SkyscraperCity Forum banner

[A4] Maritsa highway | Магистрала Марица | 117 km COM of 117 ttl

2569202 Views 9257 Replies 466 Participants Last post by  sublimator

The Maritza highway (Bulgarian: Автомагистрала Марица), is part of Pan-European corridor number 10, which connects Central Europe with Asia. The project links the town of Parvomay and Kapitan Andreevo at the Turkish border. Its projected length is 114 km of which 37 km are built. The Current GERB government (2010) has promised the completion of the Trakiya, Maritza, and Lyulin Highways by the end of its term in 2013, and tangible progress on the Struma and Black Sea Highways.
  • Like
Reactions: nasko
1 - 20 of 9258 Posts
Откриването на Марица е на 2 октомври, забавянето е заради строителството на пътен възел Ново село - към ГКПП-то с Гърция. Може би е по-добре така отколкото Бибитко веднъж да открива магистралата, втори път пътния възел и трети път да речем мантинелите към подхода...

Забавянето на Хемус (доколкото знам) е заради отчужденията, за които първоначално не бяха предвидени пари и бяха заделени чак при актуализацията на бюджета лятото. Според мен процедурата дори няма да започне тази година. Ако някой има по-достоверна информация, да каже.
Откриването на Марица е на 2 октомври
Мерси за отговора.
Откриването на Марица е на 2 октомври, забавянето е заради строителството на пътен възел Ново село - към ГКПП-то с Гърция. Може би е по-добре така отколкото Бибитко веднъж да открива магистралата, втори път пътния възел и трети път да речем мантинелите към подхода...
А дали е направена отсечката от тоя възел Ново село към ГКПП-то? Тази отсечка преминава р. Марица (http://wikimapia.org/#lat=41.786609&lon=26.1698627&z=14&l=0&m=b), а не съм чул там да е построен мост.
^^
Това беше обяснението на Плевнелиев, нямам представа какво са направили, снимки оттам също няма.
А дали е направена отсечката от тоя възел Ново село към ГКПП-то? Тази отсечка преминава р. Марица (http://wikimapia.org/#lat=41.786609&lon=26.1698627&z=14&l=0&m=b), а не съм чул там да е построен мост.
Защо тоя пътен възел е пълна детелина? Накъде ще продължава пътя от Кап.Петко Войвода след като пресече АМ Марица?
На 2 октомври Министър-председателят Бойко Борисов, Министър Росен Плевнелиев и Председателят на УС на АПИ Божидар Йотов ще открият магистрални участъци от АМ «Марица», с обща дължина 30,28 км , свързващи Харманли – Любимец – до разклона за Ново село.
Официалната церемония по откриването ще започне в 12.00 ч., при км 99+720 до пътен възел “Ново село” на автомагистрала “Марица”.
Въвеждането в експлоатация на пътните участъци ще облекчи трафика към Гърция и Турция, движението на автомобили и товари през ГКПП Капитан Петко Войвода и ГКПП Капитан Андреево, което е от изключително значение региона. Обща дължина на трасето е от 30, 28 км, на стойност - 36 млн.лева. По обекта са изпълнени две платна по 11,00м, състоящи се всяко от две активни ленти с ширина 3,75м и една аварийна лента с ширина 2,50м; разделителна ивица с ширина 3,00метра и два банкета. Изградено е пътно съоръжение мост над р.Марица с дължина 392м, 4 бр. малки мостове, селскостопански подлези – 17 бр. и 5 бр. пътни надлези. Изпълнител на обекта е фирма „Пътни строежи”, а надзора се осъществява от ”Пътинвестинженеринг” АД
Агенция „Пътна инфраструктура” успешно включи и доизграждането на АМ „Марица” в участъка от км 5 до км 72 в приоритетните проекти, финансирани по ОП „Транспорт”. Предстоящото строителство на „Марица” е разделено на два ЛОТ-а: ЛОТ 1 с индикативна стойност 104 млн. евро; ЛОТ 2 с индикативна стойност 105 млн. евро. В момента тръжната документация е изпратена в УО на ОПТ за бележки и одобрение. Очаква се към края на м. октомври да се стартира процедурата за обявяване на обществена поръчка за строителството. подписването на договора с избраната фирма е с индикативна дата през месец май 2011 г.
Откриха нов участък от магистрала "Марица"

Премиерът Бойко Борисов и строителният министър Росен Плевнелиев откриха официално близо 31 км напълно нови пътни участъци от автомагистрала "Марица".

Церемонията по откриването се състоя при 99 км по пътен възел "Ново село". На нея присъства и председателят на УП на Агенция "Пътна инфраструктура" Божидар Йотов.

Въвеждането на пътните участъци ще облекчи трафика към Гърция и Турция, движението на автомобили и товари през ГКПП "Капитан Петко Войвода" и ГКПП "Капитан Андреево", което е от голямо значение за региона, стана ясно на церемонията.

Общата дължина на трасето, което днес се открива, е 30,28 км и е на стойност 36 млн. лв. По обекта са изпълнени две платна по 11 м, състоящи се всяко от две активни ленти с ширина 3,75 м и една аварийна лента с ширина 2,50 м. Включена е и разделителна ивица с ширина 3 м и два банкета. Изграден е мост над река Марица с дължина 392 м, както и четири малки мостове, селскостопански подлези (17 на брой) и пет пътни надлези.

Изпълнители на обекта са "Пътни строежи", Пловдив и "Мостстрой", които са част от контролираното от Васил Божков дружество "Холдинг Пътища". Строителният надзор е осъществен от "Пътинвестинженеринг".
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010...eliev_otkriha_nov_uchastuk_ot/?p=0#addcomment
Аз лично продължавам да не знам какво от Марица е завършено и какво не. Със сигурност знам, че от Харманли до Любимец в готово. От там нататък обаче (до Кап. Андреево) не знам къде е с едно платно, къде е с две. Да не говорим, че т.н. връзка към ГКПП Кап. Петко Войвода също не се разбира дали е готова. Защото там има мост над Марица за който не се споменава нищо!
Няма ли някой от района да се включи във форъма за да ни изясни ситуацията:eek:hno:!?
Аз лично продължавам да не знам какво от Марица е завършено и какво не. Със сигурност знам, че от Харманли до Любимец в готово. От там нататък обаче (до Кап. Андреево) не знам къде е с едно платно, къде е с две. Да не говорим, че т.н. връзка към ГКПП Кап. Петко Войвода също не се разбира дали е готова. Защото там има мост над Марица за който не се споменава нищо!
Няма ли някой от района да се включи във форъма за да ни изясни ситуацията:eek:hno:!?
Присъединявам се към питанията на tanashubav. И на мен ми е интересно какво е положението с връзката към ГКПП-то. Последното, което си спомням, бяха публикации през лятото за отчуждителни спорове с разни заможни хора, нарочно изкупили парцели по трасето на магистралата, заради които правителството реши да измести трасето. Дали обаче има някакво ново движение по проекта?
Готов е участъкът от Харманли до Свиленград, доколкото разбирам е готов и мостът, и подходът към Ново село. Остава участъкът от Свиленград до Капитан-Андреево, в който частично е готово едното платно, там магистралата ще се достроява с пари от държавния бюджет и с помощ от ЕС (май за Шенген). Има интервю на Плевнелиев в аудиосекцията на Дарик, където се споменава това.
Цял ден дебна новината, за да пусна отделна тема за АМ Марица и tanashubav ме изпревари. :nuts:

Предлагам някой модератор да отвори нова тема с първо мнение новината за откриването.
^^ Абсолютно прав си, време е за отделна дискусия за "Марица".
Готов е участъкът от Харманли до Свиленград, доколкото разбирам е готов и мостът, и подходът към Ново село. Остава участъкът от Свиленград до Капитан-Андреево, в който частично е готово едното платно, там магистралата ще се достроява с пари от държавния бюджет и с помощ от ЕС (май за Шенген). Има интервю на Плевнелиев в аудиосекцията на Дарик, където се споменава това.
До къде точно около Свиленград? Северния пътен възел или малко преди село Капитан Андреево? Защото между селото и началото на града има няколко километра готова магистрала. Всъщност най-добре ще е ако някой направи схема върху изображение на Google Earth.

EDIT: Всъщност сам намерих отговора - би трябвало да бъде от моста над Марица край Харманли до северния пътен възел на Свиленград, вслучай, че са открили цял участък:
^^ От този материал се създава впечатлението, че са открити почти 27 километра от Харманли до Свиленград и още малко над 3 край ГКПП-то на турската граница:

Официално бяха открити пътните участъци от "Марица" - участък от км 72+940 до км 89+600 включително Етапна връзка от км 70+620; участък от км 89+600 до км 99+820 и участък от км 108+510 до км 111+980 и Пътен възел "Път ІІ-80 (E 85) от Ново село до АМ "Марица".

www.dnevnik.bg

В интервю за "Дарик" от 11 септември министър Плевнелиев беше казал, че 8-те километра между Свиленград и ГКПП "Капитан Андреево" ще се проектират, възложат и започнат през следващата година. Признавам, и аз не съм наясно със ситуацията около Свиленград.
След като си поиграх малко с Google Earth установих какво точно е направено и какво е състоянието:

Готов е участъка от етапната връзка с път II-76 (край Харманли) до п.в. Ново село. От там магистралата продължава към Турция само с едно платно. Обикаля северно от Свиленград, и при километър 108+510 става отново нормална магистрала с две платна, каквато е до км 111+980. От там нататък няма изградено нищо. От км. 111+980 до км. 114+000 предстои да се строи, предполагам по същият договор по който са построени и пуснатите днес участъци.
От км. 114+000 към Турция ще се процедира по следният начин (от http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=876693):

Подходният път с дължина 3.4 км, свързващ магистрала "Марица" с ГКПП Капитан Андреево (км 114+000 до км 117+126.31), ще се финансира по линия на заемното споразумение с Международната банка за възстановяване и развитие за изпълнение на втория проект за улесняване на търговията и транспорта в Югоизточна Европа (УТТЮЕ II). Проектът цели да улесни регионалната търговия чрез подобряване на капацитета, ефективността и качеството на услугите на граничните пунктове по външните граници на ЕС със специален акцент върху трансевропейската пътна мрежа (TEN-T).

Новият подходен път ще заобиколи с. Капитан Андреево от север и ще осигури директен достъп до КПП-то по осем ленти - 4 на вход и 4 на изход, с разделяне на потоците на леките автомобили и автобусите от товарните превози. Освен директното трасе на подходния път проектът ще финансира и други съоръжения, включващи: връзка за товарни автомобили (ТИР връзки за отделяне и включване на товарните автомобили) при км 116+360, пътен възел тип "Тромпет" при км 114+050 за с. Капитан Андреево, жп надлез при км 116+336 и реконструкция на селскостопански пътища с изграждане на надлези при км 114+500 и 115+725.
Не е ясно какво ще се прави с участъка от 89+100 до км 108+510, дали ще се строи от изпълнителя на откритите днес отсечки (което е по-вероятно) или ще се дава на нов търг.

Както виждате, Бойко продължава старата (и отвратителна) българска политическа традиция да открива имиджово а не реално. Реално би било, ако се открие целият участък от км. 72+940 до км. 114+000. Но това е въпрос на друга дискусия!
^^
Браво, добро проучване си направил.
Както виждате, Бойко продължава старата (и отвратителна) българска политическа традиция да открива имиджово а не реално. Реално би било, ако се открие целият участък от км. 72+940 до км. 114+000. Но това е въпрос на друга дискусия!
Откриването е съвсем реално и качествен скок за тези, които отиват към или идват от ГКПП Кап. Петко войвода и Гърция. Иначе се бяха нагласили да режат лента само до разклона на магистралата още през август, но благоразумно изчакаха приключването на връзката с Гърция.
Всъщност участък 99-108км е този от пътния възел, северно от Свиленград до началото на трите готови километра, източно от града. Интересно ми е какво значи това ( цитат от поста на Vitosha ):

участък от км 72+940 до км 89+600 включително Етапна връзка от км 70+620; участък от км 89+600 до км 99+820
А връзката с гръцкия пункт, в участъка, който откриха днес, 2х2 ли е или е магистрален формат ( с аварийни ленти )?
И на мен ми стана доста чудно. Приемам го като техническа грешка.
1 - 20 of 9258 Posts