SkyscraperCity banner

24981 - 25000 of 25098 Posts

·
Registered
Joined
·
766 Posts
Днес пътувах до Гърция. Радвам се да ви споделя, че наливаха бетон на шапките (вероятно е друг правилния термин) на колоните от северната страна на тунела.
5 - 6 работника, 1 бетон помпа и 2 бетоновоза
Не е съвсем замряло
 

·
Registered
Joined
·
34,736 Posts
Строежът на "Струма" през Кресненското дефиле е блокиран, защото няма пари

България все още не е кандидатствала за европейски средства, държавата уж пое ангажимент да изгради магистралата с държавни пари, ако се наложи, но засега липсва няма твърдо решение

Възможно е обществената поръчка за строителство на участъка от магистрала "Струма" през Кресненското дефиле да постави рекорд за най-дълго провеждана процедура - досега са минали близо 20 месеца от обявяването й и 14 месеца от получаването на офертите.

На 15 ноември 2019г. Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) избра изпълнителя на едната част от участъка, но договор все още няма. По другата върви оценка на офертите вече близо девет месеца. Двете процедури са обжалвани само по веднъж, което значи, че не това е причината за бавния развой на търговете.

Проблемът е по-скоро в липсата на пари. "Договорът с изпълнителя на участъка - лот 3.2.1, от АМ "Струма" не е сключен, тъй като за да се спазят всички нормативни процедури, е необходимо да има решение за финансиране на участъка от магистралата. Поради това се изчаква със сключването на договора", отговориха от АПИ на въпрос на "Капитал".

Миналото лято правителството "пое ангажимент" да осигури до 741 млн. лв. за строежа на магистралата. Сумата беше знак към Европейската комисия (ЕК), че дори да ни откаже финансиране за следващия период за отсечката, България ще довърши "Струма" с държавни пари. Засега това обаче не стои на дневен ред.

Какво се случи дотук

На 15 ноември за изпълнител беше избрaно обединение със следните участници: "Грома холд", "Европейски пътища", "Вoдно строителство Благоевград", словашката "Вахостав-СК" а.с. и "Пътпроект". Подизпълнител е "Ейч Ти Ай България", което е фирма - доставчик на строителни материали. Победителите спечелиха с ценова оферта 599 млн. лв. с ДДС, докато прогнозната стойност на търга беше с 63 млн. лв. по-ниска - 533.6 млн. лв. с ДДС

Вече близо пет месеца обаче до договор не се стига. "Капитал" попита както пътната агенция, така и изпълнителите защо няма договор. От "Грома холд" обясниха, че са представили всички документи на възложителя за подписване на договор и оттук нататък възложителят решава.

Що се отнася до другия търг, който е с прогнозна стойност над 516 млн. лв. с ДДС, там движение почти няма. Офертите бяха отворени през февруари 2019 г., но оттогава няма нова информация. Няма и насрочена дата за отваряне на ценовите оферти, което на теория значи, че оценителната комисия все още преглежда техническите оферти на всички участници.

"Към момента комисията за лот 3.2.2 е на етап разглеждане и оценка на техническите предложения. Сложността на методиката за оценяване на офертите и представените с оглед на това обемни технически предложения налага задълбочено и прецизно разглеждане на документите, тъй като се отнасят към изграждането на сложен инфраструктурен обект, какъвто до момента не е реализиран в пътната история на държавата", казаха от АПИ.

В поръчката за надзор на двете отсечки, която е с обща прогнозна стойност над 26 млн. лв. с ДДС, офертите бяха събрани през юли 2019 г.

Ще има ли въобще пари

България кандидатства за европейско финансиране за лота през дефилето през август 2019 г. През януари 2020 г. обаче се наложи да оттегли апликационната форма, тъй като се оказа, че има сериозни пропуски и дори грешки в нея.

През октомври миналата година Европейската комсия изпрати рязко писмо до България с редица въпроси и притеснения относно информацията. В нея включително имаше сериозен пропуск, свързан с Директивата за местообитанията. ЕК поиска да види конкретни мерки за околната среда покрай строителството в Кресненското дефиле още преди една година, но държавата не е реагирала. През март 2020 г. пътната агенция обяви поръчка за смекчаващи мерки за околната среда по трасето около съществуващия път Е-79, който ще се ползва като трасе на "Струма" в едната посока. Изпълнението на тази поръчка би могло да е условие за финансиране от страна на Брюксел през следващия програмен период.

"Екипите работят изключително мобилизирано по подготовката на апликационната форма", коментираха от АПИ пред "Капитал".

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/infrastructure/2020/04/08/4051408_stroejut_na_struma_prez_kresnenskoto_defile_e_blokiran/
 

·
Registered
Joined
·
19,374 Posts
Магистрала през Кресна виждам след 7-10 години
Това ми се струва близко бъдеще, хайде и малко повече да е, което означава още отсега да има такива планове, а доколкото се знае, проекта е за две платна които няма да са магистрала.
 

·
Registered
Joined
·
11,682 Posts
Най-реалистично е да я докарат до разклона за Банско. От там нататък остават 20 километра, които няма да са чаак толкова голям проблем ако въведат подобрена организация. Абсурдно е в задаващата се криза да се вливат пари от бюджета за точно тази отсечка.
 

·
Banned
Joined
·
11,681 Posts
Струма ще се строи през Кресна, защото има ангажимент към ЕК. Без значение дали Хемус е на Торос, Крушето или изцяло готова до Буховци.
 

·
Registered
Joined
·
7,515 Posts
Най-реалистично е да я докарат до разклона за Банско. От там нататък остават 20 километра, които няма да са чаак толкова голям проблем ако въведат подобрена организация. Абсурдно е в задаващата се криза да се вливат пари от бюджета за точно тази отсечка.
Най-реалистично е да вземат да си изпълнят обещанията. Не знам защо толкова много искате да лижете ботушите на Бойко. Това че той не иска да се строи тази отсечка не означава че вие трябва да влизате в строй зад него.
Или, както Ваймс, всъщност въпроса е за schadenfreude? "Ние страдахме за Хемус, затова сега искаме Вутьо да страда за Кресна (щото ние ходим на море в Гърция през Маказа)"
 

·
Registered
Joined
·
11,682 Posts
Да се вадят пари от бюджета за строежа на 3.2.2 е безумие. Ако има еврофинансиране - да кажем О’К. В противен случай да я добутат до р-н Банско.
 

·
Registered
Joined
·
7,515 Posts
Да се вадят пари от бюджета за строежа на Хемус е безумие. Ако има еврофинансиране - да кажем О'К. В противен случай да я добутат до р-н Правец.

Ако не си разбрал, казвам ти че звучиш като пълен идиот в момента.
 

·
Registered
Joined
·
7,515 Posts
A2 ще се завърши ако "Автомагистрали" имат капацитета да я завършат. Не съм убеден в последното, разбира се. Но предвид че парите са заделени, правителството има интерес да ги изхарчи колкото се може по-скоро - при това да ги изхарчи с положителен резултат.
Несъстоятелно е да казваш че която и да е магистрална отсечка е ненужна, и да се радваш на нещастието и смъртта, просто защото ти самият няма да я използваш и няма да умреш там. Пари от бюджета се харчеха за магистрали и по време на миналата криза (макар и не много). А България в момента е доста по-богата отколкото бе тогава. А2 вече е платена. Процедурите по А7 още не са довършени. А процедурите по А5 тепърва започват. Можем да спорим колкото си искаме кои магистрални отсечки е трябвало да се проектират първо. Но желание да не се плаща и лев от бюджета за нови магистрали е типично гъзолизане и герберщина. Ясно ни е че 2020та ще сме на минус... но 2020та колкото и да бързаме, няма да има нищо построено от 3.2.2. че да го плащаме.
 

·
Диване!
Joined
·
14,519 Posts
Няма забрана да се поставят камери в дефилето и да се организира наблюдение, и санкциониране на нарушителите, така както би трябвало да е и при един голям тунел. По този начин може да се подобри значително безопасността.
 

·
Диване!
Joined
·
14,519 Posts
Няма забрана да се поставят камери в дефилето и да се организира наблюдение, и санкциониране на нарушителите, така както би трябвало да е и при един голям тунел. По този начин може да се подобри значително безопасността. Дронове също могат да бъдат използвани.
 

·
Registered
Joined
·
626 Posts
На вчерашната снимка от Сентинела ми се струва, че има нова секция на моста на ГБС. Някой с път натам да щракне или да потвърди.
Да има. Общо са 4 сегмента вече. Процеса е непрестанен. На 10-15 дни се избутват по 25-30м.
 
24981 - 25000 of 25098 Posts
Top