Zašto bi bili sporiji kad buše NATM (New Austrian tunnelling method) tehnologijom koji je u primjeni od 1960tih godina i nije bilo nekih promjena od tog vremena.Interesantno, znaci par mjeseci kraće sad, mislio sam da su prije bili puno sporiji
Pretpostavljam da je miniranje "usko grlo".Pa opcenito, novija mehanizacija, ucinkovitija. Znaci 40-50 godina se nije mijenjalo ili usavrsavalo?
Pa da, treba uzet u obzir da su prvu cijev kopali usred ničega, a sada buše/miniraju pored postojeće cijevi u kojoj se neprekidno odvija redovan i dosta gust promet. Sada im je teže organizirati i odvoz iskopanog materijala jer se moraju uključivati u promet. Osim toga, prva je cijev 600 metara kraća od ove, ali su trebali probiti još 2 manja tunela (Zrinšćak I i II) te sve skupa povezati s jednim viaduktom između. Mislim da se na kraju svaka prednost koju danas imaju (kvalitetniji, veći, snažniji kamioni za odvoz, možda bolja logistika gradilišta) izgubi zbog odvijanja prometa u drugoj cijevi i na pristupnim dionicama poluautoceste.Pretpostavljam da je miniranje "usko grlo".
Treće mjesto ostaje, al nije baš tako mala razlika. Zapadna cijev Sv. Roka je 5681 m, ali istočna je 5759 m. Znači, 125 m razlike.Za cetrdesetak metara je ostala kratka ucka, toliko je duzi sveti rok, treće mjesto ostaje
Pogledaj na kartu, stara cijev tunela Učka prije izlazi iz brdaA odakle tih 600 metara razlike u dvije cijevi? To je dosta velika razlika, pa u čemu je stvar?
Pa baš sam i ja razmišljao. Mislim da da, ugljen, tanki sloj prapora pa vapnenac. Zapravo ne bi trebalo biti ništa neobično, ima toga tu.Ovo crno je ugljen?