SkyscraperCity Forum banner
141 - 160 of 160 Posts

·
ruiten drie
Joined
·
868 Posts
Discussion Starter · #143 ·
Alleen Noordtoren op Fortezza

Van Residentie Fortezza worden in juli in eerste instantie alleen de zijbeuken en de Noordtoren gebouwd, aan de kant van de rechtbank. Volgens Van der Looy is er voldoende afzet om met de bouw van start te gaan. Wel is geoordeeld dat het bouwplan gefaseerd wordt gerealiseerd. De bouwvergunning voor de Residentie Fortezza is inmiddels onherroepelijk. Van der Looy ontvangt van de Gemeente Almelo nog eens 1 miljoen euro als stimulering voor de start van de bouw. De schets komt uit de memo van de gemeente.

Stedenbouwkundig is het alleen bouwen van de toren op de hoek met de Egbert Gortestraat acceptabel, deze markeert daarmee het hoekpunt, verankert het bouwplan aan het kanaal en geeft de overgang aan van het kantoren gebied met de rechtbank en het woongebied richting centrum. De schuine lijn richting station van het horizontale woonblok wordt door de hoogte voldoende geaccentueerd. Als begrenzing naar het toekomstig "Fortezzaplein" en als overgang naar het naast gelegen woongebouw Havenveste heeft dit bouwdeel voldoende maat en is een tweede toren niet noodzakelijk.

In het stadsbeeld, vanaf Javatoren tot de geplande bebouwing in het nieuwe centrum, komt 1 toren ook passend over. Indien onverhoopt besloten zou worden om voor langere tijd de 2e toren uit te stellen � hetgeen zeker niet de bedoeling is-, dan zal de kopgevel van het dan aanwezige bouwblok een aangepaste vorm / architectuur dienen te krijgen.

Omroep Almelo
 

·
Civieler
Joined
·
1,174 Posts
Fortezza vijf etages lager

dinsdag 20 april 2010 | 20:17 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 20 april 2010 | 20:50
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
De Residentie Fortezza zoals projectontwikkelaar Van der Looy die heeft laten ontwerpen.

De Residentie Fortezza zoals projectontwikkelaar Van der Looy die heeft laten ontwerpen.

ALMELO - Het college van B en W heeft een nieuw besluit genomen over de bouw van Residentie Fortezza. Beide torens worden vijf etages lager. Dat scheelt dertig appartementen.De onderhandelaars van de nieuwe coalitie hadden aangedrongen op een beperking van het bouwvolume.

Het college is daarna op nieuw in gesprek gegaan met projectontwikkelaar Van der Looy. Het resultaat stemde de onderhandelaars tevreden. De zuidtoren wordt in plaats van 23 etages achttien, de noordtoren wordt geen 21, maar zestien etages.

Dat levert de gemeente minder geld op voor de grond. Omdat er minder op gebouwd gaat worden incasseert Almelo geen veertien, maar tien miljoen euro voor de grond naast de rechtbank.

Omdat er minder appartementen verkocht hoeven te worden, gaat de bouw niet in fases, maar worden beide torens snel achter elkaar gebouwd.
TC Tubantia
 

·
Banned
Joined
·
3,985 Posts
Wat maken die 5 verdiepingen nou uit? Nouja, 30 appartementen minder om te verkopen dus, en beide torens worden ineens gebouwd in plaats van in fases. Alleen maar goed nieuws dus eigenlijk, behalve het feit dat ze iets lager worden, en 18 & 16 lagen is voor Almelo nog steeds een flinke stap vooruit. :)
 

·
Registered
Joined
·
4,744 Posts
^^18 en 16 etages is voor Almelo hoog genoeg inderdaad. Ik ben alleen bang dat dit het ontwerp niet ten goede zal komen. Er is ontworpen met een bepaald idee, en als het goed is zijn daar hoogte en breedte verhoudingen voor gekozen. Als een gebouw in een keer een stuk minder hoog wordt zal dit toch invloed moeten hebben op hoe een gebouw eruit gaat zien.

Ze kunnen het gebouw beter weer opnieuw gaan ontwerpen. Of in ieder geval kritisch kijken welk effect deze ingreep zal hebben en eventueel aanpassingen doen.
 

·
Gouda's Glorie
Joined
·
7,911 Posts
Precies, de verhoudingen van dit ontwerp zijn zodanig dat ze volgens de architect en ontwikkelaar mooi waren. Daar kan je dan niet zomaar 5 verdiepingen (~20%) vanaf snoepen.

Een snelle paint-impressie van de torens met 5 verdiepingen er af:
 

·
Banned
Joined
·
3,985 Posts
Wat misschien een beter idee zou zijn is om de hoge toren gewoon zo te laten en bij de ander 10 lagen eraf halen. Daarmee hoef je ipv twee torens aan te passen er maar 1 te veranderen (kosten besparing), kun je toch 30 appartementen schrappen, heb je meer appartementen op een hoger niveau en haal je toch de ambitie waarmee je bent gestart (een 70+ gebouw)

zoiets wordt het dan:

 

·
Wereldburger
Joined
·
847 Posts
Dit is al hoog genoeg voor Almelo, maar toch heb ik een dikke vraagteken wat betreft het schrappen van 5 lagen. Is het hele probleem nou die 5 lagen...
 

·
Civieler
Joined
·
1,174 Posts
Zonde, het was zo'n mooi plan. Maar als er in Almelo geen belangstelling voor is (en veel weerstand (?)) dan houdt het al snel op.
Misschien kan het oorspronkelijke plan verkocht worden? Ik weet nog wel een paar mooie plekjes in Apeldoorn :D
 

·
der Niederländer
Joined
·
5,194 Posts
Nou, het gaat lekker in Almelo. Behalve het niet doorgaan van dit bouwplan lees ik op dezelfde pagina op TCTubantia ook iets over een renovatie van het oude stadhuis i.p.v. de door Meyer & van Schooten ontworpen nieuwbouw. Een andere optie is uitkleden van het ontwerp van M&vS...

Ook met 3 miljoen subsidie komt Fortezza niet van de grond
dinsdag 22 juni 2010 | 23:58


Residentie Fortezza.

Projectontwikkelaar Van der Looy heeft de handdoek in de ring gegooid. Het lukt namelijk niet om Fortezza op korte termijn van de grond te krijgen. De wethouders Van Woudenbergh (stadsontwikkeling) en Van Marle (financiën) kregen dat maandag te horen van de projectontwikkelaar te horen.

Van der Looy zou voor 1 juli moeten beginnen met de bouw van Fortezza, wilde hij een bouwsubsidie van 3 miljoen in de zak kunnen steken. Het terrein aan de Egbert Gorterstraat ligt er echter nog steeds verlaten bij. Het lukt de projectontwikkelaar ook met de forse overheidssubsidie niet om voldoende kopers te vinden. In maart werd al een uitgekleed plan gepresenteerd, met niet twee maar een woontoren.

De gemeente Almelo gaat met Van der Looy praten hoe de huidige patstelling doorbroken kan worden. Voor 1 september moet daarover duidelijkheid zijn.
bron
 

·
Registered
Joined
·
4,042 Posts
Gelukkig maar. Na al die versoberingen is het ook maar goed dat het niet meer doorgaat. Die torens kwamen alleen maar tot hun recht in hun volledige hoogte. Liever niks dan half werk.
 
141 - 160 of 160 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top