия" Оризово – Стара Загора да потъне, алармира отново бившият председател на браншова камара "Пътища" Румен Йовчев.

"Ще трябва да се вземат някакви мерки относно потъването в участъка Оризово – Стара Загора и да се реши този въпрос, защото не може да продължи да се увеличава дълбочината на коловозите и да казваме, че няма никакъв проблем", отчете експертът пред БНР.

"Моето желание до сега е било точно това – да се постараем да обясним, че цените по които се проведоха тръжните процедури, не са тези, на които би могло да се направи магистралата с необходимото качество. Ниските цени значат ниско качество", уточни Йовчев.

По думите му неслучайно парите, определени от пътната агенция в документацията са 3 млн, евро.

Малко е сериозна разликата между 3 млн. и 2 млн. евро и да казваме, че всичко е наред. Аз не съм убеден в това нещо”, коментира в заключение Румен Йовчев.

Още по тематаАвтомагистрала "Тракия" потъва
Dnes.bg припомня, че в началото на месеца бившият председател на браншова камара "Пътища алармира, че има реална опасност да се наложи мащабен ремонт на най-новия участък на автомагистрала "Тракия".

Според Йовчев чисто новият аутобан вече плаче за ремонт, за който са необходими поне 10-12 млн. евро.

"Проблемите са много. Насипите на всички надлези по трасето не са укрепени и заради ерозията устоите им са подронени. Освен това са се появили коловози от двете страни на трасето, а има и голяма вероятност пътят в последните километри преди Стара Загора да започне да потъва”, категоричен бе Йовчев.
 

·
Moderator
Joined
·
6,443 Posts
Изземват части от имоти по трасето на магистрала "Тракия"

Процедура по изземването на имоти край с. Загоре, които пречат на строителството на автомагистрала «Тракия", започна областната администрация в Стара Загора. Ако собствениците имат претенции те могат да ги предявят пред съда, коментира областният управител Йордан Николов, цитиран от радио Дарик.

Единият от собствениците на трите имота доброволно е подписал протокола по изземването на 8 квадратни метра, за които се предполага, че ще получи 1000 лева, обясни областният управител Йордан Николов.

"Не се изземват целите имоти - от едната сграда се вземат 56 кв. метра, от другата - 8 кв. метра, а от третата - около 1100 квадрата. Самият строеж на АМ "Тракия" продължава и в рамките на днешния ден може би ще започнат да съединяват двата участъка".

Ако собствениците са били коректни и покажат документи в съда те ще бъдат обезщетени подобаващо, убеден е областният. "Аз не вярвам държавата да бъде толерантна към едни и нетолерантна към други, но няма да се случи и да бъде рекетирана".

Трасето на новостроящата се отсечка от автоматистрала «Тракия" минава през трите имота, които не са били нанесени от общината преди 15 години върху картата на възстановената собственост.
 

·
Registered
Joined
·
10,999 Posts
Ооо, те енергоразпределителите за да вземат парички и четири-пет фазен ще му докарат :lol:

Бай дъ уей, що само този Румен Йовчев се оплаква от Тракия? За съжаление последно като минавах от там бях в посока София и не можах да усетя за какво иде реч, ама толкова ли е зле наистина?! Някой ако минава от там дали неможе да щракне някое фото :popcorn:
 

·
Registered
Joined
·
3,673 Posts
^^
Румен Йовчев се е вживял в ролята на Касандра на магистралостроенето. Предишната негова мания беше "Люлин", който според него щеше да се построи "най-рано през 2012", та затова "правителството да я е било дало на подбрани български фирми да я строят". След като там стана ясно, че катастрофическите предсказания няма да се сбъднат, се е прехвърлил към "Потъването на Тракия", което има изгледи да е също толкова драматично като "Потъването на Титаник", макар и без Леонардо.
 

·
Banned
Joined
·
9,467 Posts
Подписва се договорът за последната отсечка на магистрала "Тракия"

Сдружение "Тракия ІV" с водещ партньор "Холдинг Пътища" ще сключи днес договора с агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за строителство на последната отсечка от магистрала "Тракия" от Ямбол до Карнобат, съобщиха от АПИ. Първата копка на обекта се планира за 3 септември.

Пет от компаниите в обединението "Тракия ІV" са свързани с Васил Божков. Това са "Холдинг Пътища", софийските "Пътностроителна техника" и "Мостстрой", монтанската "Пътинженеринг М" и видинската "Видапътстрой". Другите са хасковската АБ, благоевградската "Галчев инженеринг" и търговищката "Пътинженерингстрой Т".

Българското обединение спечели търга за изграждането с най-ниската цена от 174.705 млн. лв. без ДДС. Спрямо строящите се в момента други два лота цената е най-висока на линеен километър, като това се дължи на по-сложния терен.

Участъкът от Стара Загора до Нова Загора се строи от българското обединение "Магистрали Трейс" на цена 2.2 млн. евро/км. Гръцката "Актор" изгражда отсечката от Нова Загора до Ямбол на цена 1.9 млн. евро/км.
http://www.dnevnik.bg/pazari/companii/2010/08/31/953438_podpisva_se_dogovorut_za_poslednata_otsechka_na/
 

·
Registered
Joined
·
10,999 Posts
^^
Румен Йовчев се е вживял в ролята на Касандра на магистралостроенето. Предишната негова мания беше "Люлин", който според него щеше да се построи "най-рано през 2012", та затова "правителството да я е било дало на подбрани български фирми да я строят". След като там стана ясно, че катастрофическите предсказания няма да се сбъднат, се е прехвърлил към "Потъването на Тракия", което има изгледи да е също толкова драматично като "Потъването на Титаник", макар и без Леонардо.
Снощи попаднах на поредното интервю на този инженер. За ЛОТ 4 твърди, че няма как да се произведат 6млн. тона (или кубика..) материал колкото е нужен за там!
Общо взето човекът е от старата генерация пътищари. Те са свикнали да приемат магистралите като някакъв подвиг и върховно постижение. Може по негово време и така да е било но в съвременните условия нещата са променени. Ако преди 25г. Бебреш е било нещо като абсолютен максимум днес това си е стандартно изпълнение. Имаме примери как за година-две се строят по 1000км. аутобан и то в планински терен. Времето ще покаже кой е бил прав! Дано да не е той!
:)
 

·
Registered
Joined
·
3,673 Posts
Мисля, че прекалено преувеличава с негови си конюнктурни цели. За Люлин беше ясно защо - искаше членовете на неговата браншова камара да прилапат проекта (което може би нямаше да е толкова лошо, ако не бяхме притиснати от времето), за Тракия един ден също ще стане ясно. Малко по този въпрос:

Ремонтират коловозите до Оризово
Работна група от пътната агенция и института по стандартизация изследва неравностите по отсечката на "Тракия" между Оризово и Стара Загора. Ремонтът щял да е за сметка на изпълнителите от "Трейс".

Бившият шеф на пътната камара Румен Йовчев неколкократно предупреждаваше, че на места по отсечката, завършена през 2007 г., са се образували коловози заради лошо изработен проект и умишлени икономии.

Лазар Лазаров от УС на пътната агенция каза, че отсечката е още в гаранционен срок и ще се махат пластове асфалт и ще се полага битум. Това било гаранция, че след ремонта асфалтът няма да пропада.
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=595299
 
1 - 20 of 11224 Posts
Top