SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 5988 Posts

·
facebook.com/spasisofia
Joined
·
3,888 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)

Източник - вестник Капитал

УЛПИЯ СЕРДИКА
(инфо от http://ulpiaserdica.com)

Местоположението на днешна София е определено преди хилядолетия като пресечна точка на важни пътища. Най-късият между Европа и Азия е естественият диагонал северозапад-югоизток, който преминава през Балканския полуостров и пресича Софийското поле. Другият важен път се спуска от север през същото място и продължава към Егейско море. На този кръстопът животът тече от поне 8000 години, а самият град е създаден от тракийското племе серди под името Сердонполис и съществува вече повече от две хилядолетия. Градът на сердите е завладян от римските легиони в началото на I в. сл.Хр.

План на откритите останки от древна Сердика

Източник: ulpiaserdica.com

Древна Сердика през римската епоха е един от значимите градове във вътрешността на Балканския полуостров и съществува четири столетия в границите на Римската империя, а след това - още четири в източната и наследница Византия. Още при римския император Марк Улпий Траян (98-117 г.), от когото градът получава прозвището Улпия, се поставя и началото на благоустройствените и строителните работи на града. Сердика става главен град на новосъздадената провинция Вътрешна Дакия през последната четвърт на III в. Към началото на IV в., по времето на император Константин I Велики, Сердика е негова резиденция за известно време. На него се приписват думите "Моят Рим е Сердика".

Картина на Сердика

Източник: вестник Монитор

По-цялостна картина за урбанизма, архитектурата и историята на Улпия Сердика може да се получи от досегашните разкопки и проучвания в участъците на града, включени във вътрешната крепостна стена. Сердика разполагал с добра за времето си водопроводна и канализационна мрежа, поддържана през цялото съществуване на града. Осемкилометров водопровод довеждал питейна вода от Витоша, каптирана в днешния квартал Бояна. Северно от терена на ЦУМ са разкопани части от просторните антични бани на Сердика. Около градския площад (форума) били съсредоточени по-важните обществени сгради.

План на Сердика

Източник: arch-art-bg.com

Софийският римски амфитеатър е археологически паметник, разположен в централната част на град София, на 300 m от Източната порта на древна Сердика. Представлява комплекс от няколко важни антични сгради - римски театър датиран от края на II началото на III век и амфитеатър датиран от края на III началото на IV век. Амфитеатърът е 77-ият античен паметник от този вид открит в света и по размери се доближава до Колизеума в Рим. Размерите на овалната арена на Сердикийския амфитеатър са: дължина 60.5 м и ширина 43 м. Съчетанието на римски театър и късноантичен амфитеатър е уникално в световен мащаб.
Откритието е направено случайно през април 2004 г. при строежа на хотел „Арена ди Сердика“. Още през 1919 година е било намерено свидетелство за местонахождението му - каменна плоча с илюстрация на гладиаторски битки.

Останки от амфитеатъра зад Гьоте институт

Източник: photo-forum.net

Възстановка на сердикийския амфитеатър

Източник: skyscrapercity

Счита се, че това е по-ранният античен паметник, върху чийто основи се разполага и амфитеатърът. Откритието на тази част от комплекса става след разкопаването на отводнителен канал за арената на амфитеатъра. Разкрити са пет къси радиално разположени тухлени зида (2,30 х m 0,55 м). Техните долни краища опират в масивна дъговидна стена. Тя оформя едно широко полукръгло пространство, отворено но изток, внимателно настлано с дребни речни камъчета и фин жълт пясък - орхестрата (сцена) на античния театър. Датировката на римския театър е извършена въз основа на намерени най-ранни монети от времето на императорите Каракала и Гета (209-211). Строежът най-вероятно е завършен в края на II началото на III век. Счита се, че античният римски театър е съществувал до около 269-270 година, тъй като готското нашествие към Сердика води до опожаряването на тази незащитена част от града.

Останки от амфитеатъра в хотел "Арена ди Сердика"

Източник: arhitektura.bg


Източник: frognews.bg

Предполага се, че късноантичният амфитеатър е построен в края на III век и непосредствено в началото на IV век по времето на император Диоклециан (284-305 г.), като голяма обществена сграда за военни процесии, забавления с лов на диви животни и борба на гладиатори. Свидетелство за това са археологически находки и монети от това време. По данни на намерени в хоросана монети, се счита че по времето на император Константин Велики (около 324-330 г.) амфитеатърът е бил разширен и ремонтиран. Засега се приема, че амфитеатърът в Сердика е загубил ролята си и постепенно изоставен в края на IV век, при реформите на император Теодосий I срещу езическите култове и игри (392-394 г.). Въпреки това, стърчащите руините на масивната сграда били използвани в VI-VII век за сезонен военен лагер на византийската армия, складове, обори, и дори временно убежище на различни нападатели срещу древна Сердика.
От август 2006 г. проучванията на този уникален комплекс в градския център са временно преустановени поради липса на финансиране.

Възстановка на Източната порта на Сердика

Източник: svetini-bg.net

Сердика има три крепостни стени, строени през различни строителни периоди. Разкопките показват, че градът многократно е разрушаван при нашествия и войни последователно от готи, хуни, българи и турци, а повечето от разрушените постройки не са възстановявани. От някогашните монументални обществени сгради днес е запазена в пълния си вид само култовата сграда (мартирион) от IV в., сега известна като ротондата "Св. Георги".

Рендър на проекта, който се изпълнява в момента

Източник: 4.bp.blogspot.com

Засега най-старите открити зидове от камък и кал биха могли да се отнесат към началото на римското владичество в Сердика и изобщо в Тракия (I в. сл.Хр.). След тях следват зидове, които биха могли да се датират във II в. и началото на III в. Към по-късен период спадат сградите със смесена зидария (opus mixtum) с пояси от по три реда тухли. Те трябва да се отнесат след готските нашествия към средата на III в. или края на III в.-началото на IV в. Непосредствено след този период следва строителният период, който се характеризира също със смесена зидария, но с по четири реда тухли в пояс.

Разкопки пред ЦУМ

Източник: e-vestnik.bg

Разкопки под бул. Мария Луиза

Източник: вестник Политика

Разкриването на Сердика започва след разрушенията от бомбардировките през 1944 г., които налагат тежко пострадалият център на София да бъде основно преустроен и отново изграден. За построяването на новите сгради - хотел "Балкан" (днес "Шератон"), бившият Партиен дом (днес Народно събрание), ЦУМ и Министерски съвет - се предприема разчистване и разкопаване на обширна площ. Тогава в пространството между хотел "Шератон" и Президентството са открити останки от тракийското селище, върху което следва пластът с основи от сгради на римския град Улпия Сердика.


Новини:

Разрушаване на римски паметници при строителството на метрото

Античните улици на модерна София

Фотогалерия: Археологически разкопки в сърцето на София

Миналото на Сердика-Средец оживява в сърцето на града

За изличаването на римската улица

Под носа на Бойко Борисов

София разкрива корените си

Археологията в сърцето на София оживява в културен комплекс

Дворецът на Константин под стъклена витрина


Други:

Запазен римски амфитеатър в гр. Пула, Хърватия

Запазена римска крепост на император Диоклециан в гр. Сплит, Хърватия

Фейсбук група за археологическите находки с множество снимки

Фейсбук група "Да възродим Антична Сердика"
 

·
Bulgaria
Joined
·
11,826 Posts
Кой ръководи археологическите разкопки?

И какви са тези багери там?! От бързане за откриването пак ли се съсипват историческите находки?
 

·
Moderator
Joined
·
20,706 Posts
Драматично е това, което се случва. В нашата и без това скучна София да имаме едно нещо, което може да стане топ турситическа дестинация и да го съсипваме заради 10-тина магазина. Алчност, безумие и простотия..
Ако бяхме нормал;на държава всичко, под което има римски останки се събаря и те се експонират.
 

·
Registered
Joined
·
3,155 Posts
......... Ще се свържа и със създателите на страницата във фейсбук за опазване на археологията при строежа на метрото - https://www.facebook.com/group.php?gid=100896939954370

Надявам се да намеря подкрепа сред съфорумците. .....
Няма никакъв проблем - ще подкрепя и аз с каквото мога на страницата във фейсбук - когато я направих имаше доста голям успех и доста хора подкрепиха каузата :)
Аз мисля, че всеки един ще подкрепи тази кауза!
 

·
Registered
Joined
·
276 Posts
Нямам думи.... За мен всичко трябва да се извади навсякъде и да се експонира. Тези хора не са добре просто. И какво...след хилядите гръмки лозунги за "най-уникалния център в Европа".... пак осиране!
 

·
Registered
Joined
·
1,692 Posts
Тази снимка съм направил на 14 април. На заден план се виждат основите на подлеза, който трябваше да подслони и защити старините, но както виждаме, вместо да е подпрян само на пилоти, римските стени и настилки са демонтирани и на тяхно място се леят бетонни фундаменти. Точно на това място е извадена настилката на главната римска улица, която частично попада в обсега на бетонния подлез.


Има и още нещо. Високите тухлени зидове, които заемат задния план на изкопа, са от къщите по бул. Дондуков от края на XIX в. - от времето на изграждането на столицата на нова България. Според мен щеше да е много подходящо тези зидове също да бъдат интегрирани и експонирани в комплекса, защото този период е също извънредно важен в историята на София. Но кой да ти помисли, нали строим подлез с магазини?...

 

·
facebook.com/spasisofia
Joined
·
3,888 Posts
Discussion Starter · #9 · (Edited)
Идеята да създам тази тема ми хрумна след тази шокираща новина относно бетонирането на част от главната римска улица Виа Принципалис - http://bulphoto.com/events/25418/

Основната цел на темата - да съберем максимално информация за римските останки, които са едно богатство, което лежи под краката ни. Потенциалът за разкриване, реставриране и използването им с туристически цели е неизмерим!

Супер много съм възмутен от отношението на СО и към амфитеатърът под института Гьоте (вече толкова години не се предприемат никакви действия за цялостното му откриване и превръщането му в туристическа атракция), Източната порта (която си стои минимално разкрита от няколко десетилетия и нищо не е пипано по нея), Виа Принципалис (която слава Богу не я унищожиха заради метрото, а твърдят, че ще я запазят, но от горната новина се разбира друго), както и още редица обекти в сърцевината на столицата ни!

Надявам се темата да прерасне в инициатива подобна на "Спаси метрото", но отнасяща се за безценните римски останки в идеалния център на София. Тези дни ще посъбера наличното в нета инфо за римските останки в София, за да го имаме на едно място. Ще се опитам да се свържа и с отдел "Архитектура и градоустройство" на СО. Ще се свържа и със създателите на страницата във фейсбук за опазване на археологията при строежа на метрото - https://www.facebook.com/group.php?gid=100896939954370

Надявам се да намеря подкрепа сред съфорумците. От толкова време ги следя тия римски останки (не че имам пълно инфо за тях де) и постоянно се чудя защо София не се възползва от огромния потенциал, който те имат!

Само искам да добавя, че е крайно време да поразмърдаме така нареченото гражданско общество (или всъщност да го създадем) с проекти от сорта на "Спаси метрото"! Та нали точно това е идеята - хората да си управляват живота и средата, в която живеят! Когато нещо не ни харесва - правим всичко възможно то да не се случва, а не чакаме да им хрумне на управниците на направят велоалея, да ремонтират Южния парк или да чакаме те да се сетят да почнат магистралите. Та имам чувството, че ако не беше Плевнелиев щяхме да си чакаме още 20г. за започване на предпроектни проучвания за седемте ни магистрали.

Събитията около Улпия Сердика обаче са върха на простотията. В момента съм още доста емоционален, но тези дни ще си подредя мислите. Мисля, че не трябва да гледаме какво прави Столична община (начело с моята любимка...), а трябва да й казваме какво да прави! В случая - да не се пипа и едно камъченце от Виа Принципалис или от което и да е римско съоръжение в София, моментално да се свика екип за разкриването на всички римски находки в центъра на София и да се започне тяхното изваждане на показ и превръщането им в най-голямото туристическо чудо в България.

2000 години, че и повече, е оцеляла Сердика, сега за един кирлив преход време ще унищожим една от малкото гордости на София...
 

·
Registered
Joined
·
6,899 Posts
Ужаст и безумие!
 

·
Banned
Joined
·
1,734 Posts
Да точно така !!!
Аз подкрепям изцяло идеята и е крайно време да се създаде едно активно гражданско движение относно тези въпроси !!!

Но трябва да се действа смело и без никакви компромиси защото отсеща стоят лъжци и нагли гниди гнусни плутократи !!!

Това са същите лъжци които баламосват и лъжат за третия метродиаметър и хвърлят прах в очите на хората а в крайна сметка възнамеряват да си построят това което те са си наумили !!!

Тези са същите лъжци и по отношение на древна Сердика същите лъжи и прах раздухват ......... щели да съхранят археологията ....... щели най красивото метро с уникални останки да правят ......... дрън дрън мижи да те лажем !!!

Как е възможно все още някой да вярва на тия изроди бе !?!?!?!?!?

Та това са същите тези които години наред си затваряха очите и позволиха да се изринат и ликвидират безвъзвратно огромно количество антична археолгия от центъра на София,
това са същите които двадесет и повече години нищо не са направили София да се възползва от уникалните богатства с които разполага,
това са същите бездействащи типове които превърнаха София - градът наследник на древна Сердика градът който Константин Велики наричаше своят Рим в клоака и вонящ клозет,
това са същите нехранимайковци които раздаваха терени правеха заменки и подписваха неизгодни за народа договори на парче,
това са същите мижитурки които подписваха и раздаваха разршителни и всички нужни документи на тези които си построиха хотелче върху уникалния в Европа открит комбиниран Колизеум-амфитеатър и какво очаквате от такива типове да съханят накакви си антични археологически старини, едва ли, те за тях са само един камънак който им пречи на килепира !!!
 

·
Registered
Joined
·
3,155 Posts
То като се замисли човек колко много находки са унищожени!
Аз искренно се надявам тези, които са намерени при строителството на МС Сердика да се върнат там където им е мястото! Бяха обещали да освободят част от паркинга над станцията и да ги изложат, но ......... Думай си Пенкеле, кой ли те слуша :?
 

·
Registered
Joined
·
54 Posts
Страхотна идея! В една от другите теми във форума изразих съжаление, че се съсипват малкото останки от римско време. Такова наследство сме длъжни да го развием по някакъв начин. Най-малкото града ще спечели от туризъм.
 

·
Banned
Joined
·
1,734 Posts
Ето и интересен сайт за части от това богатство което се намира в централната част на града, може да видите и точното местоположение на колизеума върху който сега има какво ......... хотелче разбира се

http://www.ulpiaserdica.com/
 

·
Technocrat
Joined
·
1,272 Posts
Това хотелче поне позволява да се види част от арената. А малко иронично, върху древната арена се намира и сградата на Националния институт на паметниците на културата.
 

·
Registered
Joined
·
3,155 Posts
Съжалявам, че ще го кажа, но това не е държава, а по-скоро сметище! Как може с лесна ръка да унищожаваме миналото си, а после ББ и компания ще ми се тупат в гърдите как те давали мило и драго за страната ни! Извинявайте, но с тези разкопки показваме на света колко сме велики ...... но в това, да унищожим миналото си!!!
 

·
Registered
Joined
·
6,899 Posts
Въпрос - защо не повдигнете въпроса на предстоящата среща за МД3? По-удобен момент от този, едвали скоро ще има!
 

·
Registered
Joined
·
3,155 Posts
Въпрос - защо не повдигнете въпроса на предстоящата среща за МД3? По-удобен момент от този, едвали скоро ще има!
Защото там колегите ще се борят за друго и не е редно да се отклоняват от темата за МД3!
 

·
Registered
Joined
·
6,899 Posts
Защото там колегите ще се борят за друго и не е редно да се отклоняват от темата за МД3!
Това ми е ясно, но точно тогава ще могат директно да се видят с хората, които са отговорни за тази безумица и макар да не е директно свързано с МД3 и тук плановете на общината са доста притеснителни.
 
1 - 20 of 5988 Posts
Top