SkyscraperCity Forum banner

[A6] Europe highway | Магистрала Европа | 38 km COM / 25 km U/C of 63 km ttl

2377951 Views 10219 Replies 508 Participants Last post by  gogo3o


Актуализираният проект София - Калотина

Проектът София - Калотина беше предложен за включване в оперативна програма "Транспорт" по време на декемврийския мониторингов комитет през 2009 г. от главния архитект на София арх. Петър Диков. Той мотивира трасето, лежащо на три паневропейски коридора така, че през 2012 г. то е на път да се реализира.
Първоначално проектът беше на обща стойност 405 млн. евро, дължина 75 км и разделен на три части.
Първата е София - Калотина с дължина 50 км, стойност 150 млн. евро като магистрала, но от 19 април тази година вече е четирилентов път в процес на проектиране.
Втората част е Западната дъга на Софийския околовръстен път с обща дължина 8.6 км и стойност 80 млн. евро, разделена на две части:
- от магистрала "Люлин" до р. Какач
- от р. Какач до Северна скоростна тангента (проектът се представя в този брой).
Третата част е Северната скоростна тангента с дължина 16.4 км, стойност 175 млн. евро.
За участъка от "Люлин" до р. Какач вече се проведе търг и най-добри показатели показа "Трейс СОП" ДЗЗД, съставено от "Трейс груп холд", Пи Ес Ай, "Пътно строителство "АД, Добрич, и "Станилов" ЕООД с цена 39.85 млн. лв. Предстои изграждането й.
За Северната скоростна тангента се очаква търг за инженеринг през юни 2012 г.
След одобряване на проекта за Западната дъга от р. Какач до Северната скоростна тангента ще бъде обявена обществена поръчка за изпълнители.
Търговете за скоростното трасе София - Калотина се очакват догодина.

За Северната скоростна тангента
пътният възел предвижда посока Северна скоростна тангента – към Калотина и към Бургас и Варна (към магистрала "Хемус"), околовръстен път с посоки Варна и Бургас и София. С решение на пътната агенция от 19 април се променя габаритът на пътя София – Калотина. Вместо магистрален от 29 м става 23.5 м, какъвто е габаритът на скоростен път. Така в четирите посоки на пътния възел тип пълна детелина се получават различни габарити.
Направление Калотина – Софийски околовръстен път е с габарит 23.5 м, 4 ленти за движение, по две в посока при параметри 0.50 м+3.75 м+3.75 м+0.50 м, средната разделителна ивица е 3.50 м, а банкетите са по 1.50 м.
Важно е да се отбележи, че Северната скоростна тангента остава с габарит 29 м. В резултат от допълнителната геодезия, изисквана със заданието, оста на трасето в тази част се променя и това отмества целия пътен възел. Тази промяна ще бъде обсъдена от АПИ и тогава ще бъде приет първият междинен етап, напомнят проектантите. Важно е съгласуването с "Пътпроект", който актуализира проекта на София – Калотина. Доскоро той беше разделен на две части – до км 32 и след км 32, като единият участък е проектиран от "Пътпроект", а другият – от "Виаплан". Сега техническият проект се прави от "Пътпроект".
По повод променения габарит на пътя София – Калотина
от магистрален на четирилентов инж. Койчо Бояджиев, чийто син Красимир Бояджиев е управител на "Ню ИТ и инженеринг", напомни, че магистралата може да има и габарит 25.5, или само с 2 м повече от скоростния път, но този габарит включва аварийни ленти и осигурява много по-голяма безопасност, отколкото скоростният път. Според инж. Бояджиев магистрално трасе с габарит 25.5 м е по-скъпо от четирилентово с габарит 23.5 м само с 10%. Негово е мнението, че подписаното преди десетилетия съглашение за трансевропейска магистрала трябва да се спазва и че в другите страни тя си е магистрала, само на територията на България ще остане с габарит на скоростен път
http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=1834856
See less See more
1 - 20 of 10220 Posts
Дано по- бързо станем свидетели на завършването на проекта!:cheers:
Заглавието само да се коригира на "София - Калотина", а не да стои само "Калотина".
http://news.ibox.bg/news/id_1973520465 said:
През септември предстои тръжна процедура за два още по-важни проекта - скоростният път София-Калотина и Северната скоростна тангента, която ще осигури връзка с магистрала „Хемус" и „Тракия", стана ясно от думите на Павлова.
Има раздвижване и в тази посока :)
Тая тема кой я кръсти А7? Супер измислица. Можеше и да се кръсти Е80/клуб на почитателите на списание Барби чаровница. Все е еднакво вярно...
  • Like
Reactions: 1
Е голяма работа като я е кръстил Е7, може да се промени във всеки един момент! Аз лично съм разочарован, че ще е скоростен път, за това малко разстояние, което не изисква нито мостове, нито тунели! Да не говорим, че повечето и в момента си карат с по 110-120 по този път...
Е голяма работа като я е кръстил Е7, може да се промени във всеки един момент! Аз лично съм разочарован, че ще е скоростен път, за това малко разстояние, което не изисква нито мостове, нито тунели! Да не говорим, че повечето и в момента си карат с по 110-120 по този път...
По-важното е, как ще премине през ли покрай застроената територия между Божурище и СОП.
Е голяма работа като я е кръстил Е7, може да се промени във всеки един момент! Аз лично съм разочарован, че ще е скоростен път, за това малко разстояние, което не изисква нито мостове, нито тунели! Да не говорим, че повечето и в момента си карат с по 110-120 по този път...
Абе от Драгоман до Калотина може да се наложи малко повече работа:)
  • Like
Reactions: 1
Мюнхен-Истанбул целия ще бъде магистрала - да, ама не. Какви сме смотаняци. За 50 км се излагаме като кифладжии!
  • Like
Reactions: 2
Мюнхен-Истанбул целия ще бъде магистрала - да, ама не. Какви сме смотаняци. За 50 км се излагаме като кифладжии!
Да бе, от всички европейски страни, през които минава този коридор, само ние не успяхме да намерим трафик за магистрала... :bash: Ама и ЕК къде спи за тези селски простотии, вместо да натисне тези от МРРБ да не вършат глупости... Ще има още много години чужденците да ни сочат и казват "Ето там е България, където свършва магистралата..." :eek:hno:
  • Like
Reactions: 2
Има и друг вариянт - сега СП - а след няколко годинки - магистрала. :bash: Така ще има повече за папкане :)
  • Like
Reactions: 1
Има и друг вариянт - сега СП - а след няколко годинки - магистрала. :bash: Така ще има повече за папкане :)
"Няколко години" е много разтегливо понятие. Може да варира от 5 до 35 години, а като знам как се случват нещата в България, бих заложил на по-голямо число. Щото нали знаете - у нас нищо не остава по-задълго от временното решение.
Точно защото не се знае какво ще стане, се надявам да им дойде акълът! Не може и не си заслужава за 10-20% намаление на цената да го направиш на СП, още повече, че всички магистрали се строят и само едно "недоносче" ще остане от 50км, което..абе каквото и да си говорим има една поговорка "хубава работа, ама българска" .
  • Like
Reactions: 1
Първо да кажа, че и аз съм за магистрала, но ако от ЕС искат данни за трафик, който да оправдae магистрала, а такъв трафик в момента няма (предполагам) в такъв случай може да откажат финансирането и тогава разходите от бюджета скачат не с 10%10-20% процента, а в пъти. Може би се очаква и част от трафика да мине през дунав мост 2. Въпреки това да не забравяме, че желанието ни за магистрала го базираме на чувства и емоции, а не на конкретни данни за трафика, защото такива като обществена информация просто липсват. Не е нормално АПИ, като институция, издържана от данъкоплатците да не направи всички данни с които борави обществено достояние. Същото важи и за министерството на регионалното развитие. Като правят решение за стоежа на София-Калотина и голяма част от Хемус да бъде скоростен път, вместо магистрала, то поне да обяснят на данъкоплатците причините за това.
See less See more
За магистрала Марица има финансиране, а трафика би трябвало да е сходен...
  • Like
Reactions: 1
Може би се очаква и част от трафика да мине през дунав мост 2.
Може би искаме трафикът да минава през моста, където се събират такси и за това не искаме да строим магистрала до Сърбия. Може би и от ЕС искат трафикът да минава само през съюза. Нали сърбите за това реваха - че през Дунав мост 2 и евентуално през скоростния път Турция-Румъния те ще бъдат отрязани от превозвачите и плащачките им на магистралите ще останат празни.
Нека си го кажем направо - този път е натоварен между Божурище и Сливница, заради застрояването и заради липсата на адекватен пътен възел там.
Ако новият път дублира стария в частта между Божурище и СОП и освен това го изградят без пътни възли на едно ниво, не виждам нищо лошо и грешно в това да бъде "само" скоростен път 2х2. Бодват му една макс. скорост 110 км/ч с евентуааално намаляване до 90 на критичните завои и всичко е отлично.
Да, но след години трафикът ще се увеличи, а тогава пари от Европа ще видим през крив макарон...Ако Тракия сега беше скоростен път между София и Ихтиман, или Чирпан не си спомням до къде е първата отсечка (а тогава си е било направо за четирилентов, дори и скоростен не е бил оправдан като слушам историите на родители и познати колко трафик е имало), сега щеше да ни се види нагорно да го разширим и направим в магистрален формат. Затова трябва сега докато имаме въможност да действат.
See less See more
Сърбия до къде е с магистралата до Цариброд?Защото ако няма магистрала в сръбско която да спестява минаването по отсечката между Пирот и Цариброд няма никакъв смисъл да си даваме парите за магистрала от София до Калотина - и без това пътя там сега е в много добро състояние.
Магистралата на сърбите е почти до пункта им. Сега се строи грубо казано от пункта до Пирот. Почнати са и части между Пирот и Ниш.
1 - 20 of 10220 Posts
Top