SkyscraperCity Forum banner

[Amsterdam] czyli "Hipstery i ich rowery"

49776 Views 242 Replies 44 Participants Last post by  Krzycho
Dzień dobry. Będą z wolna skapywać obrazki.
22 kwietnia, zaczynamy od Spaarndammenbuurt.

01. Na końcu bodaj najbardziej znany obiekt - Het Ship

02. Trochę bliżej. Od razu uprzedzam. Ponieważ najtrudniej robić rzeczy najłatwiejsze, to więcej nie będzie.

03.

04.

05.

06.

07.

08.

09.
See less See more
9
1 - 20 of 243 Posts
Widząc wątek Hermita o Amsterdamie liczyłem, że w końcu zobaczę Holandię naturalną, w deszczu. A tu znów sztuczne oświetlenie. Przecież ta cegła tak naprawdę wygląda inaczej, przytłaczająco, gdy leje i wieje cały tydzień :baeh3:
Widząc wątek Hermita o Amsterdamie liczyłem, że w końcu zobaczę Holandię naturalną, w deszczu. A tu znów sztuczne oświetlenie. Przecież ta cegła tak naprawdę wygląda inaczej, przytłaczająco, gdy leje i wieje cały tydzień :baeh3:
Gdy leje deszcz,to nie czas na kontestowanie estetyki.Po drugie klinkier nie wymaga szczególnych zabiegów konserwacyjnych,pragmatyzm.Przeciwwagą są drzewa,dość odważnie upchnięte w skromnej przestrzeni,starannie dobrane i dobrze pielęgnowane.W sumie przyjemna kameralność dla wszystkich.No i powalający brak krawężników.
See less See more
Jakie sztuczne oświetlenie?
deszczu trochę będzie

Zmiana estetyki (ekspresjonizmy ceglaste jeszcze będą, spokojnie)

10. Haarlemmerpoort czyli brama haarlemska. Tu kończyło się miasto, a ponieważ droga prowadziła w kierunku Haarlemu, stąd nazwa. Trochę nietypowy jak na miasto neoklasycyzm - poprzednia brama była tak zniszczona, że w 1837 zdecydowano zastąpić nową, którą ukończono trzy lata później.

11. Tam pójdziemy

12.

13. Tuż za bramą Haarlemmerplein, czyli plac haarlemski.

14.

15. W tle Westerkerk

16.

17.

18. Kopuła to Ronde Lutherse Kerk (Koepelkerk). Dawny kościół luterański (dawny, bo luteranie się z niego wyprowadzili w 1935).

19.
See less See more
10
Zdjęcie 16 - dom na barce, zawsze mi się takie rzeczy podobały, mógłbym w takim mieszkać :) Z tym, że trochę dalej od torów... ;)
Ostatnio mamy tutaj Florydę, upały, duchotę, robactwo i sporadyczne pompy. Ale spoko, spoko, zaraz przyjdzie lato, temperatura spadnie poniżej 20'C i będzie padać tygodniami. :D
See less See more
^^
Nie strasz... :D wybieram się tam w sierpniu.
Nie straszę, w zeszłym roku średnia temperatura w lipcu wyniosła 15,9'C a najwyższą temperaturę odnotowano 28.07, całe 24,3'C (dla porównania dzisiaj jest 29'C), w sierpniu było niewiele lepiej, średnia 16,9'C. :D
No i jest długo wyczekiwana premiera :cheers: Będę oglądał :popcorn:

http://i1049.photobucket.com/albums/s382/GlahnAMS22/DSC01709.jpg
a tą fotkę, to ja chyba skądś znam :rofl: :banana:
^^ hehe :D Pozwoliłem sobie na jej kradzież i wykorzystanie do celów prywatnych :D Co się śmiejesz, nie miałem aktualniejszej pod ręką :D
Hermit chyba celowo czekał z tym wątkiem aż minie miesiąc od wizyty.
Eee, tynk, zwłaszcza przybrudzony wygląda w deszczu jeszcze gorzej. Wystarczy popatrzeć jak strasznie na niekorzyść zmieniają się miasta hiszpańskie w pochmurną pogodę. Z jednej strony cegła przytłacza, a z drugiej jest w tym nieludzkim nagromadzeniu ceglanych elewacji jakiś taki ascetyczny monumentalizm. Na dwoje babka wróżyła: albo z tego wyjdzie totalna deprecha, albo umiłowanie ceglarni.
Ostatnio mamy tutaj Florydę, upały, duchotę, robactwo i sporadyczne pompy. Ale spoko, spoko, zaraz przyjdzie lato, temperatura spadnie poniżej 20'C i będzie padać tygodniami. :D
Szczerze mówiąc ciepło i słonecznie jest dopiero od kilku dni. W zeszłym roku w kwietniu mieliśmy 2 tygodnie śródziemnomorskiego lata, ale w tym roku pogoda jest wybitnie zła. Biorąc pod uwagę, że Amsterdam ma rocznie około 185 dni deszczowych (w to wliczone są też przelotne opady), to większość tego co ma padać, już się wypadało :D
Nie straszę, w zeszłym roku średnia temperatura w lipcu wyniosła 15,9'C a najwyższą temperaturę odnotowano 28.07, całe 24,3'C (dla porównania dzisiaj jest 29'C), w sierpniu było niewiele lepiej, średnia 16,9'C. :D
Za to pod koniec września i na początku października przez tydzień chodziliśmy w krótkim rękawie ;)
See less See more
Pozwoliłem sobie na jej kradzież i wykorzystanie do celów prywatnych :D Co się śmiejesz, nie miałem aktualniejszej pod ręką :D
Niewinny zarzucanych sobie czynów... Teraz odczytamy uzasadnienie werdyktu: w powyższym przypadku traktujemy, to jako teaser, przeznaczony dla bardzo wąskiego grona odbiorców o charakterze VIP. Orzeka się, iż Hermit, dalej zwany hræddur köttur, nie przeznaczył należytej kwoty pieniężnej (w ojro) na szeroko zakrojoną kampanię reklamową. Niniejszym sprawa zostaje oddalona z wokandy. Natomiast Hermit alias hræddur köttur powinien dalej postować amsterdamskie foty w czynie społecznym :bowtie:
See less See more
moją umiłowaną stolicę wolności zawsze i w każdej ilości mogę oglądać :cheers:
@Marcino
Wysoki Sądzie! Swoim poczciwinowatym umysłkiem köttur nie ogarnia złożoności i finezji wywodu i zwraca się z prośbą o wyłożenie tego samego w prostszej formie, przyswajalnej dla kociego rozumku.

earth indrudek said:
Nie ma reklam! Chamskich szyldów! Kurde... Kiedy u nas?
Nigdy, bo zakazać to byłby przecież zamach na wolność, spontaniczność i kreatywność!

Dobra, idziemy dalej.
20.

21.

22.

23.

24.

25. Damrak

26.

27.

28. Sodomia i gonorrhea czyli Warmoesstraat

29. I to, na co niektóre tygrysy czekają najbardziej. Oude Kerk czyli inaczej centrum De Wallen. Zdjęć panienek tradycyjnie nie będzie /nawiasem mówiąc wyglądały bardzo plastikowo/. Podobno jest to zbyt ryzykowne (podobno może skutkować np. wyrwaniem aparatu przez krewkiego alfonsa i wrzuceniem do kanału)

30.
See less See more
11
köttur nie ogarnia złożoności i finezji wywodu i zwraca się z prośbą o wyłożenie tego samego w prostszej formie, przyswajalnej dla kociego rozumku.
Tooo jest panie metajęzyk i tak ma być... tego ten. I niech nie mydli :lol: ;) Temidzie oczu rozumkiem, nie jest misiem. Szczegóły sprawy zostały objęte klauzulą tajności [Top Secret] Wniosek zostaje rozpatrzony negatywne :pieczątka:
:rofl:
See less See more
I to, na co niektóre tygrysy czekają najbardziej: Oude Kerk
Fajny wynalazek, hermicie. Niestety większość tygry... sorry, turystów jest tak zajęta oglądaniem pań w oknach, że samego kościoła nawet nie zauważa, a o Cudzie Amsterdamskim z 1345, tym bardziej nie słyszała. Wielka szkoda, bo coroczna procesja z tej okazji, która odbywa się zawsze w pierwszą noc z soboty na niedzielę po 15 marca, jest bardzo ciekawym wydarzeniem. Trasa procesji przebiega między innymi przez Warmoesstraat - współczesne centrum rozwiązłości wszelakiej i można wtedy zaobserwować typowe obrazki, charakterystyczne dla lokalnego folkloru. Żłopiący na ulicy piwsko panowie w skórach - nazwijmy ich motocyklistami, szukają dialogu z uczestnikami procesji, lecz ci ostatni nie mogą odpowiadać, gdyż uczestniczą w cichym pochodzie. Znane są przypadki motocyklistów i innych cyklistów, którzy zafascynowani tradycją marcowej procesji, traktują ją jak edukacyjno-rozrywkowo-rehabilitacyjne hop siup - spacerują wraz z pochodem, a po dotarciu na Warmoesstraat, robią cichutkie hop-siup na bok i znikają za drzwiami jednej z wielu szmulowni.

Oficjalna strona Cichej Procesji
Info z wiki
Strona Beginaża, skąd co roku rusza procesja
See less See more
Dzięki wielkie. Bardzo ciekawa informacja oraz linki z obszernym opisem wydarzenia. Ja w życiu nie słyszałem o tym cudzie i związanej z nim procesji ulicami Amsterdamu. Sam kościół zauważyłem :colgate:, ale nie wchodziłem do środka. Bo co niby może być ciekawego w protestanckich świątyniach? Teraz wiem, że to był gruby błąd. Mea Culpa ;) Ten wątek może jeszcze nie raz zadziwić :cheers:
See less See more
Mocnym atutem Oude Kerk jest jego wiek. Naprawdę czuć sędziwość i powagę tej budowli, pomimo, że wnętrze jest z pozoru nieciekawe, bo pozbawione ozdób (kościół początkowo był katolicki). Duże wrażenie robi stąpanie po wielkich płytach nagrobnych - w kościele chowano zmarłych do połowy XIX wieku i jeśli wierzyć różnym źródłom, we wnętrzu Oude Kerk spoczywa ponad 10 tysięcy amsterdamczyków. Warte uwagi są okna w gotyku płomienistym, ale gwoździem programu będzie wieża, na którą można się wspiąć (tylko z przewodnikiem). Widok jest najpiękniejszy z wszystkich amsterdamskich wież kościelnych, bo kościół jest usytuowany w samym sercu Starego Miasta.

Co do Cudu Amsterdamskiego, w miejscu domu, gdzie święta hostia uniosła się ponad płomienie, zbudowano w latach 1346-47 kaplicę De Heilige Stede, która w XV wieku spłonęła kilkakrotnie, gdy miasto było trawione pożarami. Za każdym razem kaplicę odbudowywano. Najgorszy los spotkał ją w czasie rewolty ikonoklastów, gdy spustoszono wnętrza, a sama hostia zniknęła. Odnaleziono ją później w tzw. świętej skrzyni. Kaplica ostatecznie została odebrana katolikom w 1578 i początkowo zdegradowano ją nawet do roli stajni, w której trzymano konie. Później protestanci urządzili w niej własną kaplicę, którą, by odciąć się od katolickiej przeszłości, nazwali Nieuwezijds Kapel. Jednocześnie wraz z przejęciem kaplicy, procesja upamiętniająca Cud Amsterdamski została zakazana. Kaplica od początku była przez protestantów traktowana marginalnie. Ostatecznie w XIX wieku popadła w ruinę.

W 1881 r. odkryto dokument z 1651, który dokładnie opisywał pierwotną trasę procesji i postanowiono wrócić do tradycji pochodu. Ponieważ w Amsterdamie do 1984 panował zakaz katolickich procesji, pierwsze pochody odbywały się w milczeniu, na znak protestu. Począwszy od 1881 stawały się one z roku na rok coraz bardziej popularne, aż w 1908 z obawy przed powrotem do miasta obrzędów rzymsko-katolickich, protestanci zburzyli Nieuwezijds Kapel, pomimo licznych protestów nie tylko samych katolików, ale również organizacji ochrony zabytków. O wyburzeniu kaplicy, zachowanych jej fragmentach, budowie nowej kaplicy w 1921 i jej dalszych burzliwych losach (między innymi służyła krótko za meczet, a kolumna upamiętniająca Cud Amsterdamski zbudowana z gruzów Nieuwezijds Kapel, stojąca niegdyś na Rokinie, leży w krzakach w Amsterdam Noord) - można przeczytać tutaj.
O historii kaplicy opowiada również wiki.
See less See more
31.

32.

Pomnik informujący, by szanować wszystkich pracowników seksbiznesu już znacie ;) Niedaleko (przypominam, że to nadal okolice Oude Kerk, to mniej wiecej tak, jakby "takie rzeczy" stały np. w Krakowie koło Kościoła Mariackiego) w chodnik wtopiona jest taka płaskorzeźba:

33.

34. Daje pole do różnych interpretacji

35.

36. "Wenecja"

37.

38.

39. W tle budynek wagi miejskiej. Najstarszy świecki budynek w mieście, końcówka XV wieku. Wpierw brama miejska i część murów, przekształcona w wagę w początku XVII wieku

40. Modernizm można i tak wyremontować :colgate:
See less See more
10
1 - 20 of 243 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.