SkyscraperCity Forum banner
41 - 60 of 1103 Posts

· Registered
Joined
·
11,777 Posts
Ik vind als je historische gebouwen hebt dat je ze moet beschermen en renoveren.
Hier mag zelfs geen spektakel komen, dit is mooi uitgetekend en ziet er perfect uit (die brug is waarschijnlijk een referentie naar Londen?).


Als je echt spektakel wil, dan moet je echt de waardeloze zaken afbreken en vervangen door hoogstandjes maar ik heb de indruk dat Antwerpen dit havengebied zeer waardevol acht en er ook goed heeft over nagedacht. Kon men dit in heel België doen dan zouden we nogal eens een land krijgen denk ik.
Brussel moet naar Antwerpen kijken, en beginnen concurreren.
 

· Registered
Joined
·
21,385 Posts
Sponsor steunt Red Star Lineproject met 2,5 miljoen

www.deredactie.be

Sponsor steunt Red Star Lineproject met 2,5 miljoen

do 12/06/08 08:58 - De stad Antwerpen en het in Antwerpen gevestigde scheepvaartbedrijf CMB hebben een akkoord gesloten over de sponsoring van de Red Star Line. CMB pompt 2,5 miljoen euro in het nieuwe migratiemuseum.

2,5 miljoen euro is een groot bedrag voor cultuursponsoring. Antwerpen en CMB spreken dan ook van een "historisch bedrag". Antwerpen hoeft ook niet meer op zoek naar andere privésponsors, want het totale budget van 15,7 miljoen is rond.

CMB mag gedurende 15 jaar zijjn naam exclusief linken aan het migratiemuseum. Antwerpen wil eind 2011 de Red Star Line openen in de oude gebouwen van de bekende scheepvaartlijn aan de Rijnkaai.

Het New Yorkse architectenbureau Beyer Blinder Belle ontwerpt de Red Star Linesite. De oorspronkelijke gebouwen worden gerenoveerd.

De nadruk in het nieuwe migratiemuseum wordt gelegd op een belevingsparcours. Bezoekers zullen kunnen ervaren hoe tussen 1873 en 1934 2,7 miljoen migranten via Antwerpen naar de Nieuwe Wereld vertrokken.
 

· Registered
Joined
·
325 Posts
^^
Die brug hebben ze bij ons in de les behandeld. De eis was dat ie erg vlak/laag moest zijn. Het is namelijk de enige plaats waar je vrij zicht hebt op de Sint-Pauls kathedraal. Een hoge brug zou dat zicht belemmeren.
Het is een wat vreemde versie van een hangbrug en constructief een draak maar het moest er mooi uit zien.
Bij de opening liepen er massaal veel mensen over en begon dat ding te slingeren(resonantie eigenlijk). Dan hebben ze er (heel dure) dempers ingebouwd en nu is het wel te doen.
Mja het is nu een erg bekende brug dus het zal het geld wel waard geweest zijn.:)
 

· Registered
Joined
·
2,508 Posts
Aanwervingsbureau voor havenwerklieden in Antwerpen krijgt nieuwe toekomst

Het beschermde aanwervingsbureau voor havenwerklieden aan de Rijnkaai op het Eilandje in Antwerpen krijgt een nieuwe bestemming als evenementenhal met horeca en kantoren. Het Antwerpse schepencollege besliste gisteren om hiervoor de nodige stedenbouwkundige vergunningen af te leveren. Het gebouw, beter gekend als ‘De Shop’ is voor dokwerkers even legendarisch als ‘t Klein Kasteeltje destijds voor de legerrekruten. Samen met andere projecten, zoals het Red Star Line Museum,de Montevideomagazijnen en de torens aan het Kattendijkdok, zal de vernieuwde Shop bijdragen tot het bruisende karakter van de Montevideowijk.

Op de plek waar nu de Shop staat, werd in 1937 het eerste aanwervingsbureau voor scheepsherstellers opgericht. Het huidige gebouw, met zijn eigentijdse architectuur, dateert uit 1963. Het stadsbestuur van Antwerpen wil dit stukje erfgoed zo goed mogelijk in stand houden. Daarom moet de projectontwikkelaar tijdens de restauratie zo veel mogelijk originele materialen behouden. Ook de beeldbepalende gevel van het authentieke kopgebouw blijft intact.

De Shop krijgt een grondige renovatie en nieuwe, bruisende functies. De kelderverdieping wordt ingericht als dansruimte met een dansvloer voor maximum 590 personen en een lounge van 80 m² groot. De oorspronkelijke roepzaal die zich over het gelijkvloers en de eerste verdieping uitstrekt, krijgt een nieuwe functie als evenementenzaal met op de kop een café. Op de eerste verdieping boven het café komt een restaurant met ongeveer 100 zitplaatsen. Achter de feestzaal is er ook nog ruimte voor een club op de eerste verdieping en daarboven kantoren. De nieuwe functies zullen voor een levendige, continue stroom van activiteiten zorgen.

De Shop is een onderdeel van de nieuwe Montevideowijk op het Eilandje. Het gebouw moet er uitgroeien tot een echte trekpleister. Vóór de Shop zal de stad een nieuw plein aan het water aanleggen, het Limaplein. Het plein krijgt een open karakter zodat het een ideale plek wordt voor evenementen. Ter hoogte van de Shop is er ruimte voor terrassen. Daarnaast gaat de Kattendijksluis opnieuw open dankzij een unieke rolbrug. Samen met andere projecten – zoals het Red Star Line Museum, de torens aan het Kattendijkdok en de Montevideomagazijnen – zal de Shop bijdragen tot het bruisende karakter van de Montevideowijk. Een nieuwe tramlijn langs de Rijnkaai zorgt dan weer voor een vlotte bereikbaarheid.

De plannen voor de Shop zijn van de hand van Architectuurgroep Jo Peeters uit Antwerpen. De werken starten in principe nog dit jaar. In totaal wordt er ruim drie miljoen euro geïnvesteerd in de nieuwe toekomst van het gebouw.

Bron: Stad Antwerpen
 

· Registered
Joined
·
21,385 Posts
Met Robert Vervoort een tijdje gepraat vanmiddag. Hij vertelde me dat het geplande annex hotel losgekoppeld is van het Red Star Line complex (betekent dat het dus niet meer zal doorgaan) en dat de geplande wandelbrug ook niet meer doorgaat.
Dus wat gaat er dan nog wél door? Die uitkijktoren? En dit gebeurt weer allemaal in stilte... en toch mooi die renderings ophangen tijdens opendeur waar helft niet meer van klopt.
 

· Funk me
Joined
·
977 Posts
Eigenlijk is het het al triestig dat we het ontwerp dat we op de renderings zien al "Ambitieus" vinden.
Het is triestig dat men met een grote mond en loze beloftes allerlei projecten zit te verkopen waar niets van in huis komt!
 

· Registered
Joined
·
21,385 Posts
ANTWERPEN : Montevideomagazijnen - Limaplein

Momenteel is het nog muisstil omtrent dit project... Het ging normaal van start gaan in 2008...

van de website van META:

Aan de Montevideomagazijnen hangt een hele geschiedenis. Ze werden opgericht in 1895 in een herkenbare industriële architectuur, typisch voor de oude Antwerpse haven : grote, hoge ruimtes met vrije opdelingmogelijkheden en een interessante lichtinval. Voor de jaren ‘50 dienen de Montevideomagazijnen als opslagplaats voor het Engelse leger. Dozen met boter, kaas, sigaretten, hesp, thee, koffie, enz. werden er opgeslagen. De Montevideoloodsen zijn naar hun omgeving toe introverte gebouwen, en het is ook de bedoeling dit karakter te behouden en te versterken. Door een extraverte publiekstrekker te incorporeren die als aantrekkingspool fungeert voor het gebouw, wordt tezelfdertijd ook het Limaplein opgeladen. Hier kan een nieuwbouw gerealiseerd worden van drie lagen die als entrée fungeert voor de magazijnen. Het nieuwe programma zal bestaan uit een mix van functies : kantoren, een ruime parking, horeca en een reeks aanvullende culturele functies. De vergroting van het volume, om het geheel rendabel te maken, wordt onder de grond gezocht.
een exploded view:


(4 verdiepingen onder de grond!)


een artikel uit het nieuwsblad van 2006...

Bioscoop in Montevideo-magazijnen
Architect Chris Poulissen droomt van levendig Eilandje

ANTWERPEN - De Antwerpse architect Chris Poulissen zoekt geldschieters bij elkaar om de voormalige Montevideo-magazijnen op het Eilandje uit te bouwen tot een levendig knooppunt met een bioscoop, een fitnesscentrum en een overdekte markt. ,,We moeten er over waken dat het Eilandje geen slaapstad wordt maar een nieuwe bruisende stadswijk. Daarom liever geen kantoren, zoals eerst was gepland.'' Poulissen hoopt dat we binnen drie jaar naar de cinema kunnen op het Eilandje.

De Montevideo-magazijnen dateren van 1895 en zijn maar liefst 12.000 vierkante meter groot. Ze vormen het hart van het Eilandje. Vooral maritieme bedrijven hoopten de magazijnen in te palmen, om ze te verbouwen tot kantoren. Daarbij zou het karakter van het beschermd monument verdwijnen. Monumenten en Landschappen stelde dan ook zijn veto tegen de plannen.

De investeerders trokken daarop naar het architectenbureau Chris Poulissen & Partners om een nieuwe toekomst uit te tekenen voor de site. De ontwerpers verdienden hun sporen al met de ontwikkeling van Hangar 26-27. Poulissen zoekt nu investeerders bij elkaar om de Montevideo uit te bouwen tot het kloppend hart van het Eilandje.

,,Zeven dagen op zeven moet daar beweging zijn, ook 's avonds en 's nachts'', verduidelijkt Chris Poulissen. ,,We zoeken dan ook een invulling die aansluit op de nieuwe culturele as met het Museum aan de Stroom (MAS), de Red Star Line, het Ballet van Vlaanderen en de plannen met de shop .'' De investeerders in dat oude aanwervinglokaal voor dokwerkers willen daar een horecazaak uit de grond stampen.

Overdekte markt

De kern van de Montevideo moet een overdekte multiculturele markt worden van 2.000 m². ,,Het Eilandje heeft een grote nood aan voedingszaken. We denken niet aan een supermarkt maar aan een overdekte markt zoals in Barcelona, met een aantal vaste kraampjes. Een beetje zoals de Criée vroeger aan het station, maar dan met een betere kwaliteit''.

Ondergronds zouden een parking en een bioscoop komen. ,,Die zal zich van formaat tussen de Cartoon's en de UGC situeren.'' Voorts is er nog plaats voor een fitnesscentrum, een hotel, kleinschalige horeca, kinderopvang en zelfs voor een postsorteercentrum.

Het bijzonder plan van aanleg (BPA) laat zowat alle bestemmingen toe, behalve bedrijven die hinderlijk zijn voor de woonomgeving. Voor Poulissens ideeën is een bestemmingswijziging niet nodig en kan alles snel gaan. ,,We hopen begin 2008 te bouwen. In 2009 kan iedereen dan naar de cinema komen.''
Een paar beeldjes van de website van Investec (de investeerder?)

de centrale gang


een isometrisch perspectiefen het nieuwe voorgebouw!en nu maar hopen dat er hier vlug iets gebeurd, voor die loodsen volledig vergaan zijn...
 
41 - 60 of 1103 Posts
Top