SkyscraperCity banner

1 - 3 of 3 Posts

·
MP
Joined
·
9,962 Posts
Discussion Starter · #1 ·
De Alkmaarse binnenstad werd na de Middeleeuwen richting het zuiden uitgebreid. Tussen de Oude Gracht en de nieuwe stadsomwalling ontstond een afwisselend stuk stad dat wel "het Nieuwland" genoemd wordt. Vanaf de 18e eeuw begon Alkmaar vervolgens voorbij dit Nieuwland te groeien: op het zand werden buitenhuizen gebouwd, maar ook gewone woningen. In de 19e en de 20e eeuw is dit gebied verder verkaveld. Het is een chaotisch stuk stad, met het sjieke Emmakwartier en de gemengde Lyceumbuurt. De kavels zijn er slordig, de bevolking is er gemengd, al zijn ook de kleine straatjes om hun centrale ligging nu steeds gewilder geworden bij rijke Alkmaarders. Een buurt met karakter, dat in ieder geval. Ik wandelde er donderdag 1 september doorheen, gewapend met een fotocamera.

1.


De schrijfster Bosboom-Toussaint kan vanaf haar sokkel de naam van een andere schrijfster lezen: die van Maria Tesselschade Roemer-Visscher. Beide schrijfsters zijn nauw met de geschiedenis van Alkmaar verbonden.

2.


Een oud geveltje, buiten de stadsomwalling.

3.


Het Sint-Elizabethziekenhuis.

4.


5.


6.


7.


8.


9.


10.Zo worden straatjes smaller...

11.


12.


13.


14.


De Sint-Dominicusschool is nu de Sint-Adelbertus. Eigenlijk is het natuurlijk een oude fusie, maar voor Dominicus is het wel jammer - de kerk die aan hem gewijd was werd immers ook al gesloopt!

15.


16.


17.


De toren van het oude Katholiek Lyceum.

18.


19.


20.


Zo, dat was een wandelingetje net buiten het bekende historische centrum van Alkmaar. Reacties zijn welkom. :)
 

·
Registered
Joined
·
43 Posts
Mooie foto's. Er zijn best wel oude prachtige gebouwen en woningen in de stad. Het mooie eraan vind ik dat deze architectuur min of meer over heel de (binnen?)stad te zien is. Gelukkig worden dergelijke stukken bewaard en wordt het geen kakefonie van nieuwbouw en oud.
 

·
Gouda's Glorie
Joined
·
7,878 Posts
Dit soort wijken is het summum van de Nederlandse stedenbouw en architectuur. Bijna alles wat daarna is gebeurd is minder goed. Leuke serie!
 
1 - 3 of 3 Posts
Top