SkyscraperCity banner

1 - 20 of 820 Posts

·
Registered
Joined
·
3,334 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Aangezien dit een nogal groot project is rechtvaardigt het mijns inziens wel een topicje op zich.

Het is werkelijk een schande hoe weinig informatie de projectwebsite van AMSYS geeft:

http://www.ivv.amsterdam.nl/projecten/amsys

Ik ben daarom maar wat gaan spitten in de database met bestuurlijke documenten en kwam daar een mooie voortgangsreportage tegen (september 2009) met veel relevante, en voor mij ook veel nieuwe, informatie.

Link naar PDF: http://biodata.asp4all.nl/andreas/2009/09012f978066e3b3/09012f978066e3b3.pdf

Gegevens in een notendop:

  • Op 23 mei 2008 is de Europese aanbesteding van M5 (metro's Oostlijn/Ringlijn) en M6 (metro's Noord/Zuidlijn) gestart. Vijf maanden later hebben 6 leveranciers zich gemeld, waarvan er 2 in de beoordelingsfase niet aan de kwaliteitseisen bleken te voldoen. Tevens viel er een andere offerte om juridische redenen af.
  • De drie overgebleven leveranciers hebben de drie fasen in het onderhandelingsproces doorlopen, te weten: de eerste onderhandelingsronde, een formeel bezoek, en de tweede onderhandelingsronde.
  • De informatie uit de onderhandelingsronde gebruikten de leveranciers voor het maken van een Best And Final Offer (BAFO) die op 13 juli is geleverd. De offertes zijn vervolgens beoordeeld, en eind Q3/2009 zal één leverancier uitgenodigd worden voor de laatste onderhandelingen met als planning nog voor eind 2009 het contract te tekenen (onder voorbehoud van de onderhandelingen).
  • Voor het tekenen van dat contract is uiteraard een uitvoeringskrediet nodig; dat wordt 9 december in de Commissie en 16 december in de Gemeenteraad voorgelegd (tekenen contract is gepland voor eind december 2009)
  • De instroming van het nieuwe materieel op de Oostlijn en Ringlijn staat vooralsnog gepland voor eind 2011.
 

·
Registered
Joined
·
3,334 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Heeft iemand (insider?) trouwens een idee welke drie leveranciers overgebleven waren en welke uiteindelijk is geselecteerd? Ze worden nergens in de documenten bij name genoemd...
 

·
Registered
Joined
·
3,334 Posts
Discussion Starter · #4 ·
Heel on-Amsterdams is e.e.a. een maandje uitgesteld. De raadsvoordracht voor het uitvoeringskrediet staat nu wel online.

Details over de treinen:

- Identieke zesdelige treinen voor het bestaande metronet (23 treinen) en de Noord/Zuidlijn tot station Zuid (12 treinen);
- 168 zitplaatsen en totaal maximaal 960 passagiers per trein;
- Langsbanken met brede gangpaden;
- Hoge deurhoogte en 24 deuren per zijde per voertuig
- Gelijkvloerse instap; volledig vlakke vloer en volledig doorloopbaar;
- Rolstoelvoorzieningen (geen afzonderlijke fietsplaatsen; wel de mogelijkheid om deze te creëren);
- Hoogwaardige reizigersinformatie;
- Hoge (sociale) veiligheid en brandveiligheid;
- Hoge vandalismebestendigheid;
- Airconditioned (top-cooling);
- Modern indirect licht (waar mogelijk LED-techniek);
- Volledig terugwinning van remenergie;
- Geluidswerende maatregelen;
- Volledig voorbereid op automatisch rijden (de eerste serie voertuigen voor het bestaande metronet krijgt handmatige besturing met de bestaande beveiligingsapparatuur);
- Stroomtoevoer 3e rail.

Huidige planning:
 

·
Registered
Joined
·
151 Posts
Ik mocht eerste Kerstdag constateren dat Amsterdam wat rijdend metromaterieel betreft momenteel stevig achterligt op Rotterdam. (Niet om daar nu een RET-GVB/Feyenoord-Ajax debat van te maken.) Bij het tracé in Amsterdam stel ik ook mijn vraagtekens. Werkelijk kilometers lang metrospoor pal parallel aan en langs voorheen reeds bestaand treinspoor.
 

·
Registered
Joined
·
6,067 Posts
Het metromaterieel is zeker minder dan in Rotterdam. Vooral minder vandalismebestendig en minder berekend op massavervoer. Bij de tracés hoef je geen vraagtekens te stellen, met een veel minder uitgebreid netwerk vervoert de metro in Amsterdam ongeveer evenveel passagiers als de metro in Rotterdam. OV in Amsterdam is steeds meer decentraal geworden en dat zal de komende decenia alleen maar versterkt worden.
 

·
Registered
Joined
·
151 Posts
^^ Amsterdamse metrostoelen hadden veel kauwgum op de stoffen bekleding, viel me op. Het feit dat de Amsterdamse metro kennelijk ongeveer even veel passagiers vervoert als de Rotterdamse zou best kunnen (al acht ik dat geen wedstrijd), maar op mij komt het parallel lopen van metro- en treinspoor in Amsterdam koddig over. Heb het vermoeden dat metro, bijvoorbeeld al dan niet deels de Noord-Zuidlijn veel eerder aanleggen dan de verlenging van WTC/Zuid naar Isolatorweg (dat was toch de laatste uitbreiding?), in Amsterdam meer zoden aan de dijk zou hebben gezet.
Vanzelfsprekend sta ik open voor andere inzichten of - veel beter nog - klaterende bijval.
 

·
Registered
Joined
·
1,431 Posts
De lijnen lopen wel parallel aan het spoor, maar zeker lijn 50 is voor andere reizigers. Van Lelylaan naar station Zuid is met de trein echt niet te doen (via schiphol), terwijl je er met de metro in no time bent. Ook lijn 52 en 53 voorzien in een andere behoefte, namelijk het ontlasten van de spoorlijn. Door de metro tussen Holendrecht en Centraal is het mogelijk om maar 2 stoptreinjes per uur te laten rijden. Dan blijft er ruimte over op het tweesporige baanvak tussen Bijlmer en Amsterdam Centraal om in de toekomst 6 IC's per uur en een ICE te laten rijden.
 

·
Premium Member
Joined
·
12,664 Posts
^^ Ik snap niet zo goed waarom je deze discussie in een topic over het nieuwe materieel voor de Amsterdamse metro te berde moet brengen...maar aangezien SSC/HHF een traditie voor off-topic gaan hoog heeft te houden zonder ingrijpen van een moderator, doe ik lekker met je mee! :) ;)

Vwb het materieel, vooral de oude 'zilvermeeuwen': het is dat GVB onlangs nog een aantal treinstellen met wat kunst heeft uitgerust, waardoor het hele plaatje er íets beter uitziet, maar anders zou ik me ook de ogen uit mijn kop schamen voor de vieze, met graffiti en scratchiti beschadigde treinstellen. Het lijkt haast wel op de metro van New York in de jaren '80, incl. de vreemde passagiers...Naar mijn weten was het oorspronkelijk (begin v/d eeuw) de bedoeling dat er nieuw materieel voor de Oostlijn ter volledige vervanging van het oude materieel zou instromen in 2006. Volledig tegen de Amsterdamse traditie in, is dat jaartal echter keer op keer uitgesteld. Nu dus weer 2012 - ik denk dat we daar gevoeglijk nog een jaartje bij op mogen tellen.

Dan vwb het parallellopen aan NS-spoor: ik vind dat niet 'koddig', maar planmatig juist harstikke slim: het bundelen van infrastructuur zorgt er niet alleen voor dat je minder doorsnijdingen hebt van het (stedelijke) landschap, maar maakt het ook eenvoudiger om een nieuwe spoorlijn aan te leggen: het tracé ligt er immers al. Dat was zeker bij Amsterdam het geval:

  • de Oostlijn tussen Amstel en Holendrecht kon parallel aan de bestaande lijn Utrecht-Amsterdam worden aangelegd. Bijkomend voordeel: het ophogen van die spoorlijn kon samen met de bouw van de metrolijn worden uitgevoerd. Dat had een onafhankelijk project moeten worden als de Oostlijn een heel ander tracé had gevolgd;
  • De bouw van de metrolijn Venserpolder-Diemen Zuid hield meteen het tracé vrij voor de toekomstige Zuidtak (Weesp-Schiphol);
  • De Ringlijn kon zo gebouwd worden naast de al bestaande Westtak (CS - Schiphol) en Zuidtak (Schiphol-Duivendrecht). Ook die spoorlijnen konden in de jaren '80 zo aangelegd worden, omdat de dijklichamen al in de jaren '30 waren opgeworpen voor de bouw van de geplande ringspoorlijn. Het stukje van de ringmetro tussen Amstelveenseweg en Heemstedestraat volgt daarbij het tracé van deze geplande ringspoorlijn.

Rotterdam maakt dan weer gebruik van een andere 'tactiek': daar neemt men oude, regionale spoorlijnen gewoon over en integreert ze in het bestaande metronet. Maar het komt op hetzelfde neer: gebruik bestaande tracés om je netwerk mee uit te breiden. Zo gek is dat Amsterdamse idee dus niet ;)
 

·
Registered
Joined
·
34,423 Posts
Rotterdam maakt dan weer gebruik van een andere 'tactiek': daar neemt men oude, regionale spoorlijnen gewoon over en integreert ze in het bestaande metronet. Maar het komt op hetzelfde neer: gebruik bestaande tracés om je netwerk mee uit te breiden. Zo gek is dat Amsterdamse idee dus niet ;)
Inderdaad. Daarnaast zie je in Rotterdam ook de bundeling van metrolijnen en tram(plus)lijnen. Kijk bijvoorbeeld naar het tracé Wilhelminaplein-Centraal Station. De metro's zitten stampvol vanaf Zuid naar het centrum, maar de trams die bovenop die metrolijn rijden, en ook naar o.a. Rotterdam Centraal gaan, zitten eveneens vaak stampvol. :)
 

·
Registered
Joined
·
7,606 Posts
Ik mocht eerste Kerstdag constateren dat Amsterdam wat rijdend metromaterieel betreft momenteel stevig achterligt op Rotterdam.
Het oudste materieel in Rotterdam op de ABC lijn is ook niet echt in topconditie:


Ik heb in Amsterdam maar weinig metro's gezien met zoveel tags, maar ik moet toegeven dat ik bijna nooit in die zilveren stellen zit.
 

·
Registered
Joined
·
2,152 Posts
Ik vind die zilveren koekblikken ook wel wat hebben. Veel meer uitstraling dan sommige nieuwe metro's.

Die foto van Michiel van het oude Rotterdamse materieel oogt wel bijzonder treurig en armetierig.
 

·
Registered
Joined
·
64 Posts
Dat doet me denken aan een rijdend klaslokaal, een vmbo klaslokaal, maar een klaslokaal. We hebben zulke stoelen maar met (nep?)hout!
 

·
Fan van de Neudeflat
Joined
·
2,499 Posts
Waarom staat dit topic in een offtopic-kroeg en niet gewoon in Architectuur, Stedenbouw en Infrastructuur? :?

Hoe dan ook. Voor de uitstraling van Amsterdam kunnen die zilvermeeuwen niet snel genoeg weg zijn, want dat slaat natuurlijk nergens meer op anno 2009. Ben benieuwd wat het gaat worden. :) Ik vind zelf de metro van Madrid erg mooi materieel hebben:

 

·
×××
Joined
·
881 Posts
Ik weet niet, ik snap dat veel mensen het geen porem vinden, maar ik vind juist die ouwe koekblikken inderdaad juist wel stoer eigenlijk. Het straalt op de een of andere manier een 'echte' metro uit ofzo. Ik weet het, een beetje slecht verwoord, maar ik vind ze wel wat hebben juist, in tegenstelling tot die 'mieterige' 50 en 51 stellen...
 

·
Registered
Joined
·
3,374 Posts
^^Ik denk dat mensen het gewoon associëren met de New Yorkse metro. Die is immers ook zilver.

Ik vind ze ook wel karakteristiek — van buiten dan. De binnenkant is een reis naar 1977.
 
1 - 20 of 820 Posts
Top