SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 188 Posts

·
mash510void725
Joined
·
802 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Avand in vedere modernizarea ce se preconizeaza la Aeroportul Arad, precum si perspectiva cresterii activitatii aeroportuare am decis ca este cazul ca si Aradul sa aiba threadul sau dedicat aeroportului orasului.
Aveti mai jos o prezentare a proiectului de reconversie a actualului terminal cargo intr-unul de pasageri.

 

·
I ♥ Arad
Joined
·
1,154 Posts
Aeroportul Internațional Arad

Date generale & scurt istoric

Aeroportul Internațional Arad (cod IATA: ARW, cod ICAO: LRAR) este un aeroport situat în partea de vest a țării, la doar 4 km (2.5 mi) vest de orașul Arad, România.

Aeroportul Internațional Arad posedă cel mai mare și modern terminal cargo din partea de vest a țării. Se bucură de o poziție strategică bună, aflându-se la 250 km de Budapesta și 300 km de Belgrad. Este situat în apropierea frontierei cu Ungaria, la 30 km de cel mai apropiat punct rutier de trecere a frontierei - Turnu și 20 km de cel mai apropiat punct feroviar de trecere a frontierei - Curtici. Deasemenea, pe aeroportul Arad, SMURD operează o bază regională de salvare aeromedicală (HEMS) pentru județele zonei de vest a României (Arad, Bihor, Timiș, Hunedoara și Caraș-Severin). Unitatea aeromedicală SMURD de la Arad folosește un elicopter Eurocopter EC135 special convertit pentru rolul de aeroambulanță.

[...]

Pe terenul suburbiei Gai s-a organizat în 14 iulie 1912, cu ocazia reîntoarcerii de la Aspen (Austria) a lui Aurel Vlaicu, un mare miting aviatic în care pionierul aripilor românești a fost ovaționat de conaționali ca un erou al tuturor românilor. Ca urmare a unor tratative duse în vederea înființarii unui nou aeroport, la 30 mai 1935, municipalitatea cedează aviației civile terenul din suburbia Ceala, unde vor începe lucrările de construcție a infrastructurii. Construcția actualei aerogari s-a terminat în 1936, iar inaugurarea oficială a noului aeroport a avut loc la 14 noiembrie 1937. Din acel moment, toată activitatea de trafic aerian s-a efectuat de pe această locație, iar aterizările și decolările s-au efectuat pe o pistă înierbată. Necesitățile de trafic au făcut necesară construirea în anul 1953 a unei piste din beton cu o lungime de 2000 metri. Căile de rulare A și D au fost realizate o dată cu pista de aterizare-decolare. Balizajul a fost refăcut în 1954 și dotat cu lămpi Elba. În ziua de astăzi, Aeroportul Arad dispune de una dintre cele mai bune piste de aterizare - decolare din țară, suprafața de rulare fiind construită din beton cu dimensiunea 2000 X 45 m, orientata pe directia est - vest. Este dotată cu un sistem modern de balizaj, producție IDMAN, compus din balizajul marginal și axial, lumini de praguri și capăt de pistă, lumini de apropiere pe ambele direcții de operare și un sistem ILS Categoria II.
Sursa

Imagini ARW
http://www.panoramio.com/photo/98284186

http://www.panoramio.com/photo/98342718

http://www.panoramio.com/photo/95686261


http://www.panoramio.com/photo/95352495
 

·
I ♥ Arad
Joined
·
1,154 Posts
^^ Proiectul pus acum in desfasurare, de transformare a terminalului cargo intr-un terminal de plecari pasageri, este ca urmare a unui precontract/intelegere semnata intre conducerea aeroportului si o anume companie aeriana (a carui nume nu s-a facut public pana acum) care doreste sa isi mute baza operationala pe ARW. Zvonuri ar fi ca e vorba de Carpatair. Una din cerintele Consiliului Judetean Arad (proprietarul aeroportului) a fost sa existe si minim o cursa interna in planurile respectivei companii, deci desi nu stiu mai multe date, cred ca singura cursa interna despre care poate fi vorba dpdv a cerintei este ARW - OTP.

Cat despre Wizz, am zburat anul trecut de vreo 3 ori cu ei spre Bergamo si de fiecare data avionul era spre full, deci banuiesc ca le merge bine.
 

·
I ♥ Arad
Joined
·
1,154 Posts
ÎCCJ obligă CNADNR să plătească aproape trei milioane de lei Aeroportului Arad din cauza autostrăzii

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) va trebui să despăgubească Aeroportul Arad cu aproape trei milioane de lei, pierzând definitiv un proces prin care baza aeriană cerea reconfigurarea sistemului de balizaj după construirea autostrăzii pan-europene.


Autorităţile din Arad au anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţe (ICCJ) obligă CNADNR să plătească aeroportului local 2.940.147 lei, sumă care reprezintă contravaloarea investiţiilor făcute de baza aeriană şi Consiliul Judeţean (CJ) Arad în reconfigurarea sistemului de balizaj luminos, necesară după construirea autostrăzii care face parte din coridorul IV pan-european, transmite corespondentul MEDIAFAX.


Directorul aeroportului, Dan Bălăcel, a declarat că în 12 martie 2009 Consiliul Judeţean Arad a transferat către CNADNR o suprafață de 43.214 de metri pătraţi din zona bazei aeriene, destinată construcției autostrăzii, tronsonul "Varianta de ocolire a Municipului Arad”.
"Transferul era condiţionat de suportarea din bugetul autostrăzii a cheltuielilor ocazionate de modificările necesare la sistemul de balizaj. Ulterior, CNADNR nu a mai respectat această condiţie”, a declarat Bălăcel.
Acesta a adăugat că după finalizarea centurii parte din autostrada pan-europeană chiar în vecinătatea Aeroportului, pista locală nu a mai putut fi folosită noaptea.
"Practic, construcţia autostrăzii a scurtat pista aeroportului cu 180 de metri, iar balizajul a fost mutat şi a trebuit reconfigurat. Centura ocolitoare a municipiului reprezenta un obstacol din punct de vedere aeronautic pentru operaţiile de aterizare-decolare. Fără sistem de balizaj nu se putea opera pe timp de noapte sau în condiţii de vizibilitate scăzută”, a declarat Bălăcel.
Preşedintele CJ Arad, Nicolae Ioţcu, a declarat că relocarea sistemului de iluminare a pistei de aterizare - care a presupus instalarea a 45 de kilometri de cabluri speciale pentru alimentarea a sute de lămpi – s-a făcut în cele din urmă cu fonduri locale. Investiţia a fost de aproximativ 2,9 milioane de lei, o parte din bani fiind obţinuţi printr-un credit de investiţii garantat de Consiliul Judeţean, in valoare de 240.000 euro. Aceste lucrări au fost finalizate în 2013.
"După ce a fost câştigat acest proces, vom începe un altul, pentru recuperarea penalităţilor de întârziere pentru neplata la timp a sumei, dar şi a daunelor, toate acestea fiind în curs de evaluare. Este posibil să solicităm inclusiv daune morale; imaginea aeroportului a avut de suferit când aeronave au fost deviate pentru că nu existau condiiţii tehnice corespunzătoare”, a declarat Ioţcu.
Prima sentinţă care obliga CNADNR să plătească investiţiile făcute la aeroport a fost dată în martie 2013 de Tribunalul Arad, iar după căile de atac procesul a continuat la Curtea de Apel Timişoara şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Aeroportul se află sub autoritatea CJ Arad, care este acţionarul majoritar.

Sursa articol
 

·
I ♥ Arad
Joined
·
1,154 Posts
Aeroportul Arad se pregăteşte să execute silit CNADNR!

Aeroportul Arad, care are de recuperat aproape trei milioane de lei de la Compania Naţională de Autostrăzi şi drumuri Naţionale din România (CNADNR), după ce a câştigat un proces definitiv, se pregăteşte să execute silit instituţia guvernamentală.

Directorul aeroportului, Dan Bălăcel, ne-a declarat că CNADNR nu a virat încă banii, aşa cum a dispus Înalta Curte de Casaţie şi Justiţe.

„În aceste condiţii, vom trece la executarea silită a CNADNR. Aşteptăm doar să primim pe cale oficială motivarea instanţei privitoare la sentinţa favorabilă obţinută de noi, după care vom începe procedurile necesare recuperării banilor”, a declarat Bălăcel.

Recent, instanţa supremă a obligat compania de drumuri să plătească aeroportului 2.940.147 lei, reprezentând contravaloarea investiţiilor făcute de baza aeriană şi Consiliul Judeţean în reconfigurarea sistemului de balizaj luminos, lucrări necesare după construirea autostrăzii care face parte din coridorul IV pan-european.

„Practic, construcţia autostrăzii a scurtat pista aeroportului cu 180 de metri, iar balizajul a fost mutat şi a trebuit reconfigurat. Centura ocolitoare a municipiului reprezenta un obstacol din punct de vedere aeronautic pentru operaţiile de aterizare-decolare. Fără sistem de balizaj nu se putea opera pe timp de noapte sau în condiţii de vizibilitate scăzută”, a declarat directorul Dan Bălăcel.

Înainte de construirea autostrăzii, compania de stat se angajase să suporte toate investiţiile necesare la aeroport, însă ulterior nu şi-a respectat angajamentul, astfel că a fost dată în judecată.

Conducerea aeroportului nu se va opri aici, urmând că intenteze un proces şi pentru recuperarea penalităţilor de întârziere pentru neplata la timp a sumei. Se are în vedere inclusiv solicitarea unor daune morale, pentru că imaginea aeroportului ar fi avut de suferit când mai multe aeronave au fost deviate pentru că nu existau condiiţii tehnice corespunzătoare pentru aterizare sau decolare.
Sursa
 

·
I ♥ Arad
Joined
·
1,154 Posts
Transformarea Terminalului Cargo al aeroportului în terminal de pasageri începe abia luna viitoare

Birocraţia tărăgănează proiectele de investiţii. Dacă proiectele sunt ample şi trebuie obţinute şi o serie de autorizaţii şi avize, atunci vorbim de ordinul lunilor de zile. Proiectul de transformare al Terminalului Cargo al Aeroportului Arad, în terminal de pasageri, pentru care a fost semnat un contract de execuţie acum mai bine de trei luni, va începe abia luna viitoare. Trei luni sau chiar mai bine se lucrează la proiectare şi se obţin avize de tot felul.Lucrările de transformare a Terminalului Cargo, în terminal de pasageri, la Aeroportul Arad vor începe chiar la început de sezon rece. Şi asta pentru că, potrivit conducerii aerogării încă se lucrează la proiectarea lucrărilor. Compania aleasă pe proiect, cu sediul în Braşov se ocupă atât de proiectare, cât şi de execuţie. Trebuie menţionat că, investiţia – care ar putea să schimbe soarta aero*gării arădene – a întârziat mult şi pe fondul a două eşecuri de contractare a lucrărilor. Conducerea Aeroportului Arad a semnat în iunie, contractul pentru lucrări de extindere a aerogării, prin realizarea unui terminal separat pentru plecări, dintr-o parte a actualului terminal de mărfuri. Investiţia se ridică la 8.186.601 lei fără TVA, adică peste 1,84 de milioane de euro. „Proiectul de transformare a Terminalului Cargo, în terminal de pasageri este în acest moment încă în fază de proiectare. Se obţin şi o serie de avize pentru derularea acestor lucrări. Este bine că nu am întâmpinat probleme în această etapă birocratică şi lucrurile au mers bine până acum. Estimez însă că, lucrările efective vor începe luna viitoare, când începe şi sezonul rece, dar sperăm să nu avem probleme“, a spus Dan Bălăcel, directorul Aeroportului Arad.

Proiectul de investiţii prevede transformarea a 4.257 de metri pătrați în terminal de pasageri – ple*cări, o suprafață de mai bine de 700 de metri pătrați rămânând astfel disponibilă pentru terminalul cargo. Astfel, terminalul de plecări – sosiri ar urma să rămână terminal pentru sosiri. Extinderea aerogării este un criteriu esenţial pentru asigurarea fluxurilor de pasageri în conformitate cu reglementările internaţionale şi implicit pentru obţinerea avizelor de la Direcţia de Aviaţie Civilă şi Spaţiu Aerian a Ministerului Transporturilor. În cazul creşterii fluxului de marfă, redimensionarea Terminalului Cargo va fi oricând posibilă, fără cheltuieli mari.
Lucrările vor fi finanţate prin credit furnizor în procent de 95 la sută, ceea ce înseamnă că firma suportă cheltuielile de proiectare şi execuţie, urmând să-şi recupereze banii de la aeroport în patru ani, cu garanţia Consiliului Judeţean. Aeroportul Arad nu va plăti dobândă pe acest tip de credit.
Sursa
 

·
I ♥ Arad
Joined
·
1,154 Posts
Unda verde la modernizarea Aeroportului

Aeroportul Arad a primit aviz pentru transformarea terminalului cargo în terminal de pasageri.

Unul dintre cele mai mari hopuri referitoare la modernizarea Aeroportului Arad a fost trecut: Autoritatea Aeronautică Civilă a avizat favorabil proiectul de transformare a terminalului cargo în terminal de pasageri. Avizul a fost primit de Aeroportul Arad chiar marţi dimineaţa. „Am primit avizul de la Autoritate, unul necesar pentru lucrările pe care le-am gândit. Acest aviz confirmă proiectul tehnic întocmit de constructor, contractul fiind semnat pentru proiectare şi execuţie. Acum, teoretic, intrăm în linie dreaptă”, a spus Dan Bălăcel, directorul Aeroportului Arad. Dar birocraţia nu este încheiată încă. Potrivit declaraţiilor lu Bălăcel, acum se va trece la întocmirea documentaţiilor necesare pentru primirea avizelor de la autorităţile locale. Vorbim aici de autorizaţii, avize şi alte documente necesare pentru demararea construcţiilor, după care se va demara, efectiv, lucrarea.

Schimbare totală

Aeroportul Arad va suferi schimbări majore în urma acestor lucrări. Actualul cargo va deveni terminal pentru pasageri, de aici urmând să plece cei care vor călători cu avionul de pe aerogara noastră. Doar 700 de metri pătraţi din actuala locaţie vor mai rămâne pentru mărfuri, restul urmând să fie recompartimentat şi transformat. În ceea ce priveşte actualul terminal pentru pasageri, care este folosit atât pentru plecări, cât şi pentru sosiri, acesta va deveni doar terminal pentru sosiri. Licitaţia a fost câştigată de o firmă din Braşov autorizată de Autoritatea Aeronautică din România pentru efectuarea de lucrări la aerogări. Contractul a fost semnat pentru suma de 8,2 milioane de lei, aici fiind inclusă atât proiectarea, cât şi execuţia.

Cam un an

În ceea ce priveşte termenul de finalizare a acestei lucrări, el este de aproximativ un an. „De la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, firma va avea la dispoziţie 12 luni pentru finalizarea transformării terminalului cargo în terminal de pasageri”, a spus Dan Bălăcel. Ca atare, modernizarea Aeroportului Arad ar putea fi finalizată cândva la sfârşitul anului 2015.
Articol original & galerie foto
 

·
I ♥ Arad
Joined
·
1,154 Posts
Mai un singur pas :cheers:... Articol aparut astazi (03.11) pe aradon.ro.

Reprezentanţii Aeroportului Arad spun că mai au nevoie de un singur aviz pentru demararea lucrărilor de modificare a aerogării.

Proiectul de modernizare a Aeroportului Arad şi recompartimentare a terminalului cargo înaintează cu paşi mărunţi, dar înaintează. Şedinţa de vineri a Consiliului Judeţean Arad (CJA) a avut pe ordinea de zi un proiect de hotărâre care s-a referit la modernizarea aerogării. Mai precis, a fost vorba despre un aviz necesar pentru completarea documentării aferente modernizării.
„Din acest moment, dosarul va fi trimis către Ministerul Finanţelor. Aşteptăm undă verde de acolo, după care vor urma lucrările propriu-zise”, a declarat Dan Bălăcel, directorul Aeroportului Arad. Avizul ministerului este necesar pentru ca firma care a câştigat licitaţia să poată accesa creditarea necesară pentru realizarea lucrării. Şi asta pentru că aerogara va plăti eşalonat, în vreo patru ani de zile, toată modernizarea. „Prin această hotărâre, Consiliul Judeţean garantează lucrarea de la aeroport”, a spus şi Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA.

[...]

Terminale separate

Odată începute lucrările, acestea vor trebui finalizate, potrivit contractului, în termen de opt luni de zile. Modernizarea şi recompartimentarea aeroportului va costa 8,2 milioane de lei, licitaţia fiind câştigată de o firmă din Braşov. Odată finalizată recompartimentarea, actualul terminal de plecări-sosiri va deveni doar terminal de sosiri, iar bucata de spaţiu ce va fi „ruptă” din terminalul cargo va deveni terminal de plecări.
 

·
I ♥ Arad
Joined
·
1,154 Posts
CNADNR, executata silit de Aeroportul Arad

Aeroportul Arad va primi 2,9 milioane de lei pentru terenul pe care l-a acordat Companiei de Autostrăzi pentru construcţia centurii.

Au trecut cinci ani de zile de când Aeroportul International Arad şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) au căzut la o înţelegere în privinţa unui teren, înţelegere pe care drumarii nu şi-au respectat-o nici până în prezent. La vremea respectivă, CNADNR solicita aerogării noastre un teren de peste patru hectare pentru construcţia centurii în regim de autostradă a municipiului Arad. Fără mari pretenţii financiare, reprezentanţii Aeroportului Arad au acceptat cedarea terenului, dar cu o singură condiţie: ca CNADNR să plătească relocarea balizajului. Iar drumarii au acceptat. Însă de la vorbă până la faptă a fost mult. Aeroportul a cerut banii de nenumărate ori de la companie, dar degeaba. Deoarece aerogara nu era funcţională fără un nou balizaj, aeroportul a suportat din fondurile proprii realizarea acestuia şi relocarea lui.

Procese şi procese

Însă reprezentanţii Aeroportului Arad nu au stat cu mâinile în sân şi au deschis acţiuni în instanţă pentru a recupera fondurile investite, adică peste 2,9 milioane de lei. După vreo doi ani de procese, s-a ajuns şi la o finalitate: CNADNR a fost executată silit, iar aerogara noastră va primi banii. „Un executor judecătoresc a executat compania de autostrăzi. Nu a fost nevoie de poprire pe conturi sau alte măsuri, executarea a fost realizată prin înţelegere amiabilă”, a anunţat Dan Bălăcel, directorul Aeroportului Arad. Aşa că, în viitorul foarte apropiat, cele 2,9 milioane de lei vor ajunge în conturile aerogării. Totodată, şi cheltuielile legate de executarea silită, dar şi cheltuielile pricinuite de procesele intentate de către aeroport vor fi suportate tot de către CNADNR.

Bătălie lungă

A fost nevoie de o bătălie lungă de cinci ani de zile pentru a se face dreptate, dar, într-un final, Aeroportul Arad a ieşit învingător din această luptă. Deşi înţelegerea iniţială a fost parafată şi semnată de reprezentanţii aerogării şi de către cei ai CNADNR, aceştia din urmă au ales să nu o respecte. A fost nevoie de instanţe şi executări silite pentru ca banii să fie recuperaţi de aeroport.
Sursa
 

·
I ♥ Arad
Joined
·
1,154 Posts
Și până la urmă, tot astăzi: Încep lucrările la noua aerogară din Arad.

Aeroportul Arad a primit și ultimul aviz necesar pentru a putea începe lucrările de modernizare. Documentul a fost eliberat de Ministerul Finanțelor, zilele trecute, și era necesar pentru că investițiile se fac printr-un credit.

”Toate documentațiile fiind obținute, predarea amplasamentului către constructor, pentru efectuarea lucrărilor, va avea loc săptămâna viitoare”, a declarat pentru ARQ directorul bazei aeriene, Dan Bălăcel.

Lucrările încep, totuși, cu o întârziere de câteva luni, din cauza procedurilor birocratice. Chiar și în aceste condiții, conducerea aeroportului speră că investiția va fi încheiată în acest an.

Contractul pentru lucrări a fost semnat încă din luna iunie, iar valoarea investiției este de 1.843.829 euro plus TVA.

Proiectul prevede extinderea aerogării prin realizarea unui terminal separat pentru plecări, care va fi amenajat în spaţii actuale ale terminalului de mărfuri. Aerogara actuală, construită în 1936, va fi folosită doar pentru sosiri.

Terminalul pentru pasageri are acum o suprafaţă de numai 1300 de metri pătraţi, motiv pentru care autorităţile judeţene spun că nu au reuşit să convingă decât un operator să aibă curse regulate de la Arad, din cauza capacităţii reduse.

În urma lucrărilor de modernizare, terminalul va avea peste 4.200 de metri pătraţi şi va permite operarea unui trafic de 200.000 de pasageri pe an.

Articol original
 

·
I ♥ Arad
Joined
·
1,154 Posts
Luna viitoare vor incepe lucrarile efective la noul terminal de plecari. Deasemenea, am inteles ca se incearca de catre conducere accesarea de fonduri europene pentru alte investitii la aeroport avand in vedere ca in nelimitata sa intelepciune, guvernul a exclus aeroportul din masterplan.
 

·
I ♥ Arad
Joined
·
1,154 Posts
^^ Păi cam asta e problema, că nu prea se investește. Înafară de proiectul aflat în desfășurare cu terminalul de plecări care se face pe banii firmei câștigătoare, lucrurile se mișcă foarte greu din cauza neincluderii în masterplan. De la stat sanșe infime, iar pentru finanțări europene deasemenea este necesară includerea în masterplan. Deci perspective destul de slabe din punctul ăsta de vedere, singura șansă e picatul guvernului în favoarea unuia mai prietenos, alt masterplan, alt ministru etc. Oricum e strigător la cer, sunt incluse aeroporturi precum Baia Mare, Suceava, Tulcea (come on?!), dar Aradul pe niciunde. La asta se pot adăuga și alte hemoragii politice la adresa aeroportului Arad, mutarea aproape abuzivă a stației meteo la Timișoara, tot pe motive de partid etc.

Să nu uităm că înainte de 2009, înainte să fie aeroportul "sabotat" de către autostradă, el deservea undeva în jurul a 140.000-150.000 de pasageri pe an, la nivel de 2014 asta ar veni undeva pe locul 8 în țară, între Sibiu și Craiova, iar asta fără nici măcar a lua în considerare vreo eventuală creștere de-a lungul aniilor. Deci potențialul există.

Dar e o problemă foarte mare și de management la Arad, după parerea mea. Domnul director Bălăcel fiind din 2003 în funcția respectivă, iar rezultatele sunt submediocre, poate ar fi timpul pentru altcineva... Mi se pare incredibil cum să nu te poți dezvolta nici măcar pe palierul cargo, unde ai la dispoziție cel mai mare terminal cargo dinafara Bucureștiului, poziție geografică excelentă, singurul aeroport din țară cu nod dedicat de autostradă (dacă nu mă înșel), zone industriale și parcuri tehnologice puternic dezvoltate atât în municipiu cât și în județ, multinaționale cu potențiale zboruri de afaceri etc. Singurul handicap posibil ar fi lungimea pistei, care să fim serioși, în 12 ani putea fi rezolvată demult, suntem totuși în câmpie iar pe direcția spre Pecica este spațiu suficient, iar mai mult de 500m nici măcar nu e necesar.

Pe partea de pasageri înțeleg că e ceva mai greu, marea problema fiind terminalul cu flux scăzut și proximitate unui aeroport concurent mai bine dezvoltat, dar la cargo mi se pare inacceptabil. Aradul ar fi putut avea chiar șansa de a fi al doilea aeroport pe partea cargo din România după Henri Coandă.

Să vedem cum va fi cu noul terminal, poate fi o gură de oxigen, altcumva negociezi cu companiile aeriene când ai ce să le oferi dpdv al infrastructurii. Poate cuplată și cu taxele de aeroport mai mici, ai putea convinge un LCC să suplimenteze sau chiar să mute unele curse de altundeva aici.
 

·
mash510void725
Joined
·
802 Posts
Discussion Starter · #18 ·
Foarte bine punctat Gdeck. Este nevoie de un alt management la Aeroport. Mai mult este revoltatoare atitudinea parlamentarilor de Arad cu privire la neincluderea Aeroportului Arad in Masterplanul de Transport (precum si neincluderea legaturii Arad-Oradea pe retea de drumuri express sau autostrazi viitoare).
 

·
Registered
Joined
·
8,581 Posts
...
La asta se pot adăuga și alte hemoragii politice la adresa aeroportului Arad, mutarea aproape abuzivă a stației meteo la Timișoara, tot pe motive de partid etc.
...
Mutarea statiei meteo a fost decisa datorita noului (atunci) radar Doppler. Instalarea acestuia la Arad ar fi insemnat o zona "moarta" in acoperirea acestuia datorita reliefului din jurul orasului. De exemplu, daca era adevarat ceea ce tot promovati vis-a-vis de Timisoara vs Arad, nu ati fi avut la Arad Centru de Dirijare Aeriana (ACC), imi amintesc discutiile de atunci pt ca lucram intr-un domeniu adiacent.

Asa ca incetati sa tot promovati aceste "legende". Timisoara nu a primeste altceva decat ceea ce i se cuvine raportat la rangul ei de oras mare, pol de crestere european si capitala de regiune. Aradul se poate mandri ca fiind de asemenea un pol puternic in cadrul regiunii.

Scuze de off-topic. Daca vreti sa-mi raspundeti, o puteti face pe alt topic ca sa nu se polueze aici.
 

·
I ♥ Arad
Joined
·
1,154 Posts
^^"Zona moarta" datorita reliefului din jurul orasului? Si care relief mai precis? Campia?

[...] nu ati fi avut la Arad Centru de Dirijare Aeriana (ACC), imi amintesc discutiile de atunci pt ca lucram intr-un domeniu adiacent. [...]
CDZ Arad, caruia i-au fost reduse pana la urma atributiile oricum si transferat o parte din personal la Bucuresti.

[...] Asa ca incetati sa tot promovati aceste "legende". [...]
Tu chiar vorbesti serios? "Legende"? Inteleg faptul ca esti timisorean si privesti subiectiv aceste lucruri, dar daca ai avea minime tangente cu Aradul de-a lungul timpului ai vedea faptul ca antipatia generala a aradenilor vis-a-vis de Timisoara e pe cat se poate de indreptatita. Aradul a pierdut enorm de multe institutii, avantaje si investitii strategice in fata Timisoarei datorita unor factori/orgolii de la sud si felurite interventii pe la Bucuresti. Dupa modelul "daca nu se face acolo, sa nu se faca deloc". Motiv pentru care majoritatea covarsitoare a aradenilor sunt impotriva unei noi regionalizari in care Aradul sa faca parte din aceasi regiune cu Timis si Caras. Si eu sunt de aceasi parere, fie are loc o noua impartire pe regiuni istorice (!), Aradul in Ardeal/Crisana, iar Timis cu Caras-Severin in Banat, fie sa ramana impartirea doar pe judete la fel cum este astazi. Aradenii nu sunt si nici nu se considera banateni, nu vad ce legatura inafara de proximitatea geografica avem cu Timisul si Carasul. Pana la urma, judetul este unitatea administrativ-teritoriala Romaniei si nu vad, inafara de ADR-uri, ce avantaje cu adevarat revolutionare aduce regionalizarea facuta doar de dragul de a fi facuta, mai ales in cazul de fata. Prefer, la modul cel mai sincer, un control direct de la Bucuresti (care pana la urma este capitala tarii, singura) care insa sa fie eficient si corect, decat crearea unei descentralizari cu asa-zise "capitale" regionale care sa duca la dezechilibre si pana la urma la fenomene de mini-Bucuresti, daca se poate spune asa. Si nu vorbesc doar din orgoliul meu de ardelean si vis-a-vis de o banala rivalitate sportiva.

Doar cateva exemplu de astfel de "legende" sunt:
-mutarea Facultatii de Medicină Veterinara, care a fost de fapt în Arad, unde altundeva decat la Timisoara;
-inchiderea Policlinicii CFR din Arad de catre conducerea Spitalului CFR Timisoara pe motiv ca nu s-a reusit obtinerea acreditarii (hai serios? intamplator lucrez in domeniul medical), redistribuind personalul medical si obligand cfr-istii sa mearga la Timisoara bineinteles pentru chestiuni banale, in conditiile in care Aradul este totusi un centru in domeniul materialului rulant, cu multi angajati.
-desfiintarea a 4 administratii financiare din judet cu relocarea a 40 de angajati si concedierea a 100 (!) de catre regionala de la Timisoara, pe motivul ca trebuiau facute reduceri, reduceri care din toate regiunea de 4 judete, au fost facute doar in Arad, in Timis, Caras si Hunedoara pas. A dracu treaba cum aici au trebuit facute toate reducerile,iIn conditiile in care judetul Arad este al doilea atat ca populatiei, suprafata, firme, PIB etc, fara comparatii cu Caras-Severin sau Hunedoara dpdv a activitatiilor financiare.
-despre mizeriile de lucrari (carpiri) bi/tri-anuale pe care le face Regionala Timisoara la trecerile la nivel de pe centura Nord a Aradului sau pe Arad - Vladimirescu, unde vorbim totusi de poate cea mai importanta ruta de tranzit din regiune, dar unde inafara de niste bucati de beton si eterna criblura alte solutii parca nu exista. Inteleg lipsa de fonduri pe infrastructura atat a regionalei CFR cat si a celei de drumuri si poduri, dar totusi, ne concentram pe lucruri importante. Toate astea in timp ce unele treceri la nivel de prin alte judete ale regiunii, aflate la intersectii de drumuri judetene cu abudentele cai ferate moarte din zona, unde trec 3 masini pe an si un automotor din an in paste sunt facute bine merci.

Aradul a cam fost faultat constant de-a lungul timpului de catre timisoreni, nu e doar un fenomen paranoia sau o autopersecutie, iar atitudinea usor suspecta poate chiar ostila pe alocuri a unora fata de chestiunea asta are motive concrete in spate :).
 
1 - 20 of 188 Posts
Top