SkyscraperCity banner

181 - 200 of 375 Posts

·
Registered
Joined
·
4,208 Posts
De keuze voor meer of minder woningen is door de ontwikkelaars en ontwerpers gemaakt (met daarbij natuurlijk in gedachte dat ze waarschijnlijk eerder zouden winnen als ze het iets minder massaal zouden maken).
Opvallend hoe Van Wijnen/Rijnboutt de buurt paait door slechts 68 woningen te willen bouwen, waar Wonam/van Dam op hun beurt 126 en Kondor Wessels/Studioinlinedots 132 willen bouwen.
68 woningen vs 132 woningen. Dat gaat over programma. Niet over esthetiek of passen in de buurt. Sorry hoor. In theorie heb je een mooi verhaal dat de buurt niets over het bestemmingsplan en programma te zeggen zou hebben, maar in de praktijk hadden de bewoners dus een zeer grote stem in het halveren van het aantal woningen. (wat ze gelukkig niet gedaan hebben, maar waarschijnlijk ook alleen maar omdat ze dan een lelijke flat hadden gekregen.)
 

·
Frans Woerden
Joined
·
28,091 Posts
Het is nogal stil rond dit project maar Wonam belooft in 2016 te starten met de bouw.

Steltloper

In 2016 start Wonam met de bouw van het gebouw Steltloper. Een woontoren met 126 appartementen aan de Ertskade in het Oostelijk havengebied. Onderin het gebouw komt een maatschappelijke ruimte voor buurtfuncties. De ondergrondse parkeerkelder biedt ruimte aan 88 parkeerplaatsen en een fietsenberging. De woontoren staat deels in het water en deels op hoge poten.
 

·
Registered
Joined
·
717 Posts
wat is eigenlijk het idee achter de diagonale vlakte (Keesje Brijdeplantsoen) over dit schiereiland ? Is dit een reservering ergens voor ?
 

·
Frans Woerden
Joined
·
28,091 Posts
Vergunning De Steltloper

Aanvraag omgevingsvergunning Ertskade (De Steltloper)

Stadsdeel Oost - 28 december 2015

Ertskade (De Steltloper): het oprichten van een woontoren (De Steltloper) met 126 appartementen, 86 parkeerplaatsen en 252 fietsstallingsplaatsen, ingekomen op 23 december 2015, 2117685/HZ-WABO-2015-013733

Dit is een kennisgeving. In een latere fase van de procedure kunt u of een zienswijze indienen, of bezwaar maken.
Bron: www.amsterdam.nl
^^
Ze zijn er dus nog wel mee bezig maar de vergunning is nog niet rond. Hoop dat de gemeente wat af heeft gesproken met de bewoners want anders kan het nog wel een paar jaar duren hier. Ze hebben de buurt wel laten kiezen maar volgens mij niet met de voorwaarde dat de bewoners geen bezwaar meer mogen indienen.
 

·
Frans Woerden
Joined
·
28,091 Posts
De Steltloper

9 februari 2016
Planning

Wonam heeft de benodigde bouwvergunning aangevraagd. Als het bouwplan aan de voorwaarden voldoet, kan de vergunning naar verwachting in maart 2016 worden verleend. De bouw start dan vóór de zomervakantie en duurt ongeveer twee jaar. De buurtbewoners krijgen vroegtijdig informatie over hoe de bouw precies in zijn werk gaat.
Stadsdeel Oost wil bij De Steltloper in overleg met de bewoners een prettige openbare ruimte maken voor de buurt.


Bron: https://www.amsterdam.nl/wonen-leef...ten-oost/ertskade-bouwplan/presentatie-wonam/
 

·
Frans Woerden
Joined
·
28,091 Posts
^^
Dat is lekker, de bewoners hebben gestemd op het oude ontwerp en krijgen nu een goedkoper ontwerp terug. De steiger is trouwens wel groter geworden.
 

·
Registered
Joined
·
157 Posts
Ze beloven nog voor de zomer hier te beginnen met de bouw.
Zou het er dan eindelijk van komen, die Steltloper?

De oorspronkelijke naam van het bouwproject, Fountainhead, leek trouwens te refereren aan het beroemde boek van Ayn Rand, wat onder meer gaat over een architect die weigert om artistieke compromissen te sluiten. Laat dit project nu net het beste voorbeeld zijn van een gebouw waarbij zoveel compromissen zijn gesloten dat er niets van het oorspronkelijke idee is overgebleven en er een relatief kleurloos en slap ontwerp uit is gekomen. Komisch eigenlijk. Ik snap wel dat het gebouw daardoor een andere naam moest krijgen, want 'Fountainhead' was totaal onhoudbaar geworden.
 

·
Registered
Joined
·
1,774 Posts
Leuke gedachte, maar niet helemaal juist. De analogie loopt uiteindelijk spaak. Dit project heeft, behalve de lokatie en de naam van deze thread, niks meer met het oorspronkelijke project te maken. Fountainhead is, weliswaar na veel compromissen, aanpassingen en gedoe, uiteindelijk gewoon in de crisistijd afgeblazen. En vervolgens heeft de gemeente voor deze lege plek een soort beauty contest georganiseerd met 3 deelnemers. Zowel de oorspronkelijke opdrachtgevers Eigen Haard & De Key als architect Steven Holl van Fountainhead hebben niks met De Steltloper van doen.

Overigens is Fountainhead een prima boek en, vooral, een geweldige voorstelling van Toneelgroep Amsterdam. Gaat dat bij gelegenheid zien.
 

·
Registered
Joined
·
661 Posts
P17 ... idd een prima boek ... alleen de achterliggende filosofie van ikke-ikke-ikke is na de crash van 2008 niet meer vol te houden.
 

·
Registered
Joined
·
157 Posts
Ik heb dus een stap gemist. :) Bedankt voor deze aanvulling. Maar is het nog steeds geestig dat een gebouw genaamd Fountainhead wordt vervangen door een dergelijk compromis als De Steltloper. Ik ben overigens wel benieuwd hoe dit project uiteindelijk uitpakt. Hopelijk valt het mee.

The Fountainhead is een fascinerend boek, maar een jonge Amerikaanse docente Engels uit NY zei mij vorig jaar dat ze als democraat niets met het werk van Ayn Rand te maken wil hebben gezien de extreem rechtse opvattingen die de schrijfster er op na hield. En dat klopt inderdaad.
 

·
Registered
Joined
·
1,774 Posts
Het is best mogelijk de ideeën en opvattingen van Rand niet te delen of zelfs hartgrondig af te wijzen, maar de term extreem-rechts zou ik toch graag blijven reserveren voor fascisten en racisten, niet voor Ayn Rand. Wat je docent betreft, ze illustreert zo aardig hoe verstikkend, lui, kleingeestig en regressief het intellectuele klimaat op veel universiteiten in de US is. Genoeg hierover wat mij betreft, on topic. De Steltloper is inderdaad een flinke teleurstelling in vergelijk met de eerdere ontwerpen voor die lokatie.
 

·
Registered
Joined
·
157 Posts
Ik snap wat je bedoelt P17. Wellicht heeft deze term in de Verenigde Staten een net iets andere inhoud dan in NL. Maar genoeg hierover inderdaad.
Terug naar De Steltloper. Compromis of geen compromis, misschien worden we zomaar verrast als het gebouw er staat. En wellicht werkt de geringe hoogte juist heel goed bij de laagbouw (en de bebouwing aan de overkant op het KNSM-eiland).
 
181 - 200 of 375 Posts
Top