SkyscraperCity banner

1 - 20 of 331 Posts

·
Frans Woerden
Joined
·
27,653 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
Een torentje van 80 meter verdiend volgens mij wel een eigen thread
Hoogte: 80 meter
Architect: Dam & Partners
Functie: kantoor+ extended stay hotel
Locatie: Zuidas/Goldstar
Status: start bouw eind 2017
Huurder: Loyens & Loeff
Ontwikkelaar: Maarsengroep
Aannemer: Hurks
Aannemersovereenkomst Hourglass is getekend

15-08-2017 - Hourglass is een nieuwbouw ontwikkeling aan de Parnassusweg op de Amsterdamse Zuidas.

Het zandlopervormige gebouw met een hoogte van 80 meter is ontworpen door architectenbureau Dam & Partners.
Met zijn iconische architectuur – geïnspireerd op de geometrische kunstwerken van Brancusi – en lichte natuurstenen gevel, is een tijdloos gebouw ontworpen. Hourglass wordt ontwikkeld door SAX Vastgoed V.O.F., een initiatief van Maarsen Groep en Zadelhoff.

Het kantoorgedeelte van het gebouw omvat circa 21.000 m² kantoorruimte. Loyens & Loeff zal met circa 15.500 m2 het grootste gedeelte gaan betrekken. Daarnaast bestaat het programma onder andere uit 700 m² winkel- en horecaruimte, fietsenstallingen en 148 parkeerplaatsen. Het kantoorgedeelte is gekocht door het Bouwinvest Dutch Institutional Office Fund.

Daarnaast wordt in Hourglass een appartementenhotel met een publiek toegankelijk restaurant gerealiseerd. Het hotel, dat 115 appartementen voor extended stay gaat aanbieden, is verhuurd aan internationale operator PREM Group. Het concept Premier Suites creëert een woonomgeving en biedt hotelkamers die geschikt zijn voor langdurig verblijf. Het hotelgedeelte is gekocht door het Bouwinvest Dutch Institutional Hotel Fund.
Hourglass vormt een logische toevoeging binnen de Zuidas en de locatie vormt straks een natuurlijke verbinding tussen de bestaande Zuidas en het Kenniskwartier van de VU en het VUmc. De vormentaal en het warme materiaalgebruik geven Hourglass een klassieke en internationale uitstraling. Het multifunctionele karakter van het gebouw vult de bestaande en geplande functies goed aan. De realisatie van het hotel met extended stay, dat nog niet op de Zuidas aanwezig is, maakt het totaalaanbod binnen Zuidas compleet.

Hourglass zal door HURKS Bouw gaan worden gebouwd in samenwerking met Klimaatservice Holland en Van den Pol Elektrotechniek voor de installaties. De oplevering is eind 2019 gepland. Hourglass zal bij oplevering een BREEAM-NL Excellent certificaat krijgen. Het ontwerpteam bestaat naast architect Dam & Partners uit Zonneveld ingenieurs, DWA, Peutz en Aronsohn management.
Bron: www.maarsengroep.nl

Kavel nu: (gras op voorgrond)
 

·
Registered
Joined
·
3,068 Posts
Inclusief de bovenkant zonder ramen tel ik 21 bouwlagen, ca. 3,8m per laag. Niet onmogelijk maar ook niet voor de hand liggend. Ik denk dat het met 70m echt wel op houdt.
 

·
Moderator
Joined
·
45,653 Posts
^^ In Amsterdam zijn er genoeg kantoorgebouwen rond de 80m met ongeveer 20 verdiepingen.

Het lijkt mij dat het de vorm van de toren en de grote van de ramen aan de zijkant is dat die er niet zo hoog ziet. Als je hem in het echt gaat zien dan zal de ware hoogte wel duidelijk zijn. Maar misschien moeten we ook gewoon eerlijk zijn, 80m is helemaal niet zo hoog. Er heb er genoeg gezien die er in werkelijkheid ook niet echt hoog lijken.
 

·
Frans Woerden
Joined
·
27,653 Posts
Discussion Starter #6
Hourglass `kan de tand des tijds doorstaan`

23 november 2016

Pas in 2020 wordt-ie in gebruik genomen, het zandlopervormige gebouw dat verrijst in Zuidas, op een steenworp afstand van het station, ten westen van de Parnassusweg. Voor die tijd moet er nog veel gebeuren: de daadwerkelijke bouw, het verhuizen van de huurders en het vullen van de hotelappartementen. Hourglass als project kwam tot leven door de specifieke vraag voor een nieuw kantoorpand van advocatenbureau Loyens en Loeff. En ook specifiek op die plek: in het nieuwe Kenniskwartier van Zuidas. Loyens en Loeff koos er uiteindelijk voor om samen met Sax Vastgoed en architectenbureau Dam & Partners Architecten aan de slag te gaan.
In het voorjaar begint de bouw van Hourglass. Diederik Dam van Dam & Partners Architecten: ‘We zijn al sinds 2013 bezig dus het proces duurt al een tijdje, maar uiteindelijk telt de uitkomst. We hebben nu gewoon wat extra tijd gehad om goed na te denken over het ontwerp. Alhoewel een ontwerp natuurlijk nooit helemaal af is, zelfs niet op het moment dat we straks aan het bouwen zijn.’

© Janiek Dam
Tijdloos ontwerp tussen esthetisch geweld
Hourglass is een project waar veel verschillende partijen bij betrokken zijn. Zo heb je de opdrachtgevers en de uiteindelijke huurders van het gebouw, Loyens en Loeff, maar je hebt ook een partij als Prem Suits, een hotelketen voor long-stay rentals. ‘Er was steeds nauw contact met alle partijen en met Loyens en Loeff in het bijzonder. Zij zijn de initiator om op deze plek dit gebouw te realiseren.’ Er waren verschillende partijen die door Loyens en Loeff gevraagd werden hun plannen te presenteren, maar uiteindelijk verkoos men het ontwerp van Dam & Partners Architecten boven die van de anderen. ‘Vanaf begin hebben we geprobeerd om een ontwerp te maken dat de tand des tijds kan doorstaan. Vooral door het materiaalgebruik is dit volgens mij gelukt. We hebben er expres voor gekozen om niet alles van glas maar juist zoveel mogelijk van natuursteen te maken. Wél met veel grote ramen overigens. Het moet een tijdloze elegantie uitstralen die misschien wat rust brengt in het esthetische geweld waar Zuidas soms onder lijdt.’
‘Natuurlijk vind ik dat er ook heel bijzondere gebouwen in Zuidas staan. Neem bijvoorbeeld die houten school (IKS, redactie). Ik weet niet eens wie de architect is, maar dat is een voorbeeld van mooie eenvoud. Ook het gebouw van Baker & McKenzie is uniek. Niet eens zozeer heel mooi, wel heel eigen.’

Inspiratie
Het gebouw heeft dus gemengde functies met hotelappartementen en kantoren. De begane grond (aan de zijde van de Parnassusweg en aan het toekomstige verlengde stationsplein) moet een ontmoetingsplaats worden met horeca, winkels en voorzieningen. Op de begane grond, in de ‘buik’ van het gebouw, is ook veel plek voor fietsparkeren ingeruimd. En alhoewel de naam anders doet vermoeden, heeft het ontwerp van Hourglass eigenlijk weinig met een zandloper te maken. Dam: ‘Helemaal niks zelfs. De vorm is ontstaan door een visie op het gebruik van het gebouw. Veel gebouwen hebben grote atria, met weinig onderlinge connectie. In Hourglass vind je zowel kleine atria als ook vloeren die helemaal doorlopen van gevel tot gevel. Door het boven en beneden ruim te maken en te tailleren in het midden, zodat we dit principe konden doorvoeren, is de vorm ontstaan. Form follows space.’
Bron: www.zuidas.nl
 

·
Frans Woerden
Joined
·
27,653 Posts
Discussion Starter #8
Hurks bouwt met Hourglass aan logische toevoeging op @ZuidasAmsterdam https://goo.gl/xi3fKa


Twitter: https://twitter.com/hurksNL/status/901057003820339200


Hurks tekent overeenkomst voor realisatie Hourglass
Datum: 25.08.2017
AMSTERDAM - Hourglass is een nieuwbouwontwikkeling aan de Parnassusweg op de Amsterdamse Zuidas. Het gaat om een zandlopervormig gebouw van 80 meter hoogte naar ontwerp van architectenbureau Dam & Partners. Hourglass wordt ontwikkeld door SAX Vastgoed V.O.F.; een initiatief van Maarsen Groep en Zadelhoff. Hurks bouw & vastgoedontwikkeling neemt de realisatie voor zijn rekening.
Met zijn iconische architectuur en lichte natuurstenen gevel gaat het om een tijdloos gebouw, geïnspireerd op de geometrische kunstwerken van Brancusi. Het kantoorgedeelte van Hourglass omvat circa 21.000 m2. Met circa 15.500 m2 zal Loyens & Loeff hiervan het grootste gedeelte betrekken. Het kantoorgedeelte is gekocht door het Bouwinvest Dutch Institutional Office Fund.

Appartementenhotel
Behalve kantoorruimte biedt het programma onder meer 700 m² winkel- en horecaruimte, fietsenstallingen en 148 parkeerplaatsen. Daarnaast wordt in Hourglass een appartementenhotel met een publiek toegankelijk restaurant gerealiseerd. Het hotel, dat 115 appartementen voor extended stay gaat aanbieden, is verhuurd aan internationale operator PREM Group. Het concept Premier Suites creëert een woonomgeving en biedt hotelkamers die geschikt zijn voor langdurig verblijf. Het hotelgedeelte is gekocht door het Bouwinvest Dutch Institutional Hotel Fund.
 

·
Registered
Joined
·
1,777 Posts
Jammer dat ze raampartijen niet door hebben gezet (al dan niet als blinde elementen) in het bovenste deel. Dat staat er nu nogal vrij lomp bovenop.
 

·
__________
Joined
·
2,475 Posts
Hurks tekent overeenkomst voor realisatie Hourglass
Datum: 25.08.2017

Met zijn iconische architectuur en lichte natuurstenen gevel gaat het om een tijdloos gebouw, geïnspireerd op de geometrische kunstwerken van Brancusi. .
Haha, wat een onzin! Heerlijk. Dit gebouw komt bij lange na niet in de buurt van bijvoorbeeld de oudere naastgelegen The Rock of Vinoly. Dat is pas spetterarchitectuur. Hourglass daarentegen wordt typisch lelijke snelwegarchitectuur en voegt n.m.m. juist helemaal niets toe aan het bestaande ensemble.
 

·
The only way is up
Joined
·
84,124 Posts
Haha, wat een onzin! Heerlijk. Dit gebouw komt bij lange na niet in de buurt van bijvoorbeeld de oudere naastgelegen The Rock of Vinoly. Dat is pas spetterarchitectuur. Hourglass daarentegen wordt typisch lelijke snelwegarchitectuur en voegt n.m.m. juist helemaal niets toe aan het bestaande ensemble.
Architectenpraat. ;)
Behalve het vormpje voegt deze idd weinig toe.
 

·
Registered
Joined
·
450 Posts
23 november 2016

Pas in 2020 wordt-ie in gebruik genomen, het zandlopervormige gebouw dat verrijst in Zuidas, op een steenworp afstand van het station, ten westen van de Parnassusweg. Voor die tijd moet er nog veel gebeuren: de daadwerkelijke bouw, het verhuizen van de huurders en het vullen van de hotelappartementen. Hourglass als project kwam tot leven door de specifieke vraag voor een nieuw kantoorpand van advocatenbureau Loyens en Loeff. En ook specifiek op die plek: in het nieuwe Kenniskwartier van Zuidas. Loyens en Loeff koos er uiteindelijk voor om samen met Sax Vastgoed en architectenbureau Dam & Partners Architecten aan de slag te gaan.
In het voorjaar begint de bouw van Hourglass. Diederik Dam van Dam & Partners Architecten: ‘We zijn al sinds 2013 bezig dus het proces duurt al een tijdje, maar uiteindelijk telt de uitkomst. We hebben nu gewoon wat extra tijd gehad om goed na te denken over het ontwerp. Alhoewel een ontwerp natuurlijk nooit helemaal af is, zelfs niet op het moment dat we straks aan het bouwen zijn.’

© Janiek Dam
Tijdloos ontwerp tussen esthetisch geweld
Hourglass is een project waar veel verschillende partijen bij betrokken zijn. Zo heb je de opdrachtgevers en de uiteindelijke huurders van het gebouw, Loyens en Loeff, maar je hebt ook een partij als Prem Suits, een hotelketen voor long-stay rentals. ‘Er was steeds nauw contact met alle partijen en met Loyens en Loeff in het bijzonder. Zij zijn de initiator om op deze plek dit gebouw te realiseren.’ Er waren verschillende partijen die door Loyens en Loeff gevraagd werden hun plannen te presenteren, maar uiteindelijk verkoos men het ontwerp van Dam & Partners Architecten boven die van de anderen. ‘Vanaf begin hebben we geprobeerd om een ontwerp te maken dat de tand des tijds kan doorstaan. Vooral door het materiaalgebruik is dit volgens mij gelukt. We hebben er expres voor gekozen om niet alles van glas maar juist zoveel mogelijk van natuursteen te maken. Wél met veel grote ramen overigens. Het moet een tijdloze elegantie uitstralen die misschien wat rust brengt in het esthetische geweld waar Zuidas soms onder lijdt.’
‘Natuurlijk vind ik dat er ook heel bijzondere gebouwen in Zuidas staan. Neem bijvoorbeeld die houten school (IKS, redactie). Ik weet niet eens wie de architect is, maar dat is een voorbeeld van mooie eenvoud. Ook het gebouw van Baker & McKenzie is uniek. Niet eens zozeer heel mooi, wel heel eigen.’

Inspiratie
Het gebouw heeft dus gemengde functies met hotelappartementen en kantoren. De begane grond (aan de zijde van de Parnassusweg en aan het toekomstige verlengde stationsplein) moet een ontmoetingsplaats worden met horeca, winkels en voorzieningen. Op de begane grond, in de ‘buik’ van het gebouw, is ook veel plek voor fietsparkeren ingeruimd. En alhoewel de naam anders doet vermoeden, heeft het ontwerp van Hourglass eigenlijk weinig met een zandloper te maken. Dam: ‘Helemaal niks zelfs. De vorm is ontstaan door een visie op het gebruik van het gebouw. Veel gebouwen hebben grote atria, met weinig onderlinge connectie. In Hourglass vind je zowel kleine atria als ook vloeren die helemaal doorlopen van gevel tot gevel. Door het boven en beneden ruim te maken en te tailleren in het midden, zodat we dit principe konden doorvoeren, is de vorm ontstaan. Form follows space.’
Bron: www.zuidas.nl
Zullen we dat 'tijdloos ontwerp' please bij de wet verbieden? :eek:hno:
 
1 - 20 of 331 Posts
Top