Tarom intră în SkyTeam
Cu o întârziere de trei ani, Tarom semnează azi înţelegerea de preaderare la a doua alianţă aeriană mondială. Pasagerii companiei naţionale vor avea acces direct la 800 de noi destinaţii.
La finele anului viitor, cel târziu, românii vor putea cumpăra bilete Tarom pentru nu mai puţin de 841 de destinaţii mondiale, oferite de cele 14 linii aeriene partenere Tarom în SkyTeam. Înţelegerea de preaderare la alianţă, în calitate de membru asociat, va fi semnată azi, iar procesul de aderare se va încheia la finele anului viitor.
În absenţa acestei calităţi, clienţii Tarom pot alege între cele 31 de destinaţii naţionale şi internaţionale oferite de linia aeriană, unele pe baza acordurilor code-share semnate cu zece linii aeriene. Pentru alte destinaţii, clienţii Tarom sunt obligaţi să cumpere bilete de la diferite agenţii, care cuplează ofertele diferitelor linii aeriene, inclusiv ale Tarom, pentru a răspunde cererii.
Riscurile şi dezavantajele sunt în astfel de situaţii majore, printre care cel de rătăcire a bagajelor, nevoia de emitere a mai multor bilete, pierderea legăturilor pe aeroporturile unde trebuie schimbată cursa.
Tarom are în prezent 150 de acorduri tip interline cu diferite linii aeriene, însă biletele nu pot fi cumpărate decât de la agenţiile de turism.
Intrarea Tarom în SkyTeam va schimba radical situaţia. Odată semnat azi acordul de preaderare şi înţelegerile noi de code-share presupuse de acesta, pasagerii cu bilet SkyTeam în buzunar vor face check-in-ul doar o dată pe aeroportul de îmbarcare, terminalele pe aeroporturi vor fi unice, respectiv cele ale alianţei, iar procedurile vor fi simplificate.
Calitatea serviciilor va fi unică indiferent de linia aleasă. Destinaţii exotice, ca insulele Fiji, Barbados, şi Vladivostok vor deveni disponibile. Pentru biletele vândute, Tarom va primi un comision care poate ajunge la 10% în funcţie de negocierile care vor avea loc pentru semnarea de code-share-uri. Biletele SkyTeam vor putea fi cumpărate de la oricare din cele 2.100 de ghişee din lume ale alianţei.
Tarom a început negocierile de aderare la SkyTeam în 2004, o dată cu AirEuropa, Copa Airlines şi Kenya Airways. Ultimele trei linii au devenit membri asociaţi în 2006, însă Tarom a rămas pe afară. Motivul este explicat de un oficial pentru transporturi aeriene al Ministerului Transporturilor. „Fiecare conducere care a venit după 2005 a considerat că ceea ce a făcut precedenta este prost şi a luat de la capăt totul. Nici negocierile cu SkyTeam nu au avut altă soartă“, spune acesta.
Oficiali ai MT susţin că la plecarea fostului ministru al Transporturilor Radu Berceanu, în primăvara lui 2007, documentele de preaderare erau ca şi semnate, însă schimbarea acestuia cu Ludovic Orban a mai trenat cu un an intrarea Tarom în SkyTeam. Noua conducere a reluat negocierile, de data aceasta şi cu alianţa rivală Star Alliance. SkyTeam a rămas preferată ca urmare a unor avantaje, cum ar fi libertatea lăsată Tarom de a-şi păstra un valoros acord code-share avut cu Austrian (membră Star Alliance).
Importanţa Tarom pentru SkyTeam este dată de faptul că Tarom este singurul membru al alianţei în această zonă a Europei, iar membrii SkyTeam vor putea opera destinaţii interne din România cu ajutorul Tarom. Politica celor de la Star
Alliance este de a opera pe cont propriu aceste destinaţii, Lufthansa sau Austrian având propriile zboruri spre aeroporturile din Transilvania.
Potrivit unor oficiali ai Ministerului Transporturilor costul aderării va fi de aproximativ zece milioane de euro, sumă care va fi recuperată în trei ani. Principalii membri SkyTeam sunt Air France/KLM, Continental, Delta şi Northwest din SUA, China Southern, Korean Airlines şi Alitalia. Alianţa transportă anual 428 de milioane de pasageri.