SkyscraperCity banner

1 - 20 of 1930 Posts

·
Registered
Joined
·
807 Posts
Hier een bericht uit de krant van 30/07/07:

30/07 Ontwikkeling Cadixwijk krijgt groen licht

Het stadsbestuur gaat in versneld tempo de Cadixwijk op het Eilandje ontwikkelen. ”Volgend voorjaar start de operatie”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Ludo Van Campenhout. ”De Londenstraat wordt de hoofdas van een compleet vernieuwde wijk.”

Met de Cadixwijk wordt het gebied bedoeld dat wordt begrensd door het Asiadok, het Houtdok, het Kattendijkdok, de Kempenstraat en de Londenstraat. Aanvankelijk zou op het Eilandje de ontwikkeling van de Droogdokken voorrang krijgen.

Maar nadat het stadsbestuur twee weken geleden had beslist dat het daar geplande congrescentrum wordt geschrapt en overgeheveld naar de Elisabethzaal, kwamen de Droogdokken voor een jaar of tien in de koelkast terecht. Het eerstvolgende project op het Eilandje wordt dus nu dat van de Cadixwijk.

”Het wordt een proefproject voor het concept van de integrale ontwikkeling”, zegt schepen Ludo Van Campenhout (Open Vld). ”Dat betekent dat we niet alleen de vele panden op de markt brengen die de stad daar dankzij de haven in eigendom heeft, maar tegelijk ook het publiek domein aanpakken. Zo wordt de wijk sneller en beter ontwikkeld. Namens de overheid voeren het stedelijk autonoom vastgoedbedrijf Vespa en de Planningscel de regie. Daarnaast vormen we een projectvennootschap met de privésector.”

De as Londenstraat-Amsterdamstraat wordt de hoofdstraat van het Eilandje. Daar zal in de toekomst ook de tram passeren die een lus vormt tussen Leien en Scheldekaaien. ”Het gebied tussen die hoofdas en de dokken is voornamelijk bestemd voor woon- en kantoorfuncties”, zegt Van Campenhout. ”Nu de hangars bij het Houtdok weg zijn, is dat stuk grond rijp voor ontwikkeling.

Het groen- en waterplan is klaar. In het voorjaar van 2008 brengen we de wijk op de markt.”

De stad gaat de Cadixwijk invullen met geconventioneerde woningen. ”Dat betekent dat een deel ervan bijvoorbeeld maximum 150.000 euro mag kosten. We geven ook voorrang aan de oorspronkelijke bewoners van het Eilandje. De sociale mix moet kloppen”, aldus Van Campenhout.
 

·
Registered
Joined
·
807 Posts
Heeft er iemand nieuws ivm de Cadixwijk ? Er is zo weinig van te vinden. Er zouden plannen zijn om het SISA volledig te vernieuwen. Hoe zou men dat aanpakken ? En de parking onder het nog aan te leggen cadixpark, komt die voor het douanegebouw of onder het park ? Zijn er al plannen voor de invulling van de percelen die aan de dokrand grenzen ? Ik veronderstel dat men eerst de Montevideowijk zal aanleggen, met hopelijk gelijktijdig de as Londenstraat-Amsterdamstraat. K'ben toch benieuwd wanneer ze de Cadixwijk gaan aanleggen zoals al zo lang gepland is...
 

·
Registered
Joined
·
674 Posts
interessante foto's, kzou er is meer moeten komen... paar keer binnen geweest in dat gebouw van douane en accijnzen, verschrikking vind k da.. zo lelijk :)
 

·
Registered
Joined
·
807 Posts
Ja, het gebouw van Douane is duidelijk een kind van zijn tijd, en blijkbaar zijn de tijden op het Eilandje sinds begin jaren 70 totaal veranderd. Als dat gebouw werkelijk verhuurd wordt aan de Douane, zullen zij daar vroeg of laat vertrekken naar een nieuw ( eigen ) gebouw, hoop ik, en komt deze toplocatie vrij voor een bestemming die voldoet aan de eisen van 2010.
 

·
Registered
Joined
·
807 Posts
In de Genuastraat in de Cadixwijk begint men dit jaar met de bouw van Residentie ' Port House ', 9 appartementen.
 

·
Registered
Joined
·
9,610 Posts
In de Genuastraat in de Cadixwijk begint men dit jaar met de bouw van Residentie ' Port House ', 9 appartementen.
Heb je daar ook wat meer info van.
Ik vind dit echt mooi gedaan van Antwerpen, prachtig gerenoveerde panden en de westkaaitorens :cheers:

Heb eens alles bekeken en kwam tot de conclusie
dat er nog een roodachtig gebouw ontbreekt van zo'n 80m.


Heb gehoord dat er in de Cadixwijk veel sociale woningen bijkomen.
 

·
Registered
Joined
·
807 Posts
Ja van de nieuwbouw wordt 25% sociaal, maar er staat natuurlijk al heel wat, dus je mag rekenen voor de Cadixwijk 10% à 15% sociaal, dat is een goede en leefbare mix. Cadixwijk wordt echt een stadswijk, met scholen, politiekantoor, winkels en kantoren, en natuurlijk heel veel nieuwbouw. Ik denk wel een aangename buurt binnen een paar jaar, gezien de nabijheid van het centrum, water en park.

Voor die Port House, er is wel de site van de makelaar, maar dan zit ik hier gratis reclame te maken voor de man :
http://www.imfico.be/dynamic/project_details.asp?project=49
 

·
Registered
Joined
·
486 Posts
Heb je daar ook wat meer info van.
Ik vind dit echt mooi gedaan van Antwerpen, prachtig gerenoveerde panden en de westkaaitorens :cheers:

Heb eens alles bekeken en kwam tot de conclusie
dat er nog een roodachtig gebouw ontbreekt van zo'n 80m.


Heb gehoord dat er in de Cadixwijk veel sociale woningen bijkomen.
Dat gebouw van zo'n 80m wordt waarschijnlijk niet roodachtig. Er circuleerden al vele namen voor zoals Zilver Avenue en Londen Tower maar ik liep er deze namiddag voorbij en er staat een aankondiging van de stad antwerpen dat een bouwvergunning werd verleend voor een woontoren genaamd Avenue Building.
 

·
Registered
Joined
·
4,975 Posts
Discussion Starter #17
Cadixroute artistieke ontdekkingstocht​
Van zaterdag 20 tot zondag 28 september kan iedereen doorlopend genieten van een artistieke ontdekkingstocht in de Cadixwijk op het Eilandje.

Enkele Antwerpse kunstenaars lieten zich inspireren door de thema's van het verleden, heden en toekomst van de Cadixwijk. Van 20 tot 28 september sieren reproducties van deze kunstwerken het straatbeeld van de wijk. De Cadixroute neemt de bezoeker op artistiek sleeptouw doorheen een boeiend stuk stad in verandering. De komende jaren staat dit deel van het Eilandje volop in de schijnwerpers van de stadsontwikkeling.

Vandaag doet de naam Cadixwijk misschien nog niet meteen een belletje rinkelen. Nochtans is dit stuk stad er een met een boeiende geschiedenis. Verhalen van dokwerkers en binnenschippers hangen er in de straten, en monumenten als de Mexicobrug, het Noorderpershuis en het aanwervingslokaal van de havenarbeiders herinneren er aan een kleurrijk havenleven.​
 

·
Registered
Joined
·
807 Posts
Heel interessant dat men nu ook de Cadixwijk begint te ontdekken. Ik had er zelf al moeten wonen, maar project Cadix in de Cadixstraat heeft ' enige ' vertraging opgelopen, het zal wel een jaar langer duren...Een wijk met een grote toekomst en vele mogelijkheden, hopelijk gaat men alle lege plekken op een duurzame en kwaliteitvolle wijze opvullen.
 

·
Moderator
Joined
·
19,724 Posts
Open Oproep

OO 1726 Antwerpen
Volledige studieopdracht voor het bouwen van een nieuw schoolgebouw als aanvulling voor het te restaureren hoofdgebouw Van Averbeke (SISA) en CAD om samen voor verschillende kunstrichtingen (waaronder grote delen van het huidige SISA en de koninklijke balletschool) een kunstencampus op te richten op het Eilandje voor 1100+120lln.


“De opdracht betreft de studie van een kunstencampus voor ruim 1200 studenten op het Eilandje te Antwerpen. De studie betreft de volledige bouwblokken alsook het oprichten van het deel nieuwbouw.”Stedelijk Onderwijs Antwerpen wenst één kunstencampus op te richten op het Eilandje, een stedelijke wijk in volle ontwikkeling.
Daarvoor worden verschillende kunstrichtingen samengebracht (o.a. Woordkunst Drama, Vrije Beeldende Kunst, Multimediatechnieken, … ). Ook de Koninklijke Balletschool zal deel uitmaken van de toekomstige kunstencampus, zij het met behoud van een aparte profilering die een architecturale vertaling vereist.
De globale campus bestaat uit een combinatie van nieuwbouw en renovatie.
De geklasseerde gebouwen waarin de huidige school SISA gevestigd is en het aangrenzende CAD-gebouw worden grondig gerenoveerd; op de site aan het ‘Kempisch dok’ wordt een nieuwbouw ontwikkeld met een volume van +/- 10.000m². Deze nieuwbouw zal ondermeer een aantal activiteiten huisvesten die moeilijk te realiseren zijn binnen de te renoveren/ restaureren sites.
De opdracht van deze oproep is de realisatie van een totaalvisie op beide bouwblokken (geklasseerde deel + deel Kempisch dok).De nieuwbouw (site SISA Kempisch dok) zal aansluitend verder ontwikkeld worden en maakt deel uit van de studieopdracht.
De ontwikkelde visie van de beschermde gebouwen zal als basis dienen voor het deel van het project dat via de Vlaamse DBFM-formule zal ontwikkelde worden.
De opdrachtgever behoudt zich het recht voor om de studieopdracht voor de renovatie van de bestaande gebouwen eventueel aan derden te gunnen.

Honorariumvork: globaal ereloon minimum 7,5% en maximum 9,5% (incl stabiltieit, technieken, akoestiek, EPB)

Bouwheer: Stad Antwerpen, Bedrijf Lerende Stad
Contactpersoon Bouwheer: Vik Lauwerier


Extern Jurylid: nog niet bekend
Gunningswijze: prijsvraag voor ontwerpen met gunning via onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.
Budget: €13.500.000 (Excl BTW) (Excl Ereloon)
Vergoeding ontwerpers: €8.000 excl. btw per laureaat

Locatie bouwplaats: Cadixstraat 2 , 2060 Antwerpen

Timing project:

Toewijzen van de opdracht aan de ontwerper(s): 1 juni 2009
Toewijzen van de opdracht aan de uitvoerder(s): 1 januari 2011
Voorziene beëindiging van de werken: 1 december 2013
 
1 - 20 of 1930 Posts
Top