Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 27 Posts

·
Illustrateur
Joined
·
13,158 Posts
Blankenburgbrug

Mijn voorkeur de Blankenburgbrug. De brug is voor alle typen transport toegankelijk om overheen te rijden. ook voor gevaarlijke stoffen. Kunnen deze de helling niet aan, dan is de Beneluxtunnel een alternatief. Omdat de verbinding dicht bij de stad ligt, is deze van belang voor een groter verzorgingsgebied. De hellingen zijn prima voor de 60 meter hoge brug, want er is genoeg ruimte voor de aanbruggen aan beide zijden. Enige consequentie is dat de werven voor de reparatie van boorplatformen in de Botlek in dat geval westelijker zou moeten worden gehuisvest, vanwege de grote hoogte van het materieel, die niet onder de brug door zouden kunnen. Het wordt een brug die het raakvlak van stedelijk gebied en haven markeert. De Pont de Normandie laat zien dat een elegante brug in het landschap horizonverrijking kan zijn. Daarmee is het een bouwwerk dat ook een iconische waarde kan hebben voor Rotterdam als wereldhavenregio. Iets wat een tunnel nooit kan waarmaken.Op zeer lange termijn kan de Oranjetunnel gebouwd worden, die daarmee ook de Zeeuwse eilanden richting Den Haag kan verbinden en de westelijker gelegen havens kan bedienen, maar lijkt me nu nog niet van enorm belang.
 

·
Illustrateur
Joined
·
13,158 Posts
^^ Als die op de plek van de Oranjetunnel zou worden gebouwd zie je van de skyline helaas niet al te veel meer. Bovendien moeten de bestuurders naar de weg kijken en niet west- of oostwaarts zoeken naar de mooie skyline. ;)

En tol is uit den boze, die verbindingen zijn al meervoudig betaald, alleen is het geld naar andere bestedingen gegaan. Dus nu moet er uit de lopende opbrengsten die de auto-/transportbranche als geheel creëert gewoon deze verbinding gefinancierd worden. ;)
Ik vind het privatiseren anders niet zo'n gek systeem. Op dit moment is er geen keuze, de reguliere weg of een reguliere weg. Als een privatie partij een alternatief aanbiedt, kan de gebruiker deze als extra optie gebruiken. Dat is aan hem zelf, in Frankrijk werkt het net zo. Je betaalt die wegen niet dubbel, maar via een ander systeem. In een dergelijke brug/tunnel zit bijvoorbeeld geen algemeen belastinggeld.

Een brug zou ik nog steeds toejuichen. En hierom:
- Het vormt een alternatief voor het vrachtverkeer met gevaarlijke stoffen, die nu via de overbelaste Brienenoordbrug moeten rijden.
- Een brug is in kosten te vergelijken met een tunnel, maar biedt de voordelen die de tunnel niet kan leveren.
- Een brug heeft een landmarkfunctie, als visuele poort van Europa en de regio Rotterdam. Verder wordt de haven dan ook als gebruiker van het tracé beleefd.
 

·
Illustrateur
Joined
·
13,158 Posts
Eerlijk gezegd denk ik dat als het een toltraject wordt, dat de Oranjetunnel een betere kans maakt omdat het een echt aanvullend tracé is, waar je bij een Blankenburgtunnel eerder geneigd bent de 'gratis' Beneluxtunnel te pakken.
 

·
Illustrateur
Joined
·
13,158 Posts
De helling van die brug is dan ook over de hele lengte verdeeld, zoveel heb je niet nodig.
Persoonlijk denk ik dat een vaste brug juist perfect past in deze omgeving. Ik verwacht dat de Oranjetunnel het meeste draagvlak heeft, maar een lange Blankenburgtunnel de meeste kans maakt tot realisering.
 

·
Illustrateur
Joined
·
13,158 Posts
HogeSnelweg

Beetje duur. Dit is een ideale plek om de HogeSnelweg toe te passen. Een weg op palen die juist bovenop de A15 is gebouwd. Dit past hier ook prima, in plaats van de A27 bijvoorbeeld.

 

·
Illustrateur
Joined
·
13,158 Posts
In feite zijn beide verbindingen essentieel.
De Oranjeverbinding voor de aansluiting Mainport - Greenport in economische zin en voor de verbinding van de Haagse regio met de Zuid-Hollandse eilanden in demografische zin.
De Blankenburgverbinding voor de ontlasting van de A15 in economische zin en voor de ontsluiting van Rozenburg in demografische zin.

In ruimtelijke uitwerking vind ik persoonlijk dat de Blankenburgverbinding volgens het voorkeursbesluit als tunnel het beste uit de bus komt en vind ik dat de Oranjeverbinding verder onderzocht moet worden als brug. De brug moet heel hoog boven de waterweg. Het wordt de echte poort van de Rotterdamse haven. Daarnaast biedt een hoge brug een fenomenaal zicht op de stormvloedkering en uitzicht over de hele regio.
Daar heb ik ook weleens aan getekend. Lijkt me een geweldige plek voor een letterlijke Europoort.

 

·
Illustrateur
Joined
·
13,158 Posts
SP wil de andere tunnel dacht ik, de Oranjetunnel, maar daar zijn andere partijen weer tegen.
Ik vind dat ze gewoon de Blankenbergtunnel moeten bouwen zsm, A'dam heeft een mooie infra upgrade gekregen maar R'dam staat binnenkort helemaal vast.
Dat los je ook niet op door meer mensen het OV in te jagen zoals de SP wilt, In de spits is het OV rond Rotterdam juist propvol, ook de bussen...

Er gaat nu te veel verkeer over de ring die niks in R'dam te zoeken heeft, als je Bv. uit Barendrecht naar Den haag moet moet je zo'n beetje de halve ring rond, de A13 is leuk voor verkeer wat echt in R'dam moet zijn, maar de A4 moet snel afgebouwd worden, en de A16/A13 voor het verkeer wat er niks te zoeken heeft, Blankenbergtunnel is ook essentieel denk ik. Lekker handig rijden nu als je in HvH woont en op de Maasvlakte werkt...

Dan zou de A15 en A20 een stuk rustiger zijn denk ik, alleen de A16 heb ik mijn twijfels over, die zit helaas tegen, ik weet dat er wat verkeer afgaat wat naar de Krimperwaard gaat, maar rond Terbregge en Ridderster is het vaak ook al langzaam rijden.

Maar nu moet een hoop verkeer om dat Rotterdam heen op de A4,A15,A16 en A20 terwijl ze eigenlijk ergens anders moeten zijn....

Zoals de stroomwegen in Eindhoven ondertussen goed ontrafelt zijn, moeten de stromen in Rotterdam gezamenlijk allemaal over de Brienenoord. Plannen om het centrum autoluw te maken moet in mijn ogen gepaard gaan met maatregelen op stadsniveau. Een stadsverdeelring ontbreekt, je neemt de Erasmusbrug of de Brienenoordbrug. Het Maastunneltracé functioneert nu als een fragment voor wat de stadsverdeelring zou kunnen worden.

In geel heb ik de wegenkaart van Snowdog aangevuld.
 

·
Illustrateur
Joined
·
13,158 Posts
Daartegenover kun je wel de wegen versmallen zoals de plannen nu zijn voor de Coolsingel. In mijn ogen is daar nog geen directe aanleiding voor, maar als men voor dit soort keuzes staat, moet er wel over een circulatieplan worden nagedacht. Een stadsring zou het centrum kunnen ontlasten.

Ik hoop dat er binnenkort uitsluitsel komt over de oeververbinding, al heb ik meer oren naar de Oranjeverbinding, die het westland en Den Haag via de Dammenroute beter zou kunnen verbinden en de haven meer uitwijkmogelijkheden geeft.
 

·
Illustrateur
Joined
·
13,158 Posts
Mooi ingepast, ziet er prima uit. Ik vraag me wel af hoe ze in de huidge plannen tol willen gaan heffen, want er is niet echt plek voor een tolplein. Maar dit is misschien ook wat ouderwets en misschien niet meer nodig.
 

·
Illustrateur
Joined
·
13,158 Posts
Metro integreren?

Met de plannen van de Blankenburgtunnel is door Sjors de Ridder voorgesteld om de planvorming te bundelen en niet alleen te investeren in een nieuwe snelweg,
maar ook een buis te ontwerpen voor de metro die integraal kan worden afgezonken.
Dit omdat twee projecten simpelweg duurder zijn dan één en het mogelijk is twee mobiliteitsvraagstukken op te lossen.

hier is meer over de visie te lezen
http://www.slimovidee.nl/idee/37


www.slimovidee.nl

Om het ruimtelijk beter te begrijpen heb ik het tracé van de Blankenburgverbinding gezocht en de mogelijke inpassing van de metrolijn hierin getekend.
Volgens mij is met een slimme bundeling een dergelijke investering de moeite waard, zeker aangezien de metro een sterk regionale rol heeft.
Wellicht een slim idee om een buis te reserveren met het oog op een metroverbinding die vanaf 2017 sowieso zal worden doorgetrokken tot Hoek van Holland Strand.


Hier een eigen visualisatie van de mogelijke situatie in Rozenburg:
 

·
Illustrateur
Joined
·
13,158 Posts
De A4 van Bergen op Zoom naar Halsteren is er ook gekomen, wat een geldverspillerij en luchtfietserij was dat zeg!

12.000 inwoners is inderdaad een marginaal aantal, maar hierbij zou ook de ontsluiting als centrale kern binnen het havengebied een rol spelen voor de overbruggende ov-netwerken. De eerste mogelijkheid voor een vaste oeververbinding is de Beneluxtunnel. Het vormt dus een schakel in het netwerk van geheel Voorne-Putten en Rijnmond als geheel.

Andere mogelijke aantekening zou zijn dat de haven de gehele nacht operationeel is en dat is een metronetwerk niet. Voor de haven heb je dus alleen overdag profijt van een dergelijk netwerk.

Waar het mij om gaat is dat er nooit studie gedaan is naar de mogelijkheid om meerdere mobiliteitsvraagstukken te combineren om met één kunstwerk meerdere oplossingen te faciliteren. De metrolijnen bestaan al en de tunnel wordt straks gebouwd. Met een verlenging ervan een extra budget in de tunnel heb je een wellicht breder gedragen project. Uiteraard zou de RET hierin ook belangen hebben. Of het haalbaar is zou na een studie wel duidelijk worden maar dat weten we dus allemaal niet. Het lijkt mij in ieder geval het onderzoeken waard.
 

·
Illustrateur
Joined
·
13,158 Posts
Klopt, na Rozenburg begint een soort steppe waar zelfs koeien het moeilijk hebben. En is anti-auto zoiets als antilope? Er is niet zo veel alternatief dan lopen als je geen auto hebt.
Wat is er voorbij Halsteren te doen trouwens, over doorsnijding van het landschap gesproken?
 

·
Illustrateur
Joined
·
13,158 Posts
Ik ga vanuit het centrum regelmatig richting Rhoon en ik moet er niet aan denken om vanaf Zuidplein nog een bus te moeten nemen voor voor het laatste stuk. Het zal wel persoonlijk zijn maar bussen staan voor mij voor het tegenovergestelde van comfort. Dan fiets ik graag liever waar ik hem op het station parkeer dan dat je met het openbaar vervoer van modaliteit moet veranderen onderweg. Buiten de spits is het mogelijk een fiets mee te nemen dus de metro heeft betere alternatieven in natransport.

Voor ouwen van dagen is de verlaagde buurtbus natuurlijk een stuk laagdrempeliger. Dat overstappen van modaliteit lijkt me juist voor deze doelgroep ook niet ideaal. De oudjes maken in de genoemde metrolijn buiten de spits gretig gebruik voor een dagje naar de stad of zelfs als tussenstap naar het centraal station [vitale ouderen/ senieuren].
 
1 - 20 of 27 Posts
Top