SkyscraperCity Forum banner
681 - 700 of 966 Posts

·
The only way is up
Joined
·
90,493 Posts
Rustplaats A20 wijkt voor Blankenburgtunnel

30-11-2014 | 11:47
Rustplaats Aalkeet aan de A20 wordt opgeheven. Dat bevestigde verkeersminister Melanie Schultz van Haegen in een reactie op vragen van de ChristenUnie. Die partij vreest voor overlast door de opheffing van Aalkeet, waar veel truckers overnachten.

De CU is bang dat vrachtwagenchauffeurs straks in de regio Vlaardingen en het Westland gaan parkeren en daar voor overlast zullen zorgen. De partij stelde vragen na berichtgeving van RTV Rijnmond.

Volgens Schultz kan Aalkeet ''niet blijven bestaan'' door de aanleg van de Blankenburgtunnel. Die heeft ook gevolgen voor rustpunt Rijskade, al hoeft die verzorgingsplaats vermoedelijk niet te wijken voor de tunnel. De verzorgingsplek wordt ''ingepast in het ontwerp''.
..
http://www.rijnmond.nl/nieuws/30-11-2014/rustplaats-a20-wijkt-voor-blankenburgtunnel
 

·
Roadgeek from NL
Joined
·
3,851 Posts
*kick*

Nieuws omtrent de Blankenburgverbinding:
[URL=http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3943331/2015/04/02/Kabinet-keurt-financiering-nieuwe-wegen-goed.dhtml]Algemeen Dagblad[/URL] said:
Kabinet keurt financiering nieuwe wegen goed

[...]
Het gaat om de Blankenburgverbinding ten westen van Rotterdam en de verlenging van de A15 naar de A12 richting Duitsland.
[...]
Het parlement moet er nog mee instemmen.
 
Joined
·
35,437 Posts
Bij 315 mln betaalde tol vervalt de tolheffing. Als je 40.000 personenauto's per dag hebt en 5000 vrachtwagens, wat na een vluchtige scan niet onhaalbaar lijkt (sterker nog dan is het erg rustig), kan je de tol dus na een kleine 8 jaar opheffen.

74.200 + 35.550 = 109.750 inkomsten per dag. 2870 dagen tol heffen dus, een kleine 8 jaar. Zou dus minder kunnen zijn bij meer verkeer.
 

·
Moderator
Joined
·
55,283 Posts
Dat fenomeen heet vraaguitval. Dat hebben ze berekend op 35.000 voertuigen ten opzichte van een tolvrije Blankenburgtunnel. Dat is vrij fors, maar aan de andere kant lijken ze daarmee ook voorzichtig te zijn met prognoses voor de tolweg. Internationaal zie je dat het toekomstige gebruik van nieuwe tolwegen nogal eens (fors) overschat wordt.

Ik moet zeggen dat een toltarief van € 1,18 niet onredelijk is.

Als je daar dagelijks overheen rijdt kost het ongeveer € 550 aan tol. Maar de afstand is ook de helft korter, op jaarbasis scheelt dat ook zo'n € 400 aan brandstofkosten (8 km * 2 * 5 dagen * 45 weken = 3.600 km / 15 liter = 240 liter * € 1,65 per liter = € 396). De netto kosten zijn dan ongeveer € 150 op jaarbasis. Dat lijkt me wel te overzien. Het is meer psychologisch effect dat je tol moet betalen wat we in Nederland niet gewend zijn.
 

·
Moderator
Joined
·
55,283 Posts
^^ Dat klopt, maar in de praktijk kijken bestuurders alleen naar de brandstofkosten en niet naar minder tastbare zaken zoals onderhoud en afschrijving. Men waardeert bij de routekeuze vaak alleen de 'out-of-pocket kosten'; brandstof en tol. De tijdswinst is ook een factor, maar door die tolheffing blijken veel mensen toch er vanaf te zien (daarom ook die vraaguitval van 35.000 voertuigen).
 

·
Moderator
Joined
·
55,283 Posts
Noorwegen gebruikt dit model van deels tol, deels staatsfinanciering ook bij veel wegenprojecten. In recente jaren zijn veel projecten voor op schema tolvrij geworden (soms al in de helft van de tijd) door een combinatie van een hoger gebruik dan verwacht en een zeer lage rente.
 

·
Premium Member
Joined
·
35,715 Posts
Ik hoop wel dat de tol tijdelijk stopt als de A15 dicht is door een ongeluk of zo, net als bij de Liefkenshoektunnel in Antwerpen (was erg nuttig voor mij vorige week) of de Kiltunnel.
Die tol zal toch wel elektronisch gaan worden berekend? Er zullen toch echt geen tolhuisjes meer komen te staan denk ik zo. Ik kan dat mij i.i.g. niet voorstellen in het Rijkswegennet in Nederland anno 2020 en later. Dus de route zal gemakkelijk te nemen zijn bij calamiteiten, alleen krijg je er later een rekening voor gepresenteerd (schat ik zo in).
 

·
Moderator
Joined
·
55,283 Posts
Er komt inderdaad een systeem met kentekenherkenning, zoals bijvoorbeeld ook in Noorwegen, Zweden en de Verenigde Staten bestaat. Er komen dus geen tolstations, dat is niet meer van deze tijd.

Hoe het exact ingevuld gaat worden wordt pas vlak voor openstelling bekend. Het is weinig zinvol om nu al een systeem te bedenken dat over 5 jaar misschien achterhaald is met de snelle ontwikkeling van apps en dergelijke.

De laatste jaren is in de EU wat vooruitgang geboekt qua uitwisseling van NAW gegevens tussen de landen. Daarmee moet het ook makkelijker worden om boetes en tolrekeningen van buitenlanders betaald te krijgen. Het Britse bedrijf Euro Parking Collections is daarin gespecialiseerd, die doet dat ook voor de Noorse tolwegen.
 
681 - 700 of 966 Posts
Top