SkyscraperCity Forum banner

Architectural Competitions | Архитектурни Конкурси

20681 Views 83 Replies 33 Participants Last post by  vebaev
Тема за обсъждане на Архитектурни Конкурси в град Пловдив и региона.

Thread for discussions about Architectural Competitions in the city of Plovdiv and its region.
  • Like
Reactions: 3
1 - 20 of 84 Posts
Цитат от Aelius:

ПУБЛИКУВАХА КОНКУРСА ЗА ПЛОЩАД ЦЕНТРАЛЕН, НА 15 ЮЛИ НАУЧАВАМЕ ПОБЕДИТЕЛЯ

Дългочаканото обявяване на конкурса за площад Централен в Пловдив вече е факт. Екипът от архитекти, които изготвяха заданието дочакаха 3 месеца забавяне на документацията в Министерство на културата и вече заданието може да се разгледа на български и английски език онлайн. Срокът за подаване на проектите е 20 юни, като в този период екипът ще отговаря на въпроси, най-честите от които ще бъдат публикувани в сайта.

По план до 29 юни проектите ще минат през всички комисии и ще бъдат обявени трима финалисти. От 30 юни до 14 юли трите финалиста ще преминат обществено обсъждане, след което ще се избере и победител на 15 юли.

Журито, което ще оценя проектите е 7-членно с две (и половина) международни участия - Арх. Саша Бегович от студио 3HDL, Хърватска и Aрх. Йорен Зюдгайст от MVRVD, Холандия. "Половинката" е Арх. Елена Григорова, която обаче работи във френско студио - Olivier Gahinet Architecture. Освен тях участва директорът на ONE Architecture Week Любо Георгиев, председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов и главният архитект на Пловдив арх. Румен Русев. Все още се водят преговори за седми член на журито с български архитекти.

Проектите трябва да обхващат цялата площ на площада в сегашния му план, всички разкопки на Форума, цялата площ над подлеза на "Гладстон" под Пощата, Одена, Голямата базилика и археологическия подлез до Понеделник пазара.

Срокове:

11 април 2014 - Обявяване на конкурса
11 април–20 юни 2014 - Проектиране. Отговаряне на въпроси. Отговорите на често задаваните въпроси ще бъдат публикувани на сайта
15–20 юни 2014 - Предаване на проектите
21–23 юни 2014 - Техническа комисия
24–27 юни 2014 - Експертна комисия
28–29 юни 2014 - Заседание на международното жури. Обявяване на 3-мата финалисти
30 юни–14 юли 2014 - Обществено обсъждане на финалистите. Избиране на победител
15 юли 2014 - Обявяване на победителя

ето и заданието: http://plovdivsquare.com/

а тук има доста богата галерия на пространството: https://plus.google.com/+Plovdivsquare/photos

Площада май си плаче за собствена тема?

• Like
Reactions: 2
Официален сайт на конкурса: http://plovdivsquare.com/?language=bg
  • Like
Reactions: 4
Един уточнителен въпрос.

Включена ли е сградата на пощата към конкурса за площада или ще има отделен конкурс за нея? Или пък за момента нищо не се предвижда?
^^ Хубаво ще бъде да я включат, за да се разбере най-накрая има ли място тя на площада или не и какъв вид трябва да бъде ако остане.
  • Like
Reactions: 1
Аз затова се интересувам. Защото пощата е така цапната, че ако тя си остане в такова състояние всичко останало ще се обезсмисли, дори и да е най-прекрасния проект.

Така че ЦП е "ключа" към цялата визия.

Допълнение: Лично според мен най-добрия вариант е една цялостна реконструкция на централна поща и превръщането и в музей. И без това е срамота град с такова колосално историко/археологическо наследство да няма една нормална като размери сграда за музей. И може да бъде с най-различна тематика. От чисто исторически или археологически, до археологически на точно определена тематика, примерно на римското наследство по тези земи. Има и друг вариант, който за мен е най-удачен. Да е "музей на Пловдив". Вътре може по най-различни начини да се покаже на туристите огромното културно-историческо наследство на града ни.

А чисто административно ЦП може да бъде изместена някъде наоколо.
See less See more
  • Like
До 25 млн. може да струва новият площад Централен

Цената на предвидения за обновяване площад Централен може да стигне до 15 и 25 млн. лв. Това заяви днес кметът на Пловдив Иван Тотев по време на представянето на конкурса за обекта. За финансиране ще се търсят различни източници, както от европейски, така и от държавни фондове. До 20-ти юни трябва да бъдат предадени проектите, а близо месец по-късно ще бъде обявен и победител. Предвидени са 3 награди - 20 хил. лева за първо и по 10 хил. лв. за второ и трето място. В заданието проектът е разделен на няколко зони, които включват археология, публично пространство около площада, подлезите, фонтаните, фасадата на Пощата и паркинга пред бившия „Тримонциум“. Журито, което ще определи победителите, е международно и в него участват архитектки от Холандия, Хърватска, Франция и България. Първоначално те ще определят 3 печеливши проекта, а победителят ще бъде избран от Община Пловдив след публично обсъждане и решение на Общинския съвет. След това ще бъде сключен договор за технически проект и се очаква същинското строителство да започне след не по-рано от 20 месеца, уточни кметът. Общинската администрация е изработила и специален сайт (plovdivsquare.com), чрез който единствено ще могат да се подават проектите. Линк и банер на сайта може да бъде намерен на сайта на Община Пловдив. Очаквайте подробности по-късно.
източник

Това е добре. Сега вече знаем, че и фасадата на пощата е включена в този проект. А вече дали нейното предназначение ще се променя е друг въпрос, който може да се реши в последствие.
Дано намерят това финансиране, защото това са сериозни пари, а не искаме да си остане само на картинки.
Централната поща е характерна за Пловдив сграда и би било голяма грешка да се пипа. Само и трябва малко обновяване като се запази оригиналния и външен вид, нищо повече.
Освен това, какви са шансовете отдолу (под основите и (й)) да има нещо запазено?
  • Like
Централната поща е характерна за Пловдив сграда и би било голяма грешка да се пипа. Само и трябва малко обновяване като се запази оригиналния и външен вид, нищо повече.
Освен това, какви са шансовете отдолу (под основите и (й)) да има нещо запазено?
Ами бившия партиен дом как би го определил? Сигурно и той ще да е " характерна за Пловдив сграда"... :nuts:
  • Like
Да, бившият партиен дом също може да влезе в тази категория. :) Завършек е на пешеходната ос, с опростената си форма и фасада не се натрапва, не пречи на движението, дава и "гръб" на площада. Освен това е характерен градски ориентир. Както пощата, хотел "Тримонциум" и военния клуб, така и сградата на бившия партиен дом си има своето място.
Ако нещо трябва да се променя е да се махнат паркингите които са затапили отвсякъде и да се отвори пространството за пешеходци. Имам предвид паркинга на сотаджиите до рампата на сградата, паркинга между залата на филхармонията и хотел "Тримонциум", и паркинга на улица "Иван Вазов" до военния клуб. Всичко това според мен трябва да се разчисти от паркирали автомобили. Който иска да паркира, наблизо е паркингът пред хотел "Тримонциум".
See less See more
Аз бих казал, че именно паркинга на хотел Тримонциум трябва да се разкара и не му е там мястото. И другите са за махане, но за момента се преживяват. Но този пред Тримонциум за мен е задължително да се махне. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
  • Like
Ха сега де! Паркингите или "партийния"? Колко е трудно да си кмет! Мен ако питат, и едното и другото. "Партийният" дом е една от най-омразните ми сгради. Грозна и безизразна, с което е безумно натрапчива в ролята си на свързващо звено на изящните улици "Иван Вазов" и "Александър Батенберг". Често се говори за това, че тя брутално отрязва изгледа към Родопите и изобщо е едно грубо недоразумение. Така или иначе няма никакъв шанс в близките десетилетия да дозреем до това да я премахнем, сега надеждата е да се приведе в по-приемлив вид.

А паркингите... те заустват потоците от класическата пешеходна зона на града и някак безцеремонно я прерязват. Особено този пред "Тримонциум".
See less See more
  • Like
И аз мисля, че е характерна сграда, но не и че би било чак такава голяма грешка да я няма. Общо взето, за да я построят е бастисано доста от разкритото при разкопки. Тя е пльосната насред римската агора.
  • Like
И аз мисля, че е характерна сграда, но не и че би било чак такава голяма грешка да я няма. Общо взето, за да я построят е бастисано доста от разкритото при разкопки. Тя е пльосната насред римската агора.
Предполагам идеята е да се възстанови и експонира загубената археология? Иначе защо да се събаря сградата?

На мен лично сегашната визия ми се струва по-изчистена и по-ненатрапчива в сравнение с това: http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=2254136
Ха сега де! Паркингите или "партийния"? Колко е трудно да си кмет! Мен ако питат, и едното и другото. "Партийният" дом е една от най-омразните ми сгради. Грозна и безизразна, с което е безумно натрапчива в ролята си на свързващо звено на изящните улици "Иван Вазов" и "Александър Батенберг". Често се говори за това, че тя брутално отрязва изгледа към Родопите и изобщо е едно грубо недоразумение. Така или иначе няма никакъв шанс в близките десетилетия да дозреем до това да я премахнем, сега надеждата е да се приведе в по-приемлив вид.

А паркингите... те заустват потоците от класическата пешеходна зона на града и някак безцеремонно я прерязват. Особено този пред "Тримонциум".
Наистина си е гадна сграда.. поне да беше някакъв Miesian модернизъм, ами то безподобна невзрачност.. само дето нали знаеш колко лесно се "махат" така сгради.. ще си стои до 3000та година.
  • Like
ПОРТУГАЛЦИ ПЕЧЕЛЯТ КОНКУРСА ЗА ПЛОЩАД „ЦЕНТРАЛЕН”
Предлагат разкопките да продължат и Пловдив да има подземен музей на Филипополис

Архитекти от Португалия печелят първо място в международния конкурс за площад "Централен", обявен от Община Пловдив. Резултатите от дебата по общо 125 проекта от 41 държави бяха оповестени днес на пресконференция в Градския дом на културата.
На второ място е класиран колектив от Италия, а на трето - от Германия. Българските проекти бяха 23 на брой, но нито един от тях не е успял да излезе на финала. Три други проекта ще бъдат отличени за смелите решения, но те не могат да се реализират, обясни арх. Любомир Георгиев.
Архитектите от Португалия предлагат на площада да се създаде подземен античен музей на Филипополис. Това предполага, че разкопките трябва да продължат, каза кметът Иван Тотев. Според авторите на проекта останките от Римския форум между Цар-Симеоновата градина и пощата се покриват със специална конструкция от стомана. Върхиу нея ще се нареди настилка от специално дърво, което предизвика леки съмнения у кмета. Вида на настилката може да се промени, когато се подготвя технически проект. Отстрани до пощата се оставя отвор. Това ще бъде откритата част на музея, до която ще се стига по дълга рампа. Към северната част на форума ще води покрита пасарелка. Пред бившия партиен дом проектантите предлагат нов фонтан. Старите не се запазват. Паркингът пред Тримонциум слиза надолу, под земята. Зеленина разделя площада от сегашния паркинг.
Проектите са много мащабни. Най-мащабният е португалският. Ако той се реализира, Пловдив ще стане град на туризма, коментира Иван Тотев. Според него реализацията ще отнеме близо 10 години и ще струва приблизително колкото реконструкцията на Градския дом на културата - 19-20 млн. лева.
Трите проекта ще се разглеждат в Експертния съвет за устройство на територията, след това ще има обществено обсъждане с гражданите и едва тогава Общинският съвет ще решава.

http://www.marica.bg/португалци-печ...ад-„централен”-(снимки-видео)-news257145.html
See less See more
  • Like
Какви са ви мненията, като че ли можеше повече? Не съм фен да правят дъсчен площад.
  • Like
И аз си мисля, че сякаш можеше повече. Този дървен площад ако стане стъклен, няма ли да е доста по-добре? Дебело стъкло ще е единствено по рода си, ще е по-здраво и издръжливо от дървото, ще допуска ПОВЕЧЕ светлина надолу, а хората отгоре ще виждат надолу руините.
Аз съм за стъклото, но само на определени места, а не изцяло, ще е много ефектно. Така или иначе този проект ще търпи доста промени, сами виждате, че няма изобщо да бързат.
1 - 20 of 84 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.