SkyscraperCity banner

41 - 60 of 25098 Posts

·
Небостъ&
Joined
·
13,327 Posts
Темата за политически дискусии е другаде. Не ме карайте пак да яхвам метлата...

П.П. Tъй като не разбирате от приказка, разчистих глупостите към темата на Ради в общия форум. Моля ограничавайте се до новини и конкретни факти за магистралата, фоторепортажи и т.н. За заслугите на ББ, Тройната коалиция, Интергалактическата асоциация, Мечо Пух и 40-те разбойници и т.н. се ориентирайте към Политически дискусии и други несвързани със строителството и инфраструктурата теми.
 

·
Registered
Joined
·
80 Posts
Плащат 90 ст. за квадрат земя по магистрала “Струма”
автор(и): Кирил Фалин, прочитания: 1573, коментари: 1
Плащат 90 ст. за квадрат земя по магистрала “Струма”

По 90 ст. за кв. метър ще бъдат обезщетени собственици на имоти, които попадат в трасето на бъдещата магистрала “Струма” край Дупница, споделиха от кметството в близкото с. Дяково вчера.

В землището на селото, през което ще мине аутобанът, се намират 223 имота - общо 270 декара. Сметките показват, че държавата ще се бръкне с около 243 000 лв. само за обезщетения. Оценителите първоначално определили цена на земята по 70 ст. за квадрат. Недоволните собственици реагирали - тогава качили с още 20 стотинки отгоре за кв. метър.

Ще има доста хора, които след публикуването на постановлението в “Държавен вестник” вероятно ще заведат дела в съда. Неприятна ситуация, опасява се секретарката в дяковското кметство


Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=756890
 

·
Транспо&
Joined
·
725 Posts
Много добра новина. АМ Струма и тя остава за този програмен период. Ако могат и Хемус да го измислят някак и той за този оперативен период, ама едва ли ...

Жалко само, че няма подобен ентусиазъм за жп магистралите, но това е за друга тема...
 

·
Meditate on this, I will
Joined
·
6,383 Posts
Т.е. ще се вземе заем от ЕИБ, с който ще се финансира лотове 2 и 3? Това може би е добър вариант, с оглед на това, че България в момента може да си позволи да позадлъжнее малко, като се има предвид колко ползи ще има за икономиката в региона.
 

·
Registered
Joined
·
6,472 Posts
Много добра новина. АМ Струма и тя остава за този програмен период. Ако могат и Хемус да го измислят някак и той за този оперативен период, ама едва ли ...

Жалко само, че няма подобен ентусиазъм за жп магистралите, но това е за друга тема...
Абсолютно никакъв шанс няма за Хемус преди 2014, дори да почне да се строи. Даже не се знае дали и ще осигурим финансиране от ЕС за 2014-2020. Естествено това не важи за СОП-Яна и Шумен-Белокопитово. Те са ни обещани от правителството до края на мандата.
 

·
Registered
Joined
·
15,200 Posts
Статията не казва нещо ново, но заради подчертания ред не се въздържах и я пускам:

“Струма” готова до 2015 г.
28.01.11

Апликационната форма за магистрала “Струма” (бел. ред. - обосновка за отпускане на еврофинансиране) ще е готова към август. Строителството на първите два лота от нея ще приключи през 2013 г., а на оставащите два - през 2015 г.

Това заяви министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев в отговор на депутатско питане от бившия премиер Сергей Станишев. Министърът отговори на канонада от общо 9 въпроса за строителството на магистрали и работата на агенция “Пътна инфраструктура”, зададени от бивши министри, а сега червени депутати. Най-активни бях експремиерът Сергей Станишев и бившият зам.-министър на строителството Димчо Михалевски. Питания по темата отправиха бившият регионален министър Асен Гагаузов и бившата социална министърка Емилия Масларова.

Виждат се разпокъсани и хаотични действия от страна на предишното правителство относно “Струма”, каза Плевнелиев в отговор на недоумение, изразено от Станишев защо проектът се бави, след като тройната коалиция го е оставила изцяло готов за стартиране (Ъ-ъ-ъ!?!?!?). Според Плевнелиев при тройната коалиция първо е приета екооценка за цялото трасе, после е било взето решение най-трудният лот да бъде оставен за периода 2014-2020 г. Разпарчетосването пречело за одобряването на проекта от Брюксел.

В сходен тон и с размяна на реплики преминаха въпросите и отговорите за останалите магистрали. Според Плевнелиев заради непреместването на електропровод при Станишев строежът на “Люлин” се е забавил с 943 дни. На “Марица” пък са рязали лента, без аутобанът да е завършен.
 

·
Registered
Joined
·
3,673 Posts
Ако го слуша човек ще си каже, че в средата на 2009 г. всичко е било готово, подредено, направено, и аха да тръгне, както се казва, сегашното правителство на готова софра е седнало.

Само че това е в пълен контраст с това, което те доказано успяха да направят за 4 години мандат (и 2 1/2 години членство в ЕС): нито една оценка за съответствие по нито една оперативна програма, нито една внесена апликационна форма, нито един успешно задвижен проект в пътния сектор, спиране на ФАР, ИСПА и САПАРД, няколко отменени търга в пътния сектор и забрана за НАПИ да провежда нови търгове, 470 млн евро, усвоени по ИСПА за 4 години (срещу 100 млн от Кобурга и 500 млн от сегашното правителство - ама не за 4, а за 1 1/2 години), пълна импотентност при управлението на пътните проекти - 36% изпълнение по Люлин за 3 години и 0 по Тракия за 4.

Няма как външни хора като нас да знаят какво действително е било подготвено към юли 2009 г., но съдейки от останалото, което са свършили, най-вероятно това, което е било подготвено, е едно абсолютно НИЩО.
 

·
Registered
Joined
·
190 Posts
Понеже и аз гледах парламентарния контрол...да известна степен съм склонен да не се дразня толкова на Станишев, защото все пак тои не е специалист в пътната област, а най-вече защото се видя кой му подсказваше за изказването ---> оня бавноразвиващ се тъпунгер Гагаузов. Той беше стройтелен министър в кабинета Станишев, и освен да пуши на работното място не знам друго какво е свършил.:bash:

Както и да е. По-интересното което чух в изказването на Плевнелиев беше, че АПИ е внесла тръжните книжа по ЛОТ 1 на АМ Струма още на 15 декември в управляващия орган (Министерството на транспорта). И тук идва въпроса - защо толко време там се бавят, а не ги одобряват и да пускат търга? Това е вече месец и половина. Ако помните за АМ Марица, те държаха документите около 2 седмици и туснаха търга. Тук забавянето е доста повече. И като се има предвид, че за ЛОТ 1 на Струма се бавят толкова, а документите за ЛОТ 2 още не са внесени, то ЛОТ 2 може и за месец март да остане. А забавянията започнаха да стават повечка.

По първоначални данни трябваше търговете да минат през - септември-октомври и през април - май 2011 да се правят първи копки. Сега началото на строежите отиват за септември - октомври 2011г.:eek:hno:
 

·
Banned
Joined
·
21,302 Posts
Строителството на ключовата за Европа магистрала "Струма" отново се отлага

Строителството на магистрала "Струма" (Даскалово - ГКПП Кулата), за което настоява Европейската комисия, отново се отлага. Причината е, че търговете за избор на изпълнител ще се правят не от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), а от бъдещата проектна компания, която все още не е създадена. Това стана ясно вчера по време на отчета на ръководството на АПИ.

В началото на февруари регионалният министър Росен Плевнелиев обеща търговете за "Струма" да се проведат най-късно през пролетта. В същото време плановете му са проектната компания да бъде създадена най-рано през май. През септември 2009 г. при представянето на приоритетните пътните проекти Плевнелиев обещаваше през зимата на 2010 - 2011 г. да има избран строител за участъка от Долна Диканя до Дупница, а през пролетта да започне изборът за отсечките Дупница - Благоевград и Сандански - Марикостиново, което очевидно няма как да се случи.

Междувременно в края на 2010 г. председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу в писмо до премиера Бойко Борисов посочи, че "по ключови стратегически инвестиции като магистрала "Струма" е налице такова забавяне, което поставя под въпрос реалното им изпълнение до края на програмния период през 2013 г.".

Барозу посъветва премиера "спешно да се обсъди възможността за създаване на алтернативни процедури или структури за изпълнение с цел ускоряване на необходимите инвестиции". В сряда еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан е заявил пред министъра по еврофондовете Томислав Дончев, че "първата половина на 2011 г. е критично важна за България, тъй като през нея трябва да станат видими резултатите от големите проекти", предаде пресслужбата на Дончев.

Усвояването на евросредствата за инфраструктура е от изключителна важност, защото добрите резултати ще подсигурят на България по-добра позиция при преговорите за финансовата рамка на следващия програмен период.

От големите проекти в момента единствено се изпълнява магистрала "Тракия", като към края на 2010 г. по участъка от Стара Загора до Нова Загора са завършени 22% от строителните работи, от Нова Загора до Ямбол - 16%, и от Ямбол до Карнобат - 10%. Въпреки направените искания от фирмите за плащания за свършената работа все още не им е платено нищо освен аванса. Документите са в управляващия орган на оперативна програма "Транспорт", каза Божидар Йотов, председател на управителния съвет на АПИ.

През февруари ще бъдат отворени офертите за избор на строител и надзор по изграждането на магистрала "Марица". Днес се отварят офертите за строителен надзор на участъка от Оризово до Димитровград, а на 18 февруари ще бъдат отворени и за изпълнител. За втория лот от Димитровград до Харманли офертите ще бъдат отворени на 1 март. Целта ни е през април да има избрани изпълнители и през май строителството да започне, каза Божидар Йотов.

Другите търгове, които предстоят, са за пътя Кърджали - Подкова и връзката между Гара Яна и Софийския околовръстен път. Тези проекти се финансират по оперативна програма "Транспорт". От големите жп проекти се работи единствено по линията Свиленград - турска граница. Преди дни беше сключен договорът за ремонт на жп линията Пловдив - Бургас, а в момента тече процедурата за избор на изпълнител за жп линията Септември - Пловдив.

В ход са и пътните търгове от втория етап по оперативна програма "Регионално развитие", като на лот има по над 10 оферти. Целта е до началото на лятото да има избрани изпълнители и ремонтите да започнат, каза Йотов. По думите му със спестените средства от втората фаза през август ще може да се мисли за трета фаза по проекта. Имало възможност дори да бъдат пренасочени допълнително пари от други оси по програмата, каза Йотов.


11 февруари 2011 - в. Дневник
http://www.comfort.bg/bg/новини/view/5436.html
 

·
Транспо&
Joined
·
725 Posts
Мост на “Струма” стъпва върху къща

Алтернативен проект на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле е подготвила агенция "Пътна инфраструктура", научи в. "24 часа".

Вместо един тунел, дълъг 13 км, агенцията е прокарала шест по-къси с шест моста. Той обаче заличава строг природен резерват и цялата югозападна половина на Кресна. Първият стълб на моста след последния тунел пък е проектиран върху покрива на една от къщите в града. Освен това новото трасе не следвало посока север-юг като първоначалния вариант, а било прокарано зигзагообразно през дефилето на Струма.

Абсурдите в новия проект на пътната агенция били открити от еколозите от Коалицията за спасение на Кресненското дефиле, които са включени от регионалния министър Росен Плевнелиев в специална работна група за построяването на магистралата до Гърция.

Алтернативният проект е даден за предварително съгласуване от екоминистерството на 11 февруари, разказа шефът на отдел "Натура" в националната служба за защита на природата Николай Недялков. Съгласуването било нужно, защото екооценката на магистралата е правена само за вариант с един дълъг тунел, който обаче бил много скъп. Всеки друг вариант обаче трябва да мине поне предварително обсъждане за нуждата от ОВОС.

Налагане на координатите на входоведе и изходите на тунелите върху карта показало, че се засягат ценни защитени територии и град Кресна, потвърди експертът от екоминистерството Недялков. "Нямам никакво обяснение защо сега пуснаха този вариант и как са решили да проектират така", коментира той.

Заради това на среща с регионалното министерство миналата седмица екоминистерството категорично обявило, че този вариант е неосъществим. Регионалното министерство и пътната агенция пък били помолени да не пускат за съгласуване нови варианти на магистрала "Струма", докато не приключи експертизата на европейската програма "Джереми", която трябва да даде алтернативи за минаване през Кресненското дефиле.

От АПИ не коментираха кой и как е измислил проекта заличаващ Кресна и резерват.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=789086
 

·
Registered
Joined
·
2,301 Posts
Бойко Борисов: Автомагистрала „Струма” ще излезе най-скъпата в Европа

Разлог. Целите на Държавната агенция за инфраструктурните проекти е примерът от днес - ние днес в 2011 година даваме пари на Разлог да започне да си прави проектите, които към края на годината ще строи. Това каза в Разлог министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на радио ‘‘Фокус’’ - Пирин. Той подчерта, че най-късно 2013 -2014 година ще започне проектирането и строителството на Хемус. „Ще я вкараме в програма Транспорт на ЕС, сиреч да ни е поне 80% безплатно, иначе тя ще отиде на 1 млрд. и 700 млн. евро, нямам бюджет, който да я направи. И за това и Тодор Живков не я е направил”, каза още Борисов.
Той обесни, че през юни и юли на магистрала Струма ще се направи първите копки на двата лота на 2 и 4, и през това време ще се проектира Кресненското дефиле, за да може около година и половина след това да започне строителството, и четирите лота на Струма да се вкарат в Оперативната програма. „Това сме го направили, за да има ежедневна бърза комуникация, а и освен това нали поискаме от Европейска инвестиционна банка, те ни дадоха специалисти, сега искаме да направим нещо с тях, може би няма да се съгласят, но опитваме - от банката да ни дадат специалист вътре в самия проект по Струма, защото той е огромни пари, най-скъпата магистрала ще излезе в Европа заради Кресненското дефиле, но така или иначе парите сме ги договорили, въпроиса е да направим качествени проекти. Като прибавим Марица двата лота, които трябва да излязат, за да има магистрала от София до Истанбул, като прибавим Бургас-Варна, Черно море магистралата, много усилено работим по Русе-Шумен, за да я прикачим след това към Хемус. Люлин ще стане до 2-3 седмици знаете, аз мисля, че само това да направя за държавата стига. А и днес като гледах световното първенство, като се има предвид, че и новата спортна зала за 20 хил. души ще стане готова август месец, такива световни и европейски първенства по разлчните спортиове ще докарват и спорт и и бизнес итуризъм и слава на България”, каза още Борисов.
 

·
Registered
Joined
·
10,398 Posts
По принцип е прав, ама толкова високопарно... можеше да е по-умерен. :D
 

·
Banned
Joined
·
2,358 Posts
Мост на “Струма” стъпва върху къща

Алтернативен проект на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле е подготвила агенция "Пътна инфраструктура", научи в. "24 часа".

Вместо един тунел, дълъг 13 км, агенцията е прокарала шест по-къси с шест моста. Той обаче заличава строг природен резерват и цялата югозападна половина на Кресна. Първият стълб на моста след последния тунел пък е проектиран върху покрива на една от къщите в града. Освен това новото трасе не следвало посока север-юг като първоначалния вариант, а било прокарано зигзагообразно през дефилето на Струма.

Абсурдите в новия проект на пътната агенция били открити от еколозите от Коалицията за спасение на Кресненското дефиле, които са включени от регионалния министър Росен Плевнелиев в специална работна група за построяването на магистралата до Гърция.

Алтернативният проект е даден за предварително съгласуване от екоминистерството на 11 февруари, разказа шефът на отдел "Натура" в националната служба за защита на природата Николай Недялков. Съгласуването било нужно, защото екооценката на магистралата е правена само за вариант с един дълъг тунел, който обаче бил много скъп. Всеки друг вариант обаче трябва да мине поне предварително обсъждане за нуждата от ОВОС.

Налагане на координатите на входоведе и изходите на тунелите върху карта показало, че се засягат ценни защитени територии и град Кресна, потвърди експертът от екоминистерството Недялков. "Нямам никакво обяснение защо сега пуснаха този вариант и как са решили да проектират така", коментира той.

Заради това на среща с регионалното министерство миналата седмица екоминистерството категорично обявило, че този вариант е неосъществим. Регионалното министерство и пътната агенция пък били помолени да не пускат за съгласуване нови варианти на магистрала "Струма", докато не приключи експертизата на европейската програма "Джереми", която трябва да даде алтернативи за минаване през Кресненското дефиле.

От АПИ не коментираха кой и как е измислил проекта заличаващ Кресна и резерват.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=789086
Интересувам се възможно ли е друго съвместимо с Натура 2000 решение, различно от тунел под цялата защитена местност. Площта на защитените зони в Кресненското дефиле е много голяма:

Карта на Натура 2000 по Директивата за местообитанията

Карта на Натура 2000 по Директивата за птиците

С клик върху имената на зоните на картите отваряте страници с информация за тях. Детайлна карта (pdf).
 

·
Небостъ&
Joined
·
13,327 Posts
Интересувам се възможно ли е друго съвместимо с Натура 2000 решение, различно от тунел под цялата защитена местност. ...
Преди поне се обсъждаше такъв вариант, при който магистралата въобще не минава през дефилето, ами в района на Симитли се отклонява от реката и се качва източно от него в районите на вилните зони на село Брежани и на това ниво заобикаля широко района на дефилето чак до района на Струмяни.
 

·
Banned
Joined
·
2,358 Posts
^^ Предполагам, че сега положението е още по-сложно. Защитената зона "Кресна-Илинденци" в границите й по Директивата за местообитанията се простира от македонската граница до границата на Национален парк "Пирин". Няма как да се проектира магистрала в долината на Струма извън Натура 2000.
 
41 - 60 of 25098 Posts
Top