Skyscraper City Forum banner
81 - 100 of 147 Posts

·
Registered
Joined
·
10,918 Posts
30 mijë banorë në zonën e Yzberishtit, Unazës së Re dhe fushës “Misto Mame” nuk do të vuajnë më mungesën e ujit të pijshëm. Një depo e re me kapacitet 4 mijë metër kub ujë do të bëjë furnizim me ujë rregullisht në këtë zonë problematike prej vitesh.
 

·
Registered
Joined
·
14,048 Posts
EKSKLUZIVE: 91.6% e kosovarëve kanë qasje në sistemin e ujësjellësit

Sot shënohet Dita Botërore e Ujit, mirëpo edhe përkundër që viteve të fundit Kosova ka përmirësuar sistemin e ujësjellësit ende ekzistojnë disa pika në të cilat duhet të punohet, në mënyrë që të sistemi i ujësjellësit të jetë në nivelin e duhur dhe cilësia e ujit të jetë e lartë.
Në gjithë territorin e Kosovës vetëm 8.4 për qind të popullsisë nuk kanë qasje në sistemin e ujësjellësit. Kështu ka bërë të ditur inxhinieri i hidroteknikës, Lavdim Osmanaj, në një intervistë për Ndërtimi.info, duke cituar një punim të tijin për të cilin ka nxjerr shifra ekzakte.


“Aktualisht vetëm 8.4 për qind të popullsisë së nuk kanë qasje në sistemin e ujësjellësit, nuk kanë rrjet të ujësjellësit që vjen uji. Pjesa tjetër, 91.6 për qind kanë qasje në sistemin e ujësjellësit. Prej kësaj përqindje 91.6 mund të ketë banorë që nuk janë ende të kyçur në sistemin e ujësjellësit, por qasjen e kanë, pra realisht në ato vendbanime nuk ka nevojë për ndërtimin e infrastrukturës së ujësjellësit”, ka treguar ai.

Sa i përket përqindjes së popullsisë me qasje në sistemin e ujësjellësit, sipas Osmanajt, Kosova është shumë më mirë sesa vendet përreth.

Pavarësisht përqindjes së lartë së qasjes në sistemin e ujësjellësit, Osmanaj ka pohuar se në disa qytete rrjeti i ujësjellësit është vjetërsuar, ka instalime jo të duhura në kyçjet shtëpiake, kyçje ilegale si dhe mungojnë matësit zonal në disa pjesë të vendit.

Ai, ka bërë krahasimin me vende të tjera edhe në lidhje me kompanitë e ujësjellësit, duke theksuar se Kosova ka kompani regjionale të ujësjellësit, ndërsa shtetet e rajonit ende funksionojnë më kompani në nivel komunal.

Inxhinieri Osmanaj tutje ka përmendur disa probleme me të cilat ballafaqohen kompanitë e ujësjellësit në Kosovë.

“Praktikat kanë treguar se ne jemi në këtë aspekt shumë më mirë sesa shtete përreth, për arsye se nëse në Kosovë kishin me qenë kompanitë siç janë në Shqipëri, Maqedoni e në vende të tjera ne do të kishim probleme. Ka sisteme ku nuk mund ta nxjerrin veten për menaxhimin dhe mirëmbajtjen. Kjo për shumë arsye si inkasimi nuk është në nivelin e kënaqshëm dhe kosotja e lartë për operim dhe mirëmbajtje, dihet që një pjesë e madhe janë me sistemin e pompimit, shpenzimit të energjisë elektrike dhe kështu me radhë”, ka shtuar ai.

Derisa ka theksuar se kompanitë e ujësjellësit duhet të fokusohen që t’i zvogëlojnë humbjet së paku në 50 për qind, ai ka potencuar dy pika kryesore në të cilat duhet të fokusohen këto kompani.

“Në dy pika duhet të fokusohen kompanitë regjionale të ujësjellësit, humbjet dhe kualitetin sa më të lartë të ujit të pijes, pra cilësia e ujit të jetë i përshtatshëm në bazë të rregulloreve që janë në fuqi. 8.7 për qind të popullsisë kanë qasje në sistemin e ujësjellësit, por që nuk menaxhohen nga kompanitë regjionale dhe për këtë duhet që qeveria qendrore së bashku me ato komunale dhe kompanitë të aplikojnë fushata vetëdijesuese që t’i bindin pse duhet të jenë pjesë e menaxhimit të sistemit të tyre”, është shprehu ai.

Në anën tjetër ministri i Zhvillimit Ekonomik, Valdrin Lluka ka thënë se 100 për qind të familjeve kosovare do të mbulohen me rrjet publik të ujësjellësit.

“Ne do të mbulojmë 100% të familjeve kosovare me rrjet publik të ujësjellësit, por problemi është tek resurset e paktat të ujit në Kosovë. Rritja e popullsisë, ndryshimet klimatike dhe zakonet e konsumit po i zvogëlojnë edhe më tej resurset e ujit”, ka shkruar Lluka në Facebook

Ndryshe, në gjithë territorin e Kosovës ekzistojnë shtatë kompani regjionale të ujësjellësit.
Ndertimi.info
 

·
Registered
Joined
·
5,710 Posts
Ashtu si Korca dhe Pogradeci, edhe ne Fier dhe Lezhe eshte mbaruar investimi per rrjetin e ri qe do te furnizoje me uje 24 ore qytetet dhe do zhduke depozitat, por keto dy qytete akoma nuk e kane arritur kete objektiv. NUk e di perse.
 

·
Registered
Joined
·
7,753 Posts
Projekt madhor per permiresimin e cilesise se ujit dhe mbrojtjen e kanaleve te furnizimit me uje. 👍

Kanë filluar punimet në rinovimin e kanalit kryesor të ujit në Kosovë – Kanalit të Ibrit, në kuadër të Projektit Siguria e Ujit dhe Mbrojtja e Kanalit, të financuar nga Banka Botërore. Rinovimi do të sigurojë furnizim më të besueshëm me ujë dhe cilësi më të mirë të ujit, që do të bëjë të mundur përfitime për rreth 500,000 njerëz që jetojnë në pellgun e kanalit në Kosovën qendrore, dhe që kanali të bëhet faktor mbështetës për zhvillimin ekonomik dhe social. Kanali siguron ujë për nevojat e prodhimit të energjisë, për nevojat e minierave, industrisë, bujqësisë dhe për nevojat shtëpiake. Kosova Qendrore, përfshirë Prishtinën, varet pothuajse tërësisht nga ky kanal për të përmbushur nevojat e saj për ujë. E ndërtuar në vitin 1970, infrastruktura e kanalit është dëmtuar me kalimin e viteve. Dëmtimet fizike dhe ndotja kanë zvogëluar kapacitetin e tranzitit nëpër kanal, si dhe kualitetin e ujit. Projekti zbatohet nga Ndërmarrja Hidroekonomike “Ibër-Lepenc” SH.A. dhe Ministria e Ekonomisë e Republikës së Kosovës.








 

·
Registered
Joined
·
7,753 Posts
Me përkrahje financiare nga Banka Botërore, Ministria e Bujqësisë ka filluar punimet në rehabilitimin dhe modernizimin e sistemit të ujitjes Radoniqi-Dukagjini, me qëllim të përmirësimit të shërbimeve për bujqit, rritjes së prodhimtarisë së kulturave bujqësore dhe zvogëlimit të humbjeve të ujit në sistemin e ujitjes, që shtrihet në komunat Gjakovë, Rahovec dhe Prizren. Investimi është në kuadër të Projektit për Bujqësi dhe Zhvillim Rural (ARDP).
“Përmirësimi i sistemit të ujitjes Radoniqi-Dukagjini do të mundësojë shtimin e veprimtarive ekzistuese dhe nisjen e veprimtarive të reja bujqësore në këtë pjesë të Kosovës, që është shumë e përshtatshme për prodhimtari në hortikulturë. Do të kontribuojë në rritjen e prodhimit dhe profitit të fermave dhe ndërmarrjeve bujqësore, si dhe në rritjen e punësimit dhe mundësive ekonomike për gratë dhe të rinjtë në sektorin e bujqësisë”, deklaroi Menaxheri i Bankës Botërore, Massimiliano Paolucci, në ceremoninë e fillimit të punimeve për rehabilitim të sistemit. “Bujqësia mbetet një sektor kritik për ekonominë e Kosovës, me potencial të fuqishëm për të kontribuar për rritjen e produktivitetit, rritjen e eksportit, rritjen e vendeve të punës dhe zvogëlimin e varfërisë. Prandaj Banka Botërore është e përkushtuar të vazhdojë të ndihmojë përpjekjet e Kosovës për të ndërtuar një sektor bujqësor produktiv dhe të qëndrueshëm”, shtoi ai.






 

·
Carpe Diem
Joined
·
10,751 Posts


 

·
Carpe Diem
Joined
·
10,751 Posts

·
Carpe Diem
Joined
·
10,751 Posts

·
Carpe Diem
Joined
·
10,751 Posts

·
Carpe Diem
Joined
·
10,751 Posts
81 - 100 of 147 Posts
Top