Het was idd te verwachten, maar ik had graag eens een becijfering gezien hoeveel extra overlijdens deze arbitraire afweging nog moet kosten.Het businessmodel van De Lijn is 'massavervoer' en uiteraard zullen zij er alles aan doen om zoveel mogelijk mensen te vervoeren met de beschikbare voertuigen. Ook hier wordt er een arbitraire afweging gemaakt tussen veiligheid en maatschappelijke wenselijkheid (noodzaak?).
Communicatie is nooit de sterkste kant van De Lijn geweest, dus waren de huidige slordigheden wel te verwachten.
Alleen bij de kapper is het supergevaarlijk.Er is onderzoek gebeurd dat het effect van te druk OV op je besmettingskans véél lager is dan je zou verwachten.
En was dat onderzoek van dezelfde kwaliteit als dat waarmee de kappers aan de schandpaal genageld werden?Er is onderzoek gebeurd dat het effect van te druk OV op je besmettingskans véél lager is dan je zou verwachten.
Dus als je op afspraak naar de kapper gaat en je daar dus alleen bent met de kapper ben je dus besmet maar met een paar honderd in een tram kan je besmet geraken. Wat is dat voor een logica. Hoeveel kappers zijn er effectief besmet in België?Nogmaals: waar mensen dicht bij elkaar komen is het risico gewoon groter (en hoe langer ze dicht bij elkaar blijven hoe meer dat risico toeneemt). In het ov kan dat het geval zijn, bij de kapper is dat het geval.
Neen, Falcone, dat is niet wat ik schreef. Ik schreef dat als je op het ov stapt, je naar gelang de omstandigheden, dicht bij elkaar kan zijn terwijl je bij de kapper per definitie dicht bij elkaar bent (tenzij jouw kapper armen van 1,5 meter heeft).Dus als je op afspraak naar de kapper gaat en je daar dus alleen bent met de kapper ben je dus besmet maar met een paar honderd in een tram kan je besmet geraken. Wat is dat voor een logica. Hoeveel kappers zijn er effectief besmet in België?
(en ja, dit stemt overeen met mijn vooroordelen, en de bron is niet onafhankelijk. Kom dus gerust met een tegengesteld paper af)Based on scientific findings and practical experience available today, this paper shows that public transport is taking the appropriate measures to reduce those risks to a level that is manageable and acceptable by users. Additional efforts should be made to strongly communicate public transport benefits to society and restore citizens´ trust.
appropriate measures en daarmee is alles gezegdGevondenhttps://cms.uitp.org/wp/wp-content/uploads/2020/10/Policy-Brief-PTisCOVID-Safe.pdf
6 pagina's literatuuronderzoek, met als conclusie :
(en ja, dit stemt overeen met mijn vooroordelen, en de bron is niet onafhankelijk. Kom dus gerust met een tegengesteld paper af)
niemand op de tram zit of staat 1.5m van een ander. Zeker niet in een bomvolle tram. En op een tram sta je meestal face to face met andere personen terwijl een kapper het meest van de tijd achter je staat. De kapper of klant moet al een superverspreider zijn om voor problemen te zorgen.Neen, Falcone, dat is niet wat ik schreef. Ik schreef dat als je op het ov stapt, je naar gelang de omstandigheden, dicht bij elkaar kan zijn terwijl je bij de kapper per definitie dicht bij elkaar bent (tenzij jouw kapper armen van 1,5 meter heeft).
Ben het grotendeels met je eens, maar bij het heropenen van sectoren is het uiteraard wél belangrijk om te weten welke activiteiten er meer of minder risicovol zijn (op basis van zo'n inschatting zijn de winkels nu open, maar de discotheken niet).Heel die discussie is uiteraard zinloos. Als je elke sector mag geloven zijn zij niet verantwoordelijk voor de verspreiding, wat onzin is natuurlijk. Een virus verspreidt zich gewoon via aërosolen en druppeltjes in de lucht. Mondmaskers en afstand houden helpt besmettingen deels voorkomen ongeacht van welke locatie. Je kan enkel zeggen dat het risico om besmet te raken groter is in afgesloten ruimtes met meerdere personen zonder mondmasker en de duur van de blootstelling.
Dat de meeste besmettingen in de privésfeer plaatsvinden is nog zo'n rare vaststelling, want om binnen de privésfeer besmettingen door te geven moet het eerst natuurlijk door één persoon extern zijn opgedaan (bij de kapper, restaurant, winkel, openbaar vervoer, school,werk, fitness, theater, film, .... je kan het zo gek net bedenken waar er contacten mogelijk zijn).
Dus heel dat spelletje van met studies 'bewijzen' dat een sector wel/geen verspreider is onzin natuurlijk. Want 'bewijzen' kan je zoiets nooit .... Er zou veel beter meer energie gestoken zijn wat de effecten van ventilatie zijn, handhygiëne, afstand houden, besmettingsrisico's met aërosolen, .... Ik blijf nu bijna een jaar later nog al te vaak horen van de virologen 'we weten het niet' of 'er is geen bewijs voor'. Bijvoorbeeld: de rol van kinderen onderzoeken we niet (alhoewel bij griepvirussen zij meestal de belangrijkste verspreiders zijn). Alleen omdat in tegenstelling tot griep ze asymptomatisch zijn voor corona. Dat vind ik veel erger ...
Ik weet niet op welke uren jij het openbaar vervoer gebruikt, maar tijdens de spits zitten die overvol. Er is dus tijdens de spits nooit de mogelijkheid om gewoon afstand te houden.De keren dat ik bus of tram nam, kon ik makkelijk afstand houden. Als die mogelijkheid er is, ga ik ook niet op iemands schoot kruipen.
De kapper, schoonheidsspecialist, tandarts etc... hangen met hun gezicht op minder dan een halve meter van het gezicht van de klant. Achter, voor, boven of onder spelen geen rol, uitgeademde lucht verspreidt zich in alle richtingen.
Maar blijkbaar zijn de inzichten van de virologen, epidemielogen, microbiologen en andere -logen uit de lucht gegrepen en weet Falcone het allemaal veel beter![]()