SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 303 Posts

·
Frans Woerden
Joined
·
30,630 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Misschien wel leuk om voor deze markante plek een eigen thread te openen.
Voorlopig nog het enigste project:

Hotel Jakarta
Hoogte:ca 32 meter?
Architect:SeARCH
Opdrachtgever:WestCord Hotels
Projectsite:www.search.nl of http://www.amsterdam.nl/gemeente/or...ontwikkeling/kop-java-eiland/kop-java-eiland/
Status:bouw gestart

Webcam


Bewuste Bouwers
‏@bewustebouwers
Nieuwbouw Hotel Jakarta aan het Java eiland in #Amsterdam @MJ_deNijs #BREEAM #evenweg http://bit.ly/1Rx6kL3


Twitter: https://twitter.com/bewustebouwers/status/719771559653539841WestCord Hotels, de eigenaar van onder meer het beroemde Hotel New York in Rotterdam, mag een hotel gaan bouwen op de kop van het Java eiland.

Dit heeft de gemeente dinsdag laten weten. Het hotel, dat hotel Jakarta moet gaan heten, wordt een gebouw van veel hout en glas. Een deel van het hotel wordt toegankelijk voor het publiek. In dit deel wordt onder meer horeca en een zwembad aangelegd. Ook is er ruimte voor allerhande culturele activiteiten.

In het pand wordt, in samenwerking met de Hortus, een subtropische binnentuin gemaakt. Westcord gaat een samenwerking aan met het Tropenmuseum voor de culturele programmering van het pand.

AT5, Eigenaar Hotel New York bouwt hotelop kop Java eiland:

***

De toelichting van Search op www.search.nl :

HOTEL JAKARTA winning concept tender Driehoek Kop Java Eiland

With SeARCH’s design for HOTEL JAKARTA, WestCord Hotels has won the tender of the city of Amsterdam for the development of a hotel at the very edge of Java eiland.

Given the prominent location, the city council wanted a unique hotel concept, not only in its architecture, but also in its public programming and sustainability.

HOTEL JAKARTA symbols Amsterdam’s historic maritime connection with Asia and feels like a second living room to both the curious globe-trotter and the neighbours and other inhabitants of the city of Amsterdam. SeARCH designed it as a true public building, as a lively corner stone of the city. Characteristic is the dynamic public ‘pasar’ with various bars, restaurants and coffee corners, a wellness centre and cultural activities, built as a ‘sawa’ around the central subtropical garden which is publically accessible through the transparent façade. Unique for the Netherlands is its 30 m high load-bearing structure in wood.

The design and maintenance of the subtropical garden is a result of a collaboration with the Hortus Botanicus and the Royal Tropical Institute is assisting us with the cultural planning.

WestCordHotels and SeARCH will start soon with the preliminary design phase.

***

Het leek me in eerste instantie niet zo bijzonder, maar Search heeft wel mooie renders online staan:

***

Kop van Javaeiland op Facebook: https://www.facebook.com/pages/Kop-van-het-Java-eiland/171711646194264

***

Hier nog wat oude artikelen:

Bewoners van het Java-eiland zijn ongerust over de bouw van een nieuw hotel. Ze vrezen vooral ernstige parkeeroverlast. Daarnaast hebben ze het gevoel dat de gemeente hun bezwaren niet serieus neemt.

Bewoner Dennis (liever geen achternaam), oud-voorzitter van de Vereniging van Eigenaren (VVE) van zes gebouwen op de kop van het Java-eiland, zegt dat er nooit serieus naar de bewoners is geluisterd.

'Op de plek waar het hotel komt, zijn nu parkeerplaatsen. Als die verdwijnen, stijgt de druk sowieso - om over het aantal hotelgasten met een auto nog maar niet te spreken. We willen de plannen niet dwarsbomen, maar wij hebben wel zorgen. Daar wordt helemaal niets mee gedaan.'

De driehoek op de kop van het Java-eiland, ter hoogte van de Jan Schaeferbrug, is één van de laatste stukken braakliggend terrein in de binnenstad. Nu is er plaats voor auto's, maar straks worden op de 12.500 vierkante meter een hotel, cafés en restaurants gebouwd.

De horecagelegenheden moeten voor meer levendigheid zorgen in de rustige buurt. De plannen hiervoor liggen al jaren klaar. Het stedenbouwkundig plan is nu aangenomen en daarmee kan een volgende stap worden gezet: een nieuw bestemmingsplan. Als dat er is, wordt gekeken naar een geschikte exploitant die het hotel wil gaan bouwen.
Bron: www.parool.nl

De gemeente Amsterdam werkt aan de ontwikkeling van de kop van het Java-eiland. Hiervoor heeft het projectbureau Zuidelijke IJoever samen met stadsdeel Zeeburg een stedenbouwkundig plan opgesteld. Het bestuurlijk overleg Zeeburg - Zuidelijke IJoever is op 21 september 2009 akkoord gegaan met de vrijgave voor inspraak van het concept Stedenbouwkundig Plan Driehoek Kop Java.Meer: http://www.zeeburg.amsterdam.nl/actueel/nieuws_0/inspraak/inspraak_concept
Ander plan van Smook consultants:
De kop van het Java eiland is de laatste prominente ontwikkellocatie in het zuid-oostelijk deel van de IJ-oevers. Nu valt, gezien de malaise in de ontwikkelarij, er weinig te ontwikkelen, maar wel moeten ambitieuze plannen kunnen worden ontwikkeld om hier wat goeds aan de srad Amsterdam toe te voegen. De Gemeente zou zijn beleid van terughoudendheid moeten laten varen en hier starten met ‘grootse meeslepende’ plannen. Hierbij alvast een voorstel van een mogelijke invulling met een museum, een galerie-boulevard en woningen.

***
Er zou toch nog een grote trekker moeten komen op de kop? Een grote ouderwetse molen is misschien wel truttig maar de toeristen worden er helemaal wild van:)


***

Reacties forumleden:
-
Toch jammer dat ze er niet voor gekozen hebben meer de hoogte in te gaan op die lokatie.

Aan de andere kant blijft er voor het Jakarta hotel nog genoeg ruimte over om wat anders neer te zetten in de toekomst.
-
Bijzonder hotel.

Maar jammer dat die maar 30 meter hoog is. En de reden daarvoor is ergerniswekkend: nimby's, die daar per definitie ook nog maar net wonen (en de bestemmingsplannen konden kennen), vonden dat hoger te veel licht zou wegnemen!

Op zo'n prominente plek was een hoogteaccent wel mooi geweest.
-
Dit pand zou minstens een keer zo hoog moeten zijn, dan oogt het tenminste als een waardige afsluiting van het eiland.
-
Inderdaad, zeg maar de locomotief. Kijkende naar het stedenbouwkundig ontwerp van de buren aan de Oostelijke Handelskade.
-
Een soort Vestedatoren zou hier niet misstaan. Die nimbys moeten niet aan het roer staan maar de stedenbouwkundigen. Het is in niemands voordeel om een suffe kop te maken hier.
-
Ongelofelijk zonde dit. En inderdaad treurig dat er naar de nimby's geluisterd wordt. Wellicht een goede les om in het vervolg vanaf het begin een dergelijk landmark neer te zetten en niet te wachten totdat de nimby's er een tijdje wonen.

Hoogbouw was hier zo mooi geweest, tegenover het Movenpick, de IJtoren (UP-tower) en Overhoeks kortbij. Als er een plek is in Amsterdam waar hoogbouw past, is het hier.

En hoeveel mensen zouden hier nou echt last van het licht hebben? Ik denk nog minder dan er hotelgasten tegelijk in het hotel kunnen zitten.
Heel veel info:http://www.amsterdam.nl/gemeente/or...ontwikkeling/kop-java-eiland/kop-java-eiland/
 

·
Registered
Joined
·
377 Posts
http://www.oost.amsterdam.nl/publish/pages/437660/sp_kop_java_inspraak_2012.pdf said:
Conclusie: Alle woningen aan de Tosaristraat halen de TNO-norm. De lichte norm wordt gehaald in de onderste drie woonlagen van het noordelijke blok. De rest haalt de strenge norm. Niet de hogere bebouwing (30 meter) is bepalend voor de schaduw maar de lagere bebouwing (18 meter) grenzend aan de Tosaristraat.
Dus enerzijds hebben de insprekers niet helemaal ongelijk over de bezonning. Anderzijds had een variant met bijv. 50m en 12m hoogte misschien wel een kleinere impact gehad dan wat er nu is voorzien.

Overigens is hier nooit een echt hoge toren gepland geweest. In het stedenbouwkundig plan van 2012 staat een plaatje uit het SP 2009 met 40m/18m. In het originele plan van 1992 was het nog 28m
 

·
Registered
Joined
·
2,057 Posts
Nou ja, een gemiddelde over het hele eiland van 8-hoog is volgens mij geen lage woningbouw te noemen. Bovendien is de dichtheid van alle eilanden ongeveer de hoogste van Nederland. Verder is het stedenbouwkundig plan wel gebaseerd op 'hoogteaccenten'. Soeters haalde zijn inspiratie uit een stad als Dordrecht: staande aan de overkant van de rivier zie je een stad liggen, en hier en daar steekt daar een kerktoren bovenuit. Ik vond dat altijd wel een mooi beeld. De moderne kerktorens zijn de hoogbouwappartementencomplexen die hier en daar de kop opsteken. Het is maar de vraag of hoogbouw hier een fijne toevoeging is; nogmaals: de dichtheid is al enorm. Wat mij betreft zou een park op die plek pas werkelijk iets toevoegen aan de plek en aan de stad.
 

·
I am sterdam
Joined
·
4,773 Posts
Daar kan ik mij wel wat bij vinden Oeg. Je moet je ook afvragen wat de toegevoegde waarde is van een hoogte accent binnen het bestaande stedenbouwkundig plan van het Java-eiland. Ik zou zeggen een landmark, maar is dat niet al het plan van Soeters wat het de locatie al zo bijzonder maakt?
 

·
Registered
Joined
·
7,793 Posts
Helemaal op de kop moet een groot reuzenrad komen, zoals er ook een in Londen staat. Na de London Eye hebben we dan straks de EYE Amsterdam.
Dat is wel een cliché. Zoveel valt op die plek ook weer niet te zien. Om bij toeristische clichés te blijven. Ik zou dan nog liever een kabelbaan zien die het Java eiland verbindt met CS.
 

·
Registered
Joined
·
1,614 Posts
Als je ergens een reuzenrad neerzet moet je dat bij de sixhaven doen op de kop van het oude galgenveld en dan noem je hem Het Galgenrad.
 
1 - 20 of 303 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top