Bron: de Architect, 14 juli 2011
Architectuur Film Festival Rotterdam 2011
Het Architectuur Film Festival Rotterdam vindt dit jaar plaats van donderdag 6 tot en met zondag 9 oktober in LantarenVenster. Verse speelfilms, culthits, documentaires, filmhuispareltjes en animaties: met meer dan honderd zeer uiteenlopende films, aangevuld met interviews, excursies en debatten biedt het AFFR 2011 een groter programma dan ooit.
De zesde editie van het
AFFR vindt plaats in het stukje Rotterdam dat de organisatie architectonisch het meest spectaculair vindt: het nieuwe LantarenVenster van architect Álvaro Siza op de Wilhelminapier.
Architectuurhorror
De horrorfilm Wolfen (Michael Wadleigh, 1981) en de horrorkomedie Homebodies (Larry Yust, 1974) zijn een paar voorbeelden van cultklassiekers die in eerste instantie niet op een architectuurfestival thuis lijken te horen. Maar deze films tonen het krachtenveld van megalomane plannen versus het individu, van sloop en leegstand in de USA in de jaren 70 en 80 en belichten daarmee de actuele vastgoedcrisis vanuit een andere invalshoek.
Think Big, Act Small
De slogan is dit jaar 'Think Big, Act Small', omdat kleinschalige initiatieven in de stad nieuwe mogelijkheden biedt. In dat kader zijn er documentaires over zelfbouw en autarkie en films over heroïsche acties tegen monsterlijke plannen of voor culturele statements. Maar ook zijn er nieuwe biografieën van beroemde architecten (zoals Norman Foster en Louis Sullivan) en verschillende premières met bijbehorende feestjes. Het filmprogramma neemt de kijker mee, van olieplatforms in de Kaspische zee via opgroeiende jeugd in een jaren '50 buitenwijk naar betoverende plekken aan zee.
Enkele aanraders
• Wolfen (Michael Wadleigh, 1981) – horrorfilm uit de jaren ’80, met een schitterende hoofdrol voor het inmiddels gesloopte South Bronx in New York.
• Homebodies (Larry Yust, 1974) – horrorkomedie waar bejaarden in een flat in Cincinnati zich verzetten tegen sloop onder het motto ‘A murder a day keeps the landlord away’.
• My Playground (Kaspar Astrup Schröder, 2009) – documentaire over freerunners in Kopenhagen en hun relatie met architect Bjarke Ingels.
• The Man Next Door (Mariano Cohn & Gastón Duprat, 2009) – een roerende speelfilm over een burenruzie in de enige Le Corbusiervilla in Zuid Amerika.
• Slapstickprogramma – Laurel & Hardy, Harold Lloyd en Buster Keaton bewijzen dat er met architectuur best wel te lachen valt.
• How much does your building weight, mr. Foster? (Norberto Lopez & Carlos Carcas, 2010) – trefzekere biografische film over de carrière van de wereldberoemde Lord Norman Foster.
• Medianeras (Gustavo Taretto, 2011) – dit ‘lichtkomish essay over het leven in de moderne stad Buenos Aires’, gaat in Nederlandse voorpremière op het AFFR.
• Lost Town (Jörg Adolph, 2009) – twee jonge Duitse architecten winnen een prijsvraag aan de Engelse kust. Maar wat nu?
• Utopia London (Tom Cordell, 2010) – een virtuoze film over de ambitieuze en idealistische woningbouw in London uit de periode 1939-1970.
• In Comparison (Harun Farocki, 2009) – de basis van het bouwen: een poëtische film over de traditionele en innovatieve toepassingen van baksteen.
• Antwerp Central (Peter Krüger, 2011) – adembenemende beelden van het mooiste station van Europa, in het kader van een themaprogramma over stations van de vereniging Deltametropool.