Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 1873 Posts

·
I am sterdam
Joined
·
4,762 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Vervolg op deel 1.

Project: Oosterdokseiland
Officiële website

Masterplan: IJoevers
Ontwerp Masterplan Oosterdok: Erick van Egeraat Associated Architects
Functies: Wonen, Hotel, Werken, Winkelen, Uitgaan en Cultuur (200.000m²)
Oplevering: 2011

Architect OBA (kavel 5): Jo Coenen Architecten
Architect Conservatorium (kavel 5): CIE Architecten, Frits van Dongen
Architect Hotel City Inn (kavel 1): Bennetts Associates Architects, Rab Bennets
Architect kavel 2b: HvdN architecten
Architect kavel 2a,c,d: Maccreanor Lavington
Architect kavel 3a: Jo Crepain
Architect kavel 3b: Meyer en Van Schooten Architecten, Jeroen van Schooten
Architect kavel 3b: Zwarts & Jansma Architecten
Architect kavel 6a: Erick van Egeraat Associated Architects, Erick van Egeraat
Architect kavel 6c: Future Systems, Matthew Heywood
Openbare Ruimte Oosterdok: Agence Ter, Henri Bava

Oplevering OBA: 7 juli 2007
Oplevering Conservatorium: Najaar 2007
Oplevering Hotel Inntel: Voorjaar 2010
Oplevering 2 & 3: 2010
Oplevering kavel 5 & 6: 2011

Hoofdprojectontwikkeling: Bouwfonds MAB met Meyer Bergman
Aannemers: Hillen & Roosen, de Nijs Bouw


Impressies en meer info zie de website!
 

·
I am sterdam
Joined
·
4,762 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Laatste Update door Winbuks:
Zij weten altijd weer de goede weg te vinden. Goed nieuws, wie volgt?

Precies twee maanden na de meeting stond ik op het dakterras van het Post CS, nu dus wel open. Op het dakterras liggen nu heerlijke ligbedden en 2 jacuzzi's! Wat wil je nog meer!?

Ontopic: Het uitzicht op het Conservatorium, OBE en het maaiveld.
1. Rechts het dakterras2.3. Onderin de ingang van de fietsparkeergarage4. Zoommm5. Grootste luifel van Amsterdam ;)6. Daken7. Conservatorium (waar dient die stellage op de voorgrond?)8. Nieuw OBA9. Hollandia wordt uitgepakt. (bekleed met natuursteen, had ik niet verwacht)10. Details om van te genieten.11. Heiwerk laatste kavels


Nog 17 werkdagen tot de Grand Opening 07-07-07! Gaan ze het redden? :nuts:
Laatste Nieuws:
parool 13-06

TomTom naar Oosterdokseiland
AMSTERDAM - TomTom verplaatst zijn hoofdkantoor van het Rembrandtplein naar het Oosterdokseiland.
De producent van navigatieapparatuur vestigt zijn mondiale hoofdkantoor pal naast de openbare bibliotheek, in kantoorgebouw Hollandia.
TomTom huurt daar, vanaf september, tienduizend vierkante meter kantoorruimte.

lees verder >
Laatste Replay's:
Op deze foto's kun je goed zien dat het te groot en te hoog is, zo dichtop de historische binnenstad.
Stel je voor zeg!! :eek:hno: Jij leeft echt in je eigen Disneyland he? Stel je voor dat er van het thema afgeweken wordt! :nuts:
Bijzonder mooie update en gebouw. Mooi uitzicht ook vanaf het dak.
Walther zoekt discussie, geen ruzie Killswitch. Ik ben in ieder geval niet met hem eens. Wat te hoog? Het weerhoudt toch geen bijzondere zichtlijnen van de stad. Juist een verrijking, dan tegen een spoordijk.
 

·
Registered
Joined
·
6,076 Posts
Op deze foto's kun je goed zien dat het te groot en te hoog is, zo dichtop de historische binnenstad.
Volgens mij is zijn die foto's gemaakt van een gebouw wat nog hoger en groter is en dat er al jaren staat. Toch wel fijn dus dat de naastgelegen nieuwbouw niet hoger is dan de oudbouw.
 

·
Registered
Joined
·
411 Posts
Na de opening door Laurentien mogen wij ook de bieb in! Vanaf 13:00 uur.

http://www.oba.nl/index.cfm/t/Prinses_Laurentien_opent_nieuwe_Centrale_Bibliotheek/objectid/2F4E6FBD-B5CB-101E-F20439761D409AEE/vid/9E7FEB9D-C09F-296A-610886317F96B467/containerid/666415AA-C09F-296A-61DB669427684CB2/displaymethod/display_news

De toegangstrap vind ik erg mooi. Dat is wat anders dan de mentaliteit van de jaren zeventig: laagdrempeligheid en vooral niet te imposant en exclusief. Architect Hertzberger zei over zijn ontwerp voor Vredenburg dat de concertzaal als woonkamer van de stad moest functioneren. Hier hebben we gewoon een monumentale (zoals dat dan heet) trap, hoplakee! Vergelijk dit maar eens met het toegangetje aan de Prinsengracht...
 

·
Frans Woerden
Joined
·
28,883 Posts


Links is nog de toren van Overhoeks net te zien. De nieuwe hoogbouw daar zal dus hier vandaan nooit te zien zijn als dit klaar is.
 

·
I am sterdam
Joined
·
4,762 Posts
Discussion Starter · #7 ·
Helemaal vergeten, een aantal weken geleden gemaakt in het begin van de nacht.

Uit de losse hand met een biertje(s) op, goed gelukt lijkt mij. :D
 

·
I am sterdam
Joined
·
4,762 Posts
Discussion Starter · #9 ·
Update 28 juni 2007

Vanaf Noord[Nog 7 werkdagen voor de opening OBA; 07-07-07]
 

·
Registered
Joined
·
130 Posts
Klein detail: de naam v/h hotel is onjuist. Dit wordt geen Inntel maar een City Inn.

Van de ODE-website:

Begin 2010 gaan de deuren open van het grootste hotel van Nederland. Bouwfonds MAB Ontwikkeling heeft hiervoor de grootste hoteldeal sinds tijden gesloten met het City Inn-hotel. Dit onderdeel van een internationale hotelketen vestigt zich op het Oosterdokseiland in Amsterdam. Het hotel heeft circa 550 kamers, restaurants en conferentiezalen.
City Inn ltd is een Schotse onderneming, in 1995 opgericht door Sandy en David Orr en Donald MacDonald.
Het ontwerp voor het hotel is van de hand van architect Rab Bennetts, een gelauwerde Britse architect, die onder andere heeft getekend voor de vernieuwing van het Royal Shakespeare theater in Stratford. Met de ontwikkeling van het project in Amsterdam wil City Inn profiteren van de groei in de Amsterdamse hotelmarkt en een start maken met expansie in de belangrijkste Europese steden.
 

·
Jürgen Leschinger
Joined
·
9,766 Posts
Bron: Cobouw

Bibliotheek Amsterdam op het nippertje klaar

BINNENLAND | 05-07-2007 00:00 | Inge Pranger

AMSTERDAM - Openingsdatum 07-07-07 kreeg bouwcombinatie Hillen & Roosen/De Nijs mee als opdracht toen zij de ruwbouw van de Openbare Bibliotheek aannam in het voorjaar van 2004. Het is op het nippertje. Zaterdag is de opening, slechts twee dagen na de finale oplevering die voor vandaag staat gepland.

Bouwvakkers en medewerkers zijn nog hard aan het werk om de bibliotheek op tijd af te krijgen voor de opening. Het is een race tegen de klok. Bouw- en woningtoezicht kon eerder nog geen vergunning afgeven voor de brandveiligheid van het gehele gebouw, omdat het restaurant op de bovenste etage en de publiekstoiletten in de kelder nog niet klaar waren. Intussen is dat wel het geval en “gaat de bibliotheek zaterdag gewoon open”, aldus een woordvoerder.
Ook projectleider Martin de Waal van bouwcombinatie Hillen & Roosen/De Nijs, die in een later stadium ook de afbouw heeft aangenomen, blijft er rustig onder. Hij kijkt tevreden terug op het bouwproces, ondanks de “damwandperikelen en de legionellabesmetting van negen bouwvakkers”, weet hij nog goed. Vooral dat laatste heeft een grote impact gehad, ook al heeft het werk – vorig jaar rond deze tijd – maar even stilgelegen. “Eén medewerker is nog steeds niet aan het werk.”

Damwand
Van de verzakte damwand aan de Oosterdokskade in de nabijgelegen bouwput van 6 meter diep, heeft de bouw van de bibliotheek nauwelijks hinder ondervonden. Aannemer Strukton die daar aan werk was, heeft de wand gestabiliseerd door er 4500 kuub zand tegenaan te gooien. Aan de bibliotheek kon, dan wel met extra veiligheidsmaatregelen, ongestoord worden doorgewerkt.
Niets staat de opening nu meer in de weg. Directeur Hans van Velzen heeft er alle vertrouwen in dat het gebouw van dertien verdiepingen hoog, op tijd klaar is. “We hebben jaren geleden gezegd dat we begin juli wilden openen en dat gaat lukken. We hebben de planning gehaald en dat is een bijzondere prestatie.”
De nieuwe bibliotheek, gebouwd in opdracht van de gemeente Amsterdam, heeft een oppervlakte van 28.000 vierkante meter. De kosten bedroegen circa 73 miljoen euro.
 

·
hemelschraper
Joined
·
2,025 Posts
NRC Handelsblad:

Bibliotheek Amsterdam is monumentaal

Amsterdam, 5 juli. De ouverture is overrompelend. Wie de nieuwe openbare bibliotheek in Amsterdam, de grootste in zijn soort in Nederland, binnengaat, komt in een ruimte die op zichzelf niet spectaculair is. Maar de entreehal loopt over in de lager gelegen afdeling met kinderboeken, met daarboven een reusachtige vide die getrapt oploopt en zich ten slotte over bijna de gehele hoogte van het gebouw uitstrekt. En zoals de bouwkosten van bijna 75 miljoen euro al doen vermoeden, is het gebouw hoog en groot. Heel hoog en heel groot zelfs: het omvat 28.000 vierkante meter, oftewel bijna 3 voetbalvelden.

De knallende ouverture wordt voorafgegaan door een monumentale opmaat. Architect Jo Coenen heeft aan de voorzijde, gelegen aan het Oosterdok, geen enkele poging gedaan om het gebouw kleiner te maken. Integendeel, de smalle, hoge, met natuursteen beklede wanden die overgaan in een grote, bijna driehoekige luifel en zo de voorgevel omlijst, beklemtoont juist de omvang van het gebouw. Samen met de brede trap zorgen de schuine wanden ervoor dat de nieuwe Amsterdamse bibliotheek een hedendaags gebouw is waarvan de ingang nu eens moeiteloos te vinden is.

Coenens bibliotheek, het eerste van een reeks nieuwe ‘dikke’ gebouwen op het Oosterdokseiland, vervangt de oude Amsterdamse openbare bibliotheek aan de Prinsengracht, een labyrintisch gebouw. Ook de nieuwe bibliotheek heeft door de vele vides, verspringende etages en trappen eerst iets onrustigs. Dit geldt ook voor het exterieur, dat bestaat uit een opeenstapeling van verschillende vormen. Zo kent de voorgevel onder meer een uitspringend bouwdeel van bruine vierkanten op kolommen, een glazen pui en de natuurstenen omlijsting en is de ene zijgevel hol en de andere bol.

Bijna is het te veel van het goede. Bijna, want op de enerverende ouverture volgen zes rustige, via roltrappen bereikbare etages. Hier staan de boeken, cd’s en andere leenbare communicatiemiddelen in kasten. Elke etage is een kalme, open ruimte, die mede dankzij de zwarte vloerbedekking, donkere houten vloeren, zitjes en de vele kasten, een zekere beslotenheid kent. Toch blijft op elke afdeling door de telkens anders geplaatste vides ook de kolossaliteit van het gebouw ervaarbaar. Zo is Coenens bibliotheek niet alleen een wonderlijke versmelting van onrust en kalmte geworden, maar ook van monumentaliteit en intimiteit.

De finale van de nieuwe Amsterdamse bibliotheek is weer onversneden groots. De mooiste, publiek toegankelijke etage is de zevende. Niet een roltrap, maar een brede, houten trap voert naar het hier gevestigde café-restaurant. Boven aan de trap wordt iedere bezoeker onmiddellijk gelokt door het brede raam aan de voorzijde. Hier is het uitzicht op de oude stad fenomenaal: het kan niet anders of de bibliotheek wordt in elke reisgids van Amsterdam opgenomen als een niet te missen attractie.
Ook NRC: Hoe boeken lenen een belevenis wordt

 

·
kejje nagaan!
Joined
·
5,063 Posts
Ben net in de nieuwe bieb geweest (maar met een lege accu...ongelooflijk dom van mij, maar met die drukte kun je toch niet al te mooie foto's maken, ander keertje maar)...in één woord: geweldig! Ik ben de Prinsengracht al weer vergeten...Wie zoals ik met een lichtelijk jaloers oog naar de centrale bibliotheken van Rotterdam en Den Haag keek, is meteen genezen na een bezoek aan het Oosterdokseiland. :)

Prachtig uitzicht vanaf het terras richting zuiden, alleen jammer dat het zicht op het westen weer zal verdwijnen door de nieuwbouw...
 

·
Registered
Joined
·
7,658 Posts
Vandaag in de bieb geweest. Het is duidelijk haastwerk geweest om het gebouw open te krijgen, er moet nog heel wat gebeuren. Zowel aan het gebouw als aan de inrichting. Het resultaat mag er zijn, al weet ik niet of ik de inrichting zo mooi vind.

1. Begane grond


2.


3.


4.


5. Multimedia afdeling


6.


7.


8.


9. Trap naar het La Place restaurant


10.


11.


12. Skyscrapercity was here ;)
 

·
hemelschraper
Joined
·
2,025 Posts
Mooi, mooi, mooi, ik ben alleen niet zo'n fan van die witte kegelachtige dingen -zijn dat lampen of zo?
 

·
Just another user
Joined
·
4,936 Posts
Vandaag in de bieb geweest. Het is duidelijk haastwerk geweest om het gebouw open te krijgen, er moet nog heel wat gebeuren. Zowel aan het gebouw als aan de inrichting. Het resultaat mag er zijn, al weet ik niet of ik de inrichting zo mooi vind.
Ik had uit zeer betrouwbare bronnen vernomen dat de aannemer inderdaad niet op tijd klaar was. Hillen en Roosen scoort lekker in Amsterdam......
Over de inrichting, ik ben helaas nog niet binnen geweest maar vindt het er op de foto's prima uit zien! Het is denk wel even wennen aan de stijl.
 

·
Registered
Joined
·
609 Posts
Komt er op de granietenvoorgevel nog groot het logo van de bieb Amsterdam te staan? Op renders was dat namelijk wel het geval en zag er wel erg goed uit.
 
1 - 20 of 1873 Posts
Top