Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 125 Posts

·
Moderator
Joined
·
53,440 Posts
Discussion Starter · #1 ·
A27 Almere - Breda

Voor de A27 staan de komende pakweg 10 jaar ingrijpende veranderingen op stapel. Hier een overzicht van de plannen;

Knooppunt Eemnes - Utrecht-Noord: verbreding naar 2x3, met een ruimtereservering voor 2x4. Wordt tegelijkertijd met de verbreding van de A1 tot aan Bunschoten uitgevoerd. In november 2010 is het ontwerp-tracébesluit vastgesteld. Uitvoering tussen 2012 en 2014.

Knooppunt Rijnsweerd - knooppunt Lunetten: verbreding van de oostbaan (ri Almere) van 4 naar 6 rijstroken. Uitvoering in 2011 via een wegaanpassingsbesluit. De westbaan (ri Breda) blijft hetzelfde.

Knooppunt Lunetten - knooppunt Everdingen: aanpassing weg met spits- en weefstroken. Momenteel in uitvoering. Kortetermijnmaatregel.

Knooppunt Lunetten - knooppunt Hooipolder: grootschalige aanpassing van de snelweg, met een nieuwe oeververbinding bij Gorinchem. De exacte uitwerking is nog opgedeeld in alternatieven, maar zal waarschijnlijk 6 tot 8 rijstroken tellen, mogelijk met een parallelsysteem thv Gorinchem en Everdingen - Lunetten. Tevens de ombouw van het knooppunt Hooipolder naar een volledig knooppunt. Uitvoering tussen 2012 en 2018.Intensiteiten 2006:

* KP Eemnes - Hilversum: 95.000
* Hilversum - Bilthoven: 91.000
* Bilthoven - Utrecht-Noord: 107.000
* Utrecht-Noord - KP Rijnsweerd: 131.000
* KP Rijnsweerd - KP Lunetten: 194.000
* KP Lunetten - Houten: 115.000
* Houten - Nieuwegein: 112.000
* Nieuwegein - Hagestein: 96.000
* Hagestein - KP Everdingen: 94.000
* KP Everdingen - Lexmond: 87.000
* Lexmond - Noordeloos: 83.000
* Noordeloos - KP Gorinchem: 80.000
* KP Gorinchem - Avelingen: 78.000
* Avelingen - Werkendam: 95.000
* Werkendam - Nieuwendijk: 83.000
* Nieuwendijk - Hank: 84.000
* Hank - Geertruidenberg: 84.000
* Geertruidenberg - KP Hooipolder: 82.000
 

·
hoog boven Groningen!
Joined
·
3,333 Posts
Knooppunt Rijnsweerd - knooppunt Lunetten: verbreding van de oostbaan (ri Almere) van 4 naar 6 rijstroken. Uitvoering in 2011 via een wegaanpassingsbesluit. De westbaan (ri Breda) blijft hetzelfde.
Weet je misschien waarom de oostbaan wel, maar de westbaan niet wordt verbreed? De intensiteiten zullen in beide richtingen toch wel ongeveer hetzelfde zijn? Is dit omdat het verkeer op de oostbaan bij Rijnsweerd eigenlijk maar 2 kanten op kan (richting Almere of richting Amersfoort), terwijl het verkeer op de westbaan zich bij Lunetten over 3 richtingen verdeeld (Den Haag, Breda en Arnhem), waardoor het verkeer zich gemakkelijker verspreid? (immers, hoe meer uitgangen, hoe gemakkelijker meestal de doorstroming)
 

·
Moderator
Joined
·
53,440 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Volgens mij is dit een kortetermijnmaatregel die knooppunt Lunetten moet ontlasten (meer bufferruimte), moet aansluiten op de verbreding van de A28 naar Amersfoort en de aanleg van de spitsstroken op de A27.

Ik vermoed dat een definitieve oplossing geboden wordt in de planstudie van de ring Utrecht. Hoe dit vormgegeven gaat worden is nog niet bekend, de realisatie daarvan zal pas rond 2020 plaatsvinden.
 

·
Registered
Joined
·
34,824 Posts
^^ Dank voor weer een verhelderend overzicht van een a.s. grote aanpassing van een belangrijke snelweg in Nederland. ;)
 

·
Registered
Joined
·
5,627 Posts
Een copy/paste uit een andere thread:

Akkoord over zevenbaans weg bij Utrecht

Toegevoegd: vrijdag 3 dec 2010, 16:11
Update: vrijdag 3 dec 2010, 16:14

Het kabinet en de provincie Utrecht willen de snelweg A27 aan de oostkant van Utrecht verbreden tot twee keer zeven rijbanen. Dit is een van de voorstellen van het kabinet om de files op de ringweg rond Utrecht aan te pakken.
Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft verder met de provincie Utrecht afgesproken dat er extra rijbanen komen op de A12 aan de zuidkant van Utrecht en dat de Noordelijke randweg Utrecht een snelweg wordt met twee keer twee rijbanen.

Amelisweerd
De verbreding van de A27 betekent volgens het kabinet dat er geen extra snelweg door het natuurgebied Amelisweerd komt. Het is de bedoeling dat een gedeelte verdiept en overdekt wordt aangelegd.
De kosten voor de wegenaanleg bedragen in totaal 1,25 miljard euro. De regio betaalt daar 50 miljoen euro aan mee.

Tramlijn
Naast de aanleg van wegen wil het kabinet een tramlijn aanleggen tussen Utrecht CS en De Uithof, op voorwaarde dat de lijn rendabel is. Het rijk betaalt hiervoor 110 miljoen euro.
Als de voorbereidingen zijn afgerond, kan in 2016 worden begonnen met de aanleg van de wegen. De eerste projecten moeten in 2020 klaar zijn.

Maandag overlegt minister Schultz met de Tweede Kamer over infrastructuurprojecten.
http://nos.nl/artikel/202717-akkoord-over-zevenbaans-weg-bij-utrecht.html
 

·
Moderator
Joined
·
53,440 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Fantastisch nieuws! Benieuwd of het een parallelstructuur wordt, ik kan me haast niet voorstellen dat ze 2x7 rijstroken aanleggen... Zoiets bestaat nog nergens in Europa.
 

·
Registered
Joined
·
1,996 Posts
Dit bestaat uit verbreding naar 2x7 rijstroken van de A27 aan de oostzijde van Utrecht. Dat betekent geen extra snelweg door Amelisweerd of door Leidsche Rijn. De verdiepte A27 wordt daarnaast deels overdekt door een dak van 250 meter. Hierdoor worden stad en land bij Amelisweerd weer met elkaar verbonden. Aan de zuidzijde komt er een extra rijstrook per richting aan de A12. Daarnaast wordt de Noordelijke randweg Utrecht opgewaardeerd naar een 2x2 autoweg van minimaal 80 km/u met ongelijkvloerse kruisingen. Doordat de A2 al verbreed is, wordt door dit Oost-alternatief de ring Utrecht gerond.
Blijkbaar wel 2X7 :D
http://www.blikopnieuws.nl/bericht/121974/Utrechtse_ring_wordt_gerond.html
 

·
Kees
Joined
·
3,292 Posts
Knooppunt Lunetten - knooppunt Hooipolder: grootschalige aanpassing van de snelweg, met een nieuwe oeververbinding bij Gorinchem. De exacte uitwerking is nog opgedeeld in alternatieven, maar zal waarschijnlijk 6 tot 8 rijstroken tellen, mogelijk met een parallelsysteem thv Gorinchem en Everdingen - Lunetten. Tevens de ombouw van het knooppunt Hooipolder naar een volledig knooppunt. Uitvoering tussen 2012 en 2018.
Ik heb begrepen dat er rond Hoornaar (tussen Gorinchem en Noordeloos) al grond wordt opgekocht in verband met de verbreding.
 

·
Registered
Joined
·
1,436 Posts
Goed nieuws! 2x7 zal eerder 2+2+3+3+4 worden vermoed ik. Maar desondanks goed nieuws!
Het zal inderdaad sowieso niet 7+7 worden. In de brief van de minister staat namelijk dat de verschillende richtingen gescheiden zullen worden.

Ik heb zelf een keer tijdens een saai college een schematisch ontwerp gemaakt van Amelisweerd en heb die nu maar even uitgewerkt. Deze ging toevallig ook uit van 14 rijstroken in de bak bij Amelisweerd. Ik heb het verdeeld als 3+4+2+5. Verder ging ik uit van een nieuwe rijbaan door knooppunt Lunetten heen (richting noord) en een nieuwe rijbaan om knooppunt Rijnsweerd heen (richting zuid) zodat er minder geweven hoeft te worden zonder vlechtwerken aan te leggen (daar is geen ruimte voor).

De rode lijn kan nog wat extra weefbewegingen voorkomen, maar is wel duur doordat het een nieuw viaduct nodig heeft.
 

·
Traveller
Joined
·
2,788 Posts
Mooie schets! Zou het weeftechnisch niet beter zijn Rijnsweerd aan te laten sluiten op de baan die van de A28 afkomt en de A27 paralelbaan zo helemaal aan de buitenkant te houden?

En is 2+2 voldoende voor al het transit verkeer dat de beide knooppunten alleen passeert? Het zou zonde zijn om dezelfde fout te maken als bij de nieuwe west-ring rond Eindhoven gemaakt is, 2 ipv 3 rijstroken voor transit aan de west kant van de stad waardoor er nog altijd dagelijks kleine files ontstaan door gebrek aan capaciteit.
 

·
Registered
Joined
·
1,436 Posts
^^Weeftechnisch is het inderdaad een stuk beter en heb ik er ook over nagedacht. Een andere, theoretische, optie zou zijn om een verbinding Rijnsweerd - A27 Hoofdrijbaan toe te voegen. Beide varianten zijn echter nauwelijks in te passen zonder kantoren te moeten slopen. De enige optie die ik zie om jouw variant uit te voeren is door de 'A27-bypass' als Fly-over uit te voeren. Het is mogelijk, maar erg duur.

Ik verwacht dat 2x2 voor het A27 Transit verkeer wel genoeg is. De A2 heeft op de lange afstand natuurlijk een veel belangrijkere functie dan de A27. Het verkeer wat in Eindhoven van de Hoofdrijbaan gebruik maakt is al het doorgaand verkeer van alle aansluitende snelwegen en daarmee al het verkeer van alles ten noordwesten van Eindhoven naar alles ten zuidoosten van Eindhoven. De A27 Hoofdrijbaan is alleen het daadwerkelijke doorgaand A27 verkeer, dus van pak hem beet Hilversum/Almere/Lelystad naar Brabant en Limburg.
 

·
Legum Magister Scientiae
Joined
·
1,360 Posts
Is "2x7" misschien inclusief vluchtstroken?
 

·
Traveller
Joined
·
2,788 Posts
^^Weeftechnisch is het inderdaad een stuk beter en heb ik er ook over nagedacht. Een andere, theoretische, optie zou zijn om een verbinding Rijnsweerd - A27 Hoofdrijbaan toe te voegen. Beide varianten zijn echter nauwelijks in te passen zonder kantoren te moeten slopen. De enige optie die ik zie om jouw variant uit te voeren is door de 'A27-bypass' als Fly-over uit te voeren. Het is mogelijk, maar erg duur.
Dat hoeft niet perse. Ik dacht er juist aan de A27 paralelbaan richting Breda volgens het huidige trace te laten lopen incl de afrit naar de A28 en ter hoogte van de Daltonlaan onder de aansluiting van de A28 door te laten lopen naar de buitenkant. De A27 transit richting Breda komt te liggen op de plek waar nu de A27-baan richting Almere ligt. En de ruimte voor de uitbreiding richting het Noorden zal aan de oostkant gewonnen moeten worden.

Misschien dat Chris hier wat meer inzicht in de intensiteiten kan geven:

Ik verwacht dat 2x2 voor het A27 Transit verkeer wel genoeg is. De A2 heeft op de lange afstand natuurlijk een veel belangrijkere functie dan de A27. Het verkeer wat in Eindhoven van de Hoofdrijbaan gebruik maakt is al het doorgaand verkeer van alle aansluitende snelwegen en daarmee al het verkeer van alles ten noordwesten van Eindhoven naar alles ten zuidoosten van Eindhoven. De A27 Hoofdrijbaan is alleen het daadwerkelijke doorgaand A27 verkeer, dus van pak hem beet Hilversum/Almere/Lelystad naar Brabant en Limburg.
 

·
Moderator
Joined
·
53,440 Posts
Discussion Starter · #17 ·
Is "2x7" misschien inclusief vluchtstroken?
Nee, dat is niet gebruikelijk om dat zo te noemen. Wat wel kan is dat ze met "2x7" 3+4+4+3 o.i.d. bedoelen, parallelstructuren worden op die manier nog wel eens versimpeld weergegeven.

Misschien dat Chris hier wat meer inzicht in de intensiteiten kan geven:
Helaas zijn dat soort gedetailleerde intensiteiten niet online te vinden doorgaans. Men meet over wegvakken, dus tussen twee aansluitingen.

Op dit stuk zit ontzettend veel afslaand verkeer, met name tussen A12 en A28, maar ook vanaf de A27 naar de A12 en andersom. 2x2 is echter niet heel erg ruim, kijk bijvoorbeeld naar de parallelstructuren op de A2 bij Den Bosch en Eindhoven, daar is de 2x2 niet heel ruim bemeten en Utrecht is qua doorgaand verkeer toch wel van iets grotere schaal dan Den Bosch of Eindhoven.
 

·
Registered
Joined
·
1,436 Posts
Dat hoeft niet perse. Ik dacht er juist aan de A27 paralelbaan richting Breda volgens het huidige trace te laten lopen incl de afrit naar de A28 en ter hoogte van de Daltonlaan onder de aansluiting van de A28 door te laten lopen naar de buitenkant. De A27 transit richting Breda komt te liggen op de plek waar nu de A27-baan richting Almere ligt. En de ruimte voor de uitbreiding richting het Noorden zal aan de oostkant gewonnen moeten worden.
Ah, op die manier. Ja, dat zou misschien wel kunnen. Het blijft passen en meten met ook aan de oostkant bebouwing, maar het zou kunnen. Op jouw manier is het ook nog mogelijk om van de Veemarkt naar de A28 te rijden, wat bij mij niet meer mogelijk was.
 

·
Illustrateur
Joined
·
13,123 Posts
Ik in het wel vreemd dat er niet een goede ontsluitingsweg komt door Leidsche Rijn. Een verbinding zoals de NORAH (N14) bij Den Haag is een goed voorbeeld waarbij de stad en weg gecombineerd kunnen worden.

Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe oververbindingen bij Gorinchem en Raamsdonksveer.
 

·
Registered
Joined
·
5,020 Posts
AFSPRAKENLIJST BESTUURLIJK OVERLEG
Ring Utrecht m Utrecht Centraal - De Uithof
3 december 2010
1.
Ring Utrecht / tram Utrecht CS-De Uithof

Besluit 1: Rijk en regio stellen vast dat het voorkeursalternatief voor de Ring Utrecht bestaat uit:
1.
De uitbreiding van de capaciteit van de A27 aan de oostzijde van Utrecht en de knooppunten Lunetten en Rijnsweerd, waarbij verkeersstromen worden gescheiden (ontweven).
2.
De uitbreiding van de A12 met een extra rijstrook in beide rijrichtingen op de parallelbaan.
3.
De opwaardering van de Noordelijke Randweg Utrecht (NRU) tot een volwaardig onderdeel van de Ring Utrecht (minimaal 2x2 stroken, ongelijkvloers, maximumsnelheid tenminste 80 km/u).
4.
Hierbij gaat voor de uitbreiding van de A27 de voorkeur uit naar het verbreden van de bestaande bak met ongeveer 15 meter aan weerszijden (met in iedere rijrichting 7 rijstroken), inclusief een overkluizing met een lengte van ongeveer 250 meter.

Besluit 2: Rijk en regio hebben bij het voorkeursalternatief de volgende afspraken gemaakt:
1.
Rijk en regio trekken gezamenlijk op in de uitwerking van het voorkeursalternatief. De rol van Bevoegd Gezag wordt daarbij bepaald door de wettelijke procedures. Dit houdt in dat de Minister van Infrastructuur en Milieu het Bevoegd Gezag is voor de A12 en A27. Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht en het college van Burgemeesters en Wethouders van de gemeente Utrecht vormen gezamenlijk het Bevoegd Gezag voor de opwaardering van de NRU.
2.
De regio voert de planstudie, de procedures en de realisatie voor de NRU voor eigen rekening en risico uit. Het rijk doet dit voor de A27 en A12;
3.
Rijk en regio geven gezamenlijk invulling aan het proces van de planstudies: de aansturing, de besluitvorming, de planning en de communicatie. Er is een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de 2e Fase MER tot er een voorkeursvariant is voor zowel de NRU als de A27.
4.
Rijk en regio stellen na overleg met elkaar de Aanvullende Richtlijnen op voor de 2e Fase MER. In de Richtlijnen en het MER wordt recht gedaan aan de verschillen in procedure en karakter van beide deelstudies. Hierbij wordt uitgegaan van twee MER-ren, waarbij toegewerkt wordt naar een juridisch verdedigbaar besluit.
5.
De realisatie van de verbreding van de A12 wordt gefaseerd tot na 2020. De consequenties hiervan worden in de 2e fase MER onderzocht.
6.
Als onderdeel van de MER 2e fase NRU zullen o.a. de effecten van 80 km/u en 100 km/u op de NRU op de leefbaarheid (lucht en geluid) en op de inpassingsopgave in beeld gebracht worden.
7.
Als onderdeel van de MER 2e fase NRU en de MER 2e fase A27/A12 zullen o.a. de kansen voor het versterken van de ruimtelijke kwaliteit, de vermindering van de barrièrewerking van de betreffende wegen en de mogelijkheden voor het beperken van mogelijke effecten op de kwaliteit leefomgeving in beeld gebracht worden.
8.
Het rijk investeert € 1.200 miljoen (prijspeil 2010, inclusief btw en BLD) in het project Ring Utrecht, waarvan een maximale bijdrage van € 140 miljoen (prijspeil 2010, inclusief btw via bijdrage aan btw compensatiefonds) aan de opwaardering van de NRU.
9.
De regiopartijen investeren € 50 miljoen (prijspeil 2010, exclusief btw) in de opwaardering van de NRU. Deze investering komt, op basis van de Bestuursovereenkomst Bereikbaarheid regio Utrecht uit 2006, bovenop de regio-investering van €500 mln in het VERDER-pakket.
10.
Voorwaarde voor de rijksbijdrage is dat de regio de realisatie van de opwaardering van de NRU uiterlijk 2016 start, anders vervalt de rijksbijdrage. De regio doet voorstellen de start van de realisatie te versnellen. Deze voorwaarde hangt samen met de punten 12 en 14 van deze afsprakenlijst.
11.
De rijksbijdrage aan de NRU wordt geïndexeerd op basis van de IBOI, conform uitkering door het ministerie van Financiën.
12.
Het rijk start de realisatie van de verbreding van de A27 in 2016, conform het MIRT-projectenboek.
13.
Rijk en regio verkennen samen de mogelijkheden van uitruil van bijdragen aan elkaars projecten, teneinde onnodige geldstromen te voorkomen. Het Rijk stelt zich garant voor een maximale compensatie van €15,5 miljoen, mocht de uitruil niet of niet voldoende tot resultaat leiden.
14.
Rijk en regio overleggen hoe de realisatie van de A27 en de NRU op elkaar afgestemd kunnen worden, zodat de bereikbaarheid van de regio Utrecht zo optimaal mogelijk blijft.
15.
De potentiële doortrekking van NRU door Leidsche Rijn vervalt in het kader van de planstudie Ring Utrecht. Dit geldt ook voor de daarbij behorende ruimtereservering.

Besluit 3: Rijk en regio zijn voorts overeengekomen dat:
1.
op basis van de probleemanalyse van het OV tussen Utrecht CS en de Uithof het wenselijk is om deze OV-verbinding te verbeteren teneinde de autonome groei van het aantal OV-reizigers en de uitbreidingsplannen voor de Uithof mogelijk te maken.
2.
een second opinion op de MKBA en de businesscase moet uitwijzen dat deze twee studies van voldoende kwaliteit zijn en een oplossing met een tramverbinding een positieve MKBA score oplevert (MKBA > groter dan 1).
3.
een second opinion moet uitwijzen dat een HOV-busbaan tussen Utrecht CS en de Uithof onvoldoende oplossend vermogen biedt (niet robuust genoeg om de toekomstige groei van het OV op te vangen) en bovendien dermate grote investeringen vraagt voor de aanlanding bij het Nationale Sleutelproject Utrecht CS (de OV-terminal) waardoor deze kosten niet opwegen tegen de baten.
4.
er adequate afspraken worden gemaakt over de inpassing van de tramverbinding in het Nationale Sleutelproject Utrecht CS en de aansluiting op de SUNIJ-lijn.
5.
het Rijk onder de voorwaarde van een positieve second opinion en MKBA-score een bijdrage levert van maximaal €110 miljoen (prijspeil 2010) aan de totstandkoming van een tramverbinding tussen Utrecht CS en de Uithof.
 
1 - 20 of 125 Posts
Top