SkyscraperCity Forum banner

ANTWERPEN | EILANDJE | Montevideowijk

248185 Views 1113 Replies 101 Participants Last post by  delarog
3


Tussen 1873 en 1934 verscheepte de rederij Red Star Line circa 3 miljoen mensen van Europese en Joodse afkomst van Antwerpen naar de Nieuwe Wereld.

De lokalen waar de immigranten de laatste gezondheidstesten ondergingen, ontsmet en gecontroleerd werden en uiteindelijk ook geregistreerd, zijn gelegen aan de Rijnkaai op het Eilandje aan de Schelde. Deze drie gebouwen (waarvan 2 beschermde monumenten) stonden lange tijd leeg. De aankoop door de Stad Antwerpen kadert in het stadsontwikkelingsplan om het eilandje om te vormen tot een aantrekkelijk gebied voor wonen en werken.

De site ligt op een steenworp van het Museum aan de Stroom, dat de collecties van het Volkskundemuseum, het Vleeshuis en het Nationaal Scheepvaartmuseum onderdak zal bieden. Het wordt de plaats bij uitstek om het rijke Antwerps sociale, culturele, maritieme, economische en internationaal verleden te ontdekken en te onderzoeken. Het is de bedoeling de magazijnen van de Red Star Line te integreren in dit nieuwe museum.


Met als uitgangspunt de gemeenschappelijke geschiedenis en de verbondenheid tussen beide gebouwen, is er een samenwerkingsverband ontwikkeld tussen het Ellis Island Museum en The American Family Immigration History Center en het Museum aan de Stroom / Red Star Line memorial.

De doelstelling is om met respect voor de historische en monumentale waarde van de gebouwen het specifieke karakter van tenminste 2 van de 3 gebouwen te onderstrepen; via de restauratie en architectuur duidelijk te maken dat het een memoriaal betreft en de nodige instrumenten aan te brengen zowel voor het onthaal van (internationale) bezoekers als voor ruimtes bestemd voor specifieke doeleinden zoals catering, museum en tentoonstellingen, (souvenir)shops en/of verdeling van informatie over migratie.

Begin november besliste het Antwerpse stadsbestuur dat het Amerikaanse architectenbureau Beyer Blinder Belle Architects uit New York het ontwerp voor het Red Star Line museum mag verzorgen. Dat bureau bestaat sinds 1968 en werkte mee aan het Chrysler Building en het Lincoln Center.


BBB is voorstander van een rustige restauratie en denkt voor het derder gebouw aan een family inn. In dat familiehotel zouden ouders met hun kunderen naast een plek met geschiedenis kunnen verblijven.

In een eerste fase worden de gebouwen gerestaureerd. Met de architecten van het MAS zal dan een concept uitgetekend worden

De Red Star Line magazijnen zijn een deel van het collectieve geheugen van de havenstad. Het project moet dus de kenmerkende pakhuisarchitectuur respecteren. Een interne reorganisatie en een flexibele, vrije invulling behoren tot de mogelijkheden voor het project. De gevels en de structuur moeten gerestaureerd worden. Door invoeging van niveaus in de dubbel hoge ruimtes kan extra oppervlakte gecreëerd worden.

Het nieuwe project mag geen overlast veroorzaken voor de leefomgeving en een goed nabuurschap tussen de verschillende functies is van essentieel belang. De nieuwe, publieke functie moet vooral goed bereikbaar zijn voor voetgangers en fietsers. Wagens worden er niet geweerd en hiervoor worden een aantal parkeerplaatsen voorzien. Bijkomende infrastructuurwerken moeten kaderen in het geheel van de heraanleg van deze site.

------------------------------------------------------------------

Het winnende ontwerp voorziet in een nieuwbouw op de gerenoveerde magazijnen. Er zijn foto’s en beelden van dit ontwerp (waarvan boven een), en dit op de tentoonstelling die in het voorjaar 2007 naar Antwerpen komt.
See less See more
61 - 80 of 1114 Posts
Ik ga zondag. Ben wel benieuwd. Heb het in al zijn stadia al kunnen bekijken, krot, werf en nu de opening.
Ben gisteren het RSL gaan bezoeken. Ben er niet echt wild van, het vertelt idd verhalen van en over mensen die migreren en (betere) oorden opzoeken op zoek naar geluk en voorspoed. Weinig echt historisch materiaal, veel reproducties en panelen.

Wel leuk is de uitkijktoren waar je toffe foto's zal kunnen maken van de komende werven op het eilandje.

Mijn oordeel: 7/10
vond die reservatieprocedure ook tijdrovend én ingewikkeld. En bovendien wie niet online wil of kan betalen, dient dus fysiek naar de Toerisme aan de Grote Markt te stappen.
Bleek ook dat reserveren alleen nodig was voor geleide groepsbezoeken en dus niet voor gewoon bezoek. Met A-kaart kan je bovendien gratis binnen.
De voorziene oplevering is maart. Wellicht zal het nog even duren voor we iets kunnen gaan eten of drinken in de Shop. Ik gok eerder deze zomer.
Ik geloof dat het schetsontwerp voor het Limaplein intern klaar is. Echter is het nog wachten op de werfvordering van de Westkaaitorens.
Er komt vooral ook ruimte voor kunst. Tegen de zijde van de aanbouw aan de Montevideoloodsen komt er wel terrasruimte.
Op dit moment is er geen waterpartij voorzien (noch in kunstvorm, noch bespeelbaar) op het plein. Eerder vast zitmeubilair en verlichting en (een) kunst(werk).
^^ ah voila kijk :) het bevestigd dus wat we hierboven vermeldden. Leuk om te horen nu dat de werken alsnog dit jaar zullen starten.
Hopelijk eindelijk schot in de zaak :banana::banana::banana:

Nu nog goed nieuws over een mooie nieuwe toekomst voor en restauratie van de gebouwen van het loodswezen...
^^ ook daar is men achter de schermen hard aan het werken. Ik verwacht hier dit jaar zeker concreet nieuws over. De onderhandelingen zijn volop bezig.
De werken aan de Montevideoloodsen worden na de zomer volgens bronnen alvast hervat. Dit keer komt het er hopelijk van. Dit lijkt hopelijk geen dossier en traject zoals de Handelsbeurs te worden...
3
De Shop. Opening wordt pas na de zomer verwacht. Er is blijkbaar toch nog wel wat werk...:
See less See more
  • Like
Reactions: 2
5
Heraanleg Rijnkaai-Noord:


Binnenkort komt hier een nieuw project... De site wordt alvast afgeschermd zoals bij zijn zuidelijke pendant van residentie Melopee ook gebeurd is:
Residentie Brasil wordt bijna opgeleverd:


Residentie onbekend... Vraag me af hoe je dit dan kan kopen als je interesse hebt of meer info wenst :)
See less See more
  • Like
Reactions: 1
Tegenover RedStar komt project van AWG met 40 appartementen (van eenslaapkamer tot 250 m2 penthouses). De hoek met de Montevideostraat wordt een afgeronde hoek. Zal zo'n beetje het begin van de residentiële kaaimuur worden.
Is hiervan al meer info beschikbaar? Is een uiterst interessant locatie en wordt dan inderdaad voorlopig het einde/begin van de kaaien waar gewoond wordt.

Later nemen de Montevideo-voorbouw en toren 6 dit over en aan de andere kant Residentie Kaai Nieuw Zuid. De Kaailine breidt dus nog verder uit.
Binnen drie weken open? toen ik twee weken geleden foto's ging nemen leek het nog of er 3 maanden werk was!

Ze hebben alvast een website: http://www.de-shop.be/
  • Like
Reactions: 1
Dat project gaat over de renders die hier eerder deze week verschenen...

Mooi project lijkt me wel!
8
De Shop
Heraanleg Rijnkaai
Hoekproject Montevideostraat/Rijnkaai


See less See more
61 - 80 of 1114 Posts
Top