SkyscraperCity Forum banner

ANTWERPEN | EILANDJE | Montevideowijk

243710 1102


Tussen 1873 en 1934 verscheepte de rederij Red Star Line circa 3 miljoen mensen van Europese en Joodse afkomst van Antwerpen naar de Nieuwe Wereld.

De lokalen waar de immigranten de laatste gezondheidstesten ondergingen, ontsmet en gecontroleerd werden en uiteindelijk ook geregistreerd, zijn gelegen aan de Rijnkaai op het Eilandje aan de Schelde. Deze drie gebouwen (waarvan 2 beschermde monumenten) stonden lange tijd leeg. De aankoop door de Stad Antwerpen kadert in het stadsontwikkelingsplan om het eilandje om te vormen tot een aantrekkelijk gebied voor wonen en werken.

De site ligt op een steenworp van het Museum aan de Stroom, dat de collecties van het Volkskundemuseum, het Vleeshuis en het Nationaal Scheepvaartmuseum onderdak zal bieden. Het wordt de plaats bij uitstek om het rijke Antwerps sociale, culturele, maritieme, economische en internationaal verleden te ontdekken en te onderzoeken. Het is de bedoeling de magazijnen van de Red Star Line te integreren in dit nieuwe museum.


Met als uitgangspunt de gemeenschappelijke geschiedenis en de verbondenheid tussen beide gebouwen, is er een samenwerkingsverband ontwikkeld tussen het Ellis Island Museum en The American Family Immigration History Center en het Museum aan de Stroom / Red Star Line memorial.

De doelstelling is om met respect voor de historische en monumentale waarde van de gebouwen het specifieke karakter van tenminste 2 van de 3 gebouwen te onderstrepen; via de restauratie en architectuur duidelijk te maken dat het een memoriaal betreft en de nodige instrumenten aan te brengen zowel voor het onthaal van (internationale) bezoekers als voor ruimtes bestemd voor specifieke doeleinden zoals catering, museum en tentoonstellingen, (souvenir)shops en/of verdeling van informatie over migratie.

Begin november besliste het Antwerpse stadsbestuur dat het Amerikaanse architectenbureau Beyer Blinder Belle Architects uit New York het ontwerp voor het Red Star Line museum mag verzorgen. Dat bureau bestaat sinds 1968 en werkte mee aan het Chrysler Building en het Lincoln Center.


BBB is voorstander van een rustige restauratie en denkt voor het derder gebouw aan een family inn. In dat familiehotel zouden ouders met hun kunderen naast een plek met geschiedenis kunnen verblijven.

In een eerste fase worden de gebouwen gerestaureerd. Met de architecten van het MAS zal dan een concept uitgetekend worden

De Red Star Line magazijnen zijn een deel van het collectieve geheugen van de havenstad. Het project moet dus de kenmerkende pakhuisarchitectuur respecteren. Een interne reorganisatie en een flexibele, vrije invulling behoren tot de mogelijkheden voor het project. De gevels en de structuur moeten gerestaureerd worden. Door invoeging van niveaus in de dubbel hoge ruimtes kan extra oppervlakte gecreëerd worden.

Het nieuwe project mag geen overlast veroorzaken voor de leefomgeving en een goed nabuurschap tussen de verschillende functies is van essentieel belang. De nieuwe, publieke functie moet vooral goed bereikbaar zijn voor voetgangers en fietsers. Wagens worden er niet geweerd en hiervoor worden een aantal parkeerplaatsen voorzien. Bijkomende infrastructuurwerken moeten kaderen in het geheel van de heraanleg van deze site.

------------------------------------------------------------------

Het winnende ontwerp voorziet in een nieuwbouw op de gerenoveerde magazijnen. Er zijn foto’s en beelden van dit ontwerp (waarvan boven een), en dit op de tentoonstelling die in het voorjaar 2007 naar Antwerpen komt.
1081 - 1100 of 1103 Posts
Mogelijk mogen ze van de vier zwembaden slechts een zwembad per keer laten leeglopen, maar niet alle vier tegelijk?
Ik blijf het een bizar kunstje balanceren vinden.

Wie weet mogen de toekomstige bewoners van de penthouses hun zwembad nooit of te nimmer laten leeglopen.. Om het gebouw in evenwicht te houden. 😁
Waarom zouden die zwembaden een probleem zijn? Liggen toch achteraan op het dak (volgens de renders toch)?

Lang geleden trouwens dat ik nog eens een staalskeletbouw heb gezien. En hopelijk dekken ze die zijmuur van de voormalige magazijnen niet af, geeft toch wat extra cachet. :)
Nieuwe fotoreportage van DCA:
Nog een render van dit ^ project:



Bron: Mertens Architecten
Amsterdamstraat 21-23

Huidige situatie:



Een vergunning (link vervalt) is aangevraagd om deze gebouwen te slopen en er een nieuwbouw te zetten. Ontwerp door Mertens Architecten. Over het materiaalgebruik bij de gevel: "Qua materiaalgebruik wordt er gekozen voor duurzame materialen met een grijs genuanceerde baksteen voor de verdiepingen wat aansluit bij de gebouwen in de omgeving. Voor het gelijkvloers kiezen we voor een duurzame plint in arduin. Het schrijnwerk krijgt een duidelijke omkadering in antraciet.Er wordt een sterke ritmering gecreëerd naar analogie met de omgeving door het gebruik van verticaal metselwerk (steenstrips). Dit metselwerk ligt richting het schrijnwerk meer naar binnen waardoor de gevel meer dynamisch en speels wordt."
Op die locatie en met zo'n overbuur had ik toch wat anders verwacht. :(
idd maar gewoontjes/braafjes...
5/5/2022

Hier zijn ze iets groots aan het doen:
een paar weken geleden heb ik een artikel gelezen dat de sluis stuk was en niet open kon met als gevolg dat heel wat zeilboten min of meer gevangen zaten in de jachthaven aan het Willemsdok. Dit wordt nu gerepareerd (2 dagen werk dacht ik)
  • Like
Reactions: 'stellung and 2018
Gewichten om de structuur te testen?
  • Like
Reactions: Misterknown
Ik vermoed dat heel die stalen structuur een beetje voorgespannen is, dus dat die eigenlijk wat bergop (of bergaf) gaat. Met die waterzakken wordt alles tot op de uiteindelijke positie getrokken denk ik.

Naarmate er meer en meer gewicht in het gebouw wordt toegevoegd (beton, chape, binnenmuren, buitenschrijnwerk, gevelsteen, ...) wordt dat water eruit gelaten zodat er geen "flex" in het gebouw zit tijdens het opbouwen. Dat zou namelijk barsten opleveren.

Ik heb ooit al eens over die werkwijze gelezen, ging specifiek over gebouwen met cantilever-verdiepingen. Maar het kan uiteraard zijn dat het hier inderdaad om gewoon een test zou gaan, hoor.
Dat is inderdaad wat het is. Ze hebben die methode ook gebruikt bij de bouw van de glazen gevel van het Sint-Pietersstation in Gent, ik herinner me toen dezelfde uitleg te hebben gelezen.
Dat is gewoon het water voor de zwembaden dat al geleverd werd en ze moeten er toch ergens mee blijven ;)
Duurt die bouw eigenlijk niet extreem lang ?
Is ook gebeurd op het uitkagend gedeelte van de Artesis hogeschool (hoek Noorderlaan/Italiëlei) bij het monteren van de betonnen kruisjesgevel. Toen werd het water op en af het dak gepompt.
Ik vermoed dat heel die stalen structuur een beetje voorgespannen is, dus dat die eigenlijk wat bergop (of bergaf) gaat. Met die waterzakken wordt alles tot op de uiteindelijke positie getrokken denk ik.

Naarmate er meer en meer gewicht in het gebouw wordt toegevoegd (beton, chape, binnenmuren, buitenschrijnwerk, gevelsteen, ...) wordt dat water eruit gelaten zodat er geen "flex" in het gebouw zit tijdens het opbouwen. Dat zou namelijk barsten opleveren.

Ik heb ooit al eens over die werkwijze gelezen, ging specifiek over gebouwen met cantilever-verdiepingen. Maar het kan uiteraard zijn dat het hier inderdaad om gewoon een test zou gaan, hoor.
Een penthouse in één van de twee Diener & Diener torens in de Montevideowijk. Wel toffe zichten zo te zien:




Bron: Instagram van divisare_
Zou ik niet nee tegen zeggen.
1081 - 1100 of 1103 Posts
Top