SkyscraperCity banner

8481 - 8500 of 8549 Posts

·
moderaptor
Joined
·
4,831 Posts
^^
Nije tako jednostavno .. ulogirajte se u EOJN i otvorite neke od ugovora i procitajte.
Uglavnom, u ugovorima su regulirani i najsitniji detalji po pitanju obavljanja radova od strane izvodjaca kao i pitanja u svezi angaziranja podizvodjaca.
Generalno, izvodjac radova ne moze na svoju ruku da angazira treca lica bez dopustenja i znanja investitora (najcesce HAC ili HC), uz obvezno dostavljanje dokaza ili certifikata da ta angazirana radna snaga (ili firma) zadovoljava trazene uvjete (zakonske i one iz ugovora) ... takodjer, sve izmjene po tom pitanju (tijekom izvodjenja radova) moraju se prijaviti i dobiti odobrenje od nadzora i investitora ... da je cesto u ugovorima specificirano i koju kolicinu radova ugovoreni izvodjac moze prepustiti podizvodjacima (npr. max. 30% od ukupnih radova) i sl.
E sad, dali se to u praksi 100% striktno sprovodi, ne znam :unsure:
 

·
Registered
Joined
·
448 Posts
Pa nisam ni rekao da to nije regulirano ugovorom. U ugovoru mogu biti i skroz zabranjeni. Ali naravno da obicno nisu jer je takav nacin rada prirodan nacin smanjenja rizika. U svakom slucaju nisu zabranjeni niti je to losa praksa.

Pitanje je bilo zasto uopce podizvodjaci.
 

·
Registered
Joined
·
440 Posts
Problem je
Pa nisam ni rekao da to nije regulirano ugovorom. U ugovoru mogu biti i skroz zabranjeni. Ali naravno da obicno nisu jer je takav nacin rada prirodan nacin smanjenja rizika. U svakom slucaju nisu zabranjeni niti je to losa praksa.

Pitanje je bilo zasto uopce podizvodjaci.
Problem je u biti s manjkavostima u nadzoru kvalitete izvedenih radova.
Ako adekvatno nadzireš kvalitetu, šta te briga tko i kako radi.
 

·
moderaptor
Joined
·
4,831 Posts
Pitanje je bilo zasto uopce podizvodjaci.
Pa logicno je da ne postoji takva firma (pa makar bila i multinational co.) koja ima svoje kapacitete (ljudske i tehnicke) da svaki dobijeni posao, i bilo gdje, moze 100% obaviti vlastitim resursima.
Cak i veliki STRABAG, iako npr. sam dobije posao na natjecaju, nikad ne obavi sav posao iskljucivo sa svojim zaposlenim ili sa svojom tehnikom .. cisto ekonomska i trzisna logika (u protivnom bi brzo bankrotirali).
Ili primjer CRBC i Peljeski most ... jako specifican posao i procjena da je ekonomicnije i sigurnije sam (uglavnom) obaviti posao svojim resursima ... da je taj isti CRBC dobio i posao izgradnje pristupnih cesta onda bi vidio razliku u pristupu (mogucnost jednostavnog pronalaska adekvatnog ljudstva i tehnike na samom podrucju, sto je ekonomicnije/jeftinije nego sve transportirati iz Kine + osigurati i smjestaj).
Imas slican primjer i u susjednoj BiH .. neka druga i treca kineska firma je dobila izgradnju 2 lota autoceste (Zvirovici-Pocitelj i most Pocitelj) .. nigdje ni Kineza ni njihove tehnike (osim one bitne nekolicine u rukovodecem sektoru) .. ali im to ugovor dopusta i mogli su jednostavno naci adekvatno domace ljudstvo i tehniku.

Ako adekvatno nadzireš kvalitetu, šta te briga tko i kako radi.
Tako ne stoji u ugovorima i suprotno je zakonu.
 

·
argumentirani cinik
Joined
·
2,252 Posts
Američki dijamanti su povremeno čisti prometni horror, pogotovo s njihovim načinom vožnje. Sjećam se kad su me vozili po jednoj ruti gdje smo se skinuli s freewaya na dijamant i onda kao drugi u redu čekali cca. 7 minuta da skrenemo lijevo... Nema semafora, nema nikakve regulacije osim "ovo glavna, ovo sporedna". Čak niti onaj njihov omiljeni 4-way Stop nisu stavili. I njima je to bilo normalno, Europljani (a pogotovo ovi tu naši Europljani) bi već 6 puta izletili i nekome oduzeli prednost.

No, s druge strane, kod nas generalno ta forma denivelacije projektantima smrdi. Osim na Y mislim da nisam baš vidio da se igdje koristi.
Dobro, Ameri sad sredjuju te dijamante i pretvaraju ih u single-point urban interchange na lokacijama koje su prometnije. To omoguce da desni skretaci prakticki uvijek imaju prolaz.

A sto se denivelacija tice, pogledaj ono cudo kod Gradeca na podravskom ipsilonu. Ali da znaju kombinirati se vidi na onoj brzoj cesti u Zagorju. Samo su i tamo zasrali, napravili izlaz Bedekovcina dosta dobro dok su Bracak zasrali. Koliko sam vidio, Slovenci dosta kombiniraju sa njima, no oni rade svakakve kombinacije.
 

·
Registered
Joined
·
357 Posts

·
Registered
Joined
·
919 Posts
koji su to objekti sjeverno od parkinga? izgleda kao neko napusteno vojno skladiste? genijalne slike, pojma nisam imao da je toliko parkinga oko portala.
Koliko ja znam to je radničko naselje Hidroelektre korišteno za vrijeme gradnje postojeće cijevi tunela Učka 1970-tih, a po pričama sporadično se koristilo i kasnije, čak sam čuo i priču da su ga koristile ratne izbjeglice iz Bosne tamo negdje 1992-93-94. Na slikama ispod se vidi da je i "arhitektura" slična onoj njihovog naselja na Grobniku koje se ovih dana ruši.

1.jpg


2.jpg


3.jpg


4.jpg
 

·
Registered
Joined
·
979 Posts
Koliko ja znam to je radničko naselje Hidroelektre korišteno za vrijeme gradnje postojeće cijevi tunela Učka 1970-tih, a po pričama sporadično se koristilo i kasnije, čak sam čuo i priču da su ga koristile ratne izbjeglice iz Bosne tamo negdje 1992-93-94.
Konačno pronašao link sa mrvicu više informacija- Ex radničko naselje Hidroelektre na Učki
 
8481 - 8500 of 8549 Posts
Top