SkyscraperCity Forum banner

ANTWERPEN | EILANDJE | Montevideowijk

246871 Views 1113 Replies 101 Participants Last post by  delarog


Tussen 1873 en 1934 verscheepte de rederij Red Star Line circa 3 miljoen mensen van Europese en Joodse afkomst van Antwerpen naar de Nieuwe Wereld.

De lokalen waar de immigranten de laatste gezondheidstesten ondergingen, ontsmet en gecontroleerd werden en uiteindelijk ook geregistreerd, zijn gelegen aan de Rijnkaai op het Eilandje aan de Schelde. Deze drie gebouwen (waarvan 2 beschermde monumenten) stonden lange tijd leeg. De aankoop door de Stad Antwerpen kadert in het stadsontwikkelingsplan om het eilandje om te vormen tot een aantrekkelijk gebied voor wonen en werken.

De site ligt op een steenworp van het Museum aan de Stroom, dat de collecties van het Volkskundemuseum, het Vleeshuis en het Nationaal Scheepvaartmuseum onderdak zal bieden. Het wordt de plaats bij uitstek om het rijke Antwerps sociale, culturele, maritieme, economische en internationaal verleden te ontdekken en te onderzoeken. Het is de bedoeling de magazijnen van de Red Star Line te integreren in dit nieuwe museum.


Met als uitgangspunt de gemeenschappelijke geschiedenis en de verbondenheid tussen beide gebouwen, is er een samenwerkingsverband ontwikkeld tussen het Ellis Island Museum en The American Family Immigration History Center en het Museum aan de Stroom / Red Star Line memorial.

De doelstelling is om met respect voor de historische en monumentale waarde van de gebouwen het specifieke karakter van tenminste 2 van de 3 gebouwen te onderstrepen; via de restauratie en architectuur duidelijk te maken dat het een memoriaal betreft en de nodige instrumenten aan te brengen zowel voor het onthaal van (internationale) bezoekers als voor ruimtes bestemd voor specifieke doeleinden zoals catering, museum en tentoonstellingen, (souvenir)shops en/of verdeling van informatie over migratie.

Begin november besliste het Antwerpse stadsbestuur dat het Amerikaanse architectenbureau Beyer Blinder Belle Architects uit New York het ontwerp voor het Red Star Line museum mag verzorgen. Dat bureau bestaat sinds 1968 en werkte mee aan het Chrysler Building en het Lincoln Center.


BBB is voorstander van een rustige restauratie en denkt voor het derder gebouw aan een family inn. In dat familiehotel zouden ouders met hun kunderen naast een plek met geschiedenis kunnen verblijven.

In een eerste fase worden de gebouwen gerestaureerd. Met de architecten van het MAS zal dan een concept uitgetekend worden

De Red Star Line magazijnen zijn een deel van het collectieve geheugen van de havenstad. Het project moet dus de kenmerkende pakhuisarchitectuur respecteren. Een interne reorganisatie en een flexibele, vrije invulling behoren tot de mogelijkheden voor het project. De gevels en de structuur moeten gerestaureerd worden. Door invoeging van niveaus in de dubbel hoge ruimtes kan extra oppervlakte gecreëerd worden.

Het nieuwe project mag geen overlast veroorzaken voor de leefomgeving en een goed nabuurschap tussen de verschillende functies is van essentieel belang. De nieuwe, publieke functie moet vooral goed bereikbaar zijn voor voetgangers en fietsers. Wagens worden er niet geweerd en hiervoor worden een aantal parkeerplaatsen voorzien. Bijkomende infrastructuurwerken moeten kaderen in het geheel van de heraanleg van deze site.

------------------------------------------------------------------

Het winnende ontwerp voorziet in een nieuwbouw op de gerenoveerde magazijnen. Er zijn foto’s en beelden van dit ontwerp (waarvan boven een), en dit op de tentoonstelling die in het voorjaar 2007 naar Antwerpen komt.
See less See more
3
41 - 60 of 1114 Posts
Ben er onlangs ook gepasseerd, leek me idd op die tijd weinig gebeurd. Wellicht verhuld voor het oog zijn waarschijnlijk de gevels verder gerestaureerd en ook loods 3 in de montevideostraat verder gewerkt. Bij de toren is er geen voortgang geboekt.
Werken aan de magazijnen zijn volop bezig. Binnenkort beginnen ze aan de ondergrondse parking. De voorbouw zou voor de zomer moeten gestart zijn.
Hoe ist mogelijk... Het was er idd verdacht stil geworden. Normaal zouden de werken aan de voorbouw moeten begonnen zijn...
ja, had het ook gelezen dat moet natuurlijk 2012 zijn :)
Wordt er inmiddels verder gewerkt aan de loodsen? Zou jammer zijn moest dit in deze toestand nog jaren zo blijven staan!
Van 28 april tot 13 mei beleef je de jaren twintig opnieuw
Red Star Line Festival in toekomstig museum


ANTWERPEN - Het Red Star Line Festival laat van 28 april tot en met 13 mei de Antwerpse jaren twintig herleven in het toekomstige Red Star Line Museum.


De Antwerpse rederij Red Star Line vervoerde tussen 1873 en 1934 miljoenen emigranten van het oude Europa naar New York. ‘Maar haar hoogdagen beleefde de rederij vooral in de jaren twintig van de vorige eeuw', zegt cultuurschepen Philip Heylen (CD&V). ‘De historische gebouwen van de Red Star Line aan de Rijnkaai worden nu voor zo'n 17 miljoen euro gerestaureerd om ze om te vormen tot het Red Star Line Museum. Naar aanleiding van de Open Wervendag op 13 mei besloten we er een festival te organiseren.'

Het Red Star Line Festival zal baden in de sfeer van de jaren twintig. De feestzaal zal bijvoorbeeld de Ballroom Belgenland heten, naar het legendarische schip BelgenlandII van de Red Star Line. Kunstenorganisatie Antwerpen Open zorgt voor klezmer, jazz, bigband en swing maar ook theater, dansinitiaties, stand-up comedy, thé-dansants en films. De meeste activiteiten zijn gratis, vooral op zaterdag en zondag.

Op 28 april bijt de Amsterdam Klezmer Band de spits af met een openingsconcert met Balkanmuziek en Oost-Europese, Joodse invloeden. De twee zaterdagen daarna kan je ook in de Dancing Palace terecht om de Oscarwinnaar Brussels Jazz Orchestra en The Roaring Twenties met Radio Modern te zien.

‘Elke donderdagavond is er stand-up comedy met onder andere Hakims of Comedy, Nigel Williams en Jovanka Steele', aldus Dré Demet, coördinator Antwerpen Open. ‘Op vrijdagavonden geniet je voor 15 euro van een heerlijke maaltijd en een muzikale theatervoorstelling van Grupetto & Kurt Van Eeghem (De laatste wals op de Titanic) of van De bankroet jazz live!, naar een scenario van Paul Van Ostaijen.'

Wie nog niet naar huis wil, kan nog feesten op dj-sets.

High tea
Drie zondagen lang kan je ook op de high tea komen in de Zondagse Salons met gesprekken met onder andere stadsdichter Bernard Dewulf, de Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman en films zoals Charlie Chaplin's The immigrant. Daarnaast is er een matrozenhoekje voor de kinderen, restaurant De Rode Ster voor de hongerigen en een open museumwerf op 13mei voor de nieuwsgierigen.

Maar ook in Antwerpen zelf kan je de ontroerende verhalen van de migranten van toen ontdekken door vertellingen, een boottocht te maken, in het MAS te gaan kijken naar de Red Star Line-verzameling van Robert Vervoort of in het Eugeen Van Mieghem Museum zijn schilderijen van landverhuizers bewonderen.

30.03.2012
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=B93O64PJ
See less See more
^^ Had begrepen dat de toren niet volledig vrij toegankelijk zal worden, maar slechts onder begeleiding van een gids :s
De stalen rasters zouden momenteel worden gemonteerd op de toren...
Voorlopig nog steeds geen beweging op de site te merken...
Wij zijn net doorgegaan op dat moment toen het daarover begon. Er komt daar idd een soort van buurtparking met twee bouwlagen, maar dat is dus pas voor binnen een aantal jaar.
Kans bestaat dat deze ook een definitieve plek krijgt in de Shop, in de kelderverdieping namelijk.
Jammer, het zou anders nu volop in de opbouw staan.

Hopelijk komt er toch snel wat werk van
Het was in ieder geval super weer om foto's te trekken.

Heb zelf ook nog een toer gedaan.
Restaurant, kantoor- en administratieruimte en club/dancing.
Dat was normaal gezien de bedoeling, om alvast bij opening de Rijnkaai (noord) heraangelegd te hebben. Dat wordt krap denk ik, of er moet heel hard gewerkt worden.
mooi, het wordt dringend tijd om de werken te hervatten. Blijft het geplande voorziene programma behouden?
Dat was al langer beslist dacht ik om het tot -2 te houden. Ook wegens anders een te grote aantrek van niet-bestemmingsverkeer.
De buitenkant is volledig afgewerkt, momenteel is men druk bezig binnen met de inrichting van de museumruimtes zelf en de opstelling van de tentoonstelling. Begin september is dit afgewerkt. Dan midden september is er een speciale vooropening om dan in het weekend van 27/28 september officieel te openen.
See less See more
ben zelf ook geen fan van deze versie van de toren. Deze ziet er goedkoper en middelmatiger uit (of is het "meer ingetogen", "een symbolische verwijzing naar de voormalige schoorsteen", een meer van dats...) dan de eerste versies. Die waren stoerder en robuuster. Die twee takelkraantjes bovenaan, hopelijk verdwijnen die nog? nu lijken het antennes te zijn?
See less See more
41 - 60 of 1114 Posts
Top