SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 23 Posts

·
Registered
Joined
·
5,477 Posts
Yes there is one :) : Dajti Ekspres, located in the capital.
Dajti Ekspres is the first construction of its art in our Country and a unique work, not only from the fact that is the first investment in the field of mountain tourism , recreation and nature protection, but also for the fact that, as a skyline for passengers , it has its specific features.
“Dajti Ekspres” is 4670 m long, has a difference in level 812 m and an average inclination 19 %.
The passengers will have the chance to pas over the rocks of Dajti, towards Dajti Belvedere Hotel & Ballkoni Dajtit restaurant admiring the beauty of the landscape .For the construction and the production of the most parts of the cable way, within the EU standards, is chosen the most famous company in this field – Doppelmayr an Austrian company. Doppelmayr is established in 1892 with a staff of 600 engineers and qualified personnel and an experience over then 100 years. Doppelmayr is present in more then 68 countries of the world. This company has created more then 8000 cable cars all over the world ( 2023 cable cars in Austria, 1662 in Japan, 1143 in Switzerland, 602 in Germany, 381 in USA and also is present in other countries like Nepal, Malaysia, Zaire, Libyan, Equator, Ukraine, China etc).
Technical data

The cable way is of the 8-MGD type (Mono-cable Gondola detachable for 8 persons / per gondola). The enclosed cabins, highly comfortable, provide full protection against the elements, and are designed with a strong focus on the special needs of families and the elderly.
The 30 cabins, called “gondola”, on line, during their ride, are attached to the haul rope with detachable grips for safe ride and easy loading and unloading.
The grip, during the ride is closed on the rope and is open in stations and in parking area. It has two jaws: a fixed jaw and a movable one. The grip force is generated by torsion bar springs.
The grip is of compact design and protected against atmospheric influences, for use in temperatures – 30° C and + 50 º C.It closes in exit of the stations and opens in entrance of the stations. The doors of cabins are locked automatically before exit (before the closing of the grip) and are opened automatically after the entrance (after the opening of the grip). The cabins, reaching the stations, to be free from the rope (that continues to move with the same selected speed), detach and, being free, are pushed by a conveyor of wheels with transmission belts, decreasing the speed from 6 or 4,5 to…3, 2, 1…0.3 m / s to be, in such a way, comfortable for unloading.
They continue with this decreasing speed, to be, in such a way comfortable for loading, up to the moment of automatically closing the door. After this moment they are pushed by the other conveyor of wheels, increasing gradually the speed from 0.3….1…2…3 up to the selected speed for operation, to have, in such a way, in the exit the same speed of rope. On line the cabins, attached to the rope, travel with a selected speed up to 6 m /s. The gondola will travel in a distance of 300 m between each other within 80 seconds. In the full occupation of all gondolas, at the same time will travel 248 persons.
Gallery

Website
 

·
Registered
Joined
·
241 Posts
projekti i tramit

Kryeqyteti i vetëm i Europës pa Tramway është TIRANA. Po a thua se Shqipëria është aq e varfër sa s'ka mundësi të ndërtojë një hekurudh! Po kur zoti Basha deklaron se i ka fondet por nuk e lë qeveria e majtë të fillojë projektin, duhet ta besojmë! Meqënëse është i sinqertë Basha pse nuk ja nxi jetën qeverisë dhe ta nxisë të hapi rrugën!! Pse ndërtohen Stadiume moderne dhe harxhohen lekët për një ditë në javë për ca huliganë! Pse nuk investon në hekurudhë apo tramway që çdo ditë njerëzit të përfitojnë nga një shërbim më evropian??!!
 

·
Registered
Joined
·
1,559 Posts
Teleferiku ne fshatin Brod ne komunen e Dragashit.
Ne ndertim e siper.
Gjatesia:2000m - 2km.

Kur paska filluar ky projekt. Nga fotot duket qe paskan ec goxha. Mbaj mend qe vjet kur isha ne Dragash qe vajten ne pisten siper rruga ishte skandal. Ka ndonje te dhena t tjera ne lidhje me kete projekt. Bravo qeverise se Kosoves per kete investim.
 

·
Banned
Joined
·
726 Posts
Pse ne Shqipni diku afer Tiranes (Bulqize apo ku ta di une) nuk dune me ndertu teleferik ne nji zone ku mund me bo ski? Kish me qene fitimprues kur sheh tane ato te Tiranes qe shkojne ne Kosove dhe Maqedoni per ski.
 

·
Registered
Joined
·
3,276 Posts
Pse ne Shqipni diku afer Tiranes (Bulqize apo ku ta di une) nuk dune me ndertu teleferik ne nji zone ku mund me bo ski? Kish me qene fitimprues kur sheh tane ato te Tiranes qe shkojne ne Kosove dhe Maqedoni per ski.
Po nuk mund te besh vetem teleferikun. Duhen investime shume me te medha se aq. Duhen bere pistat, duhen bere rruget qe te sjellin turistet, duhen bere hotelet, duhen bere infrastruktura energjitike si dhe rrjeti i ngrohjes (gaz, energji, dru?). Duhet, ne fund, te kete edhe qartesi mbi ceshtjet e pronave qe ne fakt ne zonat e thella malore eshte akoma me lemsh po qe nuk permendet shpesh pasi njerezit po ikin pren andej.

Te gjitha keto shkojne pertej investimeve qe mund ti bej vetem nje privat. Te pakten rrugen dhe infrastrukturen e tjere duhet ta ndertoje sektori publik, qeveria.
 

·
Registered
Joined
·
14,529 Posts
Paskam harru qe ekziston kjo teme krejt! :lol:

Gjithsesi,ky projekti i teleferikut ne fshatin Brod te Dragashit ka kohe qe ka perfundu por pasiqe fotot jane vetem ne fazen fillestare te punimeve desha me i postu disa foto te tij!

Teleferiku ne fshatin Brod te Dragashit:

Gjatesia ~2 km
Kohezgjatja e udhetimit ~ 20 min

Nje gje qe mundem me e konfirmu eshte fakti se ka nje numer te madhe te turisteve nga Shqiperia por edhe nga vendet e tjera.Shpresoj ne vitet ne vijim me i rrit kapacitetet akomoduese per turizmin dimeror.


Ja edhe nje video:

 

·
Banned
Joined
·
466 Posts
Spo kuptoj pse knej nga Shqipëria nuk bëhen investime të tilla ! Zona si Shishtaveci ( ku në një program " histori Shqiptare " u përmend një projekt i hartuar nga një privat ) , Mali i Korabit apo edhe alpet nuk kan teleferik .
Kjo esht vendi ku parashikohet të ndërtohet një impiant ski dhe teleferik
https://goo.gl/maps/R2nk9Db9Yt32

Bravo Kosova , këto investime ndimojn ne zhvillim e turizmit
 

·
Carpe Diem
Joined
·
11,659 Posts
Paskam harru qe ekziston kjo teme krejt! :lol:

Gjithsesi,ky projekti i teleferikut ne fshatin Brod te Dragashit ka kohe qe ka perfundu por pasiqe fotot jane vetem ne fazen fillestare te punimeve desha me i postu disa foto te tij!

Teleferiku ne fshatin Brod te Dragashit:

Gjatesia ~2 km
Kohezgjatja e udhetimit ~ 20 min


Ja edhe nje video:

Keta jane shqiptare apo serb?
 
1 - 20 of 23 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top