SkyscraperCity Forum banner

[A7] Ruse - Veliko Turnovo highway | Магистрала Русе - Велико Търново | 0 km of 133 ttl

754073 Views 4229 Replies 264 Participants Last post by  heinrich790325
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1399097

И. Веселинов: "До месец започва проектирането на магистралата Русе-В. Търново

До месец ще започне проектирането на магистралата Русе-Велико Търново. До тогава трябва да бъдат избрани възможните варианти за трасето. Това е станало ясно на среща между русенския депутат Искрен Веселинов и председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров, съобщи в профила си във Фейсбук Веселинов.

Пътната агенция вече обяви обществена поръчка за изработването на идеен и технически проект на магистралния участък от Велико Търново до Русе. Трасето ще бъде изцяло ново с приблизителна дължина около 110 км и прогнозна стойност за изграждането му около 400 млн. евро – поне толкова сме поискали по плана "Юнкер".

Изграждането на магистрала в този участък рязко ще намали пътнотранспортните произшествия, е посочено в мотивите към тръжната документация. Трасето ще заобиколи опасния участък край Бяла, където дори и след изграждането на кръгово кръстовище заради големия баир продължават да стават тежки катастрофи с тирове.

Прогнозната стойност за изработването на идейния проект на магистралата от Русе до Велико Търново е 1.25 млн. лв., а срокът за подаване на офертите е 7 май.

Изцяло ново магистрално трасе

В тръжната документация е заложено изграждането на изцяло нов магистрален път. За основа трябва да се вземе направеното прединвестиционно проучване за скоростния път Русе – Свиленград през 2012 г., чието изграждане предлагахме на концесия на Катар.

Според него магистралата може да започне от кръговото движение край Дунав мост. След това продължава на юг като обхожда съществуващия жп терминал. Пресича жп линията Русе – Варна и се развива успоредно на нея.

Магистралата продължава на юг като пресича второкласния път Русе – Кубрат и първокласния път Русе – Варна. Следвайки същата посока трасето преминава над река Русенски Лом, след което пресича жп линията Русе – София и се развива успоредно на нея.

След това магистралата минава западно от село Иваново и се развива успоредно на пътя Русе – Велико Търново. Движи се западно от село Две могили, пресича третокласния път 501 и веднага след него жп линията Русе – София.

Трасето преминава между село Борово и село Пет кладенци, пресича третокласния път Борово – Попово и обхожда източно град Бяла и село Каранци.

След това магистралата пресича пътя Бяла – Попово и Полски Тръмбеш – Орловец. От там ще върви по десния бряг на Янтра, след това пресича реката и минава източно от селата Сашево и Куцина и над жп линията Русе – Горна Оряховица.

От там ще продължава успоредно на жп линията от западната й страна и западно от село Самоводене, като последователно пресича второкласния път Поликраище – Горна Оряховица, жп линията София – Русе и първокласния път София - Русе.

Трасето обхожда западно Велико Търново и пресича първокласния път София – Варна. След това се развива западно от Велико Търново, обхожда селата Леденик и Шемшево от изток и стига до първокласния път Велико Търново – Габрово.

Поне три варианта трябва да се разработят

Проектантът ще трябва да проучи най-малко три възможни варианта по нов терен извън трасето на съществуващия първокласен път София – Велико Търново, е посочено в тръжната документация.

Габаритът на магистралата е 25.50 метра – по две платна с две ленти за движение от 3.50 м плюс лентата за принудително спиране от 2 метра. Средната разделителна ивица е широка 3 метра.

Предвидената скорост за движение по магистралата е 120 км/ч, е посочено в тръжната документация. По закон разрешената у нас скорост на магистрала е 140 км/ч.

Бъдещият проектант ще бъде избран чрез комплексна оценка, в която 80 точки се дават за цената, а останалите 20 за срока на изпълнение.


http://www.arenamedia.net/news.php?newsandpromotion_id=36208

http://ruse.bg/obzorni-karti-na-budeshtata-magistrala-ruse-veliko-turnovo

https://www.ruse-bg.eu/uploads/files/Obqvi i syobshteniq/2018/USTROISTVEN PLAN/KOMUNIKACII.jpg

Избран е лилавият(комбиниран вариант) ..
https://www.24chasa.bg/novini/article/6658450
1561 - 1580 of 4230 Posts
Колега, тези паневропейски коридори са ОК, но са обозначени за първи път като такива преди близо 25 години. Сега сме на прага на 2018 и ситуацията с трафика като количество и нужди е много променена.

В България има 3 основни трасета по направлението север-юг. Това от запад на изток са Видин-Солун през София. На юг продължава към Атина по западното егейско крайбрежие или към йонийското крайбрежие. След това е Русе-Александруполис през В.Търново и Ст.Загора. Третото трасе е Силистра-Истанбул/Родосто през Варна и Бургас. Днес трафикът от Украйна за Турция минава през Русе, утре вече няма да е така при наличие на моста на Силистра. Разбира се Русе ще има трафик от Истанбул, но той няма да се отправя на североизток след това. Освен това с изграждането на мост на Дарданелите, Русе и Силистра ще имат още трафик от Измир (Е87) или още от източното егейско крайбрежие. Отделно ще има разклонение към Констанца от Добрич.

Има и още едно трасе (север-юг), което нарочно споменавам в допълнение на останалите заради по-сложния преход през Родопите. Това е Никопол/Корабия-Кавала през Плевен, Габрово и Пловдив. Всички тези мостове на Дунав (вкл. и такъв на Оряхово) ще си имат своя трафик, а пътищата от тях водят към пристанищата на Егейско и Мраморно море, като източното трасе естествено минава и през пристанищата на Черно море.
Така няма да остроумнича по темата защо ДМ3 трабва или ще е при Русе, защо ще се строи А8, защо не подкрепям идеята за мост при (в момента) Силистра и защо правителството се ориентира към подобна стъпка. Тук се споменават някакви въобръжаеми трасета на базата лични впечатления не виня никого разбира се всеки си има мнение , но както повечето от вас знаят инфраструктурата или поне мащабната такава се строи на базата на утвърдените Паневропейски коридори някои от които преминават през БГ. Пускам ви линк а и без него можете сами да видите кои са те и ще си отговорите на много въпроси както и се надявам ще се спре със спекулацията за въобръжаемите трасета с голям трафик и удобни връзки .
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Паневропейски_транспортни_коридори
А спрямо финансирането за ДМ3 ще уточня че няма практика първо да се осигурява финансиране без да се знае какво ще се прави, има процедури като ОВОС,предпроектни проучвания, технически проучвания и т.н. Ако беше практика да се осигурят парите а после да се строи то всички магистрали щяха да са готови за 5г .
''Всеобщото експертно мнение''? :lol::lol::lol:

Хайде прочети този доклад, виж каква е методологията, какви са оценките, класирането и какво препоръчват експертите. :)
Това не е защото го искаме ние а е всеобщо експертно мнение . Мостове не се цъкат където изглежда красиво на картата а където има нужда. И за енти път ще кажа а и експертното мнение е същото че пропускливостта на моста е основният проблем + огромният трафик .. Как да ви се обясни че едно съоръжение си има капацитет . Можеш ли в зала за 2000 човека да натикаш 20 000 или ще кажеш абе може ама има малко входове към залата .. За пример ще ти кажа следното когато през фуния наливаш вода в туба водата преминава без проблем до един момент в който увеличиш дебита и отвора не може да поеме повече следователно фунията започва да се пълни.. Същото е в момента
То аз като бях на 20 нямаше смартфони даже ама няма значка.. Възрастта не е критерий за правилната логика нали :cheers:
^^
Когато бях на 20 и аз така разсъждавах.
Ако ще и за Z-ти път го кажи, все едно.
Пропускливостта на моста не е основния му проблем, а техническото му състояние.

Примерът ти е тъп, но нека да го доразвием. Нека залата е кино. Има 20 000 зрителя, а залата с която разполагат е за 2000. Ще бутнат ли киното, за да построят зала за 20 000 зрителя или ще пуснат 10 прожекции?
А ако отворят обаче друго кино със същия капацитет и програма, то зрителите може да намалеят в първото.

Така че трети мост ще е добре да бъде при Вардим - Зимница. На 17 км от трасето на магистралата при Ценово. Част от трафика въобще няма да отива до Русе.

@krasen даде линк към много интересен документ, където има 3 варианта за мост покрай Русе и трите на други места, а не където е проектирано началото на магистралата
Това не е защото го искаме ние а е всеобщо експертно мнение . Мостове не се цъкат където изглежда красиво на картата а където има нужда. И за енти път ще кажа а и експертното мнение е същото че пропускливостта на моста е основният проблем + огромният трафик .. Как да ви се обясни че едно съоръжение си има капацитет . Можеш ли в зала за 2000 човека да натикаш 20 000 или ще кажеш абе може ама има малко входове към залата .. За пример ще ти кажа следното когато през фуния наливаш вода в туба водата преминава без проблем до един момент в който увеличиш дебита и отвора не може да поеме повече следователно фунията започва да се пълни.. Същото е в момента
  • Like
Reactions: mlazarov and T_CH
Не се карайте. Мостове трябва да има навсякъде, Включително втори при Русе и още един в западната част на града, да не говорим и за центъра, но това е вече за далечното бъдеще.
  • Like
Reactions: Dido_Nikol
Така е колега аз понеже съм тъп давам тъпи примери а относно документа това се знае от месеци .. Да не мислиш че паса трева .. :lol: не мисля да споря със всеки един тук който не е виждал даже ДМ1 на живо.. Сещаш се нали .. А това за Вардим -Зимница не го споменавай повече защото форума не е за вицове :lol: чаткаш нали
Ако ще и за Z-ти път го кажи, все едно.
Пропускливостта на моста не е основния му проблем, а техническото му състояние.

Примерът ти е тъп, но нека да го доразвием. Нека залата е кино. Има 20 000 зрителя, а залата с която разполагат е за 2000. Ще бутнат ли киното, за да построят зала за 20 000 зрителя или ще пуснат 10 прожекции?
А ако отворят обаче друго кино със същия капацитет и програма, то зрителите може да намалеят в първото.

Така че трети мост ще е добре да бъде при Вардим - Зимница. На 17 км от трасето на магистралата при Ценово. Част от трафика въобще няма да отива до Русе.

@krasen даде линк към много интересен документ, където има 3 варианта за мост покрай Русе и трите на други места, а не където е проектирано началото на магистралата
Виж братле.. Имаш право за част от нещата които казваш но мисля да не коментирам защото ме заклеймиха като анти-фен на мост където и да освен при Русе .. Но не е така всеки град заслужава инвестиции, развитие и нещо ново.. Аз като българин се радвам на всичко ново независимо къде, на всеки проект и следователно на реализацията му , моля тр не ме разбирай погрешно.. Ако зависеше от мен щях да сложа мост при Силистра, Свищов,Лом и Оряхово.. Но не зависи .. Както по рано каза колегата от Пловдив давам тъпи примери съжалявам пиша каквото мисля не означава че е правилно но е искрено.. Така че ще завърша с едно изречение.. С годините ни научиха да съпозтавяме град срещу град... Север срещу Юг и т.н. така че оставете какво мисля аз важното е какво ще се случи и да знаете подкрепям всеки град в БГ и всеки проект в полза на хората :)
Колега, тези паневропейски коридори са ОК, но са обозначени за първи път като такива преди близо 25 години. Сега сме на прага на 2018 и ситуацията с трафика като количество и нужди е много променена.

В България има 3 основни трасета по направлението север-юг. Това от запад на изток са Видин-Солун през София. На юг продължава към Атина по западното егейско крайбрежие или към йонийското крайбрежие. След това е Русе-Александруполис през В.Търново и Ст.Загора. Третото трасе е Силистра-Истанбул/Родосто през Варна и Бургас. Днес трафикът от Украйна за Турция минава през Русе, утре вече няма да е така при наличие на моста на Силистра. Разбира се Русе ще има трафик от Истанбул, но той няма да се отправя на североизток след това. Освен това с изграждането на мост на Дарданелите, Русе и Силистра ще имат още трафик от Измир (Е87) или още от източното егейско крайбрежие. Отделно ще има разклонение към Констанца от Добрич.

Има и още едно трасе (север-юг), което нарочно споменавам в допълнение на останалите заради по-сложния преход през Родопите. Това е Никопол/Корабия-Кавала през Плевен, Габрово и Пловдив. Всички тези мостове на Дунав (вкл. и такъв на Оряхово) ще си имат своя трафик, а пътищата от тях водят към пристанищата на Егейско и Мраморно море, като източното трасе естествено минава и през пристанищата на Черно море.
Като ще споменаваш екпертно мнение е редно да го цитираш. Защото аз като преминавам от там съвсем ясно виждам къде е тясното място и то не е моста.
Това не е защото го искаме ние а е всеобщо експертно мнение . Мостове не се цъкат където изглежда красиво на картата а където има нужда. И за енти път ще кажа а и експертното мнение е същото че пропускливостта на моста е основният проблем + огромният трафик .. Как да ви се обясни че едно съоръжение си има капацитет . Можеш ли в зала за 2000 човека да натикаш 20 000 или ще кажеш абе може ама има малко входове към залата .. За пример ще ти кажа следното когато през фуния наливаш вода в туба водата преминава без проблем до един момент в който увеличиш дебита и отвора не може да поеме повече следователно фунията започва да се пълни.. Същото е в момента
Капацитетът на Дунав мост е ограничен заради пълната липса на координация между българските и румънските власти, митници и гранична полиция. Липсва всякакъв ред и чакащите да минат гранична проверка на румънска територия задръстват моста и пречат на пътуващите към България. Ако румънците построят един по-широк паркинг за ТИР-ове преди тяхната гранична проверка мостът ще се отпуши. Задължително леките автомобили и ТИР-овете трябва да бъдат разделени. Примерно 5 минути преминават само леки коли и 5 минути преминават само ТИР-ове. Но за това трябват двама полицая владеещи английски в двата края на моста с две радиостанции, а това се оказва непреодолим проблем в тези две европейски държави.
Това не е защото го искаме ние а е всеобщо експертно мнение . Мостове не се цъкат където изглежда красиво на картата а където има нужда. И за енти път ще кажа а и експертното мнение е същото че пропускливостта на моста е основният проблем + огромният трафик .. Как да ви се обясни че едно съоръжение си има капацитет . Можеш ли в зала за 2000 човека да натикаш 20 000 или ще кажеш абе може ама има малко входове към залата .. За пример ще ти кажа следното когато през фуния наливаш вода в туба водата преминава без проблем до един момент в който увеличиш дебита и отвора не може да поеме повече следователно фунията започва да се пълни.. Същото е в момента
Цялата работа е да не се губи време докато се строи Русе-Хемус и да се направи следващият мост (за предпочитане при Силистра). Както споменах малко по-нагоре, приоритетите към/от Дунав трябва да са следните (без да се изчакват един друг): Видин-Монтана, Русе-А2 и мост на Силистра. Нищо по-малко от това няма да е задоволително. Но е крайно време да се разбере, че държавата няма как да строи всичко, което остава, без външни фактори.
Виж братле.. Имаш право за част от нещата които казваш но мисля да не коментирам защото ме заклеймиха като анти-фен на мост където и да освен при Русе .. Но не е така всеки град заслужава инвестиции, развитие и нещо ново.. Аз като българин се радвам на всичко ново независимо къде, на всеки проект и следователно на реализацията му , моля тр не ме разбирай погрешно.. Ако зависеше от мен щях да сложа мост при Силистра, Свищов,Лом и Оряхово.. Но не зависи .. Както по рано каза колегата от Пловдив давам тъпи примери съжалявам пиша каквото мисля не означава че е правилно но е искрено.. Така че ще завърша с едно изречение.. С годините ни научиха да съпозтавяме град срещу град... Север срещу Юг и т.н. така че оставете какво мисля аз важното е какво ще се случи и да знаете подкрепям всеки град в БГ и всеки проект в полза на хората :)
  • Like
Reactions: Dido_Nikol
Ами аз го цитирам колега на всеки 3 мои коментара го пиша .. Пропускливостта на моста + трафика . :)
Като ще споменаваш екпертно мнение е редно да го цитираш. Защото аз като преминавам от там съвсем ясно виждам къде е тясното място и то не е моста.
Покажи ми кой и на база какви данни прави заключение, че проблем е пропуслкивостта на моста.
Ами аз го цитирам колега на всеки 3 мои коментара го пиша .. Пропускливостта на моста + трафика . :)
Тук колегата е прав, че тясното място не е самият мост а самото гранично преминаване. Според мен граничният контрол трябва да се премести изцяло от румънска страна. Там пункта е доста добре изграден. Същои да има достатъчно персонал за всички точки. Ако пък има споразумение тип Шенген между България и Румъния тогава ще се види, че капацитета на моста все още не е запълнен и третият мост трябва да е другаде Силистра или Оряхово. Между другото ако има мост при Силистра, чисто географски май е най - подходящо да е от румънска страна, не че те са се припнали да строят мост.
Капацитетът на Дунав мост е ограничен заради пълната липса на координация между българските и румънските власти, митници и гранична полиция. Липсва всякакъв ред и чакащите да минат гранична проверка на румънска територия задръстват моста и пречат на пътуващите към България. Ако румънците построят един по-широк паркинг за ТИР-ове преди тяхната гранична проверка мостът ще се отпуши. Задължително леките автомобили и ТИР-овете трябва да бъдат разделени. Примерно 5 минути преминават само леки коли и 5 минути преминават само ТИР-ове. Но за това трябват двама полицая владеещи английски в двата края на моста с две радиостанции, а това се оказва непреодолим проблем в тези две европейски държави.
  • Like
Reactions: RADOCVET
И какво става ако (недай си Боже) стане нещо с този мост - пропадане, бомба или друго? Трябва да има втори и то близо до него, за да може маршрутът да е осигурен отвсякъде. Както казах по-горе, това не изключва и мостове при други градове, но предимство трябва да се даде на вече разработения и най-използван маршрут.
  • Like
Reactions: bggu
http://www.mediapool.bg/nov-most-na...namalyava-opashkite-ot-tirove-news269710.html
Покажи ми кой и на база какви данни прави заключение, че проблем е пропуслкивостта на моста.
Колеги ето ви новина от преди 3 дни в която се посочва , кога и как ще се изгражда А8 както и малко за ДМ3 трябва да призная че не очаквах толкова скоро да се започне работа по А8

https://youtu.be/yM_joi0yVag
Няма как да стане само на румънска територия, защото такъв мост има по-дълга част над реката и следователно ще е по-скъп. Освен това нито румънците ще плащат сами за изграждането на подобно съоръжение, нито само те ще събират такси след това за преминаването по него. Просто селата в румънската част на Добруджа, които реално са от хинтерланда на Силистра, ще ползват моста към Влашко без да плащат винетки при краткото влизане в България. А също така могат да продължат да си ползват и ферибота, ако го запазят.
...
Между другото ако има мост при Силистра, чисто географски май е най - подходящо да е от румънска страна, не че те са се припнали да строят мост.
Говориш ми за експертно мнение, аз те моля да ми го посочиш, както и на какви данни то се базира и ми даваш линк към изказвания на Бойко Борисов на заседание на МС! :lol: Борисов е пожарникар, не екперт по пътища и транспорт, а в посочената от теб статия няма никакви, ама абсолютно никакви данни за самия мост. А всяко пътно съоръжение си има определен капацитет и един експерт на базата на преминаващия трафик би могъл да каже дали това съоръжение работи под или над капацитета си. Нека излезе един такъв експерт и каже, че капацитетът на съоръжението в Русе е 10 хиляди автомобила на ден, а в момента преминават 15 хиляди и има нужда от втори мост.

И още нещо, забележете какво казва Борисов по отношение на ДМ2:

В интерес на истината трябва да ви кажа, че е натоварен в пълния му капацитет
Това ако не е глупост, аз съм монорелсов влак.
Ха-ха, Тиквата и Мухльото в пълния им блясък. Ако тези тъпунгери изразяват т.нар. ''всеобщо експертно мнение'', по-добре да си вържем по един камък и да скачаме в реката. :lol:

ДМ2 бил натоварен в пълния му капациет :doh:

Хайде сега обратно в реалността:
1.42

Задръствания от камиони имаше и през 1995-та, и през 2005-та, и през 2015-та година.
  • Like
Reactions: rbop
В рамките на няколко години – тунелът под Шипка, минахме сигурно 350-ия метър вече, огромно съоръжение. С Каракачанов си говорихме, какво огромно съоръжение от мостове и тунели там се случва.
"Експертът" даже не знае кой тунел се пробива.
  • Like
Reactions: the dogi and rbop
1561 - 1580 of 4230 Posts
Top