SkyscraperCity banner

1 - 20 of 425 Posts

·
ruiten drie
Joined
·
868 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
Almelo: algemene updates (2)

Update Projectenoverzicht
Residentie Fortezza (Bedaux de Brouwer) 23 en 21 lagen
Bouw start in oktober. Het project is een erg belangrijke schakel tussen station en binnenstad. Het complex krijgt 190 appartementen, 5500 m2 voor overige (horeca-/cultuur-/kantoor-) functies en een drielaags parkeerkelder. Bovendien wordt een nieuw plein gecreëerd en wordt het gedempte kanaal teruggebracht.
Almelineterrein (Tangram Architecten)
Bouw start in 2007. 275 woningen, waarvan 95 in een 22 verdiepingen hoge woontoren, en circa 3000 vierkante meter aan commerciële ruimtes. Tevens een tweede stationsplein.
Centrumplein met nieuw stadhuis
In ontwikkeling. Mogelijke start in 2008. Stedenbouwkundige visie via BVR Rotterdam. Het huidige plein wordt d.m.v. een nieuw winkel-wooncomplex (tussen 10-16 lagen) opgesplitst in 3 kleinere pleinen. Project omvat tevens sloop en nieuwbouw langs het plein, ondergrondse parkeergarage, verplaatsing busstation, kleinschalig park en nieuwe winkelstraat.
Indiëterrein (stedenbouwkundige opzet: Urhahn Urban Design)
Verwachte bouwstart in 2009. Ambitieus binnenstedelijk project, waarbij het voormalige textielcomplex Indië (met sheddaken en watertoren) in de plannen wordt betrokken. Ingeklemd tussen Overijsselskanaal, jachthaven, Almelo-Nordhornkanaal en toekomstige Noorderpark.

Almelo Verdiept Voorbereidende werzaamheden gestart, gereed in 2009.
Over een lengte van circa 1 km wordt het spoor verdiept, waardoor 2 gevaarlijke overwegen verdwijnen en betere verkeersaansluitingen mogelijk zijn.
Java-toren (Op ten Noort Blijdenstein) 55 meter, 14 lagen + technische verdieping
Zo goed als gereed, oplevering is in juni.

ROC van Twente (Royal Haskoning)
In aanbouw, gereed in augustus.
Groot deel van de MBO-opleidingen worden ondergebracht in deze locatie pal achter het station.
Bioscoop (Van der Linde) Amaliaplein, binnenstad
Bouw moet binnenkort starten. Complex telt 5 zalen en 3 horecazaken.
Poppodium (UN Studio)
Capaciteit van 1000-1200 bezoekers. Bouw start waarschijnlijk dit jaar.Doortrekking A35 gereed in 2008.
Nijreessingel gereed dit najaar.
Woontoren Huize Friso (Grunstra Architecten) 43 meter, 13 lagen.
Bouw start binnenkort. Onderdeel van nieuwbouwcomplex van verzorgingshuis Huize Friso in de wijk Schelfhorst.
Magna Porta (Van der Linde) 39 meter, 12 lagen
Bouw op Bedrijventerrein Twentepoort in Almelo-zuid onzeker, wegens gebrek aan huurders.Theaterhotel uitbreiding hotelvleugelWaterrijk en Noorderpark circa 4000 woningen
Mogelijke start in 2007 of 2008. Een wijk in Almelo-noord met onderscheidende kwalitatief hoogwaardige woonmileu's, waarbij elke woning een directe verbinding krijgt met het water.
Ten zuiden van de wijk komt een nieuw park, een belangrijke schakel tussen Waterrijk en het nieuwe Indiëterrein.


RBT (Regionaal Bedrijventerrein Twente)
In ontwikkeling.


IISPA Internationale Indoor Sportaccomodatie
Geplande oplevering in 2007. Sporthal pal naast Heraclesstadion met een capaciteit van 1000 toeschouwers.


Manchester (LKSVVD Architecten)
In aanbouw.


De Malderhof (Mulleners & Mulleners)
In aanbouw.


Hagenpark (Van der Linde), status: in de ijskast in afwachting van de te ontwikkelen hoogbouwvisie.


Elisakerk met klooster en appartementen (Alberts & Van Huut)
Gereed in 2007.


Appartementen en winkels (Inbo Architecten) in de wijk Sluitersveld.


De Bascule (IAA) in de wijk Sluitersveld.


Appartementen binnenstad-zuid.


Verdipark (IAA), Aalderinkshoek


VMBO Unilocatie (GAJ Architecten), Aalderinkshoek. Bouw gestart.


En eh... de monorail. :D
 

·
Hoogbouw terrorist
Joined
·
2,872 Posts
Goed werk EFKA!

Alleen.. de Castelloflat is OERLELIJK! Gallerij flats zijn echt NOT DONE!

Waarschijnlijk gaan er nu al stemmen op om de, nog niet eens in aanbouw zijnde, Castelloflat te slopen.


PS. heeft Almelo eigenlijk wel een echt centrum? Ik zie op het overzichtsplaatje van de binnenstad geen centrum. Of in elk geval niet een groot plein waar omheen allemaal cafe's zijn gepositioneerd, dan wel een markt gehouden kan worden.
 

·
Registered
Joined
·
1,066 Posts
FCG said:
Goed werk EFKA!

Alleen.. de Castelloflat is OERLELIJK! Gallerij flats zijn echt NOT DONE!

Waarschijnlijk gaan er nu al stemmen op om de, nog niet eens in aanbouw zijnde, Castelloflat te slopen.
'Facelift (in aanbouw) galerijflat jaren '60, binnenstad-oost'

De flat is dus al oud, maar wordt in een nieuw jasje gestoken.


PS. heeft Almelo eigenlijk wel een echt centrum?
Daar lopen de meningen over uiteen ;) Er is een groot marktplein,
maar ik zou dat niet het hart van de stad willen noemen.

Kris
 

·
Hoogbouw terrorist
Joined
·
2,872 Posts
OK.. voor een gallerijflat vind ik hem wel ok.

Maar liever had ik gezien dat hij plat ging en er een mooie slanke 'dame' van 20 hoog kwam te staan.

Maar helaas heb ik het niet voor het zeggen in de stad waar altijd wat gebeurt. Soms staat het verkeerslicht op rood, soms op groen. In Almelo is altijd wat te doen!
 

·
Hoogbouw terrorist
Joined
·
2,872 Posts
Ach.. Almelo is tenminste niet failliet gegaan aan deze uitspraak!

Buckler is wel failliet gegaan/uit de handel genomen door een uitspraak van een zekere Youp van 't Hek.

Het biertje van Youp

Een oudejaarsconference bezegelde het lot van het alcoholvrije biertje Buckler. Marnix Langeveld verdiepte zich in de juridische aspecten. Had Heineken de schade van honderden miljoenen guldens kunnen verhalen op Youp van 't Hek? En wie beschermt de cabaretier tegen het grootkapitaal?

31 december 1989 is een historische datum in de geschiedenis van bierbrouwer Heineken. Niet dat de goede mensen van Heineken dat die avond al in de gaten hadden; dat besef zou met de jaren komen. Het was de avond van de oudejaarsconference van Youp van 't Hek.

Hij had het over Ria Lubbers, de echtgenote van de toenmalige premier: ''Als zij een café begint is binnen een uur de hele bar aan de Buckler. Absoluut. Buckler kent u wel, hè? Dat is dat gereformeerde bier. Daar heb ik zo'n ongelofelijke hekel aan. Aan Buckler-drinkers. Gadverdamme. Die types die naast je in het café staan en niet dronken worden.''

En dat was nog maar het begin. Youp van 't Hek zou die avond nog een paar keer terugkomen op het alcoholvrije bier dat nog niet zo lang op de markt was. Na Ria Lubbers was de stereotype 'gewone man' aan de beurt: ''Heb je alweer het probleem 'wat is een gewone man', nou in dit geval bedoel ik zo'n Hollandse eikel, zo'n lul, zo'n Buckler-drinker, zo'n type die je d'r van verdenkt dat hij zijn eigen caravan trekt, zo'n grensrechter.''
Proost :cheers: <-- (ps. dit is geen Buckler)
 

·
Registered
Joined
·
1,330 Posts
Zo! Deel twee. Toch wel bijzonder.

En er staat meer op stapel. Zo hopen we binnen afzienbare tijd het definitieve groene licht te krijgen voor een verdiept spoor door het centrum. Is er een plan voor een hoge toren midden op het Marktplein (gemeente sprak over 16-18 verd), komt over enkele jaren het terrein van Ten Cate/ Nicolon vrij waar een wijk zal ontstaan met behoud van de industriele gebouwen (hallen met sheddaken), komt er een grote nieuwe wijk met landhuizen aan de noordoostkant van de stad, wordt op dit moment gebouwd aan de wijk Kollenveld (iets van 400 woningen) en zal er een groot regionaal bedrijventerrein +- 180ha ( http://www.rbtwente.nl/pdf/figuur 1.1.pdf )worden aangelegd aan de zuidkant van Almelo, bij het dorp Bornerbroek. De A35 zal worden doorgetrokken in de richting van Wierden.


@ FCG

Almelo heeft op dit moment niet echt een centraal plein waar cafe's en terassen te vinden zijn. De cafe's liggen wat verdeeld over het centrum. Op dit moment worden veel nieuwe cafe's en horecagelegenheden geopend in Almelo. Zo hebben we sinds een aantal weken het grootste cafe van NL en komen er rond het Amaliaplein een aantal nieuwe kroegen (in nieuwe bioscoop). Daar ontstaat dan een concentratie van cafe's. In de toekomst komen een paar centrale pleinen met horeca (onderverdeel in dag-avond en daghoreca)
 

·
Registered
Joined
·
1,330 Posts
effe wat extra plaatjes/ info


Ruimtelijke visie op de stad

Ruimtelijke visie: de ruimtelijke visie laat zien hoe de gemeente aankijkt tegen de ruimtelijke structuur van Almleo. Belangrijke kenmerken de ruimtelijke structuur zijn: het landschap, de infrastructuur, de binnenstad en de betekenis van Almelo voor de regio. Elk van deze kenmerken heeft zijn sterke en zwakke punten en voor elk van deze kenmerken geldt dat er verbeterpunten mogelijk zijn. De ruimtelijke visie vormt de grondslag voor het Masterplan.


Structuurplan binnenstad

De binnenstad vormt een belangrijk onderdeel van het Masterplan. Om de binnenstedelijke dynamiek nieuw leven in te blazen is een strcutuurplan gemaakt voor de binnenstad. De nieuwe structuur moet oude kwaliteiten laten herleven en nieuwe krachtige ontwikkelingen in de binnenstad mogelijk maken. De binnenstad kan herleven als ontmoetingsplaats, met een beter aanbod van winkels, horeca, voorzieningen en woningen.Om ruimte te maken voor deze plannen worden de formele grenzen van de binnenstad verlegd.


Vijf samenhangende plandelen

Het Masterplan onderscheidt vijf samenhangende plandelen: Centrum/ Binnenstad, Noord, Oost, Zuid en West. Elk plandeel kent eigen concrete projecten.


grootste cafe is gehuisvest in het Waagpand


80ha grote villawijk in de noord-oosthoek van Almelo bij het dorp Mariaparochie


Vernieuwing Nieuwstraat-Rohofkwartier (oude vervallen soort van arbeiderswijk). Een van de eerste plannen is dit appartementencomplex van BDC Architecten aan de Nieuwstraat


Het nieuwe Poppodium waar UN-studio (Ben van Berkel) aan blijkt te tekenen. Geruchten gaan dat het een bijzonder vormgegeven gebouw gaat worden, hopelijk net zo als hun nieuwe theater voor Lelystad (zie plaatje hieronder)


recontructie kades en terassen Almelose Aa
was dit

wordt dit

nu (helaas is een pand verzakt en ligt het werk tijdelijk stil)


verdere verdichting en vernieuwing binnenstad. Er staat meer van dit soort bebouwing op stapel.
woningbouw bij Leemslagenplas (Almelo Zuid-west, nabij nieuw aan te leggen deel A35)
onderstaande plaatjes zijn ooit door EFKA gevonden op het net. Men is aan het ontwikkelen. Of het dit plan wordt is onzeker.
plantekst
Stedenbouwkundig Plan Leemslagen

Leemslagen is een zuidwestelijke uitbreidingslocatie van Almelo, ingeklemd tussen de toekomstige snelweg A 35 en het Twentekanaal. De aanwezigheid van dit kanaal en een zandwinplas maken het gebied tot een voor Almelo unieke woningbouwlocatie. Het programma voor deze locatie bestaat uit 300 woningen, voor het grootste deel koopwoningen in het duurdere segment.
Met de zandwinplas als krachtige organisator van het gebied is in het ontwerp afgezien van nieuwe, zware structuurmiddelen. Er zijn vier woonmilieus ontworpen die op verschillende manieren aan de plas zijn verankerd: beekstrip, plaseiland, kanaalstrip en villapark. Het karakter ervan wordt bepaald door de locatiekenmerken en verstrekt door de in sommige gevallen voorgeschreven architectonische types. Zo is de noordelijke, smalle beekstrip ontworpen als membraan tussen de plas en het landschap ten noorden ervan: blokjes brede, ondiepe woningen worden afgewisseld met kleine open ruimtes. Door dijkwoningen op het kanaal te oriënteren wordt dit een intern stedelijk element waardoor de relatie tussen Leemslagen en het oostelijk gelegen Windmolenbroek wordt versterkt. Onder de hoogspanningskabels parallel aan het kanaal wordt water gemaakt. Zo ontstaat een plaseiland waar individueel groen en steigers het karakter bepalen. Het zuidelijke villapark is indirect verbonden met de plas door een representatieve singel en smalle, op de plas georiënteerde paden. Naast een strategische aanvulling op het woonmilieu-aanbod is de ontwikkeling van Leemslagen aangegrepen om op structuurniveau een kwaliteitsslag te maken: het 'waterrijk' Leemslagen wordt toegankelijk voor heel Almelo door de groene loper op zuidoever; het kanaal wordt betrokken bij de stad en er wordt vormgegeven aan een duurzame begrenzing van het landschap ten noorden van de plas.
 

·
Registered
Joined
·
1,066 Posts
De herinrichting van de Aakade is echt een behoorlijke verbetering en met name het verlaagde terras voor België is een behoorlijke upgrading van het gebied. Toch nog steeds jammer van het overschot aan lelijke pandjes rondom.

Kris

ps. tijdens het surfen stuit je op nuttige dingen: http://www.ikbentrotsopalmelo.nl
 

·
Registered
Joined
·
2,200 Posts
Ik vind die semi-retro die in de Almelose binnenstad wordt neergezet best heel aardig. Er onstaat op veel plekken toch een stedelijke atmosfeer. Heel goed dat er aan dat stadsplein gewerkt gaat worden.
Ik verwacht van de Almelose binnenstad de komende jaren meer dan van Hengelo.
 

·
ruiten drie
Joined
·
868 Posts
Discussion Starter #14
Update ontwikkeling Het Kolkje

Voor de nieuwe open verbinding tussen de Grotestraat en Het Kolkje is nu een ontwerp klaar. De nieuwe doorgang is een eerste stap voor een betere winkelrouting en is onderdeel van het Masterplan. Het Kolkje, nu verscholen achter de winkelstraat, moet een meer open karakter krijgen en krijgt binnen de winkelrouting een 'dwaalfunctie'.
Het ontwerp voorziet in 12 appartementen, waarvan 4 aan Het Kolkje en 2 winkelunits van samen 200m2. Het plan ligt nu ter goedkeuring bij de gemeente. Ook de financiële haalbaarheid is nog onderwerp van onderzoek. De bedoeling is dat eind dit jaar de verkoop start en dat de bouw volgt in het voorjaar van 2006. Het project is in handen van Hegeman Bouw.


Huidige situatie, vanuit Het Kolkje.


Met de bouw van de 3 'stadsgrachtwoningen' (bouwlocatie op kleine afstand van de nieuwe passage) wordt in maart gestart en eind dit jaar opgeleverd. Hopelijk wordt de passage van een betere kwaliteit dan dit sterke staaltje (uche) architectonische ordening...
Bron: weekblad Typisch Almelo
 

·
Member member
Joined
·
1,685 Posts
Er zit muziek in Almelo. Meer dan in Hengelo, ze heeft ook minder last van een negatieve invloed van Enschede denk ik.
 

·
Registered
Joined
·
38 Posts
Iemand enig idee wat er gebouwt gaat worden langs de Bornsestraat tussen de Violierstraat en het oude Heracles-stadion? Ik fietste er laatst lang en het is één grote verpauperde bende. Dat terwijl het één van de toegangswegen tot het centrum is en het een mooie ligging heeft... Iemand toevallig plannen?
 

·
ruiten drie
Joined
·
868 Posts
Discussion Starter #18
Daar wordt gebouwd aan de nieuwe wijk Kollenveld. Aan de Bornsestraat komt ruimte voor bedrijven, dacht ik.
 

·
Registered
Joined
·
1,330 Posts
ik denk dat hij Kollenveld niet bedoeld maar het terrein aan de Bornsetraat waar die fabriek stond (ongeveer ter hoogte van Looms). Daar kwamen dacht ik iets van 30 woningen. Had jij daar op de Woningbeurs niet iets van gezien EFKA?
 

·
ruiten drie
Joined
·
868 Posts
Discussion Starter #20
Nee, volgens mij niet. Of ik kan het me niet meer herinneren. :)
 
1 - 20 of 425 Posts
Top