SkyscraperCity Forum banner

Actualitat política i social de Catalunya

1213353 Views 43838 Replies 642 Participants Last post by  Sky
Aquí podeu llegir i col·locar notícies i donar la vostra opinió. :grouphug:
1 - 20 of 43839 Posts
IU-ICV reclama a Zapatero el traspàs de 86 competències abans del nou Estatut

• Herrera confia que es pugui abordar abans de l'estiu

Els ecosocialistes volen un primer gest del president del govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, en el terreny de l'autogovern. Reclamen el traspàs a la Generalitat de 86 competències pendents, abans d'abordar la reforma de l'Estatut i l'elaboració del nou sistema de finançament. Dins d'aquest paquet, destacaria el traspàs del servei de rodalies i regionals de Renfe, les carreteres i autopistes de l'Estat, els aeroports catalans, els serveis de l'agència estatal de l'Administració Tributària i els Arxius de Salamanca, entre d'altres.

"Ens agrada la música del govern de Zapatero, però voldríem posar-hi la lletra. Ha de demostrar amb fets el que propugna amb paraules: el respecte per un Estat plural", va manifestar ahir el portaveu del grup d'IU-ICV al Congrés, Joan Herrera, durant la presentació de la proposició no de llei que recull la petició. Herrera confia que es debati a la cambra baixa abans de l'estiu i que obtingui el suport de la majoria de grups parlamentaris, tot i que encara no han iniciat les converses amb la resta de grups, i es va mostrar partidari d'esprémer al màxim l'actual marc estatutari i constitucional abans d'abordar la redacció d'un nou Estatut i el finançament.

Cinc blocs

El text dels ecosocialistes, que ja van presentar al Congrés la legislatura passada, recull les 86 matèries en cinc blocs, en funció del mètode utilitzat per aconseguir les transferències: el primer recull traspassos detivats del compliment de sentències del Tribunal Constitucional; el segon, matèries vinculades a subvencions que figuren als pressupostos generals de l'Estat; el tercer fa referència a traspassos en funció de les competències estatutàries; el quart, a competències que necessiten modificacions normatives o actuacions de l'administració de l'Estat, i el cinquè bloc són matèries que necessiten l'aplicació de l'article 150.2 de la Constitució.

L'aprovació dels dos primers blocs significaria, per Herrera, "guardar les tisores al calaix i començar a refer els trossos" que, al seu entendre, va deixar la gestió de l'anterior govern del PP. Aquests traspassos haurien d'anar acompanyats d'una partida pressupostària que permetés la seva execució, tot i que els ecosocialistes no ho han quantificat.
Actualitat econòmica, política i social (arxiu I)

TVC estrena aquest dimecres un nou format d’entrevista: “Torn de preguntes al president de la Generalitat”. Televisió de Catalunya vol oferir, amb aquest espai, la possibilitat que una vintena de ciutadans puguin preguntar i parlar directament amb el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, sobre diversos aspectes de l’actualitat. El programa tindrà una durada d’uns 50 minuts, s’emetrà en directe i serà conduït pel director d’Informatius, Jaume Masdeu. La iniciativa es produeix després que Maragall critiqués el tractament dels Telenotícies de TV3.

--

E-Notícies.
segur que li donen les preguntes a Maragall avanç de començar el programa perquè se les pugi prepara i " no tingui que sua ":sleepy: (tongo total), solament per proporcionar la seva imatge, dintre de poc TV3 semblarà TVE, reso cada dia perquè això no passi :nono:
Benvingut asur!!! A mi m'agradaria que fos com el programa que té l'Hugo Chávez, on la gent li truca en directe (o suposadament en directe). :D
Abans de criticar-lo l'haurem de veure.

A veure si es colen preguntes 'incòmodes' o és un simple massatge publicitari.
Sí, exacte, depenen de cóm sigui el programa pot estar bé o ser una merda...
Veure com se li desfà el maquillatge per la cara...de la suor de pensar entorn les preguntes que li puguin arribar a fer x'DDD
aixó mateix, a veure qué passa!
G
Ho sento senyor Maragall però no penso mirar aquest programa manipulat per promocionarlo :mad:Ja que avui fan Los Serrano :D:D:D
Els catalans posen un 6 a la gestió del Govern i només un 13% la suspèn

La majoria de catalans aprova la gestió del govern i només un 13,4% la suspèn, segons un estudi de l'empresa Vox Pública encarregat per la Generalitat. Segons aquest sondeig, els catalans puntuen amb una nota mitja de 6 al nou govern. La majoria creu que en els darrers sis mesos Catalunya està igual que abans (44,7%) o ha millorat (31,9%), mentre que el 18,7% diu que ha empitjorat. L'enquesta s'ha fet a partir d'una mostra de 1.055 entrevistes telefòniques entre els dies 5 i 8 de juliol. Té un error mostrat de 3,1% per un nivell de confiança del 95% en relació als resultats del conjunt de Catalunya.

Segons es desprèn de l'estudi, en els darrers sis mesos Catalunya està igual o ha millorat. Per contra, en els aspectes econòmics són més els que creuen que ha empitjorat que els que diuen que han millorat. El 26% considera prioritari millorar la qualitat de l'ocupació. Un 56,1% veu necessari potenciar l'economia i el 36,3%, assegurar la igualtat dels territoris.

La majoria d'actuacions que, de forma espontània, els enquestats esmenten com a prioritàries, tenen a veure amb els serveis a les persones. La millora d'aquests serveis és prioritària per al 84,3% dels enquestats. Al voltant del 20% esmenta la immigració, l'educació i la sanitat, i un 15,6% la seguretat ciutadana.

La qualitat de l'ocupació i la política d'habitatge són les altres dues prioritats d'actuació més esmentades. L'habitatge públic acumula entre els joves el 41,6% de les mencions.

Si se suggereix que s'estableixi el grau de prioritat dels 4 grans àmbits d'actuació del govern, la millora dels serveis a les persones continua apareixent en primer lloc.

Una altra de les conclusions apunta que les valoracions més baixes s'obtenen en les polítiques d'habitatge, energètica i d'atracció de grans empreses, amb un rang de valoració que oscil·la a l'entorn del 5,5.

Un grup reduït d'aportacions, quant a les prioritats que hauria de tenir el govern, tenen a veure amb l'autogovern: el nou estatut (3,8%), el nou finançament (2,2%) o l'aprofundiment de l'autogovern (1,8%). L'interès per aquests temes creix lleugerament entre els més joves i els més catalanistes. En resum, segons l'estudi un de cada cinc catalans veu prioritari aprofundir en l'autogovern.

La valoració més alta (6,5) que els ciutadans donen al govern correspon a l'impuls de l'ús social del català i a potenciar el comerç i el turisme. Segueixen l'educació i la cultura. Les més baixes, les polítiques de l'habitatge.

--

CCRTV.
Un 44% dels catalans és d'esquerres i un 40% se sent "només català" o "més català que espanyol"

Un 43,8% dels entrevistats en l'estudi sobre les polítiques del govern que ha realitzat l'empresa Vox Pública es consideren d'esquerra, mentre que només un 5,5% se situa a la dreta ideològica. D'altra banda, un 40,5 % dels enquestats afirma que se sent "català" o "més català que espanyol", un 39,5% se sent "tant català com espanyol" i un 9% "únicament espanyol". Pel que fa a l'hora d'informar-se, la majoria veu els informatius de TV3, un 58%, mentre que entre els diaris s'estimen més els d'àmbit local o comarcal.

El perfil dels catalans, segons l'estudi encarregat per la Generalitat a l'empresa Vox Publica, apunta que la majoria dels ciutadans són d'esquerra (43,8%) o centre esquerra (14%). Un 13,2 % se situen al centre, un 5,5% diuen que són de centre dreta i també un 5,5% afirmen que són de dretes. Un 18% "no sap o no respon" a aquesta qüestió.

Pel que fa al sentiment de pertinença, una bona part dels catalans (39,5%) asseguren sentir-se "tant catalans com espanyols". Un 24,3% se senten "més catalans que espanyols" i un 16,2% "únicament catalans". Un 6,6% diuen sentir-se "més espanyols que catalans" i un 9%, "únicament espanyols".

A l'hora d'informar-se, una majoria (58,3) veu els informatius de TV3, molt per davant dels de Tele 5 (16,2), Antena 3 (9,2%) i TVE1 (8,9%).

Pel que fa als diaris, un 25,9% acostuma a llegir principalment "El Periódico" (un 12,6% escull l'edició en castellà i un 13,3 la catalana), seguit de "La Vanguardia" (19,3%). Un 10,2% dels enquestats acostumen a llegir algun diari local o comarcal, per davant de diaris com "El País" (7,8%) o l'"Avui" (4,6%) i "El Punt" (2,7%).

--

CCRTV.
Interessant, interessant...

Més lectors d''El Periódico' en català que en castellà? Això sí que és curiós. Totes les dades fins ara indicaven el contrari, 60-40 a favor del castellà.
Jordi Berlín said:
Més lectors d''El Periódico' en català que en castellà? Això sí que és curiós. Totes les dades fins ara indicaven el contrari, 60-40 a favor del castellà.
Doncs es demostraria l'èxit de l'edició catalan... A veure si ara s'animen i fan una pel diari Sport. :cheers:
Quina novetat que gaire bé ningú s'identifiqui amb la dreta ideològica. La principal característica de la gent de dretes és que li fa vergonya reconèixer-ho. A Catalunya hi ha molta més gent de dretes, no cal més que veure qui ha governat els últims 23 anys.
Més dades, segons publica avui 'El Punt':

El 82% dels catalans vol el nou finançament i el 68,4%, l'Estatut

Vuit de cada deu catalans consideren molt o força necessari un nou sistema de finançament per a Catalunya, i el 68,4%, el nou Estatut. La reclamació d'un nou acord de finançament creix entre els enquestats que es consideren d'esquerres i els més catalanistes, els que tenen entre 30 i 44 anys i són homes. Només el 8,4% i el 2,7% creuen que el nou finançament és, respectivament, poc o gens necessari. El nou Estatut rep més oposició, tot i que els que s'hi oposen són una minoria: el 18,6% afirma que és poc necessari i el 7,2%, que no ho és gens -un segment que confessa sentir-se més espanyol que català o únicament espanyol-. La gestió del PSC, ERC i ICV-EA en matèria d'autogovern rep una valoració mitjana de 6 punts sobre 10. Un terç dels enquestats posa un 7 o més a aquesta política del govern tripartit, i un 12,3% la suspèn.

El 55,2% dels catalans enquestats confia en la independència dels mitjans de comunicació públics catalans -la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió-, el 29% pensa que són poc independents i el 10,9% que no ho son gens. La confiança en els mitjans públics augmenta lleugerament entre els enquestats de 30 a 44 anys, aquells amb un nivell mitjà d'estudis, els que es consideren d'esquerres i en els municipis de menor dimensió. Per contra, la independència dels mitjans de comunicació genera divisió d'opinions entre els enquestats de més edat, els de la ciutat de Barcelona i els que se situen en el centre i la dreta ideològica. Les opinions també canvien en funció del mitjà utilitzat per informar-se, ja que els més convençuts de la independència dels mitjans públics són els que miren els informatius de TV3 i el 33.

I una cosa curiosa: ;)

Les àrees amb una nota més alta són controlades per consellers d'ERC, Josep Bargalló, Pere Esteve i Marta Cid. Les actuacions en comerç i turisme, i ensenyament, com l'impuls social del català, reben les puntuacions més altes, de 6,5 a 6,2 punts (àrees que depenen dels consellers d'ERC).
Actualitat econòmica, política i social (arxiu XII)

Això suposant que al final es permet col·locar símbols de les autonomies a les matrícules...
Jo no portaria símbol, però penso que hi hauria d'haver l'opció de portar-lo. Per mi, lo millor seria una combinació de les opcions que poses, la senyera i a sota l'abreviatura de la comunitat corresponent.
Una senyera estreta amb dimensions similars al CAT o a la E on estiguesin las barres verticals entre els numeros i les lletres.
1 - 20 of 43839 Posts
Top